-
Antibiotik - da ili ne?
Naša mala mrvica (2) prošli je tjedan dva dana u vrtiću malo šmrcala a u petak se probudila sa zeleno-krmeljavim očima. Temperaturu nije imala. Misleći da je to početak konjuktivitisa otišli smo pedijatrici koja je gledala uho i grlo - sve ok - i rekla da po zelenim krmeljima ona zaključuje da je to hemophilus influenza (protiv kojeg je naravno cijepljena) koja je iz nosa otišla na oči jer nos nije bio prohodan i da treba obavezno dati oralno antibiotike, a dijete ne smije u vrtić. Rekla je da nema potrebe raditi bris nosa jer ona zna iz dugogodišnje prakse da je to H. I..
Mi smo bili protiv antibiotika i na koncu smo kompromisno dogovorili da tijekom vikenda malenoj obilato ispiremo nos fiziološkom i čistimo na čok-čok i da dođemo danas na kontrolu. Doduše, iz nosa obadva dana nismo imali što izvući jer joj je nos u međuvremenu prestao curiti, a nije bilo ni krmelja, sve do danas ujutro. Eto ih opet, zeleni, slijepljeni. Inače, malena nema temperaturu, vesela je, dobro jede, ne šmrca....
Danas idemo na kontrolu i ja i dalje ne mislim da je to za antibiotik. Što vi mislite?
-
Zašto uopće ideš na kontrolu kada mišljenje vaše pedijatrice uopće ne uvažavaš, nego savjet o korištenju-ne korištenju antibiotika tražiš od nekih nepoznatih forumašica? :?
-
meni je naprosto nevjerojatno da savjet s foruma možeš uzimati za ozbiljno, a pedijatrov negiraš :/
-
Da ponovim - djetetu nismo dali antibiotik zato što smo htjeli vidjeti hoće li doći do razvoja neke bolesti jer mi se činilo ishitrenim davati antibiotik prerano. Ona je za H.I. cijepljena i riječ je o bakteriji koja je prisutna u nosu 90 posto populacije. Čemu onda cijepljenje ako dajemo antibiotik od oka? Znači li to da ću davati antibiotik još tko zna koliko puta, za svaki bris nosa jedan antibiotik ili što, a znakova bolesti nema??? Što se tiče traženja mišljenja forumašica - ja sam ovaj portal doživjela kao savjetodavnu pripomoć jer je sto glava pametnije nego jedna ili dvije i nisam mislila da će me zbog toga prozivati....
-
Tražila sam savjet još jedne pedijatrice maloprije i ona mi je rekla da ne bi dala oralni antibiotik nego antibiotske kapi za oči jer se dijete s infekcijom izgleda dobro nosi
-
gledaj, nisam ni ja za davanje antibiotika i kad treba i kad ne treba i mi imamo pedijatra koji radi nalaze prije davanja istog.
ali da je situacija ovakva kao kod tebe, jer simptomi ipak postoje, poslušala bih ga i uzela antibiotik. čovjek ipak ima iskustvo, a forumašice čak ni ne vide tvoje dijete da bi mogle ocijeniti bilo šta.
-
Od kada sam našla pedijatra kojeg izuzetno cijenim i vjerujem mu nemam ovakvih nedoumica.
-
Osoblje foruma
Htjela sam samo dodati da cijepljenje protiv Hemofilus inf. ne štiti od bakterije same nego bi trebalo štititi samo od težih oblika bolesti (npr.meningitis).
Isto tako nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da je to baš hemofilus bez uzetog brisa,iako bi iskusni kliničar mogao pretpostaviti da bi se moglo raditi baš o određenoj bakteriji.
Osim toga antibiotici i kapi pokrivaju dosta široki spektar bakterija tako da mogu ubiti i većinu drugih koje bi razvile slične simptome.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma