Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: prava

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno prava

U 11.mj. mi isteče ugovor na određeno,i to bi bila treće godina moga rada u toj firmi. Rodila sam ove godine u 6mj. bizance. Sada bi mi trebali dati ugovor na neodređeno ali su se javile komplikacije zato što fizički nisam tamo.Djeca su mu stara 4mj. Moram ići raditi da mi nedadu otkaz. Koja su moja prava? :? Dali me imaju pravo staviti na drugo radno mjesto i opet držati 3.g.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u principu, baš i nemaš neka prava

za početak, ne moraju ti uopće produžiti ugovor
    to je isključivo dobra volja poslodavca
    ugovor na određeno vrijeme prestaje istekom vremena na koje je sklopljen, bez obzira na činjenicu što si na rodiljnom dopustu.

Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.

ukoliko te ne odjave, smatra se da je sklopljen ugovor na neodređeno vrijeme, pod istim uvjetima (ostali uvjeti - radno vrijeme, plaća, bla-bla) kao što je bio ovaj na određeno

Ugovor o radu na određeno vrijeme

Članak 15.

(1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvrše*njem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

(2) Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenaznačenog rad*nika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom do*pušteno.

(3) Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena utvrđenoga tim ugovorom.

(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

(6) Poslodavac je dužan obavijestiti radnike koji su kod njega zaposleni na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme, o poslovima za koje bi ti radnici mogli kod poslodavca sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme te im omogućiti usa*vršavanje i obrazovanje pod istim uvjetima kao i radnicima koji su sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

a ako prekineš rodiljni i vratiš se na posao, mogu ti ponuditi i novi na određeno za drugo radno mjesto
    u principu bi trebala znati kaj ti nude prije nego prekidaš rodiljni.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •