Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: pitanje jedne početnice

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno pitanje jedne početnice

Pozdrav

ja sam nova.....
    muž i ja mučimo se s neplodnošću...zasada u domačoj radinosti...zanima me.....kako krenuti
    naime, moj soc.ginekolog dao mi je da radim neke pretrage, hormone (malo viši testosteron slobodni), brisevi ok, papa ok, štitnjaća ok, ovulacija svaki mjesec potvrđena, što trakicama, što ultrazvukom, mužu spermoigram normoozospermia

da li iduće korake poduzmam sa svojim ginekolologom ili mi on daje uputnicu za V.Vrhovac ili neku drugu bolnicu.....

koliko se čeka od prijave do dolaska na red u državnim bolnicama, ili se više isplati bez obzira na cijenu, ići privatno.
    Naime, moj suprug ima ankilozantni spodnilitis, i ne pije svoje lijekove radi našeg rada na potomstvu, ali već 8mjeseci odnosa u ciljane dane, ništa se ne dešava....a ne bi da ga tako dugo moram držati bez lijeka.....jer mu je dosta loše

Hvala na odgovor

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Draga chora,vidim da imate više manje sve nalaze koji vam trebaju,neka ti tvoj soc.gin napiše uputnicu i naruči se u jednoj od bolnica za konzultacije,ja sam osobno na Sv.Duhu i jako sam zadovoljna sa dr.,a na konzultacije sam čekala 4 dana znam da se na VV čeka dosta dugo,a uobičajeno čekanje u drugim bolnicama je oko mjesec dana...ako te što zanima pitaj,ovdje ima dobrih duša koje će ti dati odgovor.....

Biene avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

S obzirom na muževu bolest i 8 mj. ciljanih odnosa, mislim da bi vam bilo najbolje da od soc. gin. uzmete uputnicu i pravac MPO stručnjaku na jednu od državnih bolnica. Mislim da privatnik kod nas i nije neko rješenje jer su dosta skupi, a obavezuje ih novi zakon o max. oplodnji 3js i zabrani zamrzabanja embrija. Najbolje rješenje je inozemstvo, no držim fige da ipak uspijete kod nas.
    S obzirom na novi zakon ne znam ti sigurno reći koliko se čeka za prvi postupak, ovisi od klinike do klinike, koje će vam nalaze priznati, koje nalaze ćete morati još napraviti,...
    Najbolje je krenuti što prije.
    Sretno

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

hvala na tako brzom odgovoru

nisam još razmišljala o umjetnoj....htjela bi prije toga sve ostalo isprobati....muči me misao da se još niti jedan doktor i na primarnoj razini nije dovoljno dobro pozabavio samnom, kod mog soc.gin.čekam na red 2 sata i onda me pogleda....facu poznaje ime nikako, i ne može nastaviti gdje je stao nego sve isponova "što vas muči" i onda ja objasnim ja ovo....., pa ja ono......, pa moj muž......pa treba lijek.....pa bi mi htjeli što prije.......i tako svaki put.
    katkada sam uvjerena da netko u par dobrih pregleda ultrazvukom, i par nalaza, i više zanimanja za mog muža ......razmisli i kaže "ZNAM GDJE JE PROBLEM" i napravimo to i evo BEBA
    Ako odemo u neku bolnicu na MPO tamo se doista netko bavi sa nama ili kako to ide? dali se bave i sa mojim mužem

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Pa naravno da se u bolnici bave vama...svatko je od nas drugačiji i zahtijeva poseban tretman, tako da je sa svakim drugačije

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

chora, soc. ginekolozi su nešto kao opća praksa, rade rutinske redovite preglede i oni upućuju dalje specijalistima, u ovom slučaju MPO subspecijalistima, samo hrabro dalje i s povjerenjem u MPO doktore, ne znači da će vas odmah uputiti u neki od MPO postupaka nego će te (vas) detaljno pregledati, kao i nalaze i dalje ordinirati potrebno, sretno!

gupi51 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Chora nemoj se zavaravati da je u privatnim klinikama puno bolje.
    A već ti je netko i napisao, s ovim novim zakonom ti stvarno nema smisla ići privatno.
    Sretno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Chora, dobrodošla.

Ovo da će vas neko dobro pogledati na UZV i dati odgovor, bojim se da je jedna iluzija koju bih ti morala razbiti. Doduše, ja sam specifična jer govorim iz pozicije idiopate (uzrok neplodnosti nepoznat) i tek sam iz IVF-a (tzv. "umjetne") dobila bebicu. Puno problema se detektira tek kad se uđe u postupak (npr. slabi rezultati oplodnje, a ne zna se zašto) i onda se zaobiđu (IVF-om), ako mogu.

Sumnjam da će ti se puno baviti tvojim suprugom s ozbirom da su pretrage kod muškarca uglavnom banalne (spermiogram), a tvojem suprugu je našlo normozospermiu, znači, kod njega sve 5 na planu plodnosti i tu se nema dalje što raditi kod njega. Osim ako ne postoji meni neki nepoznati način na koji bi bolest tvog supruga djelovala na njegovu plodnost, ali čim je spermiogram odličan tu je kraj istraživanja (osim na VV-u di se muškarci temeljito obrađuju, ali najčešće to ne donosi nekakvu posebnu dodanu vrijednost jer se muški problemi najčešće, osim u slučaju azospermije (nema spreme u ejakulatu), rutinski zaobilaze u IVF postupku).

Ono na što će se liječnici skoncentrirati si ti (tako je to u liječenju neplodn., pretrage za ženu su opsežnije i sve se radi na ženi, više-manje). Dakle, treba provjeriti prohodnost jajovoda - to bi eventualno mogao bit "eureka" moment, pa se, ako su zaštopani, onda ide na IVF.

Ključno u svemu tome je koliko je tebi godina. Ključno zbog ovarijskog odgovora na stimulaciju, koji je puno bolji u mlađim godinama, preko 35 je lagano već panika, a što se približava 40 je panika veća. Ukratko, ako ti je preko 35 ja bih jako ubrzala svu dijagnostiku (napravila bih HSG - pretragu koja gleda prohodnost jajovoda) i ako postoje indikacije za IVF (tipa - jajovodi začepljeni) to odradila paralelno negdje kod nas (državna klinika jer su sad svi s ovim zakonom užasno ograničeni, pa onda je nekako šteta još i trošiti novce za nešto što nema velike šanse za uspjeh tj. što će se morati ponavljati više puta nego sa starim zakonom, da si ne iscrpiš financije - računaju da će uspješnost po transferu biti maks 15%, znači jedna "umjetna" će uspijevati maksimalno 15% iz prve) i zabilježila se za vani gdje se IVF može napraviti na normalan, standardan način (oplodnja svih stanica dobivenih u stimulaciji, uspješnost po transferu, dakle uspjeh iz prve, oko 30-40% kakva je prije bila i u našim klinikama). Taj dio s oplodnjom svih stanica dobivenih u stimulaciji je za žene preko 35 ključan, rekla bih.

Ako si tako bliže 30, onda imate vremena za laganije, prvo će vas poslati u neku kliniku specijaliziranu za MPO, pa će tebi napraviti HSG, na to će proći barem nekih 6 mjeseci (dok dođeš na red, dok obaviš HSG, pa onda dok se malo od toga oporaviš). Ako je sve OK (HSG uredan, tebi ispod 35) predložit će ti inseminacije. To se prije radilo maksimalno 3 zaredom u Zagrebu, u Rijeci i do 6 zaredom, ali je neko standardno pravilo 3. Vjerojatno će se i to radit sada više puta jer je uspješnost inseminacije nekih 8-10%, koliko se sjećam, a kako je sad IVF nije jako puno uspješniji s tih 15%, vjerojatno će se to više pošavati, ne znam, to treba još vidjeti kako će se stvari posložiti i kakvi će biti budžeti za MPO (broj odobrenih postupaka po bolnici i kojih).

Ali, u svakom slučaju, ne bih puno bila kod tog "ginekologa opće prakse" uputila bih se u neku (državnu) kliniku za liječenje neplodnosti. Zlatni standard je da se par koji pokušava začeti dulje od godinu dana upućuje specijalisti za neplodnost, a ako je žena starija od 35 onda nakon 6 mjeseci.

Isplati ti li se i kod nas ipak ići u privatnu kliniku, ovisi ti o tvom poslu i dnevnoj logistici, ako nećeš moći svaku malo izostajati po cijelo jutro ili po par sati s posla onda bi iz te perspektive imalo smisla otići privatno, ali ako to nije pitanje, onda se, bojim se, odlazak privatniku na IVF ne isplati jer je preskup, a zakon je takav da je liječenje potrebno puno puta ponavljati i bojim se da se više privatno ne isplati u RH, osim za neke specifične slučajeve (žena koja neće dobro reagirati na stimulaciju i ionako neće dobiti više od 3 jajne stanice) ili tako nešto.

Sretno, vi niste još niti "ispucali" tih preporučenih godinu dana nezaštićenih odnosa, ako sam dobro shvatila, znači nema nužno nekog razloga za paniku, ako si u "OK godinama".

Koliko se čeka u državnima - ovisi na što. Na pregled - ne toliko puno, možda maksimalno mjesec dana (VV). Onda slijedi dijagnotstika, koja na VV-u, zbog toga što svima rade spermiorame pa je to usko gro, traje za muškarca i do 3 mjeseca (toliko se čeka nalaz), a za ženu pošalju na HSG u drugu bolnicu, ajde to je isto 3 mjeseca. Na prvi neki postupak, ako vas tako obrađuju, i ako je to inseminacija, nećete jako puno čekati - tipa sigurno će te to obaviti unutar 6 mjeseci od kročenja na VV, npr. Ali, IVF se čekao prije godinu dana, kako će biti s novim zakonom, ne znam, moje su slutnje možda još i više jer će žene, jer će IVF biti manje uspješan, morati vrtiti više postupaka za ostvarit trudnoću, ali to uistinu ne znam jer se tek počelo raditi po novome.

Možda bude tako da brže primaju parove koji su mlađi, a ove starije za koje su šanse po novom zakonu manje budu obeshrabrivali od liječenja na neki suptilan način, teško je reći. Nisu ni dr-ovi čudotvorci i imaju sad s ovime prilično vezane ruke.

Sretno !

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

chora, vidjela sam tvoje pitanje na net-u upućeno dr R i njegov odgovor gdje te šalje endokrinologu zbog povišenog T, ako treba odi k njemu privatno na konzultacije, vidim da vam nisu upitne godine jer ste mladi, al zbog dg tvog muža zaista nema čekanja, sretno!

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

da.....slobodni testosteron mi je 40....tako da me svi uvjeravaju...joj....pa nije tako veliki.....neznam

ina33....hvala na tako detaljnom odgovoru.Puno si mi pomogla....i na putu sam da odem i zatražim uputnicu za MPO.....inaće ja imam 28 a muž 31
    zanima me par stvari iz tvog posta.....
    ovako
    ako, mogu citirat ću te
    1."Koliko se čeka u državnima - ovisi na što. Na pregled - ne toliko puno, možda maksimalno mjesec dana (VV). Onda slijedi dijagnotstika, koja na VV-u, zbog toga što svima rade spermiorame pa je to usko gro, traje za muškarca i do 3 mjeseca (toliko se čeka nalaz), a za ženu pošalju na HSG u drugu bolnicu, ajde to je isto 3 mjeseca"
    što si to smermiorami? ako si mislila na spermiograme.....pa prošli put su bili gotovi za 3 dana nalazi u Petrovoj....pa zar nemogu donijeti nalaz iz druge bolnice ako znam da je tamo brzo gotov ili privatno?

2. u vezi prohodnosti jajovoda da li se umjesto HSg može napraviti insuflacija( tako nekako se zove - ono za zrakom)? jer naime, ja se jako bojim boli........i mislim da neću izdržati , imaju li ti postupci na jajovodima kakve nuspojave, rizike....

3. radim od 8-16....svaki dan....da li su to česti izostanci.---neznam kak bi šef reagirao.....mislim pustio bi me.....ali radim sa strankama pa neznam da li bi kolegica bila voljna stalno uskakati...izvidjet ću

4.radi povišenog slobodnog testosterona....koji je 40, da li je to možda uzrok ......

tikica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Pozdrav chora!
    Ja ti spadam u skupinu idiopatska neplodnost!
    Vi ste još mladi, a i 8 mj nije tako puno, ali zbog bolesti tvog muža a i pitanja dali je sve uredu ja bi ti savjetovala odlazak stručnjaku za MPO.
    Ovako ti to školski izgleda:
    -cervikalni brisevi na klamidiju,ureoplazmu,mikoplazmu, aerobe i anaerobe
    -hormoni od 2. do 4. dana ciklusa (FSH,LH,PRL,TSH,testosteron)
    -dokazivanje ovulacije mjerenje folikula,porast lh...
    -HSG ili laparoskopija (ovo je za tebe)
    za muža:
    Spermiogram,androloško urološki pregled,antispermijska antitijela,mikrobiološka obrada.
    Vidim da ti već imaš neke nalaze nisi napisala vrijednosti.
    Stručnjaci za MPO će te voditi korak po korak jer svi smo razlićiti i slučaj za sebe.Na forumu ima super stvari sigurno ćeš naći nešto za sebe.
    Eto toliko od mene sretno!

amyx avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ako ideš na VV oni ti ne priznaju nalaz spermiograma iz druge bolnice, HSG ćeš morati odraditi sigurno(ne boli strašno) a vjerojtno i ponoviti hormone baš zbog tog testosterona

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za slobodno t ne znam, možda je, ali ako ti je ovulacija uredna ne znam, drži se onog što ti je rekao dr. R, ja sam "stručnjak" ipak samo za logistiku .

Izostanci, u bilo kojoj državnoj, moraš računati na svaki drugi dan kad si u postupku pa petnaest dana. To ti je tako skoro svaki drugi-treći ciklus godišnje tog praćenja - ako ideš na tri inseminacije to ti je tri ciklusa zaredom, pa onda se dogodi neka komplikacija pa se opet prati itd. Toga je masu. I to je meni bilo najteže pitanje cijele priče, samo za kompenzirat privatno je potrebno puno novaca, možda možeš podijeliti fifty-fifty ti to vidi. Na poslu bih ti savjetovala da, ako budeš govorila (vjerojatno ćeš morat nešto reći jer kako opravdat da te svaki drugi dan ujutro nema pa tako u nekoj srednjoročnoj perspektivi), savjetujem što manjem broju ljudi jer onda što manjem broju moraš davat update - ovo je, ono je, jel' uspilo, kako nije itd. itd. Ako ideš na državno liječenje (u prijevodu: folikulometrije i pregledi u jutarnjim terminima) bojim se da nema šase ne reć' makar šefu na poslu o čemu se radi. Jedino ako ne radiš od 9,a li onda ćeš imat ekstreman stres stizanja do 9 (mislim da su cure sa SD-a nekad uspijevale obavljat preglede do 9, i davno na Vuk Vrhovcu kad je radio dr. Jukić koji je tamo dolazio u 6 ujutro).

Nemoj se zezat s insuflacijom ili tako nečim da ne bi morala ponavljat HSG jer, čim dođeš na VV, tražit će ti to, pogotovo zbog mladih godina i nepostojanja dijagnoze, pa ćeš se dvaput zezat, umjesto da to odradiš jedno, boli, ali traje maksimalno minutu pa se izdrži.

Sretno !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, na VV-u u pravilu ne priznaju nalaze s Petrove, barem je tako bilo prije, koji put i neki OK spermiogram kod njih nešto pokaže drugo, ali uglavnom ne. Na VV-u moraš računat s bufferom od tri mjeseca čekanja spermiograma kao minimum. Ali, vi ste stvarno mladi, nema nikakve objektivne (medicinske) potrebe za žurbom, osim ako je vama objketivno žurba zbog muževljeve terapije za njegovu reum. bolest ili ako vam je subjektivno (emotivno) žurba za djetetom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Postupci na jajovodima nemaju nikakve specijalne nuspojave. Gle, jednom kad ulaziš u liječenje neplodnosti veće nuspojave imaju stimulacije ovulacije, ali (uglavnom) nije takvo da bi dugoročno bilo ozbiljno, ove pretrage tipa hsg su i benigne u usporedbi s tim, za hsg jedino treba pazit da su ti čisti brisevi cervikalni da se ne bi neka bakterija putem te pretrage gurnula gore po reproduktivnom traktu plus da je u prvih mislim 10 dana ciklusa da nisi slučajno trudna jer je hsg najčešće rendgentski pa je opasno ako si trudna. I ta pretraga ti može malo pročistiti jajovode, javljale su se neke koje su zatrudnile baš nakon hsg-a.

Normalno je sve to - pitanja itd. U suočavanju s bilo kojim liječenjem. Sigurna sam da je i TM ozbiljno čitao nuspojave svojih lijekova prvi put suočen s činjenicom da ih treba piti. Ja sam se bila "ukakila u gaće" od straha na svojoj prvoj stimulaciji. Svako liječenje ti je takvo, svaki lijek - uvijek postoje i nekakva štetna djelovanja, zato se ujedno kaže lijek je i otrov, samo je pitanje omjera što je štetnija sitacija - pustit bez lijeka ili probat izliječit. Ako se ne zanese unutar godine dana, ako je žena ispod 5, a bebica se želi i nema se nekakvih svjetonazornih dvojbi prema MPO-u, onda se treba krenut u dijagnostiku i liječenje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ispod 5 = ispod 35

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

a mogu li na lapoaroskopiju umjesto na HSG?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj chora prvotno napisa
    a mogu li na lapoaroskopiju umjesto na HSG?

Možeš u smislu da je laparaskopija najobjektivnija slika jajovoda i rep. organa, točna je 100%, dok je i rtg HSG točan samo 60%, ultrazvučni još i manje i to propuhivanje još i manje, ali to ti u Hrvatskoj niko, ako nemaš odrađen niti HSG, neće savjetovat jer je to ipak operacija sa svojim rizicima (to ide s ful anestezijom), a da nemaš medicinsku indikaciju za to. U Hrvatskoj to nije uobičajeni put za predijagnostiku za IVF i ne možeš odabrati napraviti laparaskopiju preko HSG-a, ako nemaš med. indikaicju za laparo.

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

hm.....menga mi kasni, test pozitivan, beta HCG je 202,5
    doista, neznam na koji da se forum prebacim......

malo me strah jer sam već jednom imala slabi plus, doduše, ovaj put je bio vidljivi........
    ne znam kaj da radim....u šoku sam

mmaslacak avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa ja ću ti samo čestitati, slobodno se raduj!
    Za sada odi na odbrojavanje, da ti malo poskočimo!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

chora čestitkeeeee :D :D

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

chora, čestitam! jupii za još jedno iznenađenje :D :D

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

chora čestitke, ajme baš lijepa vijest :D :D

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

hvala curke!!!!

ne usudim se još radovati.......najviše me strah radi muža....da se i on ne poveseli da će moći dobiti svoj lijek za zglobove pa da se ne razočara......
    ne znam....da idem ginekologu ili kaj
    pijem od ovulacije utrogestane......da nastavim s tim,,,,,

smijem li na posao? smijem li kopirati na poslu,,,,,nervirati se.....hodati....koliko pitanja

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ludilo, čestitam, ti trudna :D !!!. Sve smiješ, nemoj sad baš nosit teško, neki ginići nama u MPO-u ukidaju odmah i seks, ali možda to za spontanu trudnoću i nije hodogram, uglavnom je u trudnoći savjet seks s prezervativom zbog bakterija.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

da,da,da!!!!! trudna si !!! obavijesti svog ginića i uživi se u tu prekrasnu ulogu! Čestitam! :D :D :D

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

eto, ako kome može pomoći ono što se razlikuje ovak ciklus od prethodnih je......
    uzimala sam matičnu mlijeć, upisala sam se na aerobic (jer na poslu stalno sjedim), i koristila Utriće dva puta na dan, od ovulacije .....i ciljani odnosi naravno.
    a pošto mi je muž zdravstveno tolalno u reumi, štedjela bi ga cijeli mjesec jer ga boli svaka kost, ima stalno sedimentaciju oko 80, CRP 60....željezo oko 5, .,,,,i tako od veljače ove godine od kad radimo na bebi, pa bi trakicama odredila ovulaciju i onda bi se seksali, samo dva dana mjesečno......

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

chora dobar ti je plan bio i uspio - bravo početnice :D :D :D

tikica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Chora čestitke :D :D :D

kate32 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

chora

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

hm....malo sam zabrinuta oko bete hcg

ovak je išla priča

3.10. menga
    17.10.ovulacija i akcija
    31.10 pretpostavimo očekivana ovulacija
    2.11 - plus na testu i beta hcg 202
    5.11 - beta hcg 347

da li ta beta presporo raste
    iskreno?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

2.11 - plus na testu i beta hcg 202
    5.11 - beta hcg 347

da li ta beta presporo raste
    iskreno?
    Onako školski bi beta koja je 2.11. bila 202 4.11. trebala biti oko 404, znači ovo bi bilo sporo, ali ipak je prerano da se nešto zaključi, bilo bi bolje da se uduplala, to bi maklo sumnje. Jesi li radila betu u istom labu? Sretno !

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ne....prvi u privatnom u V.Gorici, a drugi u Petrovoj

zar bi bila tolika razlika u odstupanju?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne....prvi u privatnom u V.Gorici, a drugi u Petrovoj

zar bi bila tolika razlika u odstupanju?
    Ne znam, stvarno ne znam. Ne bi smjela biti, pretpostavljam :/.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Chora

ima li što novoga? Jesi vadila još jednu betu?

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa
    Chora

ima li što novoga? Jesi vadila još jednu betu?
    i ja se pitam što ima kod Chore?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

I ja sam joj poslala pp s istim pitanjem, nije pročitana, valjda će nam se javiti, svi iščekujemo..

chora avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

evo mene....došla k sebi napokon

vadila betu u Petrovoj i 2025 (9.11.) a 5.11. bila je 347.....
    sad me strag da nije previše
    idem danas na ultrazvuk pa da vidim

užasno sam zbunjena sa ovim svojim stanjem........znam da bi trebala biti jako sretna, ali sad sam tako zabrinuta.....i zbog cijelog tog puta.....koji traje 9 mjeseci, i zbog svojih navika, i radi muža......kao da sam još premlada.....nije valjda da imam predporođajnu depresiju.......
    a kaže mi muž....."pa to je ono kaj smo željeli......kaj ti je sad......."

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

chora, :D :D :D čestitam, sve će to doći na svoje

bublica3 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

chora doć će sve na svoje. To šta ti se desilo je predivno, budi sretna

ina33 avatar