-
Kamen u bubregu i planiranje trudnoce
Drage moje, od skora sam na forumu, unapred se izvinjavam ako ova tema vec postoji. Radi se o sledecem. Pre godinu dana imala sam bubrezne kolike zbog kamenaca u bubregu za koje nisam ni znala da postoje... Uzas kako mi je bilo, jedan kamen se jos zaglevio u kanalu...jedino dobro je sto svi kazu da se ti bolovi mogu porediti sa porodjajnim pa sad eto mogu da kazem i to sam iskusila i moze se preziveti. Poslednjih meseci planiram bebu, prvi put sa mojim dragim. Jos smo samo na nekom dogovoru i pripremi, da tako kazem. E, ono od cega je mene strah jeste upravo to sto sam cula da ko je sklon kamenju u bubrezima, ovo se narocito aktivira tokom trudnoce. Jeza me uhvati kad pomislim da bi tako nesto mogla prezivljavati u trudnoci, a sa druge strane kamenja nikako da se resim, sve sam probala ali u tom bubregu i dalje imam dosta peska i siotnih kamencica. Bebu jako zelim i ne ceka mi se vise, narocito jer ne vidim da cu ovaj problem uskoro resiti, a sa druge strane me je strah. Da li je neka od vas imala problema sa bubrezima tokom trudnoce ili zna nekoga ko je imao? Da li mislite da je veliki rizik upustiti se u pravljenje bebe pa sta bude? Da li cu unosom dosta vode u trudnoci moci da sprecim probleme? Mnogo pitanja, ne ocekujem precizne odgovore, ali bi znacilo makar vase misljenje da li biste se upustili u tako nesto i iskustva naravno.
-
kad sam ležala u bolnici nakon carskog 11mj.2009. samnom na odjelu je ležala cura 25 god. koja je imala kamence i bila trudna 10 tjedana. Nažalost nakon nekog vremena je došlo do zastoja rada bubrega, imala je 3 dana 40 temperaturu i uslijed svega toga je počela krvariti...neznam kako je završilo jer sam otpuštena iz bolnice, ali znam sigurno da ova temperaturu baš i nije dobra za bebu i mali mozgić u razvoju. Ginići su joj rekli da je situacija takva kakva je i da ni oni neznaju kako će sve to završili, ali koliko sam skužila nisu bili baš optimistični...
nadam se da će ti se javiti netko sa boljim iskustvom. U ovom trenu mislim da je najbolje da se obratiš svom ginu i od njega tražiš savjet.
-
evo me, dvije trudnoće, sa bubrezima poprilično punim kamenja - preživljene i to vrlo uspiješno. 
a prije sam imala više puta i napadaje bolova (prilikom izlaženja kamena), temperature, operacije...brr, ne baš ugodna iskustva.
međutim, ja sam se prije trudnoća konzultirala sa nefrologom, to je vrlo važno, da u trudnoću uđeš sa što boljim stanjem bubrega , bez upala.
U trudnoćama sam bila osjetljivija, čuvala sam se više, dosta pila, ali sam ipak dobila dosta jaku infekciju esherichijom coli, to smo morali rješavati antibioticima.
ono što ti savjetujem kao obavezno, jest da odeš kod nefrologa, da mu objasniš situaciju i pitaš ga kako se ponašati tijekom trudnoće. Osim toga moraš obavijestiti i svog ginekologa o problemu s kamencima, pa će i on vjerojatno biti oprezniji.
Znaš li koju vrstu kamenaca imaš? uzimaš li neku terapiju za sprečavanje njihovog nastanka?
Ako ne znaš koje kamence imaš, trebala bi dati kamen na analizu (ako imaš kojega koji je izašao) ako nemaš postoje i drugi načini definiranja vrste kamenca. O vrsti kamenca ovisi način prehrane koji je pogodan za zaustavljanje njihova rasta, pa čak i eventualno smanjivanje.
o svemu tome bi se trebala posavjetovati sa nefrologom.
i najvažnije, bez straha!
trudnoća s kamencima nije nikakav problem, uz malo više dodatnog opreza
-
nemam osobno iskustvo ali mi je frendica nedavno rodila a 2 tjedna prije poroda završila u bolnici misleći da su trudovi...no bio je kamen...otpuštena je brzo doma (2-3 dana)...i u međuvremenu se smirilo...doktori kažu da joj je mali svojim silnim udarcima možda izbio taj kamen..bio je jako živahan u trbuhu...ne znam dal ta teorija drži vodu
-
Hvala na savetima! Ja ni jedan kamenac nisam uspela uhvatiti tako da jos ne znam njihov sastav. Pijem rovatinex i ponekad NutriMag, to je ustvari Magnezijum-citrat, pijem 4l vode dnevno, ranije sam pokusala i sa nekim cajevima, kontrolisem svaka dva-tri meseca stanje, ali uvek ima neceg... Nekako sam polako izgubila nadu da ce doci trenutak da nemam ni peska u bubrezima. Inace vec 8 meseci nisam imala problema tipa napada i infekcija, pa me to jedino hrabri...
-
ja imam kamen u bbregu i ogu reći da je bilo prilično gadno u trudnoći...3 puta su me ostavili u bollnici ne dugo svega po 2-3 dana radi mjere sigurnosti bebe ali opet.... obično sam dobila "Napad"noću i onda aj u bolnicu i naravno da te ostave...rekla sam odmah nakon poroda "to" riješiti laserom navodno nije tak strašno ali eto 5 godina prođe a kamen još u meni hehe...mislila sam svakako prije nove bebe riješiti kamen osim ako nas beba ne preduhitri hehe
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma