Napravila sam preveliku količinu i što sad ?![]()
Napravila sam preveliku količinu i što sad ?![]()
Smije. Sve se može smrznuti osim sirovog voća koje poslije planiraš jesti sirovo.
A zašto voće ne?gita75 prvotno napisa
Mi smrzavamo: jagode, kupine, ribizle, maline, trešnje, višnje,... i uredno ih tamanimo sirove odmrznute. Malo su gnjecavije, ali čisto ok. :/
Ma smije, nije da je opasno za jesti, ali se zgnjecavi (ko što kažeš).Anemona prvotno napisa
E ja nisam sigurna za kelj, odnosno znam da kad je kuhan - mora biti pojeden isti dan, bez kasnijeg podgrijavanja jer razvije neke otrovne tvari, ne toliko otrovne da se potruješ ali dovoljno da to ne bude zdravo. Kakve tvari - ne znam nek se javi neko upućeniji.
To je i razlog što ja kelj nikad ne kuham (jer mm kasnije jede) već ga samo radim na salati - sitno nasjeckan + češnjak, sol, biber, bučino ulje i jabučni ocat i malo ,pol male žlice - smeđeg šećera. Predobro!
Ja sam to čula za špinat, ne za kelj. :?DiLala prvotno napisa
i mrkvu
smijes zamrznuti..kad budes kuhala, samo pusti da jos jednom provrije
ja sam bas zamrznula 3 glavice domaeg kelja, prethodno blasiranog i vec godinama tako radim, nis mu ne fali kad ga pripremim (na maslinovom ulju i cesnjaku) :/
joj.... daj pitaj nekog.... nutricionista ili kemičara - al ja sam to fakat čula i za kelj i špinat i krumpir - nikako ne podgrijavati čak ni da vrije. Razvija se neka supstanca slična ko i podgrijavanim gljivama što znamo da je opasno.
Ne kažem da ne valja po okusu - radi se o toj razvijenoj štetnoj tvari koja se na okus ne može raspoznati.
Znam da je teško uvijek svježe kuhati ali....... bolje je, a ja sam se već naučila na sirovi kelj na salati sa češnjakom i bolje mi od kuhanog.
Za kelj nisam nikad čula da se ne smije podgrijavati. :?
Ni ja isto. No, mislim da se kelj sam po sebi smije podgrijavati, ali u varivo od kelja obično se stavlja krumpir, pa je zbog njega problem oko podgrijavanja... Valjda... :/Anemona prvotno napisa
Da, tak je! Jednostavno nije više fino... Ali ništ se ne bude dogodilo ako smrzneš. Baciti se može i kasnije, ako ne bu valjalo.Dream prvotno napisa
Kelj varivo ne zamrzavam. Više me struja košta nego nova glavica kelja... Ako imam veliku količinu, ne skuham varivo od svega nego pola samo ostavim kuhano "na lešo" pa drugi dan napravim složenac red riže, red kuhanog kelja, red ribanog sira - zalijem sa vrhnjem i jajetom i zapečem.
Ja skuham klasično varivo od kelja s krumpirom prvi dan za drugi i sasvim mi je ok okusa. :?