Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 83

Tema: Nastavnice/ci zanima me...

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Nastavnice/ci zanima me...

...kakav je princip odabira udžbenika u školama?
    odabire li svaki nastavnik udžbenike po kojima će raditi ili se to određuje na nivou škole?
    čini mi se da se u školi, koja ima više predavača istog predmeta, daje na volju svakom nastavniku da odabere udžbenike.
    tako se u istoj školi koriste različiti udžbenici, ovisno o predavaču.
    možete li se vi, nastavnici, međusobno dogovoriti da koristite iste udžbenike kako biste roditeljima olakšali i pojeftinili kupovinu.
    nadam se da sam bila jasna.

meni je sve ovo s udžbenicima teška koma! cijene su mi :shock:
    moja kuma ove godine ima 3 školarca i nema im čime kupiti udžbenike.
    u školu moraju, a za udžbenike će se snalaziti u hodu.
    i ne bi to bila neka drama da su takve obitelji malobrojne.

baš sam ljuta na ovu kaotičnu državu!

možemo li mi nešto učiniti kako bi potakli neke promjene na bolje?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam nastavnik, ali ono sto ja znam je sljedece - izdavaci rade na principu nagradjivanja - dakle ak nastavnici uzmu njihove udzbenike dobiju sukladno tome i neke darove kao nagradu sto su se odlucili bas za njih

i vjerovatno vecina nastavnika ne bira udzbenike po tom principu, nego, nadam se, po sadrzaju i kvaliteti, ali ta darovna cinjenica nije zanemariva i sigurna sam da bar malo utice na odabir izdavaca
    možemo li mi nešto učiniti kako bi potakli neke promjene na bolje?
    da
    mozemo
    saljimo, dok ministartvo i izdavaci ne srede te nebuloze, svu djecu bez knjiga u skole!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

marketing i prodaja, draga
    na principu ti meni, ja tebi

ti meni tri kompleta, ja tebi televizor ili postotak od prodanog

kao i u svim ostalim oblicima trgovine i pozicioniranja proizvoda ...

npr. prije nekih mjesec dana je jedna uvažena očna poliklinika počela objavljivati oglase u dnevnim novinama; okremete li koju stranicu dalje ta ista novina piše hvalospjeve o toj istoj poliklinici u normalnom članku (u biti plaćenom putem te iste reklame); pozicioniranje proizvoda u trgovinama - isto se plaća; zašto ti neki liječnik propisuje lijek xy proizvođača wq, a drugi za istu bolest lijek istog sastava i djelovanja ali drugog proizvođača...

sve ti je to isto - i teško se boriti protiv toga ...

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Vrijeska, baš si me nasmijala.

Da bar imam 3 televizora i laptopa i štatijaznam od nakladnika.
    Jedva se izborim da za sebe dobijem besplatni primjerak udžbenika, ponekad si sama moram kupiti udžbenik, a to mi je potrebno za rad.

Ja ću napisati kako je u mojoj školi.

Radim u srednjoj školi u kojoj imamo oko 10 zanimanja.
    Aktiv profesora matematike ima ukupno 9 članova. Nas 9, ovisno u kojoj struci radimo zajednički odlučujemo u kojem zanimanju će se koristiti koji udžbenik.
    Tako npr. odaberemo za gimnaziju (opću, matematičku i jezičnu) da koriste Elementove udžbenike i onda koristimo te udžbenike barem sljedeće 2 generacije (8 godina), ako u međuvremenu izađe nešto bolje, posavjetujemo se, ali uvijek smo išli za tim da se udžbenici mogu koristiti generacijama.

Ista stvar je i u drugim usmjerenjima.

Također gledamo da su nam zastupljeni podjednako svi nakladnici (Element, ŠK, Neodidacta, Alkascript,...)

I vjeruj mi, najviše što sam do sada dobila od nakladnika je vrećica s logotipom i fascikl.
    Čak ni kemijsku ne dobijem.

Eh, da barem radim s nakladnicima nap ostotak od prodanih udžbenika, pa gdje bi mi kraj bio. al, zamisli još ni jedan nakladnik mi nije ponudio da mi da 10 lipa od svakog udžbenika kojeg su moji učenici kupili.

@fegusti

Točno je da svaki učitelj/profesor može odabrati po kojem (odobrenom) udžbeniku će raditi, ali u većini slučajeva mislim da se to dogovara na stručnim vijećima.
    I dobro je da nema puno više odobrenih udžbenika, jer bi se moglo dogoditi da svaki učitelj ima svoj udžbenik.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i evo nama sezonske teme, po voznom redu

: jede kokice:

rene trebala si napisati da si dobila most ili podmornicu

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    ...Točno je da svaki učitelj/profesor može odabrati po kojem (odobrenom) udžbeniku će raditi, ali u većini slučajeva mislim da se to dogovara na stručnim vijećima.
    I dobro je da nema puno više odobrenih udžbenika, jer bi se moglo dogoditi da svaki učitelj ima svoj udžbenik.
    u nekim školama i jeste tako, pogotovo u prva 4 razreda.
    osim da šaljemo djecu bez udžbenika na nastavu, što možemo poduzeti?
    ako su rađeni prema istom programu, po čemu se razlikuju udžbenici različitih nakladnika za isti predmet?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Rene.

Postoji nešto što se zove stručno vijeće (aktiv) učitelja npr. hrvatskog jezika (ili bilo kojeg predmeta) na školi. Mi se sastanemo i odlučujemo koje ćemo udžbenike odabrati. Biramo ih po kvaliteti tekstova, primjera, lakoće obrade, razumljivosti.

Ako smo i nešto dobili (TV, DVD ili grafoskop) to je bilo nakon što smo odabrali udžbenike. Nekakvi postoci od prodaje, to su gluposti, neistine.
    Moja veza s izdavačem je u tome što dobijem besplatni primjerak udžbenika u vrećici, eventualno kalendarčić i kemijsku olovku.
    A bilo je i kupovanja udžbenika vlastitim novcima, a da ne govorim o drugim sredstvima za rad.
    Baš me zanima jer netko u uredima mora kupovati papir da bi nešto kopirao ili printao. Ili kompjuter.
    Daleko smo mi od marketinga i ja tebi, ti meni.
    To se možda događa negdje drugdje (Ministarstvo?), ali u razredima sigurno ne.

Baš mi je žao što ove godine još neću na posao, ali moji razredi sigurno ne bi kupovali udžbenike. Dovoljno bi bilo da ih imam samo ja. Moji učenici uče iz bilježnica. Jer sve što pitam, što je važno, mi zapišemo u bilježnicu.
    Jezik tako ionako vježbamo na primjerima, pišemo po ploči, u bilježnice.
    Ako obrađujemo neki književni tekst, ja čitam, učenici slušaju. Tek kad ga analiziramo, mogu projektorom staviti tekst na bijelu ploču, svi ga vidimo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Ako smo i nešto dobili (TV, DVD ili grafoskop) to je bilo nakon što smo odabrali udžbenike.
    znači dobili ste - ne mislim ti nego škola ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrijeska, baš si me nasmijala.
    baš mi je drago da jesam

da je bar sve smiješno, koliko je tužno i obavijeno mitom i korupcijom ...

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Zaista me žaloste poneki postovi koji upućuju da profesori imaju neku korist od odabira udžbenika. To bi bilo isto kao kad bih rekla da računovotkinja u nekoj tvrtki dobije postotak na svoju plaću zato što obraćunava plaću svoga šefa (besmislica!). Potpisujem što su rekle Matilda i Rene 2. Dobijemo komplet udžbenika za sebe i popratne materijale uz taj komplet (prozirnice, priručnik). Škola je prošle godine od jednoga izdavača dobila grafoskop koji je namijenjen djeci, a ne da ga profesor odnese kući. Svatko od nas odabire onaj udžbenik za koji smatra da će najbolje odgovarati djeci, koji ima najbolje obrađene i pojašnjene nastavne sadržaje. Primjerice, u mojoj školi je nekoliko učitelja matematike, hrvatskoga jezika, stranoga jezika. Svi su oni različiti i na različite načine pristupaju obradi gradiva, pa prema tome, odgovaraju im i različiti udžbenici. Ponekad se ne mogu dogovoriti da se svi koriste istim udžbenicima (problem je što je Ministarstvo odobrilo toliko udžbeničkih naslova za isti predmet i isti razred). Nakladnici su se razmahali i uz udžbenik i vježbenicu počeli tiskati zbirke zadataka, nastavne listiće... Mislim da oni nisu potrebni u udžbeničkom kompletu, već da profesor iz njih može izdvojiti neke zadatke i dati ih učenicima na nastavnome listiću. Često papir za fotokopiranje plaćam iz vlastitoga džepa jer se roditelji bune kad trebaju dati 2 kn za fotokopirni papir.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne vjerujem da učitelji/profesori imaju oisobne koristi od biranja određenih knjiga, ali da me smeta što se te knjige stalno mjenjaju, smeta me

Naš primjer: lanjske knjige za 3. razred i knjige za 3. raz. ove godine se podudaraju samo u 2 naslova. Iz tog razloga, moramo kupiti gotovo sve knjige. To je meni apsurd i čisto bacanje novaca.

Mene zanima zašto nije kao nekada da je jedna knjiga na nivou cijele Hrvatske?

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Slažem se da bi trebao biti jedan do dva udžbenika za jedan predmet. Međutim, to je gotovo nemoguće, nastala bi prava pobuna izdavačkih kuća koje bi se pozivale na slobodu tržišta. Sve je te udžbenike Ministarstvo odobrilo (često jedan izdavač ima po dva različita naslova iz istoga predmeta za isti razred).

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas,a na nivou razredne nastave postoji dogovor tako da sve uciteljice iste generacije koriste iste knjige.

Ja vjerujem da nastavnici nemaju osobnu dobit od odabira pojedinih nakladnika, ali nisam toliko sigurna da skola na neki nacin ne profitira od ovakve poplave nakladnika. Oni cak, kada klincima prodaju neke gluposti u skoli, poklanjaju im uz to razlicite bedastoće pa klinci žele kupiti knjigu zbog savitljivog ravnala a ne zbog knjige same. Tako, sigurno pokusavaju i na nivou skole uscucuriti kakvu simpatiju

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ove godine se dogodio dvostruki zaheb. Naime, nastavnicima su kao i nama rekli da ce knjige biti besplatne. Vodjeni tim, dosta njih je zamijenilo neke udzbenike kojima nisu bili zadovoljni za druge ili za nove kojima ce ovo biti prva godina. Tako da su nas usosili dvostruko.
    Takodjer, ukoliko manje od 10% nastavnika izabere neki udzbenik, on se izbacuje s liste i vise se ne moze izabrati. Tako neke udzbenike vise nije moguce koristiti iako bi ih nastavnici mozda i zadrzali. Uglavnom ima tu vise faktora, a gotovo nijeddan u nasu korist.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Pliska prvotno napisa
    Ne vjerujem da učitelji/profesori imaju oisobne koristi od biranja određenih knjiga, ali da me smeta što se te knjige stalno mjenjaju, smeta me

Naš primjer: lanjske knjige za 3. razred i knjige za 3. raz. ove godine se podudaraju samo u 2 naslova. Iz tog razloga, moramo kupiti gotovo sve knjige. To je meni apsurd i čisto bacanje novaca.

Mene zanima zašto nije kao nekada da je jedna knjiga na nivou cijele Hrvatske?
    X

Moja djeca su krenula u školu godina za godinom. U istu školu, naravno. I sad, umjesto da mlađi može koristiti barem udžbenike od starijega, može koristiti samo iz 2 predmeta, i to izborna (njemački i vjeronauk). SVE OSTALO se razlikuje. A ima na popisu udžbenika i nekih novoobjavljenih, pa nema šanse da ih nabavim rabljene. Toliko o zdravom razumu. Fakat tu treba napraviti radikalan rez.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa
    ...Nakladnici su se razmahali i uz udžbenik i vježbenicu počeli tiskati zbirke zadataka, nastavne listiće... Mislim da oni nisu potrebni u udžbeničkom kompletu, već da profesor iz njih može izdvojiti neke zadatke i dati ih učenicima na nastavnome listiću...
    nama su od lani ostale 2 nedirnute zbirke.
    zbog čega ih moramo naručivati, zar samo zato što su u kompletu?
    ili npr. za prvašiće udžbenik za tiskana slova + rb pa posebno udžbenik za pisana + rb.
    morali bismo izvršiti neki pritisak pa da nakladnici malo smanje doživljaje.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Na vašem mjestu sve te silne zbirke zadataka, udžbenike iz likovne kulture, nastavne listiće i ostale naslove koje smatrate nepotrebnima ne bih naručivala dok ne počne školska godina i dok svaki učitelj ne kaže što mu zaista od tih naslova treba. Vjerujem da se učitelji neće ljutiti što prvi i drugi tjedan nastave učenik nema knjige na stolu. Tada su ionako većinom ponavljanja, inicijalna provjeravanja. Potrebni se materijali mogu kopirati ili projicirati grafoskopom ili projektorom. U mojoj školi ćemo na prvoj sjednici reducirati popis udžbenika (svatko će izdvojiti s popisa ono što smatra nepotrebnim) i na školskim smo vratima stavlili obavijest roditeljima da pričekaju s narudžbom knjiga do 25.8.
    I da još samu sebe ispravim[quote] obraćunava
    - obračunava. (Brzina tipkanja!)

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    nisam nastavnik, ali ono sto ja znam je sljedece - izdavaci rade na principu nagradjivanja - dakle ak nastavnici uzmu njihove udzbenike dobiju sukladno tome i neke darove kao nagradu sto su se odlucili bas za njih
    u familiji imam prosvjetara

bivši muž je profesor također

ti baš ne voliš nastavnike,jel?

jer, uz dužno poštovanje, pišeš gluposti

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ne bih o nagradama i nagađanjima tko kome što i koliko i da li.
    nije mi bila namjera da u tom smjeru ide rasprava, već me zanima što mi možemo poduzeti da se stvari promijene.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

fegusti pitala sam šogoricu kako je u njenoj školi

predavači istog predmeta dužni su odabrati iste udžbenike

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Udžbenike smo odabrali još davno i nismo ih mijenjali iako neprestano stižu nova izdanja, novi udžbenici. Odabiremo ih svatko za sebe, ali uglavnom je to sve isto. Nagradu nikada nisam dobila, a radim 12 godina. Jedva sam od nakladnika izmolila primjerak za sebe.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mene i kolegu su ove godine doslovno udavili nakladnici. mi se dogovorimo, tako da sam ja izabrala ove godine za dva razreda, a ostala su dva ostala ista, ali kako je taj izdavač imao manje od 10% u prvom krugu morali smo ga zamijeniti. on je onda nagovorio izdavača da nam da projektor.... sada ćemo vidjeti..... inače dobimo rokovnike, kemijske, kalendare....itd.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Daj mi reci koji je to izdavač, jer meni još ni jedan nije ponudio ni kemijsku, ni rokovnik, a kamo li projektor :/

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Eh, da!
    Da citiram jednog svog kolegu koji je rekao, nekad su učitelji dobivali od roditelja po 10 jaja, ili kokicu ili svježeg sira i vrhnja (barem oni koji su na selu radili), a sad dobiju mjenjač od kamiona u glavu, šaku u zube, nogu u dupe i sl.

Vjerujte da nam ne treba nikakav mito i nikakav projektor i debelo razmišljam o tome da kažem mojim učenicima da ne kupuju udžbenike uopće ove godine, a ja ću ih sve to naučiti na satu i iz bilježnice.

Ja osobno sam završila PMG tako da sam u 4 godine školovanja kupila ukupno 8 knjiga. 4 su bile zbirke zadataka iz matematike (udžbenik nikad nisam imala), a preostale 4 udžbenici iz engleskog jezika, jer bez tekstova nisi mogao učiti. .
    Sve drugo sam učila iz bilježnice.

ALI, ja sam bila redovna na nastavi, nije mi mater pisala ispričnice kad bi se pisao test i sl, nisam bježala i pisala sam u tu faking bilježnicu, a vi pogledajte malo u srednjoj školi kako učenici bilježe bilješke.

Fakultet sam završila bez ijedne kupljene knjige.
    Jednostavno nisam htjela opterećivati ionako opterećen budžet mojih roditelja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa
    Slažem se da bi trebao biti jedan do dva udžbenika za jedan predmet. Međutim, to je gotovo nemoguće, nastala bi prava pobuna izdavačkih kuća koje bi se pozivale na slobodu tržišta. Sve je te udžbenike Ministarstvo odobrilo (često jedan izdavač ima po dva različita naslova iz istoga predmeta za isti razred).
    Znači, izdavači se imaju pravo pobuniti, a oni zarađuju na nama, a mi koji svake godine moramo masno platiti njihove izmišljotine, moramo šutiti i platiti!?

Pa gdje je tomu kraj? Ministarstvo odobrava sve više i više knjiga tako da će i razmjena za par godina biti nemoguća.

Treba ograničiti broj knjiga i neka svaka knjiga vrijedi barem nekoliko godina.

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nemam pojma na kojem principu ide odabir knjiga ali samo mogu primjetiti da prošle godine kad su knjige bile BESPLATNE većina knjiga je od nakladnika Alfa gdje je najskuplja knjiga 60 kn (glazbeni :/ ) a ove godine kad knjige KUPUJEMO, imam osjećaj kao i da su se nastavnici urotili protiv nas roditelja pa je većina knjiga od Školske knjige (osim engleskog i vjeronauka), gdje recimo, udžbenik iz prirode i društva Eureka! 3 košta 75 kn :shock: , isto koliko i radna bilježnica. Ispada da će me knjige za 3 razred koštati oko 900 kn. I još kad se tome pribroje dva srednjoškolca dođe mi stvarno da pucam....sebi u glavu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma nisu učitelji to skrojili... to je na nekoliko štufa višoj razini. Vjerujem da bi običnom učitelju ili nastavniku bilo lakše bez te gnjavaže oko odabira udžbenika.

Ono što me brine je slijedeće - UNATOČ ili čak USPRKOS količini i mogućnosti izbora, kvaliteta im nije jača strana. Ni sadržaj, pa čak ni uvez, ako hoćete... Moja glazba 1 (udžbenik za glazbenu kulturu za 1. razred oš) doslovce se raspala na listove, a koristili su je 3-4 puta i stajala je u školi jer je dijete u boravku. Fizički se raspala i Početnica knjiguljica (listovi poispadali) a pripadajuću radnu bilježnicu šivala/uvezivala sam koncem nakon prva 3 tjedna.

Sadržaj je isto :/ - razlika između udžbenika i radne bilježnice iz, recimo, matematike je jedva vidljiva (govorim o Alfi i ŠK, jer sam imala u rukama sve navedeno).

Jasno mi je da se sve mijenja, ali zar slovo A nije još uvijek A i nakon 4 godine, zar 2+2 nije 4 i nakon 4 godine? Jasno mi je da se radne bilježnice i radni listići možda trebaju obnavljati, ali gradivo je isto. Pa nek se potrude gospoda iz MZOŠ + Agencija + Ministarstvo i zadaju si solidan rok od (sad lupam napamet) 4 prijelazne godine, a onda - pamet u glavu i napravite već jednom te knjige kako treba, da traju.

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moram još nešto dodati, ipak.
    Možda se to sve događa na nekoj višoj razini, možda ni ne dođe da nastavnika, da oni biraju, ali sama činjenica, da u 4 odjeljenja 3. razreda koriste različite udžbenike, tj. raznih nakladnika, govori nam sve.
    Nekad smo knjige generacijama mogli koristiti, jer malo se toga mijenja, pogotovo u nižim razredima. Sve je to sprega, ne znam od kud bih počela brojati, odozgo ili odozdo. Cijela nam je takva država i svi gledaju da "jame" dio kolača.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za pocetak trebalo bi protestnim mjelovima zasuti izdavace zbog LOSE KVALITETE preskupih knjiga

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne bi pomogao niti samo jedan izdavač ako bi svake godine bilo tiskano novo izdanje :/

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja mislim da je cijeli koncept "besplatnih" udžbenika i hrpetine izdavača i bio zamišljen s tim ciljem indirektnog izvlačenja love (od države, a ne od građana direktno, a opet.... ODAKLE državi/lokalnoj samoupravi lova ako ne od nas?).

Sad kad se otkrilo da je car gol, da love nema, sad budu ti isti probali izvlačit lovu direktno iz naših džepova.

Ima Mukica pravo... Evo, spremam se poslat e-mail izdavačima radi kvalitete udžbenika (možda i pismo sa dokazom). Nije puno, ali je nešto.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,8,18,,173226.jl
    a sljedeći članak će glasiti: "zato ćemo osnovati (još jedno) Povjerenstvo...."

pa ćemo i njih plaćati 200 000-300 000 kn/mj

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,8,18,,173226.jl
    a sljedeći članak će glasiti: "zato ćemo osnovati (još jedno) Povjerenstvo...."

pa ćemo i njih plaćati 200 000-300 000 kn/mj
    Eeee, TO je prava riječ! Točka na kojoj se sve to prelama je upravo to povjerenstvo/komisija ili nešto slično - tijelo koje ODOBRAVA udžbenike.

Nisam optimist. Nažalost, to je samo jedna kap u moru MOOORU nebuloza ove države. Znam da nismo jedini, ali smo ovdje. I sve je isto ako taknete predškolsku skrb, zdravstvo, brigu o starijim osobama, sve razine školstva itd. A industriju i poljoprivredu su davno bacili na niske grane.... I od čega da onda financiramo skupu svoju državu? Od turizma? Ha ha ha ha ha....

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Također gledamo da su nam zastupljeni podjednako svi nakladnici (Element, ŠK, Neodidacta, Alkascript,...)

zašto?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Svekrva mi radi u OŠ, predaju amtematiku, baš ću je pitati kako i tko to određuje, pa javim kaj sam saznala...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj japanka prvotno napisa

zašto?
    Ovo i mene zanima!

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Po članku 14. stavak 3. Zakona o udžbenicima, nastavnik sam bira koji će udžbenik koristiti u nastavi. Ne ravnatelj, ne aktiv, nego NASTAVNIK.

U aktivu škole u kojoj sam radio nas je bilo 7 nastavnika matematike. Neki su koristili udžbenike Profile, neki udžbenike Alfe. Meni i jednoj kolegici je najbolji udžbenik bio onaj od SysPrinta (a jedna članica ovog foruma je jedna od autorica tog udžbenika ).

Nemojte odmah hajku na ovo što sam napisao. Ja znam da bi svi najradije da je samo 1 udžbenik. I ja bi. Kad nemaš izbora, i ono što imaš ti je genijalno. Ali ako većina aktiva izabere udžbenik koji je po mom objektivnom mišljenju LOŠ, onda me nitko neće natjerati (a zakonski ni ne smije) da koristim baš taj udžbenik.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

zašto?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa
    ... Ali ako većina aktiva izabere udžbenik koji je po mom objektivnom mišljenju LOŠ, onda me nitko neće natjerati (a zakonski ni ne smije) da koristim baš taj udžbenik.
    kako udžbenik koji je odobrilo ministarstvo može biti loš?

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zar je to garancija ičega? :? Uostalom, ja sam izrekao svoje osobno mišljenje. Nekima je npr. Profilov udžbenik jako dobar. Meni je suhoparan i loš. Dozvoljavam misliti svojom glavom, a ne glavom kolega.

ljerka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Fegusti, zato što svugdje rade svakakvi ljudi.

Ono što je jednom nastavniku prihvatljivo i dobro, ne mora biti i drugom, važno je prilagoditi ga sebi, učenicima tako da konačni rez bude maksimalan!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovako, neke kolegice rade već dugi niz godina po istom i nepromijenjenom udžbeniku, ne zato što paze na 'nasljeđivanje' nego iz jednostavnog razloga što svaki prelazak na novi udžbenik zahtijeva i nove pripreme, planove, programe, izučavanje, prilagođavanje pojedinom razredu, ukratko dosta posla dok se čovjek i djeca ne uhodaju. E pa sad, ja mislim da se u međuvremenu pojavio bar jedan 'bolji', suvremeniji, grafički i likovno dotjeraniji udžbenik koji nudi obradu tema na zanimljiviji i djeci prihvatljivi način, pregršt dodatnog materijala, koji daje odlične smjernice za rad u razredu itd. te ja kao nastavnik smatram da omogućuje kvalitetniju izvedbu nastave nego onaj 'stari'. Mislim da nije moguće niti realno očekivati JEDAN udžbenik s kojim bi svi bili zadovoljni i smatram da je moje pravo ( a i jest po zakonu) da svatko sam bira udžbenik po kojem želim raditi.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

u školi gdje radi mm aktiv nastavnika se dogovara oko udžbenika. mm je već nekoliko puta predložio da se udžbenik zamijeni s boljim i primjerenijim udžbenikom ali nitko nije htio jer...ko će se sad pripremati po novom udžbeniku kad ima sve pripreme po starom?!

konačno su se ove godine uspjeli dogovoriti i dobili su nove udžbenike. da vidite samo kako ovi stari izgledaju jadno u odnosu na nove :shock:

naravno, nikakvu nagradu od izdavača nisu dobili, ni profesori a bome ni škola. ali, barem su od izdavača dobili besplatne udžbenike za profesore, što sa starim udžbenicima nije bio slučaj, svaki prof si je morao sam kupiti udžbenik

čini mi se da je veći problem što izdavači svake godine imaju 'novo' izdanje nekog udžbenika pa se knjige od prethodne godine ne mogu koristiti :shock:

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

hvala, sada bolje razumijem problem.

ovo iskustvo s trampom udžbenika me je naučilo da ne trebam odmah trčati u knjižaru i plaćati punu cijenu užbenika već neke užbenike mogu nabaviti iz druge ruke.
    kada pomislim koliko se knjiga nakon kratke upotrebe baca, duša me boli!

a kod izmijenjenih izdanja se pitam koliko su stvarno izmijenjena i dopunjena i jesu li stare knjige zaista neupotrebljive. :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Vidim da se često ne razlikuje NOVO, dopunjeno izdanje udžbenika i NOVI naslov za jedan predmet. I otud pitanje zašto nakladnici tako često 'mijenjaju' udžbenike. Niti jedan nakladnik neće mijenjati postojeći naslov dogodine samo zato da bi natjerali roditelje da kupi novi . To je apsurd. Zašto? Zato što bi im to, vjerujete, itekako smanjilo odabir. Nakladnicima je jako stalo da učitelji budu zadovoljni udžbenikom koji odaberu, a to ovi sisurno ne bi bili da svake godine moraju mijenjati pripreme, planove, testove, itd. zbog toga što se nakladniku čefnulo nešto promijeniti. Moj udžbenik je na tržišu od 2000. i MORALI smo ga mijenjati 2 puta. Zato što je u međuvremenu donesen HNOS, a nakon njega i PIP, te su svi udžb. MORALI ponovo na natječaj, i to dva puta! Mijenjanje udžbenika također iziskuje ogromne troškove, tako da ukoliko se radi, radi se zbog: MZOŠa, u suradnji s nastavnicima koji predlažu ( nakon primjene u praksi) promjene u interesu učenika , a i RODITELJA koji vrlo često daju suvisle prijedloge ( CD uz popis tekstova, Memo itd..).

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zato smo mi odlučili bojkotirati kupovinu knjiga :D :D Odnosno, to su odlučile moje cure, i mnogi njihovi prijatelji. Ne žele da bilo što kupujem, ionako kažu uopće im te knjige ne služe za ništa već samo provjeravaju da li su dobro pohvatali predavanje sa sata. I kad gledam radne bilježnice potpuno nove, niti jedna stranica nije ispunjena, zašto im te iste radne bilježnice stavljaju na popis a nisu potrebne. Istina, to je srednja škola u pitanju, ne može se baš primjeniti za osnovnu.
    A pitanje jedne srednjoškolke sve govori "da li se u godinu dana mogla promijeniti povijest staroga vijeka? sigurno nije, samo će staviti koju novu sliku, pomiješati lekcije i to ti je to."

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Ja mislim da je cijeli koncept "besplatnih" udžbenika i hrpetine izdavača i bio zamišljen s tim ciljem indirektnog izvlačenja love (od države, a ne od građana direktno, a opet.... ODAKLE državi/lokalnoj samoupravi lova ako ne od nas?).

Sad kad se otkrilo da je car gol, da love nema, sad budu ti isti probali izvlačit lovu direktno iz naših džepova.

Ima Mukica pravo... Evo, spremam se poslat e-mail izdavačima radi kvalitete udžbenika (možda i pismo sa dokazom). Nije puno, ali je nešto.
    Ovo je istina, kolegica koja ima niže razrede nije htjela prošle godine uzeti udžbenik iz likovnog-ali to nije bilo moguće, za svaki predmet je trebalo odabrati udžbenik, pa koristili ga ili ne..

Uvez udžbenika je očajan, listovi su počeli ispadati već u 10. mjesecu.

Što se tiče odabira udžbenika, nastavnik bira sam udžbenik po kojem će raditi- bar je tako kod nas i tako bi i trebalo biti, bilo bi super i da to bude bez pritisaka i nezakonitosti.
    Neko je spomenuo da je ove godine ŠK zastupljenija nego prošle, pitam se, pitam ima li to ikakve veze s time da su njihovi promotori obilazili škole i nudili ovo: vi samo odaberite naše udžbenike, a mi ćemo vam tokom godine potpuno opremiti kabinet
    Kradu nas gdje god stignu.
    Šteta kaj nema onog smajlića kaj riga.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Na početku godine, viši razred, dijete donijelo udžbenik doma iz likovnog jel ga prof. nema gdje držati,a morala ga je naručiti.
    Kod nas su radne morale biti ispunjene i to se pregledavalo .

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

zašto?
    možda da se ne naljute nakladnici pa prestanu dijeliti rokovnike

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •