aha je...moja ga je nećakinja s 10 otvorila,iako nisu roditelji dozvolili,a sad teta nadgleda kaj se radi,iako niš pametno ne pišu...bilo bi im pametnije da se prime zadaće..onda se ljuti kad joj to velim...da kaj sam ja radila s 10 godina???kažem joj da smo se družili po parkovima,na školskom,slušali muziku..a veli ona bezveze![]()
To je stvar roditeljskog povjerenja.
Mi to nismo namjerno napravili nego sasvim slučajno, jer imamo susjede i rođake malo starije, pa se poteglo pitanje facebooka i prije nego su djeca sama to tražila. Čuli su naše mišljenje, obrazloženja i slično i za sada ne traže. Nisu baš od onih koji bi radili nešto iza leđa... Uobičajeni "grijeh" primjeren dobi je kad odu k prijateljima i ostanu dulje nego smo se dogovorili ili ne kažu sve loše ocjene (toleriramo). Društvene mreže su prevažna stvar da bi se desetogodišnjaku omogućilo bavljenje time. Nažalost, u današnje vrijeme djeca to uglavnom vide od roditelja. Teško je braniti djetetu fb ako sam visiš na tome. Tja, razumijem, ali onda je dobro dijete odmah uputiti u pravila sigurnosti (zatvoren profil i slično) da ne bude iznenađenja. Osim toga, to je užasan kradljivac vremena.
Čime se djeca bave u današnje vrijeme? Moj mlađi je neki dan došao doma s papirom koji smo morali potpisati da se prijavljuje na Carnet-ovu mrežu. Otišao je školskom administratoru, rekao da je profesorica iz matematike predložila da na Carnetovoj mreži mogu pregledavati zadatke i naći korisne nastavne materijale i klinjo si je to riješio sam.
Što još rade? Pa vise na igricama (ne branim ako su napravili zadaće i naučili gradivo, ali moraju dobro planirati vrijeme jer ako ih ulovim u prekršaju, postoje posljedice). Odu k nekom drugom doma (fora su im trenutno klasične društvene igre tipa monopoli), gledaju filmove, čitaju... Zima je pa ne vise puno vani, ali zabavljaju se. Kupio si je mlađi sin drombulju neki dan, pa sad svira kao mali iz filma Ko to tamo peva...
Pitam što radi društvo iz razreda - kaže stariji - cure gledaju Sulju, vise na fb i hodaju po shopping centrima. Tja, valjda bi i mi tako da imamo 12-13 godina, ali nije li bolje štajaznam bar povremeno igrati odbojku?
Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.03.2013. at 11:21
[QUOTE=Peterlin;2370775]FB je zabranjen za djecu do 13 godina.
tako je. kao sto je i suvozacko sjedalo rezervirano za starije od 12 godina. imali smo razgovor i o tome. zasto postoje zakoni i zasto ih se treba pridrzavati. razmisljaj, zasto se moras vezati u autu, zasto se kaznjavaju kradljivci, zasto se ne smije piti i onda voziti...
argumenti tipa zasto moj iz razreda (IV osnovne) ima fb profil i sjedi kraj tate u autu ne piju vode. razgovaramo, objasnjavam. ja imam fb ali tamo sam, ne znam, par puta tjedno, pa mislim da nisam negativan primjer.