Pozdrav svima! Vidim da na ovu temu nema baš postova a niti nešto puno korisnih informacija na internetu na hrvatskom a s druge strane, ova tema ima zaista ogroman broj pregleda. Ovo pišem jer imam namjeru otvoriti Facebook grupu koja bi se bavila temom prolapsa zdjeličnih organa, jer žene očito nitko ne informira o svemu tome niti nam daju potpune informacije. Svi se ponašaju kao da je prolaps i sve tegobe koje dolaze s njim nešto što trebamo prihvatiti takvo kakvo jeste i nastaviti s životom jer kao, samo nam pada kvaliteta svakodnevnice i nije opasno po život? Ne! To nije tako i ne može biti tako! Taj dio ženskog zdravlja je zapravo centar svake žene. Tegobe koje donosi prolaps užasno udaraju na psihu i i upravo zato jesu opasne po zdravlje. Da se upiškimo ako idemo s djecom na trmpolin ili kada kihnemo, da ne možemo normalno obaviti veliku nuždu (žene gurnu prste u vaginu da bi pomjerile rektum kako bi im izmet mogao proći van...), da se moramo odreći sportova kojim smo se bavile, da se moramo kretati kao mlitave babe u strahu da ne bi pogoršale situaciju? Meni sve to zvuči kao jako ozbiljan problem.

Smatram da se žene o svemu ovome moraju informirati doslovno od fakulteta ako ne i srednje škole, jer to se sve događa svim generacijama i svim "vrstama" žena. Znači, porod, kronični duhotrajni suhi kašalj, duže začepljenje za veliku nuždu, hormonski disbalans, nepravilno podizanje teških stvari, gubljenje estrogena... sve su to uzroci slabljenju mišića dna zdjelice i prolapsima. Prolapsima svih organa, samo maternice, samo mjehura ili smao rektuma. Ako se to i dogodi - koje su opcije, koja su rješenja? Npr operacija je zadnja opcija koja bi se trebala birati, prvo idu vježbe ili silikonski obruč u obliku dounata (pessary ring/cube) pa onda hormoni pa onda tek operacija. Recimo, saznala sam da je ugradnja mrežice u nekim državama zabranjena jer se ispostavilo da je to teško sranje i da sve i jedna žena koju ju je stavila se našla u vrlo teškoj zdravstvenoj situaciji... Također, ginekolozi nisu stručni za prolaps mjehura ili rektuma, neki ga znaju prepoznati a neki ne. Uopće nisam sigurna postoji li kod nas u državi netko specijaliziran za mišiće dna zdjelice... :/

Da se razumijemo, ja nisam stručna osoba, samo sam žena koja koja se susrela s ovom temom. Imam 38 godina i prije 4 mjeseca sam rodila drugo dijete. Dva tjedna nakon poroda primjetila sam da dole nije sve kako bi trebalo biti. Istraživala sam i posumnjala na prolaps. Otišla hitno na pregled ginekologici koja je rekla da se nije dogodipo ali da su mi mišići dosta slabi i da mi maternica malo izviri kada zakašljem. Really?! Maternica izviri? Maternica, organ koji nikad nitko ne bi smio vidjeti a kamoli da taj organ ispadne u vaginu ili van tijela (što se događa). Uhvatila sam se vježbanja i sada je sve dosta bolje, navodno da će biti još bolje kada prestanem dojiti, vratiće se estrogen... ali! Užasnula me pomisao da pored toga što sam stvarno puno po internetu i čitam sve moguće i nemoguće, što stvarno sve pitam ginekologicu, doktore... ma sve, do sada nisam znala da je tako nešto moguće.
ŽENE SE MORAJU INFORMIRATI O OVAKO NEČEMU BITNOM ZA NJIHOVO ZDRAVLJE! Kvaliteta života najviše zavisi od zdravstvenog stanja osobe!!!

Zato bih vas zamolila za neku reakciju da mi tu napišete mislite li bili ta FB grupa imala smisla? Npr imate grupu koja se zove "Let's talk about pelvic organ prolase" koja je na engleskom, u njoj su žene iz cijeloga svijeta s tim problemaima i iznimno je korisna radi informacija a i radi psihičke pomoći i smirenja. Nikada nisam naišla na grupu kojoj se osjeti tolika empatija jednih prema drugima. Znate da u svakoj grupi di su žene uvijek nastane neka svađa, neki cinizam ili slično, ovdje su svi vrlo siosjećajni, uviđani i potrudiće se pomoći svim mogućim informacijama.

Eto, raspisala sam se ali sad ću stati i nadati se da će netko od vas odgovoriti, dati svoje mišljenje... Bilo šta.