Mene zanima što je opravdan izostanak profesora u o.š. s nastave. Ako može i primjeri.
Pritom odmah želim izdvojiti uzimanje bolovanja i izostanak zbog smrti člana obitelji.
Kojim pravilnikom je to regulirano?
Mene zanima što je opravdan izostanak profesora u o.š. s nastave. Ako može i primjeri.
Pritom odmah želim izdvojiti uzimanje bolovanja i izostanak zbog smrti člana obitelji.
Kojim pravilnikom je to regulirano?
ne razumijem kontekst pitanja ?
pitaš za sebe ili ?
Mene to zanima kao roditelja, iako je taj podatak nebitan za odgovor, ako netko želi reći što o tome zna ili misli.![]()
Mislim da po kolektivnom ugovoru imaju slobodne dane za vjenčanje, rođenje djeteta (muški prof.), selidbu i kao što si rekla za smrt člana obitelji. Možda sam zaboravila još nešto...
previše tražiš na forumu ovakvog tipa
za kontroliranje djelatnika škole je zadužen ravnatelji / ili voditelj smjene i ako se netko ne pojavi u školi ,zove ga se doma ili na mobitel, koliko ja znam.
odnosno najbolje bi bilo da odeš kod ravnatelja ili ravnateljice pa da pitaš.
Npr. nekakav seminar, izlet s nekim drugim razredima, pisanje udžbenika i vezane obveze, usavršavanja, maturalci i sl. Sve što može oštetiti đake za nastavne sate, a nije bolest i smrt.
Sve ovo što si nabrojala..
Jedino čega se još mogu sjetiti je da ravnatelj da odobrenje za npr. neko putovanje..
U ovakvim slučajevima se obavezno organizira stručna zamjena ili nadoknada..
čini mi se da krivo postavljaš neke stvari, meni je obveza maturalac , meni je obveza i to zakonski propisana ,usavršavanje, ili mi je obveza izlet sa 4b ako me ravnatelj zaduži za to.
Organizira se zamjena ,bilo stručna ili netko drugi odradi taj sat, a ti onda to odradiš drugom prilikom.
Satnica mora biti ispunjena. No opet velim ,ako se tvoje pitanje odnosi na konkretnog djelatnika, najbolje je otići u školu.
Maria, ja ne želim kontrolirati djelatnike škole, nego se želim informirati općenito kako bih znala prepoznati gdje je granica. Mislim da ovo nije pogrešno mjesto i da mi svaki učitelj koji se javlja na ovom forumu može odgovoriti na to pitanje. Ili roditelj koji ima o tome informacije.
Ne znam zašto bih se javljala ravnatelju. Ne razumijem taj savjet. Pa i ti mi možeš ovdje informativno reći što se npr. u tvojoj školi smatra opravdanim izostankom.
Ako iz pozicije roditelja pitaš za izostanak s nastave nekog učitelja iz škole tvoje djece- jer mi je to jedini razlog koji mi pada na pamet, jedini ti je , po meni, kompetentan odgovoriti ravnatelj te iste škole...jer mi se čini da ovdje skupljaš informacije koje mogu i ne moraju biti provjerene da dokažeš neki point .
Htjela bih razjasniti - nikoga ne prozivam niti imam na nekoga primjedbe. Samo se pokušavam informirati.
Maria, kažeš da satnica mora biti ispunjena. Da li to znači da mora biti odrađen određen broj sati iz npr. geografije, ili je sat odrađen već time što ih je čuvala profesorica npr. iz kemije i razgovarali su o kemiji.
Što se tada točno treba upisati pod taj sat?
upisuje se sat iz određenog predmeta samo ako imaš stručnu zamjenu..
U ovom tvom, navedenom primjeru treba biti upisana naravno kemija ili možda Sat razredne zajednice..
Maria, zar je teško odgovoriti na jednostavno pitanje? I kad bi mi trebalo za svrhu za koju ti misliš, smatraš li da nije u redu dati mi takvu informaciju ako ju imaš? Zar ja kao roditelj ne mogu dobiti takav podatak od učitelja na roditeljskom forumu? Jako te cijenim, ali tvoj me stav rastužuje.
Hvala, Šiškica.
Ja ne kontam kakvu informaciju ti očekuješ? Koji je opravdani razlog za izostanak sa bilo kojeg posla?
I koja je tvoja potreba za prepoznavanjem granica sve dok je dijete zbrinuto u vrijeme u koje i treba biti u školi?
Mislim OK su mi pitanja što ako dijete ima geografiju a treba imati povijest i sl.
Ako hoćeš konkretan odgovor postavi i konkretno pitanje za konkretnu situaciju.
Ono što je Marija rekla stoji: ravnatelj je taj koji procjenjuje da li je izostanak opravadan ili ne.
Ja kada se naručujem za neku pretragu nitko me ne pita mogu li ja taj dan doći u to vrijeme. Pa ako trebam izostati 1h onda tražim slobodan sat a ne uzimam bolovanje. Jer ako od 6h mogu odraditi barem pola meni puno znači.
Ovo što si nabrojala (usavršavanja, seminari, izleti, maturalci, natjecanja) pripada u opis poslova svakog učitelja. I izostanak je opravdan.
Kad odem na LiDraNo, natjecanje iz hrv. jez., mene nema cijeli dan. Radim, ali nisam u razredu. Raspored se za taj dan mijenja, djeca nemaju nastavu hrv. jezika. Ali ja uredno moram nadoknaditi taj sat što sam izostala (iako sam radila).
Ono što bi bio neopravdan izostanak je da zaglavim u bircu na kavi pa me nema.
Kad si učitelj, ne smiješ biti bolestan, ne možeš uzeti godišnji kad hoćeš, nema izlaska s posla malo ranije ili odlaska na plac pod pauzom.![]()
Radim u školi preko 10 godina, jedino bolovanje mi je bilo kad sam drndajući se na maturalcu iz Dubrovnika imala spontani i zaglavila u bolnici 10 dana. I srećom da mi dijete nije bilo jače bolesno od šmrkavog nosa dva puta godišnje, inače ne znam tko bi bio s njom. Eto, sad se skinuh do kraja.![]()
Maria nije ovdje (a kad stigne neka sama kaže), ali mislim da je i nju rastužilo kad netko pita na forumu ono što bi trebalo pitati u školi... Iskreno, to i mene čudi. Ovaj topic neizravno ukazuje na ono što viđam prečesto u školi svoje djece - većina roditelja zazire od ispravne dvosmjerne komunikacije sa školom i pravovremenog rješavanja problema.Ivana2 prvotno napisa
Možda se u ovom slučaju varam (jer u svakom žitu ima kukolja, pa tako i prosvjetarskom) ali iz vlastitog roditeljskog iskustva osvjedočih se da velik broj roditelja nedovoljno komuniciraju s učiteljima/profesorima, pa izvlače kojekakve zaključke o jednostavnim pitanjima na koja su mogli dobiti direktan odgovor. Sorry, nije to ništa osobno. Nadam se da će se ovaj problem riješiti ili da će se pokazati da ga uopće nema.
Dat ću svoj primjer :-zbog osobnih razloga koji nisu pokriveni niti jednim primjerom koji smo dali /e prošle školske godine sam izostala jedan dan.
Naravno, najavljeno i s planom odrade tih satova, tj zamjene istih s kolegom koji me je mijenjao . I idjeci najavila da će umjesto fizike imati kemiju ,a kroz 2 tjedna umjesto kemije fiziku .Zamjena 2 za 2 sata.
Nisam bila bolesna, nisam išla na usavršavanje, na sud , kod specijalista, ništa od tog, no znala sam da taj dan neću biti sposobna za nastavu iz određenih osobnih razloga.
Trebao mi je taj dan, i da me je sreo netko od roditelja i pitao zašto nisam u školi, jer sam se taj dan dosta kretala po gradu- nisam se zatvorila u kuću , mislim da bih završila na svim vijestima .Jer smatram da se to ne tiče roditelja ,dok god je njegovo dijete zbrinuto u školi i dok god se satnica ispunjava. Također moram pripomenuti da je taj dan u veljači ,a ne na kraju godine.
Druga je stvar da ja npr odem na kavu, a djeca divljasaju po školi... .no nadam se da to nitko ne radi
I učitelji su ljudi sa određenim problemima u životu, naravno najprije bi trebali biti profesionalci, a ja mislim da je s moje strane bilo profesionalnije da sam taj dan ostala doma i dalje nastavila i odradila svoje obaveze kao da ništa nije bilo sa profi smješkom broj 6, nego došla u školu .
No opet smatram, da se sve dvojbe trebaju riješavati u školi, razgovorom, a ne na forumu.
Meni je žao ako sam te razočarala, ali ja sam tvoje pitanje shvatila kao da pokrećeš internu istragu.
Ja ću samo potpisati Mariju. Postoje desetine situacija koje nisu pokrivene gore nabrojanim, a za koje nitko ne mora znati.
Ukoliko sumnjaš na nepravilnosti, ako djeca nemaju nastavu i šaraju po školi, obrati se ravnatelju.
Ja nemam problem u svojoj školi i nemam što rješavati. Ne razumijem zašto polazite od toga. Nemam potrebe ići kod ravnateljice na kavu da si o tome malo popričamo, nego ovdje na jedan ležeran način pokušavam shvatiti kako to funkcionira.
U našoj školi jesu zaredali izostanci ali ništa zabrinjavajuće. To me je potaknulo na razmišljanje o tome, ništa više. Ali čini se da kad se po tome malo zagrebe odmah nastane nervoza.
Ovaj Marijin slučaj skroz razumijem i to mi je ok.
Mislim da se ovdje piše o 2 različite stvari: izostanci s nastave ne moraju biti izostanci s posla. Odlazak na terensku nastavu, maturalac, stručno usavršavanje nije izostanak s posla. Ravnatelj daje zaduženja zaposlenicima i opećenito raspoređuje poslove, a oni ne moraju biti isključivo vezani za rad u razredu. U školi postoji puno (i svakim danom ih je sve više!) neprepoznatih poslova nevezanih direktno za rad u nastavi koji se jednostavno moraju odraditi da bi škola mogla funkcionirati .Ivana2 prvotno napisa
sve dok je tvoje djete zbrinuto u skoli, bilo sa strucnom ili nestrucnom zamjenom mislim da ne trebas razbijati glavu o tome zasto je osoba odsutna jer, da budem gruba, to fakat nije tvoj problem.Ivana2 prvotno napisa
ma dajte.
a ciji je problem ako djeca mjesecima nemaju normalnu nastavu npr. engleskog jezika u trecem razredu os jer se ne moze naci nastavnik pa se krpaju zamjenama? od ukupnog fonda sati odrzi se mozda pola po normalnom rasporedu, ostalo je nadoknadjivanje onak sporadicno.
pa dodje nova profesorica, bude dva-tri sata, pa ode. pa nova. i tak mjesecima
i tako gotovo cijelu skolsku godinu
ciji je to problem? ravnateljica uzdise kada je o tome rijec. znate, imali smo strasnih problema s profesoricom engleskog
nisu djeca bila na hodnicima. ali nisu imala engleski.
ma dajte što ?
to što ti navodiš je sasvim drugi problem, nego što je navedeno u uvodnom postu. u uvodnom postu se govorilo o izostanku nastavnika s nastave, a ne o tome da NEMA nastavnika za engleski.
vaša ravnateljica nije izvršila svoju obvezu da osigura nastavnika iz engleskog jezika.
ako smatrate da treba, podignite problem na višu instancu, prosvjetna inspekcija ,minisatrstvo itd
Moje dijete, kao i većina djece, jako je dobro zbrinuto i kod svoje kuće. Ne ide u školu da bi bio zbrinut nego da bi bio na nastavi gdje treba biti podučen u nekom predmetu. Ne znam gdje si ti to zalutala.Pinky prvotno napisa
nigdi ja nisam zalutala. strucne zamjene nekih predmeta npr. fizike, matematike, kemije nije lako naci. ako su djeca u skoli i odradjuju sate uz nestrucnu ili strucnu zamjenu ne kuzim zasto bi tebe zanimao razlog odsutnosti djelatnika?
eventualni neodradjeni sati ce se nadoknaditi.
kao sto je maria rekla, tvoja prica je pocela sa pitanjem sto je opravdan izostanak, a zavrsava sa pricom o tromjesecnom neizvodjenju nastave jer se ne nalazi adekvatni nastavnik. to su 2 razlicite price.
u zadnjem slucaju, kao sto je maria rekla, ravnateljica mora naci adekvatnu zamjenu sto prije. u prvom slucaju, ako je kratka odsutnost i ako je bilo kakava zamjena osigurana, mislim da nije tvoje da se raspitujes o razlozima odsutnosti.
Čemu taj ton? :/
[quote="Pinky"]kao sto je maria rekla, tvoja prica je pocela sa pitanjem sto je opravdan izostanak, a zavrsava sa pricom o tromjesecnom neizvodjenju nastave jer se ne nalazi adekvatni nastavnik. to su 2 razlicite price.quote]
postale su 2 Ivane, svaka svoju priču: Ivana2 i Ivana7997![]()
je, dvije razlicite price.
ja sam se ubacila jer mi je zasmetalo ono da izostanci nastavnika nisu problem roditelja.
taj ton? sori, nisam znala da imam nekakav posebno negativan ton. mozda sam malo iziritirana. trenutno sam nezaposlena uciteljica, zivim u malom gradu gdje roditelji (citaj cijelo mjesto) polazu pravo da znaju u detalje sve o zivotima prosvjetnih radnika.Ivana2 prvotno napisa
npr. kad sam dobila duzu zamjenu (3 godine), na kraju zamjene sam otvorila bolovanje i isla na ivf. cijeli fuqin grad je znao da idem na ivf. da se razumimo, ja o svom problemu neplodnosti otvoreno pricam, ali sa obitelji i prijateljima. ali isto smatram da ne mora npr. mara maric iz ogorja gornjeg znati zasto sam ja odsutna.
zbog toga i dalje mislim da sve dok je zamjena tu, roditelji ne bi trebali ici u detalje razloga izostanka nastavnika sa nastave. drugi slucaj je ovaj kojeg je druga ivana napomenila (nisam niti skuzila da su to 2 nicka, sori)
Ma sve ok.
Ja sam znatiželjna pa moram sve znati.Ali ne zanima me ničija privatnost.
Naravno, saznala sam kako to funkcinonira, i meni dovoljno. Volim razumjeti stvari s kojima se susrećem, to je sve.
A funkcionira ovako: Učitelj treba opravdati svoj izostanak ravnatelju. Ravnatelj je odgovoran za organiziranje nastave te prema mogućnostima organizira ili ne organizira zamjenu. Nastavnik više nema nikakvih obveza ili odgovornosti u vezi sa satom na koji nije mogao doći. Tako da je odrađivanje takvih satova u neko drugo vrijeme samo dobra volja nastavnika (skidam kapu Marija)
upravo tako ivana. jos jednom se ispricavam na tonu![]()
Boldano baš i ne stoji! Naime, za svaki predmet potrebno je realizirati određeni broj nastavnih tijekom godine. Ovisno o (ne)permisivnosti ravnatelja eventualni manjak se treba odraditi.Ivana2 prvotno napisa
A iz čega si to zaključilaIvana2 prvotno napisa
![]()
Gle, Noa - koja sredstva uvjetovanja ili prisile može koristiti neki ravnatelj, u to ne ulazim. Ili kakvi su usmeno dogovoreni običaji neke škole Prvo je u suprotnosti s radnim pravima učitelja, a drugo s profesionalnošću. Ali vjerujem da toga ima zanemarivo malo. Uostalom, ne da mi se više o tome jer je moja znatiželja zadovoljena.no@ prvotno napisa
I pri tome uopće nije bitno što nisi konstatirala stvarno stanje![]()
Konstatirala sam stanje kako mi je rečeno u mjerodavnoj instituciji. Ako ti misliš da to nije istina, molim te, konstatiraj ti kakvo je stanje.
Propisan je broj sati koje moram odraditi u jednoj školskoj godini. I ako izostanem moram te sate nadoknaditi.
Tolerira se 10 % manjka u realizaciji nastave.
Na 70 sati (2 sata tjedno) do 7 sati, znači može proći i realizacija i s 63 sata.
Ako tražim slobodan dan iz privatnih razloga moram nadoknaditi sate. I nema tolerancije. Ili da mijenjam školu :/
isto tako i ako si na bolovanju npr. 2-3 dana a nema te tko zamijeniti. ili recimo ako se spaja neki praznik s vikendom pa ti na kraju godine fali sati, ili ako si bio na terenskoj nastavi ili...Janoccka prvotno napisa
u svakom slučaju, za razliku od većine drugih zanimanja, u nastavi se moraju odraditi i sati koje nisi odradio zbog bolovanja
Tako je, to što si ti bio na bolovanju zbog npr kemoterapije , jelte, ne znači da te sate nećeš morati odraditi ako nije bilo stručne zamjene. Čeka te to, npr nije te bilo tjedan dana ,23 sata moraš negdje ugurati kako god znaš i umiješ .
Druga je stvar ako ti netko od kolega koji predaju isti predmet uskoči i odradi tvoje sate.A to su rijetki slučajevi .
Stoga prosvjetari radite dok god ne crknete .![]()
Ne bih ja baš tako: mnogo je zanimanja koja tako rade :/maria71 prvotno napisa
Kada si odabirala fakultet, znala si što te čeka.
Kao i liječnici koji prebiru po tuđim slinama i govnima.
Ili pekari koji rade noću.
Ili ja koja sam po kiši na gradilištu dok su drugi na toplome.
Svako zanimanje ima lijepih i loših strana![]()
pa ne žalim se ja.
samo iznosim jednu stranu svog zanimanja koja se ne uči na faksu![]()
A za to je kriv sindikat koji se nikad ne sjeti regulirati te stvari i još neke sitnice.
off topic
Neki dan meni uleti ravnatelj na sat s letkom o virusu gripe, a ja imala moj razred.
inače, ja sam zla nepermisivna nadžak baba, za one koji me ne znaju.
a siroti je uletio taman nakon moje bukvice o neučenju, državnoj maturi koja je za 4 mjeseca i sl .
Uđe on, oni ustanu ,kao vojska sjednu, priča on i pita ih sad nešto
oni ništa![]()
pita on opet ,a sva mila dječica njih 32 ( starosna dob 18 )pogledaju u mene, ja kažem, pa odgovorite, oni u glas ko pačići![]()
pita on opet, oni šute i gledaju u mene, ja velim pa odgovorite ravnatelju
on je ostao :shock:
a ja si mislim vidi ti malih glumaca kako se lijepo pretvaraju![]()
no lijepo je bilo vidjeti ravnatelja sa :shock: facom
eto to mi je uljepšalo dan
i da ,koliko god to bilo nepojmljivo, slušaju me... ( moje tumačenje te pojave je da pametniji popušta)
Kao i liječnici koji prebiru po tuđim slinama i govnima.
Ili pekari koji rade noću.
Ili ja koja sam po kiši na gradilištu dok su drugi na toplome.
Možemo li sada otvoriti topik za svako od ovih zanimanja da vidimo koji im je opravdani razlog da ne dođu na posao?
Ili prestaješ biti čovjek kada postaneš nastavnik, učitelj, pekar ili nadzor na gradilištu?
Ne, nego ostaješ onakav čovjek kakav si bio i do tada.Janoccka prvotno napisa
Neki nešto "moraju" i kada ne moraju.
A neki "ne mogu" i kada mogu.
I tu je odgovor.
pa i nisu. problem su poslodavca (ravnatelja). isto kao što nije moj problem ako nekog službenika nema dok god netko odrađuje posao.ivana7997 prvotno napisa