Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: sta ako ne odem na porodiljni...

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno sta ako ne odem na porodiljni...

dakle, termin mi je 29.12. planirala sam raditi do 4. 12. sto je par dana dulje od onih zakonskih 28 dana. i sad mi svi kazu da ne mogu tako da ce me potjerati na porodiljni. ali ja ne znam tko si tu ljudi koji me mogu tjerati na porodiljni kad ja moram papire nositi na hzzo. samo me zanima postoje li kakve sankcije za mene ili poslodavca ako to tako ucinim?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

to se zove obavezni porodiljni jer je obavezan, što ti znači 3 dana??

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

očito mi znači ako pitam, zar ne?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

između 1.12 i 4. 12 baš nema razlike, ako je pitanje bilo kakvih naknada, jer si već u tom mjesecu pa ti se sve obračunava do kraja 11 mjeseca. Jedino ako baš 3.12 trebaš dobiti godišnju nagradu, koju ćeš tak i tak dobiti bila ti tam ili ne. zato ti je pametno uzmi ti 29 dana prije porodiljskog.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ako mi ne znate odgovoriti kako vam se da pisati mi to objasnjenje? pa znam i ja da nema neke osobite razlike, ali ocito imam neki, meni bitan razlog, zasto bi odradila te dane. koje nikome drugom ne treba biti bitan, zar ne? naravno, ako se sutra dogodi neka komplikacija da cijela priča i moje pitanje pada u vodu, no sada me zanima, zna li netko odgovor na moje pitanje. i to je sve

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

najbolje pitaj u HZZO-u

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

formalno porodiljski treba početi 28 dana prije termina, za to trebaš i papire odnjeti u HZZO. Ali ti ako želiš možeš odraditi još tih par dana, jedino ako ti poslodavac to drugačije prikaže.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj anamix prvotno napisa
    ako mi ne znate odgovoriti kako vam se da pisati mi to objasnjenje? pa znam i ja da nema neke osobite razlike, ali ocito imam neki, meni bitan razlog, zasto bi odradila te dane. koje nikome drugom ne treba biti bitan, zar ne? naravno, ako se sutra dogodi neka komplikacija da cijela priča i moje pitanje pada u vodu, no sada me zanima, zna li netko odgovor na moje pitanje. i to je sve
    Gle,ne bih te htjela krivo savjetovati,ali ti mogu odgovoriti na svom primjeru od prije par godina kad sam isto do zadnjeg odugovlačila s odlaskom na obvezni porodiljni jer sam bila pred kupnjom stana i trebala mi je još ta jedna plaća od sječnja (zadnja dva tjedna sam bila na godišnjem).
    Termin mi je bio 21.02. i ja sam se najnormalnije dogovorila sa svojom dokicom opće prakse da mi doznaku piše s 01.02.,a ne ranije kako je pisalo u trudničkoj knjižici s 23.01. Kratko sam joj obrazložila svoje razloge i usput napomenula kako sam dvije ranije trudnoće prenjela čak dva tjedna ,što je ona bez problema prihvatila,a ja sam na kraju krajeva rodila tek 04.03.!

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Da, mogu te natjerati da odeš na porodiljni, a sankcije postoje.
    Njima je jako bitno da to obaviš kak treba, po zakonu o obveznom rodiljnom dopustu.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Na porodiljni trebaš otići 28 dana prije termina poroda a termin poroda ti određuje tvoj ginekolog te izdaje potvrdu na kojoj piše termin i s tim otvaraš kod svog liječnika porodiljni. Ono što se možeš probati dogovoriti sa svojim ginekologom je da ti napiše termin poroda 3 dana kasnije. Meni je trebalo 3 dana ranije i napisala mi je da mi je termin poroda 3 dana ranije. Rekla je da par dana razmaka može pravdati jer ne mora se termin utvrditi samo na osnovu zadnje M već i na osnovu ultrazvučnih mjerenja pa onda termin mogu korigirati uvijek par dana.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam odgovor na tvoje pitanje, a da mi se to napisati da ti to objasnim
    jer me zasmetao tvoj ton
    tražiš odgovor, cure se trude da ti pomognu, a ti si arogantna
    tako se ne komunicira na (ovom) forumu

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

puno hvala curama koje si mi odgovorile kao i onima kojima se ne svidja moj ton. uistinu ne mislim da je ovo pitanje oko kojeg mi netko treba drzati moralne prodike, ali - dobro. nismo svi isti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da baš se ne komunicira tako

nego se spuštaju se kajle uz i , osobito uz

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Dok se ne javi neka od cura koja ti može konkretno pomoći ja bih samo podsjetila:

Strogo je zabranjeno postavljanje pitanja i davanje savjeta kojim se izbjegavaju i/ili izigravaju pravni propisi. U takvim postovima će se editirati sporan sadržaj, odnosno izbrisati će se cijeli post ako je cijeli njegov sadržaj sporan.

Zaboravila si zahvaliti onima koji postaju samo da bi izrazili svoju netrpeljivost spram foruma i načina komunikacije na njemu, bez obzira o čemu se radilo .

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj Frida prvotno napisa
    Dok se ne javi neka od cura koja ti može konkretno pomoći ja bih samo podsjetila:

Strogo je zabranjeno postavljanje pitanja i davanje savjeta kojim se izbjegavaju i/ili izigravaju pravni propisi. U takvim postovima će se editirati sporan sadržaj, odnosno izbrisati će se cijeli post ako je cijeli njegov sadržaj sporan.

Zaboravila si zahvaliti onima koji postaju samo da bi izrazili svoju netrpeljivost spram foruma i načina komunikacije na njemu, bez obzira o čemu se radilo .

hm, da...nisam to gledala na takav način, ali Frida u pravu si. budem si provjerila stvar s HZZO-om

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Sretno!

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama, (samo)zaposlena majka je obvezna koristiti rodiljni dopust 28 dana prije očekivanog termina do 42 dana nakon rođenja djeteta.
    Piše tu, pogledaj ovdje članak 12, stavak 2:
    http://www.hzzo-net.hr/dload/zakoni/06_01.pdf

Ima li nekog temelja da ti se pomakne datum očekivanog termina za tih par dana?
    Obično se on računa prema špranci, a UZV ili rodiljina prosječna duljina ciklusa kažu drukčije.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    da baš se ne komunicira tako

nego se spuštaju se kajle uz i , osobito uz
    pa naravno draga , ima toga u izobilju
    ali to je rezervirano za stare forumašice
    kad je netko nov na forumu, traži pomoć i savjet, a na odgovore reagira arogancijom, e to me smeta (jbg. vikend je pa nemam pametnijeg posla )

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

neka ti samo tvoja gina napiše da ti je ultrazvučni termin 3 dana kasnije, i nećeš imati problema.Otvaraš porodiljni prema ultrazvučnom terminu, tj.28 dana prije poroda.A mislim da ti na hzzo-u nitko neće pomoći, ovo ti je najjednostavniji način.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ne znam da li je kasno za savjet.
    Znam ženu koja radi u jednom ministarstvu i (začudo) jako voli raditi i nije se dala na porodiljski, već je otišla na hzzo i napisala neku zamolbu/izjavu da se odriče tih 28 dana i lijepo je nastavila raditi. Nije se radilo o nikakvoj namještaljci zbog kredita i sl., već žena, eto, htijela raditi. Također nije izdržala onih 42 dana poslije.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

nije kasno mirtice. imam još više od dva mjeseca do poroda. hvala ti na savjetu. nisam uspjela dobiti hzzo još, ali svakako ću ih pitati i za tu opciju

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Evo još malo detalja. Žena je pravnica. Sama je pisala zamolbu. Pozvala se na ravnopravnost spolova i diskriminaciju trudnica.
    Iskreno, ne znam kakve veze ima ravnopravnost spolova sa radom do poroda (valjda muškarci po zakonu mogu raditi do pred sam izgon), ali joj je upalilo.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

evo ako će nekome ikada trebati ove informacije. u hzzo-u ne izlaze u susret oko toga (normalno, drze se zakona). kao sto su mi cure preporucile zamolila sam ginekologicu da mi napise par dana kasniji termin i evo danas odradjujem svoj pretposljednji dan. moze se i napisati molba hzzo-u i traziti odgoda odlaska na porodiljni uz osobnu odgovornost, ali onda oni vjecaju i to mogu, ali i ne moraju prihvatiti. u svakom slucaju za par dana odgode najjednostavnije je zicati svog doktora da malo 'pomakne' datum. i hvala svima koji su mi dali taj savjet

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •