Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Lanene sjemenke - što ću s njima

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Lanene sjemenke - što ću s njima

    Danas sam pročitala da su pune omega 3 kiselina, da poboljšavaju crijevnu peristaltiku... pa sam ih odmah kupila (bajdvej, jeftinije su u Konzumu nego u dm-u).
    I, što ću sada s njima?
    Umiješati ih u jogurt? U mlijeko...
    Kako se konzumiraju?

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    skok!

  3. #3

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ja ih stavljam u kruh i peciva....
    Pa ih pospem gore kada idem nešto zapeći....
    Možda bi ih mogla posuti na kruh namazan nekim sirnim namazom?

  4. #4

    Početno

    Ako vec nisi, radije kupi mljevene. One komadne kako udju - tako i izadju, osim ako svaku temeljito ne prozvaces. A odlicne su s jogurtom, mueslima i s bilo kakvim domacim krusastim proizvodima.

  5. #5

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,229

    Početno

    Citiraj dille prvotno napisa
    Ako vec nisi, radije kupi mljevene. One komadne kako udju - tako i izadju, osim ako svaku temeljito ne prozvaces. A odlicne su s jogurtom, mueslima i s bilo kakvim domacim krusastim proizvodima.
    Potpisujem. Moraju ono biti mljevene jer ako se jedu onako u komadu takve nazad izidju a onda nista nisi izvukao od njih.

    Moji ih isto jedu s jogurtom.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Hm da, treba ih koristiti mljevene, ali ih je bolje svaki put friško mljeti, ili ih namljeti za npr. tjedan dana i onda ih držati u frižideru, jer se lanene sjemenke JAAAAKO LAKO POKVARE, a onda su JAAAKO ŠTETNE! Moj savjet ti je da ih kupiš cijele pa melješ (jer one stvarno trebaju stajati na hladnom da se ne pokvare). Inače su stvarno jako kvalitetne, ali je navodno ZLATNI LAN puno kvalitetniji od običnog (ima u Bio&bio dućanima 11,50kn/25dkg, mislim). Ja sam miješala lanene sjemenke, crni sezam i npr. suncokret/bućino (mislim da je omjer 3:2:1; od kad sam mama, malo mi je teže odvojiti vrijeme za shakeove, ali se spremam ) i radila frape od zobenog mlijeka s bananom. Inače se može stavljati i u muffine, a i koristiti za kolače umjesto jaja.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    1,399

    Početno

    Ako uzimaš lanene sjemenke za poboljšanje rada crijeva, obavezno uz mljevene stavi i nešto cijelih sjemenki. One nesažvakane ne izlaze baš potpuno iste - malo su napuhnutije tj. u crijevima povećavaju volumen i time poboljšavaju rad crijeva.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Postovi
    679

    Početno

    Nisam sigurna da li se kuži iz mog odgovora, ali mislila sam da se mljevene sjemenke (i ulje) jako lako kvare, a ne cijele...

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Kupila sam Schneekoppeove, mljevene.
    Dakle, mogu ih konzumirati isto kao i mekinje.
    Hvala, cure.

  10. #10
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    ovo je na dohrani, znači pitaš za orku?

    ja sam u trudnoći i nakon poroda jela cijele sjemenke u mueslima za poboljšavanje probave. pretpostavljam da andrejčeku trebam davati mljevene, je l' tako?

    treba ih termički obraditi ili ne?

    korist od mljevenih bi onda bile omega masne kiseline, a od cijelih poticanje probave?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Split
    Postovi
    289

    Početno

    ja zari začinim povrće sa lanenim uljem.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    za Orku, da.

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Mogu se i kuhati, a onda puštaju dosta sluzi.
    Inače su sjemenke lana, a osobito pamuka ponešto problematične za mušku plodnost pa su odlične za izbjegavanje ako "radite" na bebi.

  14. #14

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,198

    Početno

    ja ih kupujem cijele i meljem, nekad i cijele kombiniram s mljevenima, i sezam skupa s njima na isti nacin

    stavljam u sve sto kuham, juhice, umake, variva itd, ak mi bas nikak ne pase u ono sto kuham onda posipam po salati

  15. #15
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    za probavu:
    cijele lanene sjemenke. uzeti jednu jusnu zlicu , potopiti u vodu na par sati, moze i preko noci. onda tekucinu sa sjemenkama koje postanu onako sluzave popiti ili pojesti zlicom.

    omega kiseline:
    vec smljevene (srotane), ili mljeti sam ( bolje) jesti same kao npr. bademe, (tako ih ja jedem, a i ina ponekad) ili u juhi, müsliu, na kruhu ili sl.
    dobro je i ulje od lanenih sjemenki. prodaje se u malim bocama, ima ograniceni rok trajanja i mora se cuvati u frizideru.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •