Trebam pomoć: na produženom sam porodiljnom dopustu do 3. godine djeteta (dijete s posebnim potrebama), odnosno do 8mj slijedeće godine..
ali, u prosincu ću roditi 2.dijete. što da radim sa drugim porodiljnim, kako da ga iskoristim?
Trebam pomoć: na produženom sam porodiljnom dopustu do 3. godine djeteta (dijete s posebnim potrebama), odnosno do 8mj slijedeće godine..
ali, u prosincu ću roditi 2.dijete. što da radim sa drugim porodiljnim, kako da ga iskoristim?
Po zakonu moraš otvoriti porodiljni 28 dana prije očekivanog termina poroda i biti na njemu 42 dana nakon poroda. Sva ostale kombinacije sa njegom su tvoj izbor ovisno o financijskoj isplativosti. Za te detalje najbolje ti je nazvati HZZO i pitati.
29 dana prije termina poroda drugog djeteta na HZZO zatvorit ćeš rodiljni dopust za prvo dijete. 28 dan prije termina otvorit će se rodiljni za drugo dijete.
mamma san, ona je na dopustu za njegu ali pretpostavljam da je ista procedura![]()
klaudija draga, pa ja radim istu stvar i u potpuno smo identičnoj situaciji. Štoviše, i termini su nam tu negdje![]()
28 dana prije termina otvaram obavezni porodiljni, a njegu prebacujem na MM. Više će mi koristiti da je on doma i da mi pomogne nego da radi, a razlika u plaći i naknadi za njegu nije velika pa nećemo bit na tako velikom gubitku. Uostalom, meni se naknada za porodiljni računa po prosjeku sa komplikacija, dakle, puna plaća (tako su mi rekli u HZZO-u) što znači ne da smo na gubitku sa ovom kombinacijom nego smo itekako u plusu. Ali to je samo zato jer ja imam veću plaću nego MM.
Nama njega traje do 6 mj. 2010, a tada će isteći i moj rodiljni pa ćemo onda dalje kombinirat, ovisno o Leoninoj situaciji.
Imam dejavu o onome što pišete. :?
Sorite na off topicu.![]()
klaudija draga, pa ja radim istu stvar i u potpuno smo identičnoj situaciji. Štoviše, i termini su nam tu negdje Grin
28 dana prije termina otvaram obavezni porodiljni, a njegu prebacujem na MM. Više će mi koristiti da je on doma i da mi pomogne nego da radi, a razlika u plaći i naknadi za njegu nije velika pa nećemo bit na tako velikom gubitku. Uostalom, meni se naknada za porodiljni računa po prosjeku sa komplikacija, dakle, puna plaća (tako su mi rekli u HZZO-u) što znači ne da smo na gubitku sa ovom kombinacijom nego smo itekako u plusu. Ali to je samo zato jer ja imam veću plaću nego MM.
Nama njega traje do 6 mj. 2010, a tada će isteći i moj rodiljni pa ćemo onda dalje kombinirat, ovisno o Leoninoj situaciji.
nas dvije kako smo krenule vidjet ćemo se tek u petrovoj.. ma kod nas je problem što ne bi prebacivali njegu na MM jer nam se ne isplati, ipak ima veću plaću.. mislim da ću ipak morat zvat HZZO, a to mrzim jer nikad ne kažu kako treba, svaki put su me nešto zeznuli..
onda prebaci muža na skračeno radno vrijeme (SRV) pitaj u HZZO kak to napraviti, on će biti malo više doma , a praktički neće puno izgubiti! A moći će ti itekak pomoći
klaudija prvotno napisa
David bu bil Varaždinec. Toplo se nadam da ovaj put ništa neće pokvarit plan. Eto, već sam bila na jednom pregledu kod dr. Jukića i za sada sve ide ko po špagici
![]()
a šta je sa dječjim doplatkom na koji imamo pravo za dijete sa poteškoćama?
da li se gubi pravo dok si na porodiljnom za 2. dijete?
drago mi je da je sve super.. koliko je velik?David bu bil Varaždinec. Toplo se nadam da ovaj put ništa neće pokvarit plan. Eto, već sam bila na jednom pregledu kod dr. Jukića i za sada sve ide ko po špagici Klap
što se doplatka tiče, on ostaje jer nema veze s porodiljnim..
nažalost, ja ću morat prekinut njegu na dva mjeseca i otići na novi porodiljni, zakonski obavezan.. kad to prođe nastavljam njegu.. rekoše mi tako na HZZO-u..
Da.osim ako netko drugi ne preuzme njegu ili ju promjeni u SRV.a mama prvotno napisa
Ne ostaje.Osim ako dijete nema DD po članku 38.klaudija prvotno napisa
Ako ima vezano uz Njegu odnosno članak 22. nema pravo dok je Njega na ledu(osim ako ju netko drugi ne preuzme ili promjeni u SRV).
Nažalost,jućer sam imala opsežan razgovor sa mirovinskim i to su detalji.
kod nas je slučaj da njegu imam ja, a povećani doplatak ide preko tate, tako da to ostaje kako je.. morat ćemo još provjerit..
Nema veze tko dobiva na račun novac,nego po kojoj osnovi.
Ako dijete ima čl.38 ( najvjerojatni i invalidninu) onda je ok.,ali ako je osnova dobivanja DD samo Njega odnosno članak 22.onda DD moraš stavit na led dok je Njega na ledu.U protivnom te mogu tražiti povrat novca.Provjeri svakako.
Jeste li sigurne da se naknada za Rodiljni dopust ako je nastavan direktno na Dodatni dopust za njegu ponovo vraća na visinu plaće (koju ste u tom slučaju posljednji put primile prije najmanje godinu dana)???
Ja nekako nisam sigurna u to i planiram se u slijedećoj trudnoći vratiti na posao 2.5 mjeseca da mi imaju na temelju čega obračunati naknadu. Ova crkavica koju sad primam je 4 puta niža.
PS: Vidjela sam da je netko napisao da prima 2.500 kn naknade za Dodatni dopust?! Nije li naknada 2.100? Ili je to razlika u novom i starom Zakonu?
Drage moje,
morala sam prekinuti dopust za njegu djeteta da odradim obvezni rodiljni dopust do 42. dana. nakon toga opet sam otvorila dopust za njegu djeteta, i smanjili su mi naknadu na 2160kn. moje pitanje: mogu li nakon isteka njege djeteta iskoristiti rodiljni i roditeljski dopust u trajanju od godine dana ili sam izgubila to pravo?? i još jedna stvar, nije li prekid dopusta za njegu zapravo diskriminacija mog bolesnog djeteta koje je na 2,5 mj po njihovom ozdravilo pa se opet razboljelo???