Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 172

Tema: Starija djeca na porođaju

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Nema to veze sa porodom kao prirodnim događajem,nego sa okolnostima koje su se zbile oko njega.
    Pod okolnosti misliš na bolnicu, zar ne? Jer doma ih kao ne bi smetala krv, vikanje i sl.? :?
    Evo, ja na svom prekrasnom i potpuno prirodnom porodu u bolnici (koji znači postoji, bolnički, a prirodan) nikako ne bi željela svoje niti ičije dijete. I ona dva stažista u rađaoni su bila dobro blijeda, MM ih je tješio da će sve biti u redu i neka ne brinu.

mojoj kćeri teenagerici se trenutno gadi malo masnoće na feti pršuta ili neuredni nokti ili kad joj brat iskihne balac, ne znam baš da bi bila razgaljena porodom
    Moja je još mala, ali imam nepuču tih godina pa ovo mogu itekako potpisati i još dodati da nju gade pomadore na stolu, riba joj smrdi toliko da ne može biti u prostoriji u kojoj se jede ili spravlja itd. Da, mogu zamisliti kako bi uživala na porodu, prirodnom događaju.

A to da ima roditelja koji o ovoj mogućnosti razmišljaju - eto, meni je stvarno nevjerojatno. Ali, svakakvih nas ima...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Recimo da imam kcer teenagericu, mislim da ne bih imala nis protiv da prisustvuje.
    Pa ne bih ni ja imala ništa protiv. Garant se ne bi seksala do trideset i pete

Za ozbiljno - zaista me zanima što se navodi (ako se gdje navodi) kao prednost prisustva starije djece na porodu.

Osim ako sam nešto pobrkala - čini mi se da sam čitala da je nekome dijete bilo/došlo na porod :?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    Recimo da imam kcer teenagericu, mislim da ne bih imala nis protiv da prisustvuje.
    ova ti nije loša

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    ova ti nije loša
    Vidiš, ipak ima koristi

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam prvi porod vidjela s 24 godine, očito prestara, i bila sam u stanju šoka, toliko da sam odlučila da ću posvojiti dijete
    ja sa 17, bilo mi je to prekrasno iskustvo, vrlo emocionalno, toplo, dirljivo, a eto, cak sam i tinejdžerica bila.

doduše, i u industrialization of being born je u jednoj sceni žena rađala u bazenu u svojoj dnevnoj sobi i oko nje je šetao njen sin (nije imao više od 2god) i bila je simpatična scena.. ali svejedno - ne.
    i ovo je bila predivna scena, ne bi se reklo da je to dijete dozivjelo bilo kakve traume.

Ako bi se netko i odlucio imati starije dijete blizu sebe, mislim da nije kljucno koja je to dob primjerena vec koliko je dijete pripremljeno na to sto ce se dogadjati.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    Ako bi se netko i odlucio imati starije dijete blizu sebe, mislim da nije kljucno koja je to dob primjerena vec koliko je dijete pripremljeno na to sto ce se dogadjati.
    Moja M. je od prvog dana upoznata s činjenicom da ćemo dobit bebu, sve joj je jasno (koliko to dvogodišnjakinji može biti jasno), zna da je beba u pupu, priča s njom, ljubi je...
    Kad smo je vodili na pregled i objasnili da ćemo gledat bebu na televiziji, vrištala je k'o luda već kad mi je dr. stavio onaj gel za UZV na stomak, očito je bila zabrinuta za mene jer se derala "nemoj mamu, nemoj mamu". Na kraju su ona i MM izašli iz ordinacije jer nije bilo smisla.

I sad, stvarno ne razumijem kako dijete može biti pripremljeno za porod?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bubice, da li bi ti osobno pristala da tvoja djeca, nakon razgovora i pripreme gledaju tvoj porod?
    Da li možeš biti sigurna da zbog toga neće imati traume?
    Koje su moguće dobrobiti za dijete da prisustvuje porodu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poanta je da pratis i postujes djetetove reakcije. da si radjala doma u kadi, gotovo bez pustenog glasa (ovako bezglasno sam ja, iako u bolnici) npr. dvogodisnjakinja mozda ne bi ni polovila sto se zapravo dogadja, furala bi svoj film i bila tu negdje uz vas.
    Vi ste malu ipak vodili doktoru a to se skroz drugacije okruzenje za dijete.

