Results 1 to 14 of 14

Thread: Smije li se varivo od kelja smrznuti?

  1. #1
    petraa's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    ZG
    Posts
    259

    Default Smije li se varivo od kelja smrznuti?

    Napravila sam preveliku količinu i što sad ?

  2. #2

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Smije. Sve se može smrznuti osim sirovog voća koje poslije planiraš jesti sirovo.

  3. #3
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by gita75
    Smije. Sve se može smrznuti osim sirovog voća koje poslije planiraš jesti sirovo.
    A zašto voće ne?
    Mi smrzavamo: jagode, kupine, ribizle, maline, trešnje, višnje,... i uredno ih tamanimo sirove odmrznute. Malo su gnjecavije, ali čisto ok. :/

  4. #4

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona
    Quote Originally Posted by gita75
    Smije. Sve se može smrznuti osim sirovog voća koje poslije planiraš jesti sirovo.
    A zašto voće ne?
    Mi smrzavamo: jagode, kupine, ribizle, maline, trešnje, višnje,... i uredno ih tamanimo sirove odmrznute. Malo su gnjecavije, ali čisto ok. :/
    Ma smije, nije da je opasno za jesti, ali se zgnjecavi (ko što kažeš).

  5. #5
    DiLala's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    osunčani dvorac
    Posts
    1,049

    Default

    E ja nisam sigurna za kelj, odnosno znam da kad je kuhan - mora biti pojeden isti dan, bez kasnijeg podgrijavanja jer razvije neke otrovne tvari, ne toliko otrovne da se potruješ ali dovoljno da to ne bude zdravo. Kakve tvari - ne znam nek se javi neko upućeniji.
    To je i razlog što ja kelj nikad ne kuham (jer mm kasnije jede) već ga samo radim na salati - sitno nasjeckan + češnjak, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat i malo ,pol male žlice - smeđeg šećera. Predobro!

  6. #6
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default

    Quote Originally Posted by DiLala
    E ja nisam sigurna za kelj, odnosno znam da kad je kuhan - mora biti pojeden isti dan, bez kasnijeg podgrijavanja jer razvije neke otrovne tvari, ne toliko otrovne da se potruješ ali dovoljno da to ne bude zdravo. Kakve tvari - ne znam nek se javi neko upućeniji.
    Ja sam to čula za špinat, ne za kelj. :?

  7. #7
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    a ja za krumpir

  8. #8

    Join Date
    May 2007
    Posts
    2,588

    Default

    i mrkvu

  9. #9
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    smijes zamrznuti..kad budes kuhala, samo pusti da jos jednom provrije

    ja sam bas zamrznula 3 glavice domaeg kelja, prethodno blasiranog i vec godinama tako radim, nis mu ne fali kad ga pripremim (na maslinovom ulju i cesnjaku) :/

  10. #10
    DiLala's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    osunčani dvorac
    Posts
    1,049

    Default

    joj.... daj pitaj nekog.... nutricionista ili kemičara - al ja sam to fakat čula i za kelj i špinat i krumpir - nikako ne podgrijavati čak ni da vrije. Razvija se neka supstanca slična ko i podgrijavanim gljivama što znamo da je opasno.
    Ne kažem da ne valja po okusu - radi se o toj razvijenoj štetnoj tvari koja se na okus ne može raspoznati.
    Znam da je teško uvijek svježe kuhati ali....... bolje je, a ja sam se već naučila na sirovi kelj na salati sa češnjakom i bolje mi od kuhanog.

  11. #11
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Za kelj nisam nikad čula da se ne smije podgrijavati. :?

  12. #12
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona
    Za kelj nisam nikad čula da se ne smije podgrijavati. :?
    Ni ja isto. No, mislim da se kelj sam po sebi smije podgrijavati, ali u varivo od kelja obično se stavlja krumpir, pa je zbog njega problem oko podgrijavanja... Valjda... :/

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by Anemona
    Za kelj nisam nikad čula da se ne smije podgrijavati. :?
    Ni ja isto. No, mislim da se kelj sam po sebi smije podgrijavati, ali u varivo od kelja obično se stavlja krumpir, pa je zbog njega problem oko podgrijavanja... Valjda... :/
    Da, tak je! Jednostavno nije više fino... Ali ništ se ne bude dogodilo ako smrzneš. Baciti se može i kasnije, ako ne bu valjalo.

    Kelj varivo ne zamrzavam. Više me struja košta nego nova glavica kelja... Ako imam veliku količinu, ne skuham varivo od svega nego pola samo ostavim kuhano "na lešo" pa drugi dan napravim složenac red riže, red kuhanog kelja, red ribanog sira - zalijem sa vrhnjem i jajetom i zapečem.

  14. #14
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Ja skuham klasično varivo od kelja s krumpirom prvi dan za drugi i sasvim mi je ok okusa. :?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •