Citiraj ljerka prvotno napisa
Zašto se toliko uzrujavate oko članka 5? Pa nigdje vam ne piše da to mora biti glasno, zar ne?
Zato jer! Gle, ja sam matematičar i uvijek promatram sve ekstreme. Ne piše da mora biti glasno, ali ne piše da se ne smije. Što znači da će biti onih koji će to raditi, a Pravilnik im to dozvoljava. Inače, sa navedenim stavkom se ne slažem.

Meni recimo smeta cijeli Pravilnik. Izgleda da je pisan lijevom nogom jednog jutra nakon neprospavane pijane noći, bez ikakvih sugestija onih koji rade u školi. Zbilja mi je zlo što o sudbini nas koji nastavu PROVODIMO odlučuju oni koji o nastavi TEORETIZIRAJU na fakultetu, a u razred su ušli eventualno da bi napravili neko istraživanje. Nemaju pojma o nastavi, govore samo o idealnim situacijama. Čak ću se usuditi reći da sa svojih godinu i nešto staža u školi imam više iskustva od onih koji su pisali Pravilnik.

Uzmimo, na primjer, članak 5, stavak 2. I zamislite ovu situaciju: u razredu imate 25 učenika. Odredite da je prag za ocjenu dovoljan 45 od 100 bodova. Učenici zahtjevaju da spustite prag za dovoljan na 20 bodova. Vi, naravno, to ne želite. Oni dođu doma i to kažu roditeljima. Roditelj dođe u školu žaliti se razredniku. Razrednik to prenese ravnatelju, koji će postupiti u skladu sa svojim ovlastima. Što u konačnici može značiti da može pokrenuti i postupak otkazivanja Ugovora o radu. A gdje je nastavnik u cijeloj priči? Nitko ga nije obavijestio uopće da se učenici bune. I ne samo to - ispada da mi nismo kompetentni za ispraviti pismeni ispit i bodovati ga, već su to učenici i roditelji. :/

Kao što rekoh - promatram ekstremne situacije. Svjestan sam da je malo vjerojatno da se gore opisana situacija dogodi. To ne znači da to treba ostaviti. Moramo se osigurati da se takva situacija uopće ne dogodi.

Cijeli Pravilnik je jako loš, jako štetan za struku. Degradirajući! Ispadamo nesposobne budale.

Inače, na Forumu za nastavnike i učitelje smo se okupili, u ekspresno kratkom roku napisali komentare na Pravilnik (mislim da ih ima 16 stranica), prikupili po cijeloj Hrvatskoj više od 1000 potpisa nastavnika koji se slažu sa našim komentarima na Pravilnik. Komentare možete vidjeti OVDJE.

Ujedno sam ja osobno poslao pismo premijerki Kosor, potpredsjednici Vlade Đurđi Adlešič, glasnogovorniku Vlade Zlatku Mehunu, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te zastupnici Vesni Pusić (kao osobi koja je na čelu Koordinacije za praćenje pregovora sa EU). To pismo možete vidjeti OVDJE. Poslao sam i pismo Ivani Kalogjeri-Brkić (THE novinarki Jutarnjeg lista koja konstantno pljuca po nastavnicima). Pismo možete vidjeti OVDJE.

Zašto sve ovo govorim? Tako da vidite da smo zbilja POKUŠALI napraviti NEŠTO; nismo sjedili prekriženih ruku i plakali nad našom tužnom sudbinom. To ćemo raditi ako Prijedlog Pravilnika prođe.

Ono što je najgore od svega je takozvana javna rasprava, koju je MZOŠ mudro napravio u periodu 21.10.-27.10., što je svega 4 RADNA dana. Ujedno, ni JEDNA škola nije bila službeno obaviještena o tome da je u tijeku rasprava o Prijedlogu Pravilnika. Ja sam to saznao dok sam bio u Puli na stručno-metodičkom skupu profesora matematike. Nikako se ne mogu oteti dojmu da je namjera MZOŠa bila napraviti javnu raspravu bez javnosti. O tom problemu sam i obavijestio premijerku. Sada velegospodin Janjić tvrdi da se MZOŠ nigdje ne žuri sa donošenjem Pravilnika. Izjava mu nikako ne stoji jer da se ne žure i da su htjeli provesti pravu javnu raspravu, onda bi: 1. obavijestili škole o svemu; 2. dali razuman rok za podnošenje komentara na Pravilnik.

I na kraj da nadodam još ovo, a o tome sam isto pisao premijerki: kada nam je trebalo rezati plaće, onda nas se nazivalo "socijalnim partnerima", a kada treba donijeti Pravilnik koji je u našoj profesiji alfa i omega, onda se to "partnerstvo" brzo zaboravlja! Sramotno i licemjerno!