No, hipotetiziram jer ne znam, osobno, u nasim uvjetima radjanja ideja da bi dijete bilo tu negdje, uz mene ni mi pala niti na kraj pamet, dapace, ja sam prije drugogo poroda otisla tjedan dana od kuce i beskrajno uzivala sama 8)

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Definitivno ne!

Moja oba poroda su bila san snova, prvi pol sata, drugi sat vremena,
    vaginalna, skoro pa bez bolova, ali ipak nebih da mi djeca budu na porodu..
    Čak ni mm nije bio na prvom, ja sam rekla; prvi put idem sama da vidim kak to ide, ako bude ok na drugi ide sigurno samnom, i išao je...
    Al djecu nebih nikako....

Često čujem kako sama rodilja ostaje istraumatizirana nakon poroda, pa kako onda nebi bilo malo dijete.... :/

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

u nasim uvjetima radjanja
    A koji su to uvjeti?

I ja sam imala bezglasan porod, doduše ne potpuno tih jer smo tih pola ure u rađaoni normalno razgovarali, MM, babice i doktor (kojima glavni posao nije bio mučiti mene), dva blijeda stažista i ja.
    Svejedno, koliko god mi je to sve bilo lijepo i dirljivo, ni pod razno ne bi željela prisutnost svog starijeg djeteta na porodu. I to ne zbog mene i moje brige oko nje, nego zato jer mislim da je to previše svega (emocija, događaja, krvi...) za bilo koje dijete ili mladu osobu.

A na kraju se sve opet svelo na to da su svi doktori zli, sve bolnice loše i da je sve normalno i divno (pa i djeca na porodu)... ako se rađa doma :/

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Pogledajte samo većinu očeva koji prisustvuju porodu, kakvi izlaze iz rađaone.....
    Kolko god pokušavaju ostati pribrani, misim da su svejedno van sebe i :shock: ......

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

uvijek pogodiš bit!

Ja donekle razumijem što Bubica pokušava reći. Dijete ako bi prisustvovalo porodu, trebalo bi ga pratiti kako reagira i u skladu s tim ga ostavljati dalje da prisustvuje/odnosno-udaljiti ga. Isto tako znam da ja kao rodilja u tim trenutcima sigurno ne bih mogla misliti na to kako to moje dijete prihvaća, a isto tako mislim da ne bi ni MM mogao na to obraćati onoliku pažnju kolika bi bila potrebna. :/

Ne znam, teoretski bi bilo moguće da dijete prisustvuje porodu i da se na njega pazi i time ga se štiti od nekih trauma. Ali stvar je u tome da ja ne vidim što je bit toga? Bi li dijete bilo bogatije ili sretnije ili ispunjenije da doživi porod? Čisto sumnjam da bi od toga bilo neke velike koristi za dijete. A samim tim ne vidim ni potrebu da uopće poželim dijete na porodu :/

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

malo je glupo usporedivati reakcije odraslih osoba i djeteta na neke stvari, recimo porod. odrasli ljudi vec imaju formirane stavove, a dosta tih stavova je formirano okolinom u kojoj su odrasli i u kojoj zive. znaci vecina muzeva je vec odgojena u okolini u kojoj je porod nesto stresno, krvavo i uzasno.

zar ste sumnjali da sam ja pale sam na svijetu? ne samo da je f. bio prisutan kad se radala k. i da nema traume, nego, gle vraga, ja mislim da je to za djecu jedno sasvim zanimljivo iskustvo--ako im se tako predstavi. konkretno, u slucaju mog poroda, md i f. su se igrali za stolom, a ja sam odradivala na kaucu. nitko od nas se nije ponasao kao da se bog zna sta dogada, pa tako ni f. nije bio uznemiren mojim zvukovima. nije gledao dok se rada, ali ju je vidio cim se rodila.

zasto ne? za mene porod i je prirodan proces. f. me vidio i na wc-u kad imam mengu, vidio je i krv i uloske pa nije dozivio slom zivaca.

gledala sam onaj filmic "birth into life" gdje su klinci prisutni kad im se rada sibling, i prizor je bas dojmljiv iako mi je prvo izgledao "sumnjivo". naravno, ne bi inzistirala da mi dijete bude na porodu, ali ga ne bi ni tjerala van. a ovo za brigu--pobrine se netko drugi za njih, po mom iskustvu oni skuze sta se dogadai da mama sad nije raspoloziva, pa nisu blesavi.

aha, samo kao neko obrazlozenje prve recenice--vjerojatno ste primjetili kako djeci nisu cudne neke stvari koje odraslima jesu--recimo, klinci nece primjetiti boju koze (npr. crnca u zagrebu), ili istetoviranu i ispirsanu osobu, ili ociglednog transvestita kao nesto cudno, niti ce im biti cudno ime kad im se netko predstavi kao npr. ksjuša. ako se porod predstavi kao nesto normalno, njima ce porod biti normalan, a ne parodija krvi, znoja i suza.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A koji su to uvjeti?
    porod u bolnici

Pogledajte samo većinu očeva koji prisustvuju porodu, kakvi izlaze iz rađaone.....
    Kolko god pokušavaju ostati pribrani, misim da su svejedno van sebe i ......
    niti ovo ne treba generalizirati, posebice ne u negativnom smlislu. Mogu biti i "van sebe" od ljepote događaja kojemu su prisustvovali.

Eto, Mikka je sve lijepo svojim primjerom objasnila.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni o nekim stvarima uopće nema smisla raspravljati, a ovo je jedna od njih. Ova tema mi je ravna onoj kad se stavio filmi o muškarcu koji doji i o ženi koja je do desete dojila kćer.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja mislim da je za shvaćanje te ljepote prisustva djece na porodu valjda jedan od osnovnih preduvjeta taj da umjesto brat/sestra prirodno vam dođe da kažete sibling.

a ne morate kao npr. ja - guglati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

niti ovo ne treba generalizirati, posebice ne u negativnom smlislu.
    potpis

čemu generalizacija?

Ja nisam za to da se od poroda napravi event, da se rodbina poslaže oko mene i gleda. Ali mislim da prisustvo djeteta porodu ne mora izazvati traumu. Konačan ishod ovisi o puno faktora.
    Ja radije ne bih dijete držala uz sebe dok rađam, ali mi ni mikkin porod uz dijete ne izgleda ništa strašno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja ću radikalno (u drugom smjeru) reći da mislim da je malo dijete, koje dakle ne zna reći želi ili ne želi prisustvovati maminom porodu, a mora biti prisutno, izloženo nekoj vrsti nasilja.
    Još da dodam da djeca itekako primjećuju one drugačije od njih (druge boje kože, spirsane..), ali ne gledaju to s negativnom konotacijom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A možemo djecu dovesti i da gledaju prizor umiranja, to je isto prirodno, zar ne, pa ipak vjerujem da ovo nikom normalnom ne bi palo na pamet.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    ja mislim da je za shvaćanje te ljepote prisustva djece na porodu valjda jedan od osnovnih preduvjeta taj da umjesto brat/sestra prirodno vam dođe da kažete sibling.

al ima nesto istine i u tome

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    A možemo djecu dovesti i da gledaju prizor umiranja, to je isto prirodno, zar ne, pa ipak vjerujem da ovo nikom normalnom ne bi palo na pamet.
    Nekome je... dok sam bila mala... ne sjećam se tko me doveo i kome, potisnula sam to negdje...
    Posljedica-ne idem na sprovode i u posjete...

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam prvi porod vidjela s 24 godine, očito prestara, i bila sam u stanju šoka, toliko da sam odlučila da ću posvojiti dijete
    ja sa 17, bilo mi je to prekrasno iskustvo, vrlo emocionalno, toplo, dirljivo, a eto, cak sam i tinejdžerica bila.
    ja sa 18g znači nisam više bila tinejdžerica ali doživila sam to kao nešto predivno a čak beba nije odmah prodisala(znači bilo je i traumatično)
    ali mi je ostalo u sjećanju kao nešto prekrasno
    i da dodam porode koje sam gledala na tv-u,you tube ili ... nisam doživjela tako pozitivno
    uživo je to potpuno drugačiji doživljaj
    iako nemogu reći da bi željela dijete pored sebe dok rađam ali ne želim ni MM-a

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nisam prisustvovala porodu, ali sam svoju 10 godina mladju sestru vidjela po porodu. iskreno nesto ruznije u svom zivotu do tada nisam vidjela. bila je plava, ma ne znam cudna :/ . dugo mi je bilo cudno kako su svi koji su je vidjeli nakon poroda govorili kako je divna beba, cista i sl. stvari koje ljudi govore. ja i danas jos uvijek imam jasnu tu sliku u glavi. sad da li je to zato sto je to bio bolnicki porod, da li zato sto sam bila ljubomorna, da li.....
    puno je tih da li...
    ja ne bi zeljela da mi djeca budu na porodu, jer kao sto neko rece em bi meni bila smetnja, em ko zna sta bi njima bilo u glavi.
    imam jednu dvojbu :? . nisam protivnik prirodnih poroda, nisam protivnik ni poroda kod kuce, samo sto mislim da to nije za mene. ali cijelo vrijeme se na ovom forumu svi se slazu da je intima, mir, tisina i toplina nesto sto je bitno svakoj rodilji neophodno za sto laksi porod. ne kuzim gdje u takav ambijent smjestiti jos i djete.
    OK mikina prica kaze drugacije, ali da li si mika sigurna da negdje u pozadini tvog mozga ipak nije te ometala ta igra s auticima? i jos jedno mozda konkretnije pitanje. da li bi mogla roditi sljedece djete s K. u svojoj okolini? pa mozda se tu moze provuci teza da ovisi i o karakteru klinca.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja bih uvela obavezne odlaske na porod svima od sedmog razreda na dalje pa im neće trebati seksualni odgoj u školi.
    više se neće lomiti koplja oko sex odgoja, sve će se riješiti jednim odlaskom u rodilište

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

legendo

ne bih pozeljela dijete na porodu - ni njemu, ni sebi. ne vidim koja je tu dobrobit za dijete, a vidim potencijalne traume i strahove.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja moram priznati da uopće ne shvaćam tu potrebu da se dijetetu pod nos stavi baš svaka tjelesna funkcija.

Nije da sam protivnik golotinje, no jedno je kada me vidi golu dok se tuširam (u nekoj razumnoj dobi naravno, ne mislim na teenagera), a drugo da gleda moj krvavi uložak. Ili među noge da vidi kako izlazi bratova glavica popraćena krvlju, mojim stenjanjem i ostalim tjelesnim izlučevinama. :/

Uostalom i seks je prirodan pa se ne seksamo pred L.
    Jednog dana će to otkriti sam, no sasvim sigurno mu muž i ja u dobi od dvije, tri, sedam godina ne planiramo demonstrirati postupak.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

starija djeca na porođaju ili doularenje siblinga.

ajme, argenta će me u top stavit.

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

I ja sam morala guglati

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Zapravo, nekad su i djeca i odrasli često viđali umiruće, vjerojatno puno češće nego rodilje. Budući da se nije bolesne izoliralo u bolnici, već bi se okupljali oko samrtne postelje. Ja čak vidim nešto pozitivno u tome. Možda nije dobro djecu izlagati tome... a možda naprotiv, i na smrt se treba naviknuti kao na dio života. A jednom kad budete bili u koži umirućeg bit će vam draže da ste doma uz poznata lica nego u bolnici.

Ali rodilju se, naprotiv, uvijek izoliralo od ostalih osoba pri samom porodu, u svim kulturama, i uz nju su samo babica i možda još koja žena da joj pomognu. Negdje žene izlaze same van kuće i potajno rađaju, što iz današnje perspektive zvuči čudno, ali većinom su ti običaju povezani sa strahom od zlih sila koje rodilji i djetetu mogu naštetiti u takvom osjetljivom razdoblju. Bez obzira na vjerovanja ili praznovjerja, mislim da je to i odraz stvarne potrebe žene da je se u tom času ne ometa.

PS. Znam da nikom nije jasno što sam to napisala.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sto je normalno ili nije normalno bi se dalo raspravljati. do prije 100 godina nikom normalnom nije padalo napamet imati muza na porodu, danas je nenormalno tjerati ga s poroda

ovo za umiruce sto pomikaki kaze je isto podlozno kulturi i vremenu. danas je smrt izgnana iz svakodnevnice, nije to uvijek bilo tako.
    (ima zgodna knjizica o tome - Aries: Eseji o istoriji smrti na Zapadu)

meni je bas bila dirljiva ona scena u BBB kad je starije dijete kod bazena u kojem je majka upravo radila. dijete ima oko 4 godine, po mojoj slobodnoj procjeni.

ja bi rado da mi i muz i dijete budu negdje blizu dok radam, ne obavezno sa mnom u istoj sobi, ili barem ne za cijelo vrijeme poroda. al da znam da mogu u bilo kojem trenu doci ako zelim, ili ja k njima svakako.

ne gledam na to kao na stavljanje drugima na nos mojih tjelesnih funkcija, nego kao neskrivanje i neradenje tabua od istih.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    ne gledam na to kao na stavljanje drugima na nos mojih tjelesnih funkcija, nego kao neskrivanje i neradenje tabua od istih.
    x na ovo.

spajalica, nije me ometala igra, nisam ih ni primjecivala. ko da sam bila u nekom prostornom vakuumu.

sibling je zato jer je krace od brat/sestra .

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

1. Tema je pokrenuta jer su me odgovori iskreno zanimali, što god netko mislio o tome.
    2. Ako vam se ne sviđe, zaobiđite je umjesto što pljujete. Ja ne pljujem po drugim temama samo zato što su mi frivolne/ dosadne/ nerelevantne.

Žao mi je da Mikka ne komentira

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Žao mi je da Mikka ne komentira
    Preskočih cijelu stranicu

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

argenta mene zanima koji si post protumačila kao pljuvanje.
    čim se netko ne slaže s temom, odmah se proglašava pljuvanjem :/

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja čak vidim nešto pozitivno u tome. Možda nije dobro djecu izlagati tome... a možda naprotiv, i na smrt se treba naviknuti kao na dio života. A jednom kad budete bili u koži umirućeg bit će vam draže da ste doma uz poznata lica nego u bolnici.
    pomikaki, jel bi ti to učinila svom djetetu? Dopustila, ili čak potaknula da
    dijete gleda tvoj porod ili nečiju smrt (ne mislim posjet jako bolesnoj baki, nego baš smrt). Ako ne bi, zašto onda pišeš da je to dobro?

No, moram priznati da se ja i inače slabo snalazim s tvojim postovima, jer rijetko decidirano napišeš za što jesi ili nisi i zašto. :/

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

argenta mene zanima koji si post protumačila kao pljuvanje.
    čim se netko ne slaže s temom, odmah se proglašava pljuvanjem :/
    Na primjer:

meni je tema isto besmislena
    ili
    I ne znam koja bi to konkretna rasprava i kakvi argumenti trebali proizaći iz ovako besmislenog pitanja.
    Kužim da netko dolazi na temu reći, na kulturan način, slažem se ili ne (i zašto), ali dolaziti da bi se zgražalo nad korisnošću pitanja i/li razglabalo o pravim intencijama autora (kako ono bješe, da bude "rodastiji od Roda" ili nešto slično) jednostavno nadilazi moje poimanje uljuđenog dijaloga. Mislim da je to posao moderator(ic)a.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

reći da je nešto besmisleno izjednačavaš sa pljuvanjem :? no svašta!

fakat si trebala temu otvoriti na podrškastom pdf-u ako ne možeš podnijeti da ti netko kaže da je nešto besmisleno, neš ti uvrede :/

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Oh, sorry.
    Ubuduće ću se zgražavati samo nad postupanjem i zlobom zlih hrvatskih doktora, to je vidim jako "in".
    To uglavnom bude baš uljuđeni dijalog i pljuvanje.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Samo sam htjela reći da mi je normalno da ljudi zaobilaze njima besmislene rasprave. Nije mi normalno napisati xy postova na temu "zašto je meni ovo besmisleno". Uostalom, što ono kažu, da nema glupih pitanja, nego samo odgovora. Očito.

fakat si trebala temu otvoriti na podrškastom pdf-u ako ne možeš podnijeti da ti netko kaže da je nešto besmisleno,
    Nije stvar u podnošenju... nego samo u razini komunikacije koju nisam očekivala. (A pdf podrške bi, u tom slučaju, mogli proširiti da bude podrška prirodnom porodu i ljubaznom odgovaranju.)

Anyway, ako nitko nema ništa pametno više za reći, ljubazno molim moderatoricu da topic zaključa i u dogledno vrijeme obriše. Ovo je postalo traćenje vremena.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovako, i ja sam jedna od onih kojima je pomisao na to, blago rečeno, čudna
    ali sam uvijek spremna na nove ideje, nova mišljenja, spremna sam promjeniti mišljenje u slučaju dobrih argumenata
    (mada ovdje čisto sumnjam)

pa me zanima što si uopće mislila pod starije dijete na porodu
    što bi ono radilo?
    partner bude kao podrška, da da ruku, da obriše čelo, da masira...
    da se i on odmah poveže s djetetom, ali primarna mu je uloga da bude podrška majci
    što bi radilo dijete?
    gdje bi bilo?
    nadam se da ne misliš da bi trebalo gledati sami izgon?
    ili da?
    ne provociram, nego uz najbolju volju ne mogu si predočiti ulogu starijeg djeteta u porodu

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj argenta prvotno napisa
    Samo sam htjela reći da mi je normalno da ljudi zaobilaze njima besmislene rasprave. Nije mi normalno napisati xy postova na temu "zašto je meni ovo besmisleno". Uostalom, što ono kažu, da nema glupih pitanja, nego samo odgovora. Očito.
    tvoja razina komunikacije je na zavidnom nivou. očito.

onaj tko ne može podnijeti kritiku, negativne stavove pa i glupe odgovore neka ne otvara teme ili neka se nauči prihvatiti sve ovo.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A meni se čini da se argenta baš pristojno nosi s priličnom količinom sprdanja (nezasluženog) na svoj račun.
    Činjenica je da o prisutnosti djece na porodu gotovo nitko od nas nema pojma. Ne znamo apsolutno ništa o tome.
    Mikka ima to iskustvo, i dvije bivše tinejđerice, Arwen i Bubica. To su tri dobra iskustva. Al to nije važno. Masnoća s pršuta je jači argument.
    Inače, moj odgovor bi za malu djecu isto bio ne, jer ne vidim čemu i djeluje mi kao potencijalno vrlo stresno. Iz pozicije rodilje, zadnje što želim je imati stariju djecu na brizi dok rađam.
    Meni post od pomikaki ima smisla. Na primjer, moja mama je umrla u bolnici, bez ikoga od nas u blizini. Nismo bili djeca, meni je bilo već 20 godina, ali zašto smo, dovraga, milsili da je normalnije da bude tamo nego u svom domu, a jasno je bilo da je kraj blizu?
    Mislim, sva mišljenja su ok, ja se osobno mislim da je i ono Dijanino da je dovođenje djece na porod zapravo nasilje lako moguće istina, ali zašto ne razgovarati?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj sladjanaf prvotno napisa
    ja ne znam jel imam slučaj težeg pms-a, ali meni ova tema spada pod još nepostojeći podforum radnog naziva "otvaram novu temu samo zato da bih upitala nešto besmisleno, jer želim ispasti rodastija od rode".
    Iskreno- mene je ovo ubolo u oči. A nakon toga i svaki vaš post o besmislenosti. A nemam ništa sa Argentom, niti uopće mislim da dijete treba prisustvovati porodu. :/ A kako onda ne bi dirnulo Argentu?
    Svatko se može ili ne mora slagati sa nečijim mišljenjem, pa čak i temom...ali čemu to stalno govorenje da je tema besmislena? Kad tema uopće nije besmislena, pogotovo jer na forumu postoje mame kojima su djeca bila na porodu. Da sam ja takva mama, ovo vaše obezvrjeđivanje teme bi značilo i obezvrjeđivanje mene same. Jedno je ne slagati se s nečim, a drugo nešta obezvrjeđivati. :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Mikka ima to iskustvo, i dvije bivše tinejđerice, Arwen i Bubica. To su tri dobra iskustva. Al to nije važno. Masnoća s pršuta je jači argument.
    hm, mikkin mali ima tri godina i tko uopće može garantirati kako je to iskustvo utjecalo na njega? nitko. ili, da li je uopće utjecalo? niti to nitko ne može garantirati.
    arwen i bubica su imale 17 i 18 godina kada su bile prisutne na porodu i mislim da uopće ne ulaze u skupinu o kojoj se raspravlja.

djeca su strašno osjetljiva na roditeljsku bol, teško se nose s njom i teško se rješavaju osjećaja da će se nešto strašno dogoditi, imala sam prilike osobno se uvjeriti i dan danas se borimo s tim.
    ja osobno ne bih nikada svojoj djeci priuštila taj doživljaj, tko voli nek izvoli.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja isto ne kuzim kad netko ima potrebu napisati da je tema besmislena. meni su besmislene teme npr. "decko me dodirnuo, jesam li trudna" ili neke od vlatke peno, ali se onda ne javljam na njih.

sto se mog sina tice, vjerojatno bi dijete koje je u poziciji gledati nesto sto ga uzasava reagiralo u najmanju ruku placem i nekakvim "negativnim" ponasanjem. f. se najnormalnije igrao s tatom (vjerojatno je i nedostatak adrenalina u md-a utjecao na njegovu smirenost , sigurno ima i veze tko se brine za dijete), nije gledao izlazak bebe ali ju je vrlo zainteresirano proucio kad se rodila. ja recimo mislim da je to pozitivnije za siblinga da vidi otkud dolazi to dijete, da je to iz mame, a ne kad se mama nakon 3 ili vise dana izbivanja iz kuce (nekima je to prvi rastanak s majkom) odjednom vrati doma s novim djetetom. po nekoj logici se meni ovo drugo cini kao puno veci sok za dijete.

meni nije jasno otkud vi sa tolikom sigurnoscu tvrdite da su takve stvari stresne za dijete. naravno, ako vi imate definiran stav da su stresne, vjerojatno ce i dijete pokupiti vas obrazac. ja smatram da je moje dijete pokupilo moj obrazac, a taj je da je porod normalna stvar koju ne treba tabuizirati. mogu povuci paralelu opet sa subkulturnim skupinama--djeca nemaju apriori stav o necemu. ako vi smatrate da su npr. navijaci opasna skupina, svojim verbalnim i neverbalnim govorom cete prenijeti svoj stav djetetu. ako pak ne mislite nista o njima, vjerojatno cete i vi i dijete proci kraj njih bez da ih primjetite.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hm, mikkin mali ima tri godina i tko uopće može garantirati kako je to iskustvo utjecalo na njega? nitko. ili, da li je uopće utjecalo? niti to nitko ne može garantirati.
    arwen i bubica su imale 17 i 18 godina kada su bile prisutne na porodu i mislim da uopće ne ulaze u skupinu o kojoj se raspravlja.
    Ne znam , piše se o izmučenim očevima i studentima medicine kojima je to najgori prizor na studiju. a70v ima slično iskustvo, ali evo, imamo i neka različita. Malo je površno jednostavno ih zanemariti.
    Nitko ne može garantirati za mikkino dijete, naravno, ali zašto smo onda sigurni da mu je to bila trauma, kad je prava istina da nemamo blage veze? mikka živi s njim, valjda ipak nešto zna o tome djetetu. Naravno, tu se uvijek postavlja pitanje zašto bismo ikojem forumašu vjerovali išta što napiše.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno, tu se uvijek postavlja pitanje zašto bismo ikojem forumašu vjerovali išta što napiše.
    Meni je trebalo 6 godina forumiranja da dođem do ovog .... vertex, svaka čast.

Inače meni ovo širenje kruga -sve jet o normalno i prirodno- blago rečeno ne konvenira i ovako rigidna kakva jesam, teško da mogu išta argumentirano napisati.

Moje mišljenje o temi topica no-no . Razlog : zato.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Koliko se ja sjećam iz priča sa kućnih poroda koje sam čitala na Rodi, a i na drugim mjestima, ideja je da starije dijete bude prisutno u kući (ili stanu) u kojem se sibling rađa, da se dakle slobodno kreće, ulazi/izlazi tj. da samo bira hoće li biti baš u prostoriji gdje mama rađa i u kojem trenutku. I sjećam se da se preporučalo da se o starijem djetetu netko brine (npr. baka). A koji je smisao - pa vjerojatno uključenost od početka, baš kao i kod oca, želja da se starije dijete ne šalje od sebe, da se osjeća kao dio tog događaja koji je velik za sve članove obitelji.
    Doduše, to je možda stvarno u suprotnosti sa onim što M. Odent piše o prisustvu oca na porodu, ali s druge strane pak žene se često brinu o starijoj djeci tj. o odvajanju od njih kad idu rađati (to se svako malo da pročitati na forumu), možda baš ta briga čini neke majke tjeskobnima, i možda su opuštenije ako znaju da im je starije dijete u blizini.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni nije to bilo najstresnije iskustvo, ali da me je zdrmalo gledati žene koje vrište i rad škara za epi, to je

sada se vraćamo na to da je to bio bolnički porod

ok, porod kući bi tebao biti drugačiji
    ali opet ne vjerujem da žena ni jednom ne zastenje, da ni jednom ne da do znanja da je boli,
    a kao što je Tashunica rekla gledati roditeljsku bol je jako teško
    ja sam je vidjela s 10 godina i jako sam je teško podnjela

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad bih se barem sjetila nicka forumašice koja je pisala priču sa svog kućnog poroda, mislim da joj je to bio treći porod a dvoje starije djece je bilo prisutno. Sigurno još postoji priča na forumu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •