Ako si mu vec dozvolila da postavlja slike, onda mora biti spreman na svakovrsne komentare. Ja se zaista cudim da djeci dozvoljavate da postavljaju slike. S druge strane danasnja djeca su previse slobodna i svaku zabranu smatraju uskracivanjem sloboda, treba ih nauciti da znaju kako dati tako i primati i "tipove" i "topove" a postavljanje slika i FB su samo jos jedna potrvda o savremenom individualizmu ( narcisoidnosti ). Svi zele komentar, svi bi da budu "saobracajka".
Ne znam kako vasa djeca, ovde djeca uglavnom nauce sve u skoli, kuci se samo citaju knjige iz bibloteke i uradimo po neko vjezbanje ( koje im ja zadam ) iz matematike. To sve moze maksimalno trajati sat vremena. Ostalo vreme je slobodno. U slobodno vreme ubrajam i svirku na instrumentu. Moja starija ( 9,5 godna ) u slobodno vreme pravi nakit, pravi novine i stripove, pise dnevnik i saljive price, slusa muziku i naravno gleda TV. Ako se sjeti jednom tjedno odigra igricu na kompu.
Inace ovdje su deca vremenski mnogo duze u skoli, pa im malo vremena i ostane van skole. U skoli dovoljno provode vani, pauze su im duge i dovoljne i za igru i za caskanje.
Inace mi smo bili u Srbiji u veljaci, pa je moja cura isla tamo tjedan u skolu. Glavna primjedba je bila na kofere sa knjigama- zasto djeca nose tak velike kofere u skolu i zasto su pauze kratke. Ona je cak nosila sa sobom u skolu vijacu od 5m da preskacu, ali se zalila na nedostatak vremena. Ja sam si skontala da je i to jedan od razloga zasto se kod nas skola smatra "smorom". I naravno pitala me zasto nose djeca telefon u skolu, i kako u Nizozemskoj niko nema mobil u skoli ( mislim na osnovnu skolu koja ovdje traje do 12-13 godine)?

Odgovori s citatom