Poštovane zastupnice i zastupnici!
Mi, pacijenti reproduktivnih klinika, pacijenti koji se bore s neplodnošću Vas još jednom molimo da razmotrite naš gorući problem - to nije zabrana zamrzavanja zametaka, već ograničenje oplodnje na 3 jajne stanice po postupku. Ovo ograničenje, koje više ne postoji niti u jednoj europskoj državi, većini će nas pacijenata znatno povećati broj postupaka.
Uvjerite se i sami na ovom linku:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=84859
U posljednja dva dana, a do trenutka slanja ovog dopisa, prikupili smo podatke od 59 pacijenata koji su prošli kroz ukupno 214 postupaka. Kada smo zbrojili svoje jajne stanice i napravili izračun koliko bi postupaka to bilo po novom zakonu, došli smo do čak 539 postupaka!
Svaki je postupak skup, zdravstveno invazivan, fizički zahtjevan i vremenski intenzivan. Ali najteža posljedica svakog postupka je vjerojatno negativni ishod.
Mi ga doživljavamo ovako - praznina... samo tupost, obamrlost... čudim se sama sebi na količini suza koje sam u stanju isplakati... tuga u cijelom tijelu...žarište na nepcu. ... svaki put sam psihički tonula sve dublje... svijet mi se srušio... najradije bi se zavukla u mišju rupu...utjelovljeni očaj...
I zato zajednički, Vama koji imate političku moć, snagu i odgovornost, vapimo riječima naše suborke koja je nakon 11 postupaka i 120 jajnih stanica (a što bi po novom zakonu bilo 40 postupaka) napokon dobila bebu:
Svijet je sada puno ljepše mjesto, a moja patnja i bol nagrađeni su najboljim mogućim darom.
Molim Vas, nemojte drugima uskratiti tu nagradu.
U duhu te zamolbe još jednom apeliramo i pozivamo Vas - zatražite i podržite, prije svega, amandmane koji ukidaju ograničenje na 3 jajne stanice po postupku! Bez ukidanja ovog ograničenja, sve promjene su i dalje samo kozmetičke i ne poboljšavaju medicinski aspekt liječenja!
U privitku vam dostavljamo "Listu prioriteta prilikom izmjene zakona" kako biste dobili potpuni dojam kolika je važnost istoga za nas pacijente - za uspješnost naših postupaka i smanjenje ugroženosti našeg zdravlja općenito.
S poštovanjem,
MPO pacijenti - građanska inicijativa osoba koje se bore s neplodnošću
PRIVITAK 1:
Lista prioriteta prilikom izmjene Zakona o MO
1. Skinuti ograničenje oplodnje samo 3 j.s. po postupku!
2. Skinuti ograničenje oplodnje samo 3 j.s. po postupku!
3. Skinuti ograničenje oplodnje samo 3 j.s. po postupku!
4. Skinuti ograničenje oplodnje samo 3 j.s. po postupku!
5. Skinuti ograničenje oplodnje samo 3 j.s. po postupku!
......
19. Skinuti ograničenje oplodnje samo 3 j.s. po postupku!
20. Skinuti zabranu zamrzavanja zametaka
......
50. Skinuti administrativne prepreke koje je uveo odbor za zdravstvo a ne Milinović - psihološko i pravno savjetovanje, mišljenje liječnika iz druge ustanove...