Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Lanene sjemenke - što ću s njima

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Lanene sjemenke - što ću s njima

Danas sam pročitala da su pune omega 3 kiselina, da poboljšavaju crijevnu peristaltiku... pa sam ih odmah kupila (bajdvej, jeftinije su u Konzumu nego u dm-u).
    I, što ću sada s njima?
    Umiješati ih u jogurt? U mlijeko...
    Kako se konzumiraju?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

skok!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja ih stavljam u kruh i peciva....
    Pa ih pospem gore kada idem nešto zapeći....
    Možda bi ih mogla posuti na kruh namazan nekim sirnim namazom?

Početno

Ako vec nisi, radije kupi mljevene. One komadne kako udju - tako i izadju, osim ako svaku temeljito ne prozvaces. A odlicne su s jogurtom, mueslima i s bilo kakvim domacim krusastim proizvodima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dille prvotno napisa
    Ako vec nisi, radije kupi mljevene. One komadne kako udju - tako i izadju, osim ako svaku temeljito ne prozvaces. A odlicne su s jogurtom, mueslima i s bilo kakvim domacim krusastim proizvodima.
    Potpisujem. Moraju ono biti mljevene jer ako se jedu onako u komadu takve nazad izidju a onda nista nisi izvukao od njih.

Moji ih isto jedu s jogurtom.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Hm da, treba ih koristiti mljevene, ali ih je bolje svaki put friško mljeti, ili ih namljeti za npr. tjedan dana i onda ih držati u frižideru, jer se lanene sjemenke JAAAAKO LAKO POKVARE, a onda su JAAAKO ŠTETNE! Moj savjet ti je da ih kupiš cijele pa melješ (jer one stvarno trebaju stajati na hladnom da se ne pokvare). Inače su stvarno jako kvalitetne, ali je navodno ZLATNI LAN puno kvalitetniji od običnog (ima u Bio&bio dućanima 11,50kn/25dkg, mislim). Ja sam miješala lanene sjemenke, crni sezam i npr. suncokret/bućino (mislim da je omjer 3:2:1; od kad sam mama, malo mi je teže odvojiti vrijeme za shakeove, ali se spremam ) i radila frape od zobenog mlijeka s bananom. Inače se može stavljati i u muffine, a i koristiti za kolače umjesto jaja.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ako uzimaš lanene sjemenke za poboljšanje rada crijeva, obavezno uz mljevene stavi i nešto cijelih sjemenki. One nesažvakane ne izlaze baš potpuno iste - malo su napuhnutije tj. u crijevima povećavaju volumen i time poboljšavaju rad crijeva.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nisam sigurna da li se kuži iz mog odgovora, ali mislila sam da se mljevene sjemenke (i ulje) jako lako kvare, a ne cijele...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kupila sam Schneekoppeove, mljevene.
    Dakle, mogu ih konzumirati isto kao i mekinje.
    Hvala, cure.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ovo je na dohrani, znači pitaš za orku?

ja sam u trudnoći i nakon poroda jela cijele sjemenke u mueslima za poboljšavanje probave. pretpostavljam da andrejčeku trebam davati mljevene, je l' tako?

treba ih termički obraditi ili ne?

korist od mljevenih bi onda bile omega masne kiseline, a od cijelih poticanje probave?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja zari začinim povrće sa lanenim uljem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

za Orku, da.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mogu se i kuhati, a onda puštaju dosta sluzi.
    Inače su sjemenke lana, a osobito pamuka ponešto problematične za mušku plodnost pa su odlične za izbjegavanje ako "radite" na bebi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ih kupujem cijele i meljem, nekad i cijele kombiniram s mljevenima, i sezam skupa s njima na isti nacin

stavljam u sve sto kuham, juhice, umake, variva itd, ak mi bas nikak ne pase u ono sto kuham onda posipam po salati

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

za probavu:
    cijele lanene sjemenke. uzeti jednu jusnu zlicu , potopiti u vodu na par sati, moze i preko noci. onda tekucinu sa sjemenkama koje postanu onako sluzave popiti ili pojesti zlicom.

omega kiseline:
    vec smljevene (srotane), ili mljeti sam ( bolje) jesti same kao npr. bademe, (tako ih ja jedem, a i ina ponekad) ili u juhi, müsliu, na kruhu ili sl.
    dobro je i ulje od lanenih sjemenki. prodaje se u malim bocama, ima ograniceni rok trajanja i mora se cuvati u frizideru.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •