Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: prehlada

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prehlada

Znam da se puno pisalo o tome, ali kako pretrazivac ne radi, nije zgorega ponovno podici ovu temu.

Dakle Lovro se prehladio, curi mu nos i nema temperaturu, niti kaslje (znaci pocetno stanej prehlade)

za sada koristim fiziolosku otopinu, puno caja, limunadu.

Kako vi lijecite svoju djecu i "trcite" li odmah pedijatru?

Meni je moj pedijatar rekao da bolje da ga ne dovodim ako nije hitno jer je puna cekaona boelsne diejce i zadnji put kad sam bila sam cekala 2 h. JOJ!

Mislim pedijatar je super ali nema obicaj narucivati vec primi sve koji sw pojave taj dan.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prehladu liječimo Petrovićevim medom, ali sad ga nisam našla u ljekarnama (sezona je prehlada pa planulo!), pa sam kupila neki sirup s propolisom, echinaceom i c vitaminom, nemrem se sad sjetit kak se zove, talijanski je, nešto kao Propoli baby, košta oko 86 Kn.
    Puno šprickamo fiziološke, malome uz to i bar dva puta dnevno 'ulijem' punu kapaljku fiziološke u svaku nosnicu (po preporuci ORL doc-a, jer je sklon upalama uha), i koristimo kapi za nos pred spavanje obavezno, a i još do dva puta kroz dan (jer je manja šteta od isušene sluznice, nego od upale uha ili grla). Nisu mi baš neki ljubitelji čaja, pa im radije kupim sok koji vole.
    Pedijatru idemo samo ako se ne možemo riješiti kašlja, a ako mi imaju temperature koje se ne daju skinuti 'klasičnim' metodama, ili traju dulje od 3 dana, ili ako sumnjam na upalu uha - onda idemo na hitnu, na Zaraznu ili na ORL na Šalati, jer tamo im odmah mogu napraviti većinu pretraga. Biram da dođem u vrijeme kad već radi dežurna ambulanta da mogu bez uputnice. Međutim, ako je baš frka (npr. probudi se 2 ujutro i urla i plače da boli uho) spremamo se i idemo istog časa, jer već smo svi ionako budni, a bar nije gužva ni za vozit kroz grad, ni za parkirat, ni kod doktora.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pepeljuga, samo bih ti htjela napomenut, a vjerovatno znaš i sama, da fiziološku otopinu možeš koristiti u neograničenim količinama, a ne samo 2-3 kapi 2-3 puta na dan kao što piše na uputama. Jako je važno da mu je nos prohodan, pa ako ne zna ispuhat sam čisti mu ga s pumpicom, tako ćeš izbjeć da se virusna prehlada zakomplicira i pređe u bakterijsku tj. upalu uha ili grla. Ako ti po noći otežano diše možeš mu namazati Eucaliptusov balsam na prsi. I naravno, nek pije što više tekučine.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

pepeljugo, mi ti čekao da se stanje pogorša (tipa skoči temp. ili počne jače kašljat), pa onda trkom u doktorice
    Puno ljubaca i brzo ozdravljenje!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako nos curi, treba ga cistiti, puhanjem u maramicu ako je dijete to savladalo ili pumpicom (moze i cjevcicom) ako nije. Dodatno nalijevanje tekucine nije potrebno ako se nos moze ocistiti bez toga, jer tako dodatno zacepljujete ionako teze prohodne i otecene disne puteve.

Druga je prica ako je iscjedak iz nosa gusci i ne moze se normalno ocistiti (a to je dosta rijetka situacija). Tada treba fiziolosku koristiti po uputama jer pretjerano nalijevanje moze izazvati dodatno oticanje vec iritirane sluznice.

Drugo, na balzamima od eukaliptusa (i slicnim) valja obavezno provjeriti da li sadrze alkohol jer u tom slucaju se ne smiju koristiti kod djece mladje od (mislim) 5 godina. A vrlo su cesti ti s metanolom, odnosno rijetki oni bez (mislim da balzam za prehladu dr. Teissa ne sadrzi alkohol).

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Fiziološka otopina ne može izazvati dodatno oticanje sluznice (pretjerano čeprkanje s pumpicom može), zato se i zove fiziološka, i djeci se lako stvori gušći iscjedak iz nosa baš zato što ga ne znaju do kraja ispuhat, a pumpica ga vadi s vrha, a ne baš iz dubine.
    Eucaliptusov balsam - dr. Teiss smiješ koristiti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nikako nebi išla pedijatrici ako samo curi nos. Bez obzira na boju i učestalost. Špricamo aqua marisom i peremo nos pod pipom, čini mi se da mu tako više izađe nego kad puše u maramicu, a i manje se iritira koža na nosu. Možda se varam.
    Ako je uz to i jako loše volje, to je već nešto drugo. Još i - kako spava? Koliko jede? Naravno, ima li temperaturu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E drage cure pumpica kod mog Lovre ne dolazi u obzir jer je to histerija prvog tipa ne znam iz kojeg razloga :/ ali zato mu cesto stavljam fiziolosku i aqua maris kapi za nos (odnosno spray i to mu je uzasno smijesno kad mu spricnem :?) , puno caja, meda ( i par kapi limuna da ne bude prekiselo) i kupila sam jos Pikovit multivitmainski sirup za djeucu i C vitamin za djecu (50 mg dnevno).

Vidjet cemo kakva bude noc ali nadam se da je ovo blazi tip prehlade..ako ne daj Boze ne bude idem na bolovanje jer mi ga sad mama cuva

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se slazem s Martom.

Kao mama djeteta kojem curi nos bukvalno od oktobra pa do aprila, tj nekad curi a nekad kise mjesecima i izbacuje, apsolutno nisam nikakvu razliku primjetila ako se kapa fizioloska otopina.

Puno raznih doktora u puno raznih drzava su mi rekli da pretjerano kapanje nije dobro. Em sto hoce ostetiti sluznicu nosa(po nekad cak do granice da kasnije djeca nemaju osjetilo mirisa) pa do cinjenice da je vazno izvuci sve to a ne jos nesto trpati u nos.

Ja sam se uvjek cudila kako moja Annabel nikad nije imala zeleno iz nosa a druga djeca da, dok se Noah nije rodio

Dakle kad moj Noah kihne(kako Marta rece jednom) ono sto izbaci iz nosa odskoci od poda

I to je ustvari najbolji nacin da se sve to izbaci. Svaka mama se on strecne kad djeca krenu kihati ali to je ustvari super jer se tako ciste.

Ja kod Noah to izvlacim a najcesce je dovoljno da jednom povucem s pumpicom i izazovem kihanje i onda on to sa dovrsi.

Fiziolosku koristim samo prije spavanja ali prije toga ga recimo okupam i naparim kupaonu dosta tako da se sve to i samo omeksa.

Potpisujem Martu i za balzame. Treba jako jako biti oprezan s tim balzamima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da ti nije on malo premali za med :?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pepeljuga, mislim da mu je nepotrebno davati i multivitamine + dodatno vitamin C (pretpostavljam da ga ima i u multivitaminima), a i dokazano je da vitamin C nema značajnog uticaja na djecu mlađu od 2 godine što se tiče imuniteta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pepeljuga

Ako ti budes isla na bolovanje samo radi nosica onda budes bila na bolovanju do njegove 4 godine. Mala djeca kupe sve viruse. Zamisli da postoji 1000 000 virusa i svaki put kad djete dodje u doticaj s nekim od njih razboli se, ali zato kad sljedece godine ponovo dodje u doticaj s istima ne razboli se i tako se stvara imuni sistem.

Opusti se jer mu nista nece biti od malo prehlade. Sezona gripa i prehlada tek nastupa, tek je pocetak. Ovo je moje najmrze doba godine zbog toga.

Kazu hladnoca ubija viruse. Ma ubuija malo sutra. Proslu zimu u Canadi je temperatura padala i do -30 pa su ovi najmanji stalno bili bolesni. I virusi su postali cudni i prejaki za nas ali valjda smo si sami to napravili.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Puno raznih doktora u puno raznih drzava su mi rekli da pretjerano kapanje nije dobro. Em sto hoce ostetiti sluznicu nosa(po nekad cak do granice da kasnije djeca nemaju osjetilo mirisa) pa do cinjenice da je vazno izvuci sve to a ne jos nesto trpati u nos.
    To se odnosi na kapi za nos (Operil.., sljezova otopina), a ne na fiziološku otopinu. Zaboga, sve naše tekučine sadrže 0,9% natrijeva klorida, onda bi po tome ispalo da onaj ko puno plače može izgubit osjetilo vida
    Ako je slina gušća onda se kapi ukapaju u ležećem položaju, pričeka se par sekundi, pa se dijete podigne i nagne naprijed tako da slina koja omekša iscuri, a dijete često zna i kihnuti od kapi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a koje kapi za nos jos koristite osim fizioloske?

Odnosno da preformuliram sto kupujete u apoteci kad su vam djeca prehladjena?
    Ova teta u apoteci me skroz zbunila ..nudi mi tablete, pa caj , pa sirup, spray/kapi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    To se odnosi na kapi za nos (Operil.., sljezova otopina), a ne na fiziološku otopinu. Zaboga, sve naše tekučine sadrže 0,9% natrijeva klorida, onda bi po tome ispalo da onaj ko puno plače može izgubit osjetilo vida
    Ako je slina gušća onda se kapi ukapaju u ležećem položaju, pričeka se par sekundi, pa se dijete podigne i nagne naprijed tako da slina koja omekša iscuri, a dijete često zna i kihnuti od kapi.
    Ne, nego se odnosi i na fiziolosku otopinu.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj pepeljuga prvotno napisa
    a koje kapi za nos jos koristite osim fizioloske?
    Nijedne, koje ti nije pedijatar propisao.

Ne, nego se odnosi i na fiziolosku otopinu
    Svašta!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto svasta?

Ja se ne zezam kad kazem da je mom Noah nos bio problem od oktobra do aprila. Sta sam trebala kapati sve te mjesece?

Nadam se da ce ova zima biti bolja s obzirom da su mu izvadili krajnike i treci krajnik.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ah, Nataša, ako ti je Noah imao toliko dugo curenje nosa, onda se treba posumnjat na alergiju, bakterijsku upalu, probleme s trećim krajnikom itd..., a ne se oslanjat na fiziološku jer ona nije lijek koji rješava problem, nego olakšava simptome.
    Zamisli ja cijelo ljeto ronim (3 mjeseca i više) i stalno mi je nos pun mora, i evo još nisam izgubila osjetilo njuha. A vidiš uvijek sam se pitala zašto neki ljudi začepaju nos kad zarone..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj Arijana nemam snage, majke mi.

Pepeljuga, sve u svemu sa svim treba polako i umjereno. Nadam se da malac uskoro bude zdrav i bez bilo kakvih problema u nastupajucoj sezoni virusa. Prehlade su ceste ali prodju brzo

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nataša, ne treba snaga, nego argumenti!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Nataša, ne treba snaga, nego argumenti!
    Znas li ti koliko si ti puta otisla jer nisi imala argumente.

Topic je o prehladama a ne o tebi i meni.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znas li ti koliko si ti puta otisla jer nisi imala argumente.
    Nikad, otišla sam s nekog topica kad bi ostali ostali bez argumenata, pa se prebacili na vrijeđanje.
    I da topic je o prehladi, pa neznam čemu ono " Joj Arijana, nemam snage majke mi" :?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da skratimo, u vezi kapanja fizioloske, sterimara, aquamarisa i ostalih vodica u nos, evo nekoliko linkova na pitanja roditelja o kapanju u nos i odgovore omiljenog nam doktora

http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=3737&t=3734

http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=2908&t=2908

http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=2245&t=2245

Dakle, s kapanjem vodica vrlo oprezno. Za sve ostale vrste kapi treba ici doktoru jer nisu bas bezazlene.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da omiljenog, ma obožavanog :D
    U prvom pitanju je odgovorio ženi zašto joj dijete vrišti, a ne da je to štetno.
    U drugom pitanju je odgovorio mami bebe od 4,5 mjeseca koja ne može ispuhat nos i kojoj je puno teže očistiti nos nego starijem djetetu.
    U trečem pitanju je odgovorio mami čijem trogodišnjem dijetetu ne curi nos nego je začepljen ( a to može bit i od otečene sluznice) da nije dobro bilo što stavljat u nos, a i djete je dovoljno veliko da može samo ispuhat nos

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja sad od otorinca koji je operirao mog Noah. Rekao je da nista ne kapam jer mu je nosic i suvise iziritiran i kao nesto isuvise vlazan.

Radili provjeru sluha i sve za 5.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bravo za noah.

ja sam nekoliko puta već bembu kapljala sljezove kapi i fiziološku i kad god bi on nešto dobio od toga u nosić kihnuo bi i sve bi izletjelo vani, a dijete mi je otvorenog nosića moglo spavati bez problema. ja ću i dalje tako. inače potpisujem arijanu po pitanju važnosti prohgodnosti nosića. mislim da sam na taj način uspjela bemba uz pomoć Boga dragoga spasiti od nekoliko sigurnih upala grla.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •