Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Smije li se varivo od kelja smrznuti?

  1. #1
    petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    259

    Početno Smije li se varivo od kelja smrznuti?

    Napravila sam preveliku količinu i što sad ?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Smije. Sve se može smrznuti osim sirovog voća koje poslije planiraš jesti sirovo.

  3. #3
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj gita75 prvotno napisa
    Smije. Sve se može smrznuti osim sirovog voća koje poslije planiraš jesti sirovo.
    A zašto voće ne?
    Mi smrzavamo: jagode, kupine, ribizle, maline, trešnje, višnje,... i uredno ih tamanimo sirove odmrznute. Malo su gnjecavije, ali čisto ok. :/

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa
    Citiraj gita75 prvotno napisa
    Smije. Sve se može smrznuti osim sirovog voća koje poslije planiraš jesti sirovo.
    A zašto voće ne?
    Mi smrzavamo: jagode, kupine, ribizle, maline, trešnje, višnje,... i uredno ih tamanimo sirove odmrznute. Malo su gnjecavije, ali čisto ok. :/
    Ma smije, nije da je opasno za jesti, ali se zgnjecavi (ko što kažeš).

  5. #5
    DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    osunčani dvorac
    Postovi
    1,049

    Početno

    E ja nisam sigurna za kelj, odnosno znam da kad je kuhan - mora biti pojeden isti dan, bez kasnijeg podgrijavanja jer razvije neke otrovne tvari, ne toliko otrovne da se potruješ ali dovoljno da to ne bude zdravo. Kakve tvari - ne znam nek se javi neko upućeniji.
    To je i razlog što ja kelj nikad ne kuham (jer mm kasnije jede) već ga samo radim na salati - sitno nasjeckan + češnjak, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat i malo ,pol male žlice - smeđeg šećera. Predobro!

  6. #6
    zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Zg, Kvatrić
    Postovi
    839

    Početno

    Citiraj DiLala prvotno napisa
    E ja nisam sigurna za kelj, odnosno znam da kad je kuhan - mora biti pojeden isti dan, bez kasnijeg podgrijavanja jer razvije neke otrovne tvari, ne toliko otrovne da se potruješ ali dovoljno da to ne bude zdravo. Kakve tvari - ne znam nek se javi neko upućeniji.
    Ja sam to čula za špinat, ne za kelj. :?

  7. #7
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    a ja za krumpir

  8. #8

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,588

    Početno

    i mrkvu

  9. #9
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    smijes zamrznuti..kad budes kuhala, samo pusti da jos jednom provrije

    ja sam bas zamrznula 3 glavice domaeg kelja, prethodno blasiranog i vec godinama tako radim, nis mu ne fali kad ga pripremim (na maslinovom ulju i cesnjaku) :/

  10. #10
    DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    osunčani dvorac
    Postovi
    1,049

    Početno

    joj.... daj pitaj nekog.... nutricionista ili kemičara - al ja sam to fakat čula i za kelj i špinat i krumpir - nikako ne podgrijavati čak ni da vrije. Razvija se neka supstanca slična ko i podgrijavanim gljivama što znamo da je opasno.
    Ne kažem da ne valja po okusu - radi se o toj razvijenoj štetnoj tvari koja se na okus ne može raspoznati.
    Znam da je teško uvijek svježe kuhati ali....... bolje je, a ja sam se već naučila na sirovi kelj na salati sa češnjakom i bolje mi od kuhanog.

  11. #11
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Za kelj nisam nikad čula da se ne smije podgrijavati. :?

  12. #12
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj Anemona prvotno napisa
    Za kelj nisam nikad čula da se ne smije podgrijavati. :?
    Ni ja isto. No, mislim da se kelj sam po sebi smije podgrijavati, ali u varivo od kelja obično se stavlja krumpir, pa je zbog njega problem oko podgrijavanja... Valjda... :/

  13. #13
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,965

    Početno

    Citiraj Dream prvotno napisa
    Citiraj Anemona prvotno napisa
    Za kelj nisam nikad čula da se ne smije podgrijavati. :?
    Ni ja isto. No, mislim da se kelj sam po sebi smije podgrijavati, ali u varivo od kelja obično se stavlja krumpir, pa je zbog njega problem oko podgrijavanja... Valjda... :/
    Da, tak je! Jednostavno nije više fino... Ali ništ se ne bude dogodilo ako smrzneš. Baciti se može i kasnije, ako ne bu valjalo.

    Kelj varivo ne zamrzavam. Više me struja košta nego nova glavica kelja... Ako imam veliku količinu, ne skuham varivo od svega nego pola samo ostavim kuhano "na lešo" pa drugi dan napravim složenac red riže, red kuhanog kelja, red ribanog sira - zalijem sa vrhnjem i jajetom i zapečem.

  14. #14
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ja skuham klasično varivo od kelja s krumpirom prvi dan za drugi i sasvim mi je ok okusa. :?

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •