Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Cega se igrate ?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Cega se igrate ?

Stigla jesen i ruzno vrijeme,sve manje prilika za trcanje po parkovima i dugosatne igre u prirodi.Moj djecak za par dana puni dve godine.Jako je zivahan i pun energije ali problem je taj sto ima cudan nacin igranja.Ima gomilu igracaka ali se ne igra sa njima.Iz kutija sa kockama pokupi samo sitne djelove i njih recimo nosi u nekoj kutiji ili kosarici.Sve njegove igre se svode na sakupaljnje nekih sitnih djelova i sortiranje po kutijicama.To naravno nije nesto sa cim se on moze duze zabaviti pa onda pocne nervoza i cendranje.Svi moji pokusaji igranja sa njim nemaju neki uspjeh.Pokusala sam mu dati naprimjer plasticnu casu,flasicu i lijevak da se igra sa vodom ali on se iznervira ako prospe malo vode i smoci ruku ili majcu i odustaje.Crta vodenim bojicama sve dok ne smaze ruku i onda vriska jer ne zeli da su mu prljave ruke.
    Kako zabaviti takvo djete,kako se igrati sa njim?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Čime i kako se igramo?
    Moj maleni ima 2 godine i 4 mjeseca, jako voli aute, pa je večina igara vezana za autiće, vozi ih po stolu u dnevnom boravku, pa postavlja ležeće policajce,... slažemo rampe za spuštanje auta,...
    Voli "kuhati", i uvijek nađem sastojaka kojima je prešao rok trajanja, pa to on miješa, kuha,...
    Pečemo izmišljene torte za rođendane, pa slavimo rođendane,...
    Kupila sam perive flomastere i odredili smo da se po stolu u dnevnom boravku smije crtati, onda opet crtamo tim flomićima po stolu prugu i slično, a na kraju prebrišemo vlažnim maramicama i sve 5.
    To je veliko veselje kad se na jednom mjestu smije "nedozvoljeno".
    Nama je inače veliko olakšanje što imamo u kući još jedno dijete iste dobi i jedno starije, pa se puno i zajedno igraju.
    Još uvijek jako puno vremena provodimo vani, osim ako užasno pada kiša.
    Moram priznati da je s 2 godine i 3 mjeseca nastupilo veliko olakšanje, jer se je jako puno počeo sam igrati i zabavljati, puuuuno manje traži da se igramo s njim.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma mog ne zanimaju ni autici,ni crtanje...Fora mu je drvena zeljeznica koju mu ja moram sklopit i onda on pocne vozit vlak i ak se nesto pomjeri on se iznervira i pocne sve bacati i plakati .Probala sam i to sa kuhanjem,traje 5min i onda sve prospe po podu i vristi da cistim jer je sve "bei" .Nemam ideja vise sta raditi sa njim a da se to u roku pet min ne pretvori u neku vrisku.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Prvi savjet - skloniti gomilu igračaka! Mala djeca budu zbunjena time i jednostavno ne znaju odabrati što ih zanima. Daj djetetu samo vlakić (ostalo spremi, kad zaboravi na to, imat ćeš "nove" igračke uz 0 kn investicije... ). Znam ja kako su moji besciljno sjedili i buljili u kramu sve dok se nisam raspištoljila i (kad nisu bili u blizini) maknula 80% u podrum... Nešto se vratilo kasnije, nešto nikada. Dvogodišnjaku treba 4-5 omiljenih igračaka, a ne gomila.

Kod nas su u to doba (i duuugo kasnije) palile igre s kutijama, ali malo većim: kutije od cipela, pa sve do kutije od frižidera i televizora... Ova zadnja se pokazala savršenom (izrezali smo joj vrata i prozore) i moji dečki su se u njoj igrali dugo duuuugo...

Kućice drugih vrsta također su upotrebljive - nabaci se deka na stol u dnevnoj sobi ili između 2 stolca i udri se zavlačiti! 2 godine je relativno rano za to, ali ne i prerano. Probajte...

Već sam pisala svojevremeno o tome, ali davno... Možeš probati sa pretraživačem. Meni su te kućice od kartona i šatori od deka darovali dragocjeno slobodno vrijeme jer su se dečki dugo dugo samostalno igrali i nije ih trebalo zabavljati. A kuću od kartonske kutije je relativno lako napraviti, samo se izrežu vrata i prozori, eventualno malo pojača ljepljivom trakom i uživancija je tu! Moji nisu staru kutiju dali baciti nekoliko sezona, morali smo je sklopiti (recimo, kad je bor bio okićen i nije bilo mjesta) i ponovo poslije vaditi iz podruma.

Btw. što se tiče dernjave u igri - vrlo vjerojatno nema ni jednog roditelja koji to nije iskusio. Dijete razumije, tj. razumijevanje mu je naprednije od motoričkih vještina, pa je ljuto jer ga ruke "ne slušaju". Strpljenja... proći će to. Ipak, ja nisam dozvoljavala scene dernjave nego bih maknula igračke koje su ih frustrirale i dovodile u takvo stanje, pa su uskoro shvatili da ako se žele igrati i dalje - drečanje nije prihvatljiv način komunikacije. Dakako, ovo sa sklanjanjem igračaka NIJE savjet, nego primjer - svaka mama najbolje zna što daje dobre rezultate kod pojedinog djeteta. Vjerojatno ima i boljih načina "uvjeravanja", ali do toga se dolazi samo metodom pokušaja i pogrešaka...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Anemona moj V je još uvijek mali, sutra slavimo prvi rođendan- moram se malo i hvaliti , no primjećujem da se hvata raznoraznih olovaka. I za nevjerovati on kao piše, piše po papiru nekakve svoje crtice. Ja gledam i kada ga zamolim da mi vrati olovku jer se bojim da se ne upikne u oko, on mi je uredno vrati. E sada me zanima, gdje si kupila te perive flomastere?

Od kada je prohodao primjećujem ono što si i sama rekla. Neopisivo je veselje kada smije dirati nešto zabranjeno. Npr. polica na kojoj stoji četka za čistiti mucice na kaputu, pa žlica za obuvanje cipela... kuži da nije igračka, a dira i pri tome ga nitko ne opominje da ne smije.... ajme sretan je jako. Dakle, dala bi mu da "piše", kupila bi flomastere. Savjet?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa
    Anemona moj V je još uvijek mali, sutra slavimo prvi rođendan- moram se malo i hvaliti , no primjećujem da se hvata raznoraznih olovaka. I za nevjerovati on kao piše, piše po papiru nekakve svoje crtice. Ja gledam i kada ga zamolim da mi vrati olovku jer se bojim da se ne upikne u oko, on mi je uredno vrati. E sada me zanima, gdje si kupila te perive flomastere?

Od kada je prohodao primjećujem ono što si i sama rekla. Neopisivo je veselje kada smije dirati nešto zabranjeno. Npr. polica na kojoj stoji četka za čistiti mucice na kaputu, pa žlica za obuvanje cipela... kuži da nije igračka, a dira i pri tome ga nitko ne opominje da ne smije.... ajme sretan je jako. Dakle, dala bi mu da "piše", kupila bi flomastere. Savjet?
    bolje bojice. one debele debele. da se ne može upiknuti u oko
    flomasteri se preporučuu tek kasnije, kad dijete nauči dobro držati bojicu u rukama, i kad nauči koliko jako se smije pritisnuti itd...

znam da je preporuka da se počinje s drvenim bojicama...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dok Anemona ne odgovori, evo da ja napišem čime su se moji (zapravo mlađi sin, starijeg olovka nije zanimala skoro do pete godine ) služili:

Ima onih zgodnih matnetskih ploča s pisaljkom piši-briši (mi naše kupovali na Hreliću za tak smiješne pare da me sve sram napisati, jednocifrene su brojke bile). Viđala sam to i po dućanima s igračkama.

Kasnije smo prešli na krede... Flomasteri ni perivi ni neperivi nisu za djecu koja još stavljaju stvari u usta. Bolje je uzeti neotrovne drvene bojice (debele, kratke, za malu ručicu) samo moraju bit mekane mine jer tak malo dijete nema jak pritisak. VOštane su isto ok, ali čuvajte zidove!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Krede u boji kupujemo svaki tjedan paket, njih nisam navodila, jer njima crtamo na dvorištu. Obično je cijelo dvorište iscrtano. Obavezno mora biti pruga, zebra, semafori,... rampe i onda jure s biciklima između toga.
    Što se tiče bojica/flomastera. Bojica imamo puno vrsta i kod malo jačeg pritiska puca špica, to mi je preopasno, a i bojice kad su pošiljene imaju puuuno oštriji vrh od flomastera.
    Perive flomastere sam kupila u Metrou i naravno kupljeni su tek u fazi kad više ne stavlja takve stvari u usta.
    Pastele imamo, one ga ne zanimaju peviše, a vodenim bojicama i temperama smo crtali cijelo ljeto vani iza kuće na stolu. Bojali smo kamenje, cigle i slično. Nekako nemam volju još unesti vodene i tempere u kuću.
    Magnetska ploča mu isto nije preinteresantna.
    Htjela sam napisati da je moj do nedavno bio u fazi da poludi kad mu nešto ne ide kako želi, ali evo nedavno je usvojilo kako si može sam popraviti ili mirnim tonom zvati u pomoč, ako ne može sam.
    Dakle i to će se s vremenom dogoditi i onda je stvarno lakše.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

imamo mi i ploce za pisanje i bojice i flomastere svakve ali njega to ne zanima,samo baci sve i gotovo.On bi naprimjer flasu sa kecapom navlacio i prljao po stanu.Prije par dana smo bacili dusek jer je prolio litru mlijeka po njemu.Jednostavno ako se smiri na casak znam da se ne igra vec pravi neku glupost.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj cokolada_83 prvotno napisa
    imamo mi i ploce za pisanje i bojice i flomastere svakve ali njega to ne zanima,samo baci sve i gotovo.On bi naprimjer flasu sa kecapom navlacio i prljao po stanu.Prije par dana smo bacili dusek jer je prolio litru mlijeka po njemu.Jednostavno ako se smiri na casak znam da se ne igra vec pravi neku glupost.
    Sad tek vidim da imas i mladje dijete.... Daklem, ja mislim da je tvoj stariji otkrio fenomenalan nacin da privuce tvoju paznju - a to je da radi svinjarije... Bez brige, i moj stariji je to radio! Prestao je kad je mladji brat prohodao i kad su se zajedno poceli zavlaciti u kartonske kutije, u ormare i ispod stola... Strpljenja, bit ce sve u redu! Do tada - nadji trenutak vremena koji ces posvetiti SAMO STARIJEM (npr. dok mladje dijete spava) i velika je vjerojatnost da ce se okaniti "svinjarija"...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

molila bih nekoga tko je upućen da mi kaže kojeg točno proizvođača drvenih, flomića, pastela je kupovao za sasvim malo dijete
    ili točno određeni proizvod, još bolje!
    ono, da boje nisu otrovne, da su perive s odjeće, da se niš neće dogoditi ako ih malo pocucla
    trebam za jednoipogodišnjaka
    hvala

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Crayola ima za male. Pogledaj u Prenatalu

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

crayola...
    znam da je neko slično ime bilo, ali guglala sam creola pa mi izbacuje nakit i perlice...
    hvala ti!

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Da se vratim na pitanje u naslovu s nekoliko ideja, za koje sam sigurna da je većina mama isprobala, ali možda netko još nije.
    Mi puno i često crtamo, malo on sam malo ja s njim, što mi je super jer je tako već naučio boje. Koristimo pastele jer su nam najljepše za crtanje i najjednostavnije za čišćenje.
    Zatim slikovnice, slikovnice, slikovnice. Ima svojih dosta i često se vraća nekim najdražima, a stalno posuđujemo i iz knjižnice. Na tri mjesta u kući imamo postavljenu "knjižnicu" - kutiju za cipele s pregledno posloženim slikovnicama - tako da mu stvarno često dođu pod ruku.
    Autići i kamioni svih vrsta. Ima i par čovečuljaka različitih veličina pa dok svakog od njih provoza u svakom vozilu, prođe vrijeme.
    Kutija s domaćim životinjama - pa dok ih izvede u šetnju, vrati u "tor", da svakoj vode, skuha im čaj ili ručak i nahrani ih, pa svaku legne u "krevet" i pokrije, također prođe vrijeme. Malo se ja uključim dok ot krene, a poslije mu samo dajem i ideje - "a sad su ti žedi, a sad bi malo legli...".
    Ista stvar kao prethodno samo s plišanim igračkama.
    I budući da nam se bliži rođendan, svaki dan jednoj životinji priredimo rođendansku zabavu - pa dok "ispečemo tortu", dok svaka uđe u "kućicu" - od kutije naravno - pokuca, pozdravi, dobije torte i soka, eto zabave.
    Osim toga, kad smo u kužini par zdjelica i nešto riže i tjestenine i žlica zagarantiraju bar 20-ak min posla za njega. Inače voli kopati po loncima i sličnome po kuhinji gdje može dobaviti, što meni ne smeta nego učimo oblike pronalazeći odgovarajuće poklopce za lonce ili stavljajući plastične zdjele jednu u drugu.
    Najdraža je ipak voda, pa sad kad se ne može prskati na dvorištu sjednem ga u njegovu visoku stolicu s malo vode na dnu zdjelice i on kupa životinje. Ili prelijeva iz čaše u čašu. Ako se polije puno (a jest) presvučem ga.
    I još par ne-igračaka koje nas zabave: baterija-svjetiljka (velika ili mala), njegova kadica kao brodić, njegov mali kišobran ispod kojeg se sakriva sa životinjama, stari kazetofon gdje pomoću tipki otvara vratašca itd.
    Eto malo sam oduljila ali valjda će nešto biti zabavno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •