Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Najavili su mi otkaz...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Najavili su mi otkaz...

Iz firme u kojoj sam zaposlena na neodređeno, još dok sam bila trudna, najavili su mi otkaz kad se vratim sa porodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta. I to telefonom, a ja bila na čuvanju trudnoće.
    Dobro, sada bi se ja krajem prosinca trebala vratiti na posao jer mi istjrčr roditeljski dopust.
    Koja su moja zakonska prava u vezi korištenja godišnjeg iz 2009 g -na čuvanju trudnoće sam bila od lipnja 2008-, otkaznog roka itd.
    Još napomena da sam uz to i samohrana majka.

Molim savjete od vas koje ste bolje upućene.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

- imaš pravo na godišnji za godinu u kojoj se vraćaš na posao (2009)
    - najavljeni otkaz ne znači niš, moraju ti ga uručiti u pisanom obliku, a to ne mogu 15 dana po povratku s rodiljnog dopusta
    - otkazni rok počinje teći od dana uručenja otkaza, a ne teče dok si na godišnjem
    - trajanje otkaznog roka ovisi o stažu kod tog poslodavca (bolovanje, rodiljni i roditeljski normalno ulaze u staž)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vesna 72, hvala na odgovoru.
    Mislila sam da je tako nešto, samo nisam bila sigurna da li godišnji ulazi u otkazni rok, ili se prvo "odradi"jedno pa drugo.

Hvala.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

da nadodam..
    godišnji iz 2008 godine (ako si ga neiskoristila) zaboravi na njega
    glede godišnjeg za 2009 godinu.. tu su mišljenja podijeljena..

Zakon o radu kaže
    Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu

Članak 55.

(1) Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je ste*čen, zbog bolesti ili rodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.

po tome nemaš pravo jer nisi radila 6 mjeseci u godini koja prethodi godini kada si se vratio na rad (pišeš da si od lipnja na komplikacijama)

Sudska praksa govori drugačije, po njima komplikacije i rodiljini te roditeljski nisu prekidi radnog odnosa tu i dalje teku prava i obveze (mirovinsko, zdravstveno , radni staž, staž osiguranja) te se ne trebaju tražiti uvjeti koje zakom o radu propisuje.

Možda sam te sad zbunila ali želim reći moguće da imaš problema sa poslodavcem koji ti neće napisati potvrdu o iskorištenosti go (ako ti ga ne bude htio dati)..
    Imaš dvije mogućnosti, zamoli ga da dođeš jedan dan na posao i tada imaš pravo na go iz ove godine ili će ti izaći na ruku i dati ti cijeli go iz 2009 da ga iskoristiš a da se ni ne pojaviš na poslu.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mačkulina, ti si pravnica?

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

da jesam.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: Najavili su mi otkaz...

Citiraj keti prvotno napisa
    Iz firme u kojoj sam zaposlena na neodređeno, još dok sam bila trudna, najavili su mi otkaz kad se vratim sa porodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta. I to telefonom, a ja bila na čuvanju trudnoće.
    Dobro, sada bi se ja krajem prosinca trebala vratiti na posao jer mi istjrčr roditeljski dopust.
    Koja su moja zakonska prava u vezi korištenja godišnjeg iz 2009 g -na čuvanju trudnoće sam bila od lipnja 2008-, otkaznog roka itd.
    Još napomena da sam uz to i samohrana majka.
    Molim savjete od vas koje ste bolje upućene.
    da te pitam da li radiš u nekoj PVT firmi ili radiš u velikoj firmi?
    pitam zato jer svaka firma koja ima 20 i više radnika mora imati pravilnik o radu i sindikalnog povjerenika.
    Tvoja sitacija što si samohrana majka stavlja te i izdiže u kategoriju zaštićenijih radnika... stoga grubo zvuči ali bori se za svoja prava.

Samohranoj majci ne treba se dati otkaz u dilemi oko otkazivanja prije će dobiti otkaz druga nezaštićenija kategorija radnika.

Molim te raspitaj se o ovome jer tvoje dijete je prvo, bori se za ostanak na poslu...
    i sretno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mačkulina, hvala ti na savjetima.

Radi se o velikoj firmi, oko 100 zaposlenika. Firma se restrukturirala i moje radno mjesto je ukinuto, tako da ću najvjerojatnije dobiti otkaz kao tehnološki višak. Ne znam koje su mi mogućnosti u tom slučaju.
    Ali ja već imam ponudu za drugi posao, tako da mi nije toliki bed.
    Ali hoću iskoristit sve što mi zakon omogućuje, jer su stvarno bili nefer, samo kad se sjetim tog dana kad su mi javili, ja pred porod, sva u panici...ma, ne želim se sjećati.

Ovo sa godišnjem mi nije drago da bi mi mogli praviti problema.

Da li se ja njima moram nešto javljati prije isteka rodiljnog dopusta ili se samo pojavim "na poslu" na dan koji mi stoji u rješenju?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •