Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: razočarana s Penelopom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno razočarana s Penelopom

Htjela bih samo s vama podjeliti svoje razočaranje Penelopom Leach...

Kad sam bila trudna frendica mi je dala zastarjelu knjigu Penelope o odgoju djece i iako je izdanje bilo staro (npr. preporučalo se spavanje beba prsima i sl.), to je bila jedina knjiga u kojoj sam našla pristup djetetu kao osobi i gledanje svijeta iz perspektive bebe. Ona je poticala roditelje da razmisle kako se beba osjeća u nekom trenutku i da pokušavaju reagirati u skladu s tim.
    Kasnije sam čitala njenu knjigu Prvo djeca i ponovo se oduševila.
    I naravno kupila sam novo izdanje knjige o bebama (Vaše dijete). Od početka mi se činilo da knjiga, iako ima više raznih detalja o njezi djeteta, nema tako dobar i ljudski pristup kao staro izdanje.
    Sad kada mi je klinac veći, krenula sam čitati dio knjige koji se odnosi na djecu od 1-2,5g i ostala zaprepaštena!!!
    (Naravno od prvog čitanja o bebama sam se srela i sa Searsom i skužila svoj unutrašnji glas koji je težio attachment parentingu)... Penelopa preporuča da je dobro da djete nauči samo zaspati.. I preporuča modificiranu cry it out metodu!! (nikako ne uzimaj iz krevetića, ali ako baš jako plače budi uz njega dok je on u kinderbetu). Beba nikako ne u roditeljski krevet niti u dnevni boravak navečer (jer ako jednom skuži kako je to dobro neće se dati više izvući van.)
    Ako nam je svima tako normalno i lijepo spavati s nekim u krevetu, zašto to onda uskraćivati svom malom biću?!?! Gdje je nestao Penelopin odnos prema bebi i gledanje iz perspektive male i uplašene bebe koja se sama budi u sobi kraj bebifona?!
    Još nisam pročitala ovo poglavlje do kraja... ali sam razočarana..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni se kod penelope najviše svidjela rečenica 'imajte povjerenja u vaše dijete' - jedna od najljepših koje sam pročitala u pohodu na roditeljski know-how
    što ne znači da ću sve njezine (niti ičije) preporuke slijepo primjenjivati...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam citala staro izdanje ali sam na proslogodisnjem sajmu knjiga u puli kupila "vase dijete" (nakon sto sam citala "djeca prvo" i odusevila se) i isto sam se na isti nacin razocarala nekim uputama, savjetima i odgovorima...

mene se bio jako negativno dojmio njezin stav o dojenju pa dalje nisam ni detaljno citala...

sad sam je posudila dalje i nekako nemam potrebu imat je uz sebe ko sto imam s nekim drugim knjigama...

steta.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ja isto! nakon "prvo djeca" sam uzela "vaše dijete" i razočarala se savjetima o dojenju i spavanju i nisam ni čitala do kraja! nije baš u skladu s onim što propagira u "prvo djeca"!

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

meni se isto sviđa prvo djeca, ove druge nisam čitala, iako koliko se sjećam iz te knjige bilo je prilično ok o dojenju (nek me neko ispravi ako griješim, prošlo je dosta vremena)
    ono što se meni jako zamjerilo je bilo o zlostavljanoj djeci i kako nije dobro izdvajat tu djecu od roditelja. Djelomično (samo djelomično se slažem s tim) no mislim da ima mnogo situacija gdje je život i zdravlje djeteta(posebno kod seksualnog zlostavljanja) jako narušeno i gdje se ne moze bez izdvajanja)
    ne znam, recite što mislite kako ste vi doživjele taj dio knjige

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo jos jedne razocarane. prvo djeca mi je bila super knjiga pa sam s radoscu uzela vase dijete u ruke.

ne sjecam se dijela o zlostavljanju, ali neke druge stvari su mi upale u oci, prije svega o prehrani.

npr, dohrana je ok sa 4 mjeseca. stovise, veli da moze i ranije po lijecnickoj preporuci, npr u slucaju da je dijete krupnije (????).
    naravno, nikako ne poceti sa dohranom kasnije od 6 mjeseci, jer moze doci do nezamislivih problema.
    zatim smatra da je ok i ocekivano odviknuti dijete od dojenja izmedju 6 i 12 mjeseci.
    nerazrijedjeno kravlje mlijeko u kasicama je sasvim ok za dijete od 6 mjeseci koje inace doji.

zatim preporucuje neku 'hopsalicu' koja mi sumnjivo izgleda slicna hodalici.
    dobro pise o odgoju, sto su djeca sposobna uciniti i shvatiti u kojoj dobi. to stoji.

ali hrana... prakticki, veli ovo: nemojte se opterecivati s tim sto dijete jede, nije to tako bitno. pustite 'zdravu' hranu, neka jede i junk i sve, dobit ce dovoljno vitamina i bla bla... ono, svejedno je da li jede kuhani krumpir iz eko uzgoja ili pomfrit u mc donaldsu.
    mislim da nije svjesna koliko nacin prehrane utjece na organizam.

cesto pise i o tome da se djeca trebaju osamostaliti (ukljucujuci samostalno spavanje). bio je jedan odlomak, gdje roditelji jednojajcanih blizanaca od 5 godina pitaju da li da djecu u skoli stave u odvojene razrede ili u isti. i veli u odvojene, neka se osamostale i bla bla. pa zaboga, djeca su povezana, ipak su blizanci u pitanju, i tako su mali, ako ih stave u isti razred opet mogu steci svaki svoje prijatelje iako su zajedno...

dodat cu i njen zagrizen pobornicki stav za cijepljenje, ali to je vec druga tema

uglavnom, ocekivala sam puno vise od nje. mislila sam da bih si mogla kupiti knjigu, ali definitivno necu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam stekla dojam da su te knjige prilagođene "zapadnjačkim", odnosno engleskim i američkim mamama - ono, super je ako ste dojile i par tjedana, nije strašno ako ste prestale - a kaj će drugo reći mami koja se s bebinih 8 tjedana vrati na posao?

slično je i za junk food.

ja se nisam nešto puno uzrujavala oko toga, prihvatila sam ono što mi se sviđa a ostalo ignorirala. ni "children first" me nije pretjerano oduševila, sve to stoji ali mi se čini samo po sebi razumljivo.

sve u svemu, isplati se pročitati ali ne i kupiti. što se odgoja tiče, i dalje sears rules!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni se Penelopine knjige, u cjelini, ipak sviđaju.
    Sad, što se tiče preporuka o spavanju, dojenju, i sl., o tome već možemo diskutirati, ali kao što ms ivy napisa, te su knjige uglavnom prilagođene angloameričkim mamama, i ne bih baš svaki savjet uzela zdravo za gotovo. Općenito gledano, s većinom toga se slažem, ali to ne znači da ću sve što ona napiše a priori prihvatiti. Btw, nije meni ni Sears alfa i omega svega, opet, s većinom toga se slažem, ali nije baš da me oduševljava svime što napiše. Ponekad možda nije loše pročitati više raznih autora i knjiga pa odatle izvući ono što se čini korisnim.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa da, pročitaš sve i svašta i onda odabereš ono što odgovara tebi i tvojem djetetu.

a za konkretne savjete tipa "kaj da mu dam za večeru?" mi je forum nenadmašan, tu imam hrpu informacija iz prve ruke pa opet proberem kaj mi odgovara. neću to tražiti u knjizi...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

"prvo djeca" citala. dopalo mi se.
    ostale njene knjige nisam procitala, pa nemam sto reci.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

isto nisam odusevljena, ima mi puno boljih autora od penelope...

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam prvo citala Vase dijete, pred nekih 7 godina (staaaro yu izdanje) i nimalo mi se tad nije svidjela, jako brzo sam je nekome trajno posudila. njeni savjeti mi bas nisu sjeli. pisala sam cak i neke citate na forum, vezano mislim za seksualnu edukaciju

Prvo djeca sam se odlucila procitati na preporuku prevoditeljice i nikad pozalila - prekrasna knjiga.

penelope nikad ne bi htjela za baku, ali bi za prijateljicu

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Takodjer dijelim razočaranje nekim Penelopinim savjetima...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni se najviše nije svidio njen savjet da ako ostanemo trudni, a dojimo prvo dijete, da obavezno moramo prestati. Nije li to odluka mame i bebe?
    Uostalom svaki savjet je dobro čuti ili pročitati, a da li ćemo ga prihvatiti ovisi o nama.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mihovil prvotno napisa
    Meni se najviše nije svidio njen savjet da ako ostanemo trudni, a dojimo prvo dijete, da obavezno moramo prestati. Nije li to odluka mame i bebe?
    Uostalom svaki savjet je dobro čuti ili pročitati, a da li ćemo ga prihvatiti ovisi o nama.
    Ma imas neke teorije o stetnosti hormona koje majka proizvodi u trudnoci a beban ih klopa kroz mlijeko ali za to nema dokaza. Nama je, nakon sto smo napravili novog bebana, pedijatrica rekla da odmah prestanemo dojiti Niku sto naravno nismo napravili ali je Nika koji tjedan nakon toga sama odbacila cicu i vise nece niti cuti za dojenje. Jedina dobra stvar je sto je pocela spavati nocu po 11 sati sa jednim ili niti jednim budjenjem i sto je to malo olaksalo zivot MS koja ima jake mucnine.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je najbolji protuargument na štetnost hormona onaj da su i krave čije mlijeko pijemo često bređe. Pa bih onda radije izabrala da mi veće dijete dobiva ljudske hormone kroz majčino mlijeko, nego da nadomještam majčino mlijeko s mlijekom krave koja isto tako nosi podmladak.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

off topic, ali moram primijetiti da ti,Vedrana, uvijek imaš neki super argument za sve u vezi dojenja :D i uvijek kad me uhvati malodušnost za bilo koju temu u vezi dojenja, odem na neki topic, uvijek se nađe neki tvoj argumentiran post i super.
    Nadam se da ću i ja uskoro biti u toj situaciji pa će mi trebati argumenti o neštetnosti doejnja u trudnoći

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ja sam bila jedna od onih trudnica koja je mislila da je porod kraj.. i nisam puno čitala (osim o dojenju), najviše o njezi djeteta, ali stvarno ništa o odgoju, odnosu prema djetetu.
    Penelopa je bila prva čiji stav mi se jako svidio i to u uvodu tog starog izdanja knjige.. Gdje objašnjava baš teoriju kako su djeca mali ljudi.. Kako treba pokušati promatrati svijet iz njiove perspektive, i odnositi se s bebama kao što želimo da se prema nama odnaša...

Ne mogu shvatiti da netko to je nadošao do takvih ideja može kasnije može propagirati cry it out..
    Poglavlje o hranjenju mi je ful nebuloza!

I knjiga je definitivno prilagođena zapadnom tržištu (gdje je porodiljni tipa par mjeseci)...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ono što se meni jako zamjerilo je bilo o zlostavljanoj djeci i kako nije dobro izdvajat tu djecu od roditelja
    nisam čitala knjigu, mogu samo ovo komentirati.

problem je u tome što zlostavljana djeca prolaze kroz vrlo konfliktne situacije.
    oni, naime, na neki način mrze svoje roditelje jer im nanose bol, a s druge strane ih obožavaju jer su im roditelji, prve i glavne osobe u životu. možeš misliti kako je djeci teško nositi se s tako oprečnim emocijama.
    e sad, ako ih još odvoje od roditelja, eto ti i osjećaja krivnje da su razorili obitelj, da su loši i grozni, da su sami krivi za sve što im se dogodilo, da su poslali tatu/mamu u zatvor...
    gadna situacija, stvarno treba dobro procijeniti situaciju kako bi se našlo adekvatno rješenje.

btw, ja sam jedna od onih koja zagovara psihoterapiju i rehabilitaciju zlostavljača (čemu se ovih dana u novinama tako jaaako čude...). ne mislim da zlostavljače ne treba i zakonski kazniti - treba, ali im se treba pružiti i psihološka/ psihijatrijska pomoć. mislim da je to jako bitno u radu sa obiteljima sa zlostavljačkim iskustvima.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da baš o tome Penelope Leach piše u "Prvo djeca", da je puno bolje za djecu izliječiti im obitelj. Radili su istraživanja o tome što se dalje događa s djecom ako ih se izdvoji ili ako se cijelu obitelj uključi u terapiju pa na temelju rezultata tih istraživanja to tvrdi.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad vidim originalan Školjkičin post, sorry, u njemu i piše da se radi o tezi iz knjige "Prvo djeca".

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

više na tu temu ima u "zavođenje djeteta" od ch. sanderson.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ivy, ako si procitala knjigu (sanderson), koliko je "teska" za citanje?

vec sam je od ljeta tri puta uzimala u profilu u ruke i svaki put sam je vratila na policu, poste me sve knjige o bilo kakvom zlostavljanju i maltretiranju djece toliko pogadaju u solarni plexus, i srce i dusu, da se par dana osjecam bolesno.
    citala sam neke knjige od flander-buljan i jako mi je tesko palo.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

seni, čitala sam je navečer prije spavanja i išla u krevet totalno izdeprimirana. :/

nije toliko stvar nekih eksplicitnih opisa, knjiga je dosta znanstvena pa imaš jedan odmak, ali mene je užasno pogodila spoznaja kako zlostavljanje utječe na FIZIČKI razvoj mozga, pogotovo kod sasvim male djece. to je nešto prestrašno.

no, uzela sam si u zadatak da je pročitam pa sam je i pročitala...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •