Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: elektrokoagulacija jajovoda

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno elektrokoagulacija jajovoda

Zbog većeg broja neuspješnih ivf i ranog krvarenja prije ß dr.Radončić mi je na forumu predložio odstranjivanje jajovoda zbog istjecanja tekućine iz njih prilikom stimulacije.Tako nešto slično mi je preporučio i dr.Bauman pri propuhivanju.Dva liječnika(mpo) sa VV se nisu složila s ovim.Zanima me da li ste imale problema i da li vam je to netko predložio ili negirao-naravno cure sa začepljenim jajovodima?.Sada jednostavno sam ostala :? i još u nedoumici

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja imam jedan začepljani jajovod i jedan doktor mi je preporučio da ga izvadim jer kako on kaže od tog jajovoda nema nikakve koristi, previše je začepljen da bi se sa njim bilo što dalo napraviti...
    Ja sam to odmah odbila jer dok god imam jedan jajovod nekakva šansa za prirodnim začećem postoji- a tko zna kuda će medicina otići za još 10 godina pa možda i nađu način kako ga spasiti (nepopravljivi optimist, šta ću )

To onda znači da začepljeni jajovodi mogu loše utjecati na ivf zbog te tekućine?? :?

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Navodno da ne da zametku da se implantira.Ja sam već rekla da ću u slijedećem postupku glumiti Batmana do ß. Možda onda neće curiti-za sada ne vidim drugog načina.Ako sada odem to izvaditi a isto tako razmišljam nostalgično o njima,bojim se da se neću psihički oporaviti do Mb.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vidim da si u Mb u 3. mjesecu- jesi pitala dr. Vlaisavljevića što za jajovode???
    Batman

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne.Ovo iznenađenje je današnjeg datuma.Planiram ga svakako pitati za mišljenje.Nek odmah kad bude radio aspiraciju zaveže na mašnu jajovode i dobro-ionako ću biti pod općom anestezijom. 8)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam te baš shvatila - kakva tekućina istječe iz njih prilikom stimulacije? Je li to samo prilikom stimulacije ili i inače? Ja sam čula da se za dijagnozu "sactosalpinx" di se preporuča odstranjivanje jajovoda jer je šansa za začeće spontano minimalna, a ta tekućina koja je toksična sprječava implantaciju embrija. Navodno je Jukić, dr. koji je prije radio na VV-u, savjetovao jednoj forumašici da zbog toga ukloni jajovode, a ona to nikako prelomit, ne znam više što je bilo s njom, ne javlja se. Doduše, moraš znati da je Luči inače onako vrlo konzervativan oko svih operacija i on je ono nekako idi sporijim putem, mene je jako zezao da što sam išla radit laparaskopiju (dijagnostičku) itd. Također, on je vrlo konzeravtivan i oprezan i u dijagnostici tog sactosapinxa. On je općenito od konzervativnijih i malo sporijih za sve to, ovi drugi su možda moderniji i malo brži, ja bih pitala Vlaisavljevića da on presječe i onda se priklonila pristupu koji meni subjektivno paše jer teško da će išta u medicini bit 1+1=2.. Sretno!

Na temu sactosalpinxa evo topica na Rodi i što je tada koji ženama savjetovao, plus kako se dijagnosticirava, barem kako su to one shvatile:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...6ccf27ca5b4f3e

http://213.191.133.21/forum/viewtopi...a21c297fd440ed

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da je kod začepljenih jajovoda veća šansa za vanmaterničnu trudnoću. S druge strane, sjećam se forumašice Sanje30 i dg začepljenih jajovoda i prirodnog začeća. Lijepo ti pitanja na papir za dr. V-a ako te čekaju još konzultacije kod njega pa neka ti presječe i objasni što on preporuča.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, mislim da je forumašica Garfy imala vanmaterničnu i začepljene jajovode. Na žalost, sve te forumašice više se ne javljaju tako da možda sam ja to i krivo zapamtila. Ako si dovoljno dugo na forumu, skoro za sve se može naći primjer, a jedino dr-ovi te mogu usmjerit na ovo ili na ono, skupi više mišljenja pa se odluči - sad imaš 2:2, fali ti jedan za prevagnut.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ove teme koje ti je okacila Ina su odlicne, toplo preporucam citanje.

Pogledala sam malo u strucnoj literaturi - potrazi na Pubmed "hydrosalpinx ivf"; pogledala sam nekih recimo 5 najsvjezijih clanaka i izgleda da se svi slazu da hydrosalpinx bez terapije smanjuje uspjeh IVFa bar za pola. Na primjer ovaj clanak je npr. dosta recentan (2006.) i gleda 3 grupe pacijentica, sve s hydrosalpinxom:
    1. odstranjivanje jajovoda (salpingectomy) prije ivfa (50 pacijentica),
    2. proximal tubal occlusion (zacepljivanje jajovoda, postoji vise metoda, pretpostavljam da si na to mislila kad si napisala elektrokauterizacija jajovoda) (50 pacijentica),
    3. treca grupa bez ikakve terapije prije ivfa (15 pacijentica).

Rezultati, tj. klinicka trudnoca, po grupama:
    1. 55%
    2. 44%
    3. 14%
    Ako mi se javis na pino111@gmail.com, mogu ti poslati tekst cijelog clanka.

Iz njihovog uvoda:
    The tubal factor accounts for 25%–35% of female infertility (1). Tubal impairment is caused by pelvic inflammatory disease in 50% of cases (2), and distal tubal occlusion may lead to the formation of hydrosalpinges (3). Even though IVF and embryo transfer (ET) initially were performed in patients with tubal impairment, it finally became obvious that the presence of hydrosalpinges was associated with a poorer IVF-ET outcome; many retrospective studies reported significantly lower implantation and pregnancy rates in patients with hydrosalpinges when compared with other types of tubal disease (4, 5, 6 and 7), as well as increased rates of spontaneous abortions (5 and 8) and ectopic pregnancies (9).

The theories behind the harmful effect of hydrosalpinges on IVF-ET outcomes include the following: [1] direct toxic effect of the accumulated fluid on the transferred embryos through its leakage in the endometrial cavity (10, 11, 12, 13 and 14), although studies on human embryos have not revealed such a direct embryonic toxicity (15 and 16); [2] inhibition of implantation by alterations in endometrial receptivity (17, 18 and 19) or mechanical washing of the blastocyst (20 and 21); and [3] impairment of embryo development as a result of hydrosalpingeal fluid’s deficiencies in nutrients and energy stores (22, 23 and 24).

The treatment options for hydrosalpinges include drainage, salpingostomy, proximal tubal occlusion, and salpingectomy. Once the deleterious effect of hydrosalpinges on IVF-ET outcomes has been widely accepted, their so-called prophylactic treatment before the application of assisted reproductive technologies has been proposed. After many retrospective studies, two prospective randomized ones (25 and 26) confirmed the beneficial effect of salpingectomy before IVF, whereas a recent meta-analysis concluded that laparoscopic salpingectomy should be considered for all women with hydrosalpinges due to undergo IVF-ET (27). Nevertheless, salpingectomy involves some certain surgical risks, especially in women with previous abdominal surgery and/or extensive pelvic adhesions, whereas the procedure has been associated with an impairment of the ovarian blood flow as a result of the transection of collateral vessels, which might result in a subsequently reduced efficacy of ovarian stimulation (28).

As a consequence, the evaluation of alternative to salpingectomy techniques for the management of women with hydrosalpinges before their IVF treatment would be interesting. Such an evaluation of the proximal tubal-occlusion technique has been performed only through retrospective studies (29 and 30). The aim of the present study was to evaluate and compare the impact of the salpingectomy and proximal tubal occlusion on IVF-ET outcomes in a prospective randomized trial.
    (inace, prospective randomized trial je zlatni standard u znanosti; prvo, radi se u rezultatima u buducnosti, dakle nema odabira onoga sto doktoru pase; drugo randomized je, znaci opet nema odabira pacijentica da si poboljsaju rezultate.)

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ina,pino-hvala vam jer ste mi malo raščistile neke nedoumice.Mislim da bi moj ginekolog koji mi je radio laparo vidio da ima te tekućine.On je rekao da su oni cijelom dužinom prohodni a da su začepljeni samo pri samom ulasku u maternicu.Kaže da ga je bilo strah ići dalje da se ne resprsnu.A dr.Jukić i Dr.Lučinger su mi savjetovali da ne vadim.Samo me muči što od silnih operacija presađivanja organa i ostalih vaaauu zahvata-baš nitko ni na koji način ne može to otčepiti.Da li je laparo plafon ili....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na žalost, laparo je plafon. Osobno, možda bih najviše vjerovala operateru koji ih je gledao kamericom - znači, dr. B. Pretpostavljam da je koma teška odluka presjeć i vadit jajovode, nisam se našla u toj dilemi. Ali, koma je i teško ići na IVF, plaćat silne pare, uzimat hormone, godine prolazi i sl. a da su šanse za implantaciju smanjene. Ako ti može pomoć u razmišljanju - MM i ja smo idiopati, moji jajovodi prohodni, predivnih fimbrija, sve pravilno i izgleda lijepo, a u valjda oko 12 godina nezaštićenog seksa nije se ništa dogodilo doma u krevetu :/. Pitaj Vlaisavljevića da te dileme presječe pa će ti, vjerujem, bit lakše. Lako bi bilo odlučit kad bi ti netko garantirao uspjeh u IVF-u, a znaš da toga nema .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj., koliko sam ja informirana, laparo je plafon. Sad ova sva pitanja koja si tu napisala, napiši na papir i pitaj Vlaisavljevića da ti šaca i da ti da preporuku jajovodi unutra ili van, that is the question. Pitaj ga što bi on sugerirao - da ostanu ili da se vade, koliko posto smanjuju šansu za implantaciju po njegovoj procjeni, koliko je posto vjerojatna trudnoća i sa začepljenim jajovodima (po meni, bojim se, vjerojatnija je vanmaternična u jajovodu pa da enivej mora ići van onaj na kojem se nakačila)....

ia30 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Gabi25 prvotno napisa
    To onda znači da začepljeni jajovodi mogu loše utjecati na ivf zbog te tekućine?? :?
    ovo pitanje proganjalo me mjesecima,kako vidiš u mom potpisu ja sam se ipak odlučila na odstranjivanje "loših jajovoda"...
    O svojim iskustvima pisala sam na postu "s 30 bez jajovoda"kojeg ne uspjevam kopirati...
    Teška je to odluka i teško je sugerirati bilo kome što napraviti...kod mene je trenutno situacija takva da dio lijevog jajovoda doc nije uspio odstraniti,pa sam mjesecima nakon kirurškog zahvata imala povišenu temperaturu i bol u leđima-i nitko ni danas ne zna zašto!Takve operacije znaju biti jako zahtjevne zbog blizine jajnika i crijeva,što je bilo u mom slučaju!
    Danas bih svakako napravila isto,ako odstranjeni jajovodi povećavaju šansu-vjerojatno bi išli van,samo bih birala nekog "provjerenog i dobrog"stručnjaka za takav zahvat!
    Ne tvrdim da dok koji me operirao nije učinio sve što je mogao,ali sam ja ipak bila "složeniji slučaj"i trebala sam iskusnijeg kirurga-a tako smatra i moj MPO doc!
    ....moj mišljenje je da sve što je loše i može štetiti implataciji bolje riješiti ali to svakako treba napraviti s provjerenim stručnjakom!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pčelice, evo ja našla jedan topic od ia30, pomoći će ti, vjerujem:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...afec082c5963b2

Taj topic S 30 bez jajovoda??? je izgleda bio na nekom starom serveru...

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Tj., koliko sam ja informirana, laparo je plafon. Sad ova sva pitanja koja si tu napisala, napiši na papir i pitaj Vlaisavljevića da ti šaca i da ti da preporuku jajovodi unutra ili van, that is the question. Pitaj ga što bi on sugerirao - da ostanu ili da se vade, koliko posto smanjuju šansu za implantaciju po njegovoj procjeni, koliko je posto vjerojatna trudnoća i sa začepljenim jajovodima (po meni, bojim se, vjerojatnija je vanmaternična u jajovodu pa da enivej mora ići van onaj na kojem se nakačila)....
    ina hoćeš reći da je kod ivf-a sa začepljenim jajovodima veća vjerojatnost da dođe do vanmaterične nego do normalne trudnoće?? :?
    omg taman sam mislila da znam sve što utječe na ivf kad eto još novih briga

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Gabi25 prvotno napisa
    Citiraj ina33 prvotno napisa
    ina hoćeš reći da je kod ivf-a sa začepljenim jajovodima veća vjerojatnost da dođe do vanmaterične nego do normalne trudnoće?? :?
    omg taman sam mislila da znam sve što utječe na ivf kad eto još novih briga
    Ne znam, u stvari, možda sam se krivo izrazila i krivo shvatila, ali sam nekako zapamtila da je vjerojatnost da trudnoća završi u jajovodu veća kod začepljenih jajovoda, nego nezačepljenih, ali nisam se u to posebno udubljivala. Svakako treba provjerit s dr-om.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ina,Bauman je na osnovu hsg-a zaključio da idu van,a ja sam se onda još samoinicijativno dala na laparo.Moj gin. koji nije mpo-ovac ali je izuzetan ginekolog "operativac" mi je to radio i nije rekao da ima nekakve tekućine.Čak me stalno forsira da ponovimo sada hsg-možda uspijemo sada otčepiti.Ali meni je stola i operativnih zahvata puna kapa.Na kraju će čini mi se konačnu odluku ipak donijeti dr.Vlaisavljević u Mb.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pino-hvala na mailu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •