Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 102

Tema: HSLS, SDSS i manjinski klub predlazu novi zakon!!!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ako je zamrzavanje bez oplodnje više od 3 js, onda je to samo rješenje za treći (eventualni prekobrojni) ili za izvanredna stanja žene...hiperstimulacije, iznenadne bolesti i sl.
    to jest nešto, ali je jako malo...to je opet za manji dio unutar mpo populacije - iako, da se razumijemo mene veseli svaki pomak, koji pomaže i jednom našem suborcu/suborki

ali ako ide samo zamrzavanje, a ostaje ograničenje na 3 js - ostaje i glavnina problema - za najveći dio mpo populacije...

čekajmo detaljnije vijesti da vidimo - ovo je za sad ipak pretpostavka

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Da, radije bih skidanje ogranicenja na 3 j.s. nego skidanje zabrane zamrzavanja - ako bas moram birati. Ogranicenje na 3 j.s. je ono sto je glavni problem.

Hm... cekamo daljnje izvjestaje...

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

evo HINA:
    Liberali su najavili i spremnost da će, ne napravi li to Vlada, odnosno resorni ministar Darko Milinović, izraditi svoj prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji, koji bi dopuštao zamrzavanje zametaka po načelu prigovora savjesti - svaka žena mogla bi sama odlučiti hoće li ići na zamrzavanje zametaka ili jajnih stanica.
    ni govora o ograničavanju oplodnje tri jajne stanice

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ksena28 prvotno napisa
    evo HINA:
    Liberali su najavili i spremnost da će, ne napravi li to Vlada, odnosno resorni ministar Darko Milinović, izraditi svoj prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji, koji bi dopuštao zamrzavanje zametaka po načelu prigovora savjesti - svaka žena mogla bi sama odlučiti hoće li ići na zamrzavanje zametaka ili jajnih stanica.
    Ja, Kadauna, vječiti optimist, vjeruje da se to samo po sebi nameće da ako padne zabrana zamrzavanje zametaka da pada i ograničavanje oplodnje 3 jajnih stanica....

Ograničavanje oplodnje na 3 jajne stanice se samo po sebi nametnulo upravo zbog zabrane zamrzavnja zametaka....

Ako bi odobrili zamrzavanje zametaka kao opcionalno rješenje, odnosno po želji pacijenata, onda mogu oploditi i SVE jajne stanice dobivene u postupku.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

evo HINA:
    Ja, Kadauna, vječiti optimist, vjeruje da se to samo po sebi nameće da ako padne zabrana zamrzavanje zametaka da pada i ograničavanje oplodnje 3 jajnih stanica....

Ograničavanje oplodnje na 3 jajne stanice se samo po sebi nametnulo upravo zbog zabrane zamrzavnja zametaka....

Ako bi odobrili zamrzavanje zametaka kao opcionalno rješenje, odnosno po želji pacijenata, onda mogu oploditi i SVE jajne stanice dobivene u postupku.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

evo HINA:

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

http://www.vecernji.hr/vijesti/hsls-...i-clanak-40820

HSLS će napisati novi prijedlog Zakona o umjetnoj oplodnji, u kojem će predložiti da postupak zamrzavanja zametaka rade oni liječnici koji to žele - rekla je danas predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič.

ništa mi više nije jasno

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Uoči glasovanja o izmjenama Zakona o medicinskoj oplodnji koje je u Sabor još u rujnu uputio ministar zdravsta Darko Milinović, koalicijski partner HSLS nudi mu mogućnost da krene korak dalje i omogući ukidanje zabrane zamrzavanja zametaka. Nakon današnje sjednice Predsjedništva HSLS-a Đurđa Adlešič poručila je da je Milinovć pokazao hrabrost kad je pristao popraviti zakon ubrzo nakon što je usvojen, ali da to nije dovoljno.

-Spremni smo pomoći ministru i napisati novi zakon, kazala je šefica HSLS-a. Potpredsjednik stranke Ivan Čehok pojašnjava da ministar, kao i svaki čovjek, može imati svjetonazorskih problema zbog kojih mu nije prihvatljivo zamrzavanje zametaka, no, liberali tu mogu uskočiti. HSLS predlaže da se novim zakonom omogući zamrzavanje zametaka parovima koji to žele, a liječnicima, pak, koji taj postupak ne bi htjeli obavljati, da se omogući pozivanje na progovor savjesti. Tim bi rješenjem zamrzavanje zametaka bilo tretirano jednako kao pobačaj. U Hrvatskoj je dopušten, ali liječnici koji to ne žele, ne moraju ga obavljati

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Zbunjena sam... Vec sada postoji prigovor savjesti i lijecnici koji ne zele obavljati MPO to ne moraju.

Mrzim ovu recenicu da se MPO tretira kao abortus - kad ce ljudi vise razumjeti da je MPO SUPROTAN OD ABORTUSA!!! Mi zelimo zivot, zelimo djecu i ne unistavamo NISTA!

Kadauna, po meni, logika je obrnuta, ako dopuste oplodnju vise js. moraju dopustiti i zamrzavanje zametaka; ako dopuste zamrzavanje zametaka, nije receno da moraju dopustiti oplodnju vise j.s.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Hm, mislim da ni pisac nezna što točno želi reći....

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nije ni meni...
    kako će to izvesti
    kada će ići prijedlog
    idu li u petak na glasanje izmjene za koje se već danima zalažemo da im se dodaju amandmani o oplodnji više od tri js i zamrzavanju

ono što je dobro je kad bi doista išao novi prijedlog zakona jer od ovog se ni s amandmanima ne može neznamšto napraviti

ono što mi je jasno i što me duboko žalosti jest
    da ova izjava (ako je to sve što je planirano) prikazuje da je opet riječ o kozmetici jer zamrzavanje nema smisla bez oplodnje više od 3 js (ima smisla samo za manju grupaciju koju sam prethodno navela)
    da se zamrzavanje prema ovoj izjavi izjednačuje s pobačajem i tako podržava kriva slika o mpo-u- a to nije isto već potpuno suprotno
    i da, ukoliko se pri izradi ovog prijedloga zakona ne bude konzultiralo pacijente i šutljivi dio struke te ukoliko se ne budu izbacile ograničenja na tri js - i ovaj bi prijedlog mogao biti jednako manjkav i loš

ono što možda daje nadu jest da će ovaj predlagatelj biti spreman saslušati i nas - a hoće li doista - to ćemo vidjeti

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj pino prvotno napisa
    Zbunjena sam... Vec sada postoji prigovor savjesti i lijecnici koji ne zele obavljati MPO to ne moraju.

Mrzim ovu recenicu da se MPO tretira kao abortus - kad ce ljudi vise razumjeti da je MPO SUPROTAN OD ABORTUSA!!! Mi zelimo zivot, zelimo djecu i ne unistavamo NISTA!

Kadauna, po meni, logika je obrnuta, ako dopuste oplodnju vise js. moraju dopustiti i zamrzavanje zametaka; ako dopuste zamrzavanje zametaka, nije receno da moraju dopustiti oplodnju vise j.s.
    ja baš mislim da ako dopuste zamrzavanje zametaka da će dopustiti i oplodnju SVIH jajnih stanica.

I dalje brijem da sve polako, ali jako polako ide svojim tokom....
    A usporedba s abortusom :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

X.

Ako sad kažu - OK, dozvoljeno je zamrznuti jednog od ta tri, ako ijedan preostane, to je minimalno poboljšanje.

Istinsko poboljšanje za uspješnost postupka bi bilo reći - ukidamo ograničenje broja oplođenih JS, sve da i ne dozvole zamrzavanje.

Ali, to pak ne mogu jer će onda doći do uništavanja embrija, ako ih ne smiju zamrznuti...

Ne znam kako bih reagiarala na ovo - neka zamrzavaju oni koji se time ne protive. Ostaje dojam da je to zamrzavanje nekakva luda rabota, a uvjerena sam da će se onda svi odlučiti na zamrzavanje. Ali, zamrzavanje as such nije uopće poanta i ključ cijele priče, TO JE ISKLJUČIVO OPLODNJA SAMO TRI JS - TO JE ONO ŠTO TOTALNO UNIŠTAVA ŠANSE ZA USPJEH. Samo, ako dozvole oplodnju više od 3 js, onda to ide u paru sa zamrzavanjem embrija...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim, i prije je zbog nedorečenosti Zakona postojala ta rupica di se možda moglo provuć dozvola za smrzavanje trećega (onaj paradoks - ne smiju se oplodit više od tri, plus ne smiju se paru vratiti onoliko da je medininski neindicirano - čitaj: mlađoj od 30, još sitne konstitucije, di ćeš vratit tri fantastične blastociste i riskirat trojke, koje se, uvjetno rečeno, smatraju neuspjehom IVF-a), tako da to, u stvari, ne diže ništa bitno uspješnost postupka kako ga novi Zakon kreira - to i dalje ostaje totalni substandard, i najrigorozniji zakon u regiji, a postojala je i enivej naznaka da bi liječnici mogli isposlovati od ministra dozvolu da tog jednog zamrzavaju, znači - ovo od HSLSa nije ništa specijalno, samo dodatno fiksiranje loše situacije.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Ne znam kako bih reagiarala na ovo - neka zamrzavaju oni koji se time ne protive. Ostaje dojam da je to zamrzavanje nekakva luda rabota, a uvjerena sam da će se onda svi odlučiti na zamrzavanje. Ali, zamrzavanje as such nije uopće poanta i ključ cijele priče, TO JE ISKLJUČIVO OPLODNJA SAMO TRI JS - TO JE ONO ŠTO TOTALNO UNIŠTAVA ŠANSE ZA USPJEH. Samo, ako dozvole oplodnju više od 3 js, onda to ide u paru sa zamrzavanjem embrija...
    x

ja se svaki dan sve više i više uspijem začuditi (onda se još i više čudim što se čudim kako se već nisam navikla...) kako se od mpo i uobičajnih postupaka u cilju povećavanja uspješnosti i očuvanja potencijala života uspiju raditi sve veći i veći bauci i zapetljavati se u sve veću i veću mrežu stvranja predrasuda :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa
    x

ja se svaki dan sve više i više uspijem začuditi (onda se još i više čudim što se čudim kako se već nisam navikla...) kako se od mpo i uobičajnih postupaka u cilju povećavanja uspješnosti i očuvanja potencijala života uspiju raditi sve veći i veći bauci i zapetljavati se u sve veću i veću mrežu stvranja predrasuda :/
    Strava, stvarno, evo će sad HSLS opalit trajni pečat na zamrzavanje zametaka kao na pobačaj, pa to je gore nego da se nisu opće niti javljali!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koja je to uf... da ne kažem sad. Znači, ja sam tehnikom moralno izjednačenom s pobačajem - RODILA :shock: - pa ko je tu lud, stvarno !?

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ja sam također na tragu zaključka da zamrzavanje ne znači nužno ukidanje odredbe o 3. J. ST.

i definitivno je tu bilo političke trgovine, vidi se to po retorici itekako

Marchie37 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ina, potpisujem. A izjava Đurđe Adlešič samo svjedoči koliko su se informirali prije nego su počeli pisati "svoj" mpo zakon. Gadi mi se ovo nabacivanje našim reproduktivnim organima i js. Osim toga, jasno je ko dan da niti su konzultirali mpo liječnike i pacijente, niti to namjeravaju!!! Naravno, da već postoji prigovor savjesti. Gluposti! Uostalom, ginekolog kome savjest to ne dopušta vjerojatno se neće niti baviti s mpo!!! Nemam baš previše nade da će iz ovoga prijedloga izaći nešto dobro. Samo još jedan nesuvisli, navrat-nanos napisan i izglasan zakon.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

NAviče - Kadauna - i dalje misli da je ovo napredak koji se pametno da proširiti i restrikciju broja j.s. koje se smiju oploditi u postupku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Marchie37 prvotno napisa
    Uostalom, ginekolog kome savjest to ne dopušta vjerojatno se neće niti baviti s mpo!!!
    Naravno, koja je ovo glupost, tko će specijalizirati IVF ako se tome moralno protivi? Prigovora savjesti je već dovoljno u starom tekstu Zakona, ne treba to sad još pojačavat.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

NAviče = naivče

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa
    NAviče - Kadauna - i dalje misli da je ovo napredak koji se pametno da proširiti i restrikciju broja j.s. koje se smiju oploditi u postupku.
    želim vjerovati u to, jako! nadam se da će HSLS kontaktirati pacijente i pitati ih za mišljenje. zaista mi je dosta zakona koje rade činovnici bez ikakvog uvida u realnost i praksu i mislim da hsls nije takva stranka

Marchie37 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

A stalno si mislim, kako smo nekada u Hrvatskoj i bivšoj YU bili ponosni na mpo i uspjehe naših liječnika i pacijenata. Bila sam klinka, ali sjećam se ne jednoga rođendana "prve bebe iz epruete" o kojemu su izvještavale nacionalne televizije. A sada smo izjednačeni s pobačajem. Ovo je za Bogu plakati!!! Nažalost, a daj Bože da nisam u pravu, u dobre namjere naših političara ne vjerujem.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

...Strava, stvarno, evo će sad HSLS opalit trajni pečat na zamrzavanje zametaka kao na pobačaj, pa to je gore nego da se nisu opće niti javljali!
    Ovo mi je bila prva misao nakon pročitanog članka!

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nemam nikakav komentar jer mi je ovo jedno obicno NISTA tako da stvarno ne znam sto bih rekla. Mozda veceras nakon vijesti budemo vise znali.

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Po ovome sto pise jos jedna u nizu kozmetickih promjena.

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

slažem se-sve je to li-la, tek toliko....nema tu dobrih namjera- a i put do pakla popločen je njima...

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

samo bih napomenula da u zakonu nigdje izričito ne piše da se zabranjuje zamrzavanje zametaka. nigdje ne piše ni da se dozvoljava, nego ima ona glupa odredba da će se oploditi 3 js, a ostatak spolnih stanica zamrznuti. i u tome je cijela poanta priče. što do zamrzavanja ni ne dolazi jer se zapravo nema što zamrznuti. i ja mislim da ako sad izričito dozvole zamrzavanje, a ne ukinu ograničenje oplodnje 3 js da nismo dobili ništa puno bolje rješenje.
    a ova usporedba s abortusom! OMG!!! :shock:

Gabi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Možda sam naivna, ali ja bih malo stala na loptu. Zašto nekoga osuđivati prije nego saznamo kakav prijedlog Zakona nam nude? Iako nije napisano da se zalažu za oplodnju više js, ipak mislim da se to podrazumijeva. Ne znam...uskoro ćemo saznati više.

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

naravno da treba pričekati i vidjeti što će biti, uz sve objavljene tekstove danas - jasno je da su novinari dosta krivo interpretirali. te negdje piše da hsls ide s amandmanima, a već drugdje da predlažu zakon...

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

U vijestima izgleda nema nista o tome s njihove presice, samo o Polancecu.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja se iskreno nadam da ni sutra nece biti glasanja o milinovicevim izmjenama...

i da pozitivni amandmani ukljucuju skidanje ogranicenja na 3 j.s.

jer ako toga nema, bolje da nema amandmana

skidanje ogranicenja na 3. j.s. je bit zakona, i ono sto ga cini losim. sve drugo se moze provariti na silu, ali ova odredba je ono sto ga cini groznim, diskriminirajucim medju kategorijama pacijenata, ono sto bespotrebno produzuje lijecenje i muci zene

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

kola info da se ipak glasa sutra, samo je pitanje o čemu - najavljenim hdz-ovim amandmanima ili o tome uz hsls-ov brzinski sročen o zamrzavanju. hvala liberalima, ali ako se bude glasalo samo o ukidanju zabranje zamrzavanja zametaka Maribor here we come!!!!!!!!!!!!!!

PLEASE LJUDI NEMOJ NAS OPET USOSITI - UKINITE OGRANIČENJE OPLODNJE TRI JAJNE STANICE TO JE BIT PROBLEMA

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

skidanje ogranicenja na 3. j.s. je bit zakona, i ono sto ga cini losim. sve drugo se moze provariti na silu, ali ova odredba je ono sto ga cini groznim, diskriminirajucim medju kategorijama pacijenata, ono sto bespotrebno produzuje lijecenje i muci zene
    TO JE TEHNIČKI KLJUČ PROBLEMA ZAŠTO OVAJ ZAKON SROZAVA USPJEŠNOST! TO JE PONDER VAŽNOSTI 100, OSTALI PROBLEMI SU GOTOVO PA NEVAŽNI.

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

kola info da se ipak glasa sutra, samo je pitanje o čemu - najavljenim hdz-ovim amandmanima ili o tome uz hsls-ov brzinski sročen o zamrzavanju. hvala liberalima, ali ako se bude glasalo samo o ukidanju zabranje zamrzavanja zametaka Maribor here we come!!!!!!!!!!!!!!

PLEASE LJUDI NEMOJ NAS OPET USOSITI - UKINITE OGRANIČENJE OPLODNJE TRI JAJNE STANICE TO JE BIT PROBLEMA

X

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam kao s grane pala. Tek sinoc sam pronasla da su amandmani SDSS-a, HSLS-a i SDA zabrana zamrzavanja zametaka i broj js a od HNS-a da sami odabiremo js ili zametke. Milinovic je rekao da ce ih ozbiljno razmotriti ali po meni to znaci dozvolu zamrzavanja eventualnog 3. zametka a broj js ostaje. Time ce ih malo privoliti na suradnju.

Marchie37 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

X

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

O tom da se razmatra zamrzavanje 3. embrija meni je već prije mjesec i pol dana dr pričao ali pitala sam ga dali planiraju ukinuti i ovaj dio koji se odnosi na oplodnju samo 3 j.s rekao je da ne vjeruje jer da onda ulazimo u samu srž zakonu.
    Tako da sam malo :/ ali sačekajmo možda bude sreće

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Bit će glasanja sutra i dobili su naputak (hdz) da imaju biti u sabornici.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

i to je svakako bila jedna od opcija usprkos svim našim nastojanjima, nadama i željama...i za svaki ishod se treba pripremiti :/

a o tome što će nam ovaj zakon činiti - sve smo već rekli...i još govorimo, vičemo...ali nas ne čuju oni koji bi nas trebali čuti, odnosno njima ništa ne značimo

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj nikailuka prvotno napisa
    Bit će glasanja sutra i dobili su naputak (hdz) da imaju biti u sabornici.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Milinovic moze racunati na parlamentarnu vecinu i stranacki aparat

ali kad tad ga ni to nece vise spasit

covjek koji donosi lose zakone ne moze opstat

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

jel zna netko kad pocinje danas glasanje? Da pratim prijenos... zanima me tko ce dignut ruku za milinovica

ksena28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mislim da sjednica počinje u 10 sati. ja neću moći gledati, molim vas otvorite novu temu za komentiranje...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

obično iza podne...
    u ovo doba se glasalo zadnja tri petka
    02.10.09 - 12:29 (00:33:41)
    16.10.09 - 13:51 (00:10:22)
    23.10.09 - 14:31 (00:15:41)

evo, imamo i temu za komentiranje glasanje (od prošlih petaka) http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=84311 pa možemo na njoj nastaviti

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

neznam gdje da postam pa sam ovdje --ima li kakve novosti iz ustavnog suda u vezi zakona,kada oni misle to razmatrati i dali uopče o tome misle ,neka mi netko odgovori ko je u to više upučen ,mislim da je red da se ustanemo i dignemo svoj glas ovo je masakar što se radi s našim jajnim stanicama .....

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jo1974, kako stvari stoje necemo brzo doci na red na Ustavnom sudu. Tvoju ideju apsolutno podrzavam, masakr koji nam cine je visestruk ali bojim se da je vecina pacijenata cijelu stvar uzela zdravo za gotovo.Sve akcije koje su se do sada poduzimale nisu naisle na odgovor kakav bi bilo normalno ocekivati.

Tibi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

taca70 u pravu si kad kažeš da je većina pacijenata cijelu stvar uzela zdravo za gotovo. Ja kad krenem pričati sa curama o novom zakonu vidim da ih je dosta ravnodušno. Ne znam, valjda očekuju da će iz prve ostati trudne pa im zamrzavanje embrija ili JS ne treba! Mislim da bi na neki način trebalo educirati ljude da znaju procijeniti što su izgubili novim zakonom. Par puta sam bila u situaciji da kad raspravljam o novom zakonu koliko je loš, cure bi mi znale reći da ali sada imamo 6 besplatnih postupaka i zato je ovaj zakon bolji !? Što odgovoriti na takav odgovor?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •