Mom starijem je bježalo oko od ranih dana (primijetili smo kad je imao 6 mjeseci). Pedijatrica je govorila da je to normalno za tako malo dijete, ali ja sam slušala svoj instinkt i odvela dijete na pregled negdje u 3. godini...

Imali smo što čuti - dijagnoza je ambliopija (slabovidnost) i dijete se i dan danas liječi od toga. Mi smo na Rebru i zadovoljni smo, radili smo vježbe na aparatima godinama, sad više ne treba i upravo se u studenom spremamo na kontrolu i po nove naočale. Prognoze su dobre iako ne očekujem da se riješi naočala za sva vremena (mm i ja smo oboje kratkovidni, oboje astigmatizam, mlađi sin blago kratkovidan) ali dobro je...

Inače, zauvijek mi se u sjećanje zarezao jedan razgovor liječnika s roditeljima 15-godišnjakine s takvom dijagnozom (neliječena). Slučajno smo bili tamo jer su razgovarali u dvorani za vježbanje... Daklem, kod djeteta je nastupilo funkcionalno sljepilo na jedno oko i tu su bile male šanse da se nešto može učiniti.

Svim roditeljima koji primijete da djetetu bježe oči savjetujem da ODMAH BEZ ODGAĐANJA potraže dobrog dječjeg oftalmologa (mi smo malo zakasnili, pa se i danas pitam ne bi li liječenje trajalo kraće da smo odmah otišli liječniku, a ne čekali godinu dana).