Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Alzheimer ??

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno Alzheimer ??

Radi se o mojoj sveki. Pocela je jako zaboravljati a ima 64 godine tek, sto i nije bas neka starost da bi covjek reko da je to zbog godina, posto znam dosta puno starijih ljudi koji bez problema pamte. No ovo kod nje je kronicno. Pocelo je pomalo, no kad je prije 4 godine otisla u mirovinu postalo je sve gore i gore. Ona se savrseno sjeca stvari iz dalje proslosti, no stvari koje su se desile prije 5 min zaboravlja. MM ju je vodio kod razno raznih doktora, slikali glavu, i neznam sta sve ne i svi kazu kao da nije nista strasno, da se samo malo opustila, i malo godine... Ovaj zadnji joj je dao neke tablete protiv depresije :? . U pocetku smo mislili da joj je malo bolje od njih, ali na kraju nista... Neznamo sto vise da radimo, ni gdje da je vise i kome vodimo, jer postalo je jako tesko s njom. Je moguce da je to nekakav pocetak Alzheimera? Kako se on uopce dijagnosticira, na temelji cega - slike mozga ili ? Je imao netko iskustva sta takvim necim, ili ako ima netko medecinske struke tko zna vise o tome, i tko bi nas mogao uputiti dalje sto da radimo?

Hvala.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja baka je imala Alzheimera. Jako teška bolest. Nama je bilo jako teško, pogotovo pred kraj, prije njezine smrti.

A počelo je sitnim zaboravljanjima, npr. ne sjeća se gdje je nešto stavila pa je optuživala da joj je netko ukrao, ili priča sa mnom, a za 10 minuta ne sjeća se tko sam ja i sl. Pa krene van i ne zna se vratiti (pa je prodavačica iz trgovine vraćala doma). Ili je pak imala neke radnje koje nisu imale nikakvu logiku (npr. jela je voćni kompot s kosanim odreskom, ubacila ga unutra i njoj je to bilo u redu).

Kasnije je s njom bilo sve teže i teže. Nikad ostavljati samu, maknuti sve opasne stvari (da ona sama kuha nije više dolazilo u obzir), gubljenja po ulici.

Mellyca avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ma kod nas jos nije tako strasno, jos uvijek zna tko je tko, i zna otici negdje i vratiti se bez problema. Ali to su ona mjesta na koja je ona uvijek isla i prije. A da joj nesto novo objasnis nema sanse da zapamti. U biti, ona sve sto radi radi po navici, cim joj se malo poremeti rutina sva se pogubi. A to za ostavljanje stvari pa poslije ne zna di je - na to smo se skoro vec svi naviknuli, i da ponekad nalazimo svega posvuda.

Matilda, a koliko je to dugo trajalo kod tvoje bake, mislim od tih prvih znakova pa do kraja? Sta ste bili kod lijecnika? Je pila kakve lijekove? Znam da nema lijeka za to, ali opet mozda ima nesto sto to usporava.

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: Alzheimer ??

Citiraj Mellyca prvotno napisa
    Ona se savrseno sjeca stvari iz dalje proslosti, no stvari koje su se desile prije 5 min zaboravlja. MM ju je vodio kod razno raznih doktora, slikali glavu, i neznam sta sve ne i svi kazu kao da nije nista strasno, da se samo malo opustila, i malo godine... Ovaj zadnji joj je dao neke tablete protiv depresije :? . U pocetku smo mislili da joj je malo bolje od njih, ali na kraju nista... Neznamo sto vise da radimo, ni gdje da je vise i kome vodimo, jer postalo je jako tesko s njom. Je moguce da je to nekakav pocetak Alzheimera? Kako se on uopce dijagnosticira, na temelji cega - slike mozga ili ?.
    evo od mene malo koliko ja znam o toj bolesti, nadam se da ce ti se javiti neko strucan sa konkretnim planom sta je najbolje da radis.
    sve to sto opisujes moze biti alsheimer, ali to je teska bolest za dijagnostifikovati jer u mnogim se osobinama preklapa sa depresijom ili cak sa obicnom starackom demencijom, pa je tesko odluciti za prave medikamente (NMDA antagonist? SSRI? nesto trece?)
    u neko doba na snimcima pocinju da se vide plaques u mozgu, tj. naslage amyloid-ß proteina koji je specifican za ovo oboljenje, ali to je vec kasniji stadijum kada je dosta stete nepopravljivo ucinjeno.
    u svakom slucaju su neurolog (i donekle psihijatar) pravi specijalisti za vas, i to sto prije, a narocito ako primijetite da se simptomi pogorsavaju i/ili ucestavaju. sve najbolje!

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tek nakon bakine smrti iz liječničkog kartona smo vidjeli da je bila sklona depresiji. Od prvih znakova do smrti prošlo je dvije-tri godine (otprilike, mi nismo odmah reagirali na prvu, a i bila je teška za nagovoriti se doktoru). Godinu dana prije smrti bolest je jako napredovala, čas svjesna, lucidna, priča s tobom, za 10 minuta te tjera van jer misli da si nepoznat.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Mellyca, ovo što opisuješ je vjerojatno demencija.Upravo isto proživljavamo s bakom (78 god). Neurolog, eeg glave, mr glave, psihijatar. U principu se to obavlja. No, nažalost,lijeka nema. I postat će gore.Nažalost.
    Meni je psihijatrica otvoreno rekla da kod demencije nema lijeka i sve što dementna osoba treba jest skrb i konstantna briga. Postoje neki lijekovi koji mogu malo usporiti demenciju, no nisu nikakva garancija i odmah je naglasila da ne smijemo imati velika očekivanja. Na žalost to je tako.
    Moja baka se također sjeća odlično stvari koje su se dešavale kada je još radila ( a u mirovini je preko 20 god), a ne zna da li je prije 5 min popila lijek ili ne.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •