Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Neplaćeni porodiljni do 3 g. - pitanja

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Neplaćeni porodiljni do 3 g. - pitanja

Imam pitanje budući se zanimam za neplaćeni porodiljni do 3. g. života djeteta:
    Na koji način to javiti na posao (pisanim putem?), te na koji Zakon se povezati?
    Mogu li na poslu odbiti to? Mogu li ja ranije (tj. prije 3. g. djeteta) prekinuti porodiljni? Trebam li nešto rješavati na HZZO-u za to?

Pitanje za moju frendicu: isto želi ostati do 3. g. života doma, materijalno je osigurana, nije udana, samohrana je majka - pita se na koji način se može osigurati zdravstveno?

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

evo možda ti ja mogu pomoći jer sam nedavno to obavljala...živim u vanbračnoj zajednici

sa poslodavcem sam prvo sve usmeno dogovorila a onda sam im poslala pisani zahtjev faksom na temelju kojeg oni donose odluku u kojoj piše da se mogu vratiti u bilo kojem trenu na posao te da me čeka mjesto sukladno stručnoj spremi...morala sam vratiti zdravstvenu i dopunsku iskaznicu a oni meni radnu knjižicu i odjavu sa zdravstvenog i sa tim svim sam otišla u HZZO i kao nezaposlena dobila zdravstveno...
    u slučaju da sam vjenčana zdravstveno ide preko supruga

ali dok sam istraživala shvatila sam da svaka od nas ima neko svoje iskustvo i proceduru koja se dosta razlikuje tako da...ne mora biti baš ovako...

svaki HZZo ima svoju politiku pa sretno u borbi s njima...

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala!
    U Zg si to rješavala?

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

da...HZZO u jukićevoj, poslodavac Zaba

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Puno hvala! Tamo ću i ja morati u Jukićevu

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Imam pitanje... mogu li sa 4 ili 5 mjeseci starosti djeteta (ili 6 da bude jednostavnije) prebaciti porodiljni dopust na muza a ja otici na neplaceni dopust ili je to moguce tek po isteku godinu dana?

Hvala!!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Smedja, mislim da ne postoji kombinacija da ju muž na porodiljnom dopustu, a ti na neplaćenom temeljem zakona o porodiljnim naknadama koji to regulira. Muž može na porodiljni umjesto tebe i onda porodiljni traje 14 mjeseci, a ne 12, a ti možeš na neplaćeni ako ti poslodavac to dopusti po drugoj osnovi-npr. školovanje i taj neplaćeni može trajati najdulje godinu dana, ali po osnovi mirovanja radnog odnosa do 3 g života djeteta ne možeš ako je muž na porodiljnom. Nadam se da sam ti bar malo razjasnila i da nisam previše zakomplicirala.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo sam pitala i na jednom drugom topicu, ali mzoda netko ovdje zna odgovor.
    Nije mi sao jos jasno da li u slucaju mirovanja radnog odnosa ustvari dobivamo status nezaposlene osobe? Ili smo i dalje kao zaposleni, ali ne radimo, ne ide nam staz i ne dobivamo placu, jedino imamo pravo na zdravstveno osiguranje i dalje imamo status zaposlene osobe ciji radni odnos je u mirovanju?
    I da li u tom slucaju poslodavac ne placa zdravstveno i mirovinsko??

Ili cim je mirovanje radnog odnosa u pitanju automatski dobivamo status nezaposlene osobe? :?

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

POslodavac ne plaća ništa, ti imaš status osobe čiji RO je u mirovanju, što u praksi znači da si nezaposlena ali se ne prijavljuješ na biro za zapošljavanje, jer te posao čeka...
    S obzirom da poslodavac odjavljuje sa zdravstvenog i mirovinskog, zdravstveno moraš nekako prijaviti, a mirovinsko je dobro plaćati sam...

e sad da li to znači da se prekida i radni staž, mislim da da, i da je to onda problem pri nekim drugim stvarima, tipa kad stječeš pravo na bolovanje, kako ti se računa plaća ako ponovno zatrudniš (mislim da se mora biti bar nekoliko mjeseci zaposlen, itd...) nije baš bezazleno...

ninatomato avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

da li netko zna što se događa ako zatrudniš na neplaćenom dopustu, tj. mirovanju do treće godine? kako se onda zaračunava porodiljna naknada?

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nakon neplaćenog je potrebno raditi neprekidno 12 mjeseci da bi se stekla puna naknada za novi porodiljni i bolovanje... barem koliko su meni rekli...staž se prekida

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mama Jelena,
    Puno ti hvala. Sve si mi rekla sto me je zanimalo. Bebu vodimo na vjezbanje na Goljak. Doduse sada samo jednom mjesecno,a kad navrsi godinu dana, nadamo se da niti to ejdnom nece biti potrebno, pa sam zato io razmisljala da trazim produljenje po nekoj drugoj oznovi.
    No, dakle, ipak je bolje pokusati onu soluciju sa komisijom i hrpom dokumenata i na taj nacin produziti "obican" porodiljni.
    Kakva iskustva imate sa time?? :?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

MRS HAPPY, treba skupiti što više papira o bolesti djeteta ( pomogućnosti s preporukama specijalista), papire o zaposlenosti tebe i TM, preporuku pedijatra itd

više na
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...4775&start=500

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj mama Jelena prvotno napisa
    POslodavac ne plaća ništa, ti imaš status osobe čiji RO je u mirovanju, što u praksi znači da si nezaposlena ali se ne prijavljuješ na biro za zapošljavanje, jer te posao čeka...
    S obzirom da poslodavac odjavljuje sa zdravstvenog i mirovinskog, zdravstveno moraš nekako prijaviti, a mirovinsko je dobro plaćati sam...

e sad da li to znači da se prekida i radni staž, mislim da da, i da je to onda problem pri nekim drugim stvarima, tipa kad stječeš pravo na bolovanje, kako ti se računa plaća ako ponovno zatrudniš (mislim da se mora biti bar nekoliko mjeseci zaposlen, itd...) nije baš bezazleno...
    Molim vas ako može netko pomoći s ovim dijelom koji se odnosi na novonastali status nezaoslene osobe.
    Ja bih se sa poslodavcem donekle lako dogovorila da odem na neplaćeni produljeni porodiljni ali me zanima:
    da li mi time prestaje radni odnos
    da li da stavim anex u svoj ugovor u radu
    da li gubim svoje radno mjesto (koje jako volim i samo je jedno u firmi)
    kako ostvariti zdravstveno

Najljepše zahvaljujem

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

i ja sam na neplaćenom trenutno.
    Radni odnos miruje, znači ne prestaje stalno, ali miruju sva prava i obveze.
    Za anex ugovoru sam se i ja raspitivala, ali mi nitko nije znao ništa savjetovati (uključujući i sindikate) pa sam odustala.
    Radno mjesto te čeka. po zakonu.
    Najjednostavnije je prijaviti se na zdravstveno kao nezaposlena osoba. Oni te tretiraju tako, ali se na HZZ ne trebaš prijavljivati.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

trebam pomoč!!
    poslodavac mi je odbio molbu za neplačenim produženim porodiljnim.. zna li netko kako sad dalje? imam li ja kakva prava ga tužit ili..?

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko znam da je taj zakon bio formuliran tako da ti moraju to omogućiti, ali ne znam koji je to točno zakon pa da se možeš na njega pozvati.
    Vjerujem da će ti neka od cura znati reći koji je to točno zakon i pod kojim brojem te kako da ostvariš svoje pravo.
    I ja ću vjerojatno morati slično tražiti i nadam se da moji u firmi neće raditi probleme iako kad ti čuvaju radno mjesto opet ne možeš sa sigurnošću znati što te poslije čeka.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Članak je 70 Zakona o radu

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Malo kasnim s odgovorom...
    Odvjetnik + tuzba.
    Imas pravo na odstetu. Tako je meni rekao moj odvjetnik jer sam zamalo tako zavrsila.

Sretno.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

rješeno!! na kraju ipak odvjetnik.. pisali žalbu i sve je odobreno!! ma joj!! samo sam živce izgubila zbog nečijeg hira!! ali dobro, sad sam domeka sa svojom ljepoticom

first time mum avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

molim hitno pomoć: da li je moguće produžiti korištenje mirovanja radnog odnosa? naime, kada sam tražila mirovanje radnog odnosa od poslodavca navela sam da ću ga koristiti do svibnja 2011. i to mi je odobreno. sada bi to željela produžiti do rujna 2011. (dijete tada još neće imati 3 godine). da li je to moguće ako ponovno uputim molbu mjesec dana prije isteka prvotnog roka? hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •