Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Sprecavanje gripe - dobri savjeti o kojima nitko ne govori!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Sprecavanje gripe - dobri savjeti o kojima nitko ne govori!

Dobri savjeti o sprecavanju gripe ne dizu citanost novina.. nazalost..

Jednostavni a dobri

Spriječite svinjsku gripu - odlični savjeti

Dr. Vinay Goyal, svjetski autoritet na području nuklearne medicine s više od 20 godina iskustva podijelio je nekoliko efikasnih uputa o kojima se nedovoljno govori
    Metro-portal

Savjeti dr. Vinaya izuzetno su korisni s obzirom na prirodu globalne epidemije u kojoj je jednostavno nemoguće spriječiti doticaj s virusom H1N1. Koje god mjere opreza poduzmete, vrlo ćete vjerojatno ipak doći u kontakt s virusom. Sam kontakt nije toliki problem - veći je problem spriječiti ga da oživi u tijelu i učini nas bolesnima.
    Vrata na koja virus ulazi u naše tijelo su nosnice i usta. Dok ste još uvijek zdravi i nemate nikakvih simptoma infekcije H1N1 virusom, kako biste spriječili njegovu aktivnost i pojavu simptoma i razvoj sekundarnih infekcija, možete poduzeti neke izuzetno jednostavne korake o kojima se ne govori dovoljno u službenim uputama. Korisnost preventive naglašava se, nažalost, puno manje od "korisnosti" pravovremenog liječenja Tamifluom.
    Dakle,

1. Često perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije na odmet ponoviti).

2. Hands-free pristup. To jest, suzdržite se napasti da dirate bilo koji dio lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno osim kad jedete, perete se ili spavate).

3. Promućkajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne infekcije grla ili nosa da zaživi u tijelu i počne pokazivati karakteristične simptome. Obično grgljanje stvarno može spriječiti razvoj bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imat će jednak učinak na zdravog pojedinca kao što će Tamiflu imati na bolesnoga. Nemojte podcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i moćan način prevencije bolesti.

4. Slično kao što to treba činiti s ustima, čistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vješti kao praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snažno ispuhavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste umočili u slanu vodu lako je učiniti i vrlo je učinkovito.

5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom. Prvenstveno se to odnosi na citrično voće. Ako uzimate C vitamin u tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako bi poboljšali apsorpciju.

6. Pijte što veće količine toplih napitaka (čajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak učinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smjeru. Ono ispire živuće viruse iz grla u želudac gdje ne mogu preživjeti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne bih se složila da se nedovoljno govori o ovim savjetima; nedovoljno se govori kod nas, gdje se generalno nedovoljno piše o gripi, a ako se piše, piše se senzacionalistički. U Americi su npr. snimili niz spotova sa likovima iz Ulice Sezam koji uče djecu kako se valja ponašati - kako prati ruke, kako kihati da se smanji raspršivanje kapljica i slično.

Dakle, korisnost preventive kao što je često pranje ruku, držanje distance i izbjegavanje rukovanja i ljubljenja, kihanje u maramicu koja se odmah baca ili u lakat, i jako važno - ostanak kod kuće ako si bolestan, to se itekako naglašava.

Vitamin C i češnjak su od davnina poznati 'narodni' lijekovi protiv gripe a svojstvo im je da djeluju antiviralno. Vitamin C je i odlična preventiva, kao što je i boravak na suncu, da tijelo 'prikupi' što više D vitamina.

Mislim da bi bilo pametno o svemu ovome razgovarati sa djecom, nađite na Youtube neki od videa koji pokazuje kako se ispravno peru ruke, ja dijete od proljeća tome učim, učite djecu da ne diraju nos, oči, usta, lice rukama kad su vani, da izbjegavaju dodirivanje površina koje se često dotiču (kao na primjer gumb za pozvati lift, kvake i slično), pokažite im kako Elmo kiše u lakat.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ne bih se složila da se nedovoljno govori o ovim savjetima; nedovoljno se govori kod nas, gdje se generalno nedovoljno piše o gripi, a ako se piše, piše se senzacionalistički.
    Pa naravno da o nama pricam, tu nam serviraju informacije koje svaki dan slusamo

Editirala post da me se krivo ne shvati i da se ne ode u off topic

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super savjeti.

Isprintala i poslala mailom prijateljicama.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sipak! sad je vrijeme sipaka, najveceg izvora vitamina c, pa pravite sokove, cijedite, jedite...
    ovo je opceniti savjet, ne samo za gripu...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

savjeti jesu odlični za odrasle - ali za djecu (malu djecu) poprilično neprimjenjivi posebice glede točaka 1-2-3...

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja bih nadodala - i izbjegavanje stresa.
    vidjela sam kod maloga da mu odmah padne imunitet čim je neki stres u pitanju - bilo da taj dan nije odspavao dnevno spavanje, bilo da je duže ostao u vrtiću..sve su to mali okidači za padanje imuniteta

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

"ja bih nadodala - i izbjegavanje stresa.
    vidjela sam kod maloga da mu odmah padne imunitet čim je neki stres u pitanju - bilo da taj dan nije odspavao dnevno spavanje, bilo da je duže ostao u vrtiću..sve su to mali okidači za padanje imuniteta"

ovo potpisujem 100%, ne samo kod djeteta nego i kod mene.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pridržavamo se većine savjeta i inače...

Htjedoh reći - kapa dolje i svaka pohvala za topic! Trebamo se svi skupa podsjetiti one stare "bolje spriječiti..."

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja sam se oduševila kad sam taj isprintani letak našla na ormariću u vrtiću!
    Tko god da ga je stavio (tete ili netko od roditelja), HVALA!

I proslijedila sam na poslu...

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo zgodan linkić na you tube-u za klince kako prati ruke:

http://www.youtube.com/watch?v=zxlQn...87663E&index=3

Ima nešto s elmom iz ulice sesama ali je na engleskom-kako puhati nos, kako kašljati:

http://www.youtube.com/watch?v=a7u4z...2A7ACC15495DD2

Ja sam sad pokazala klincima i baš im je zgodno to kihanje u lakat a ne u ruku.

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Anchie76, puno hvala !

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Saper, Anchie, hvala! :D

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Odlicni savjeti. Kopirala i saljem mailom dalje.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

savjeti su super vec sam ih negdje procitala samo sto kod nas ne pali 3 i 4 savjet jer to kod moje malene nemoguca misija.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala. To sam čekala.

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pa nije baš da se o ovome ne govori. ja sam stručni suradnik u školi i ove sam informacije dobila od Zavoda i proslijedili smo inf. svim učenicima i roditeljima. Imamo i mjere zaštite. uveli smo pravilo da maramice isti sekund poslije uporabe idu u koš. Čistačice pojačano rade, nastavnici opominju za pranje ruku i jš niz djela....

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Re: Našla sam super savjete za roditelje...

ovo je previ link:

...
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.11.2011. at 09:27 Razlog: link je izbrisan jer nije bio aktivan

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj paid prvotno napisa
    pa nije baš da se o ovome ne govori. ja sam stručni suradnik u školi i ove sam informacije dobila od Zavoda i proslijedili smo inf. svim učenicima i roditeljima. Imamo i mjere zaštite. uveli smo pravilo da maramice isti sekund poslije uporabe idu u koš. Čistačice pojačano rade, nastavnici opominju za pranje ruku i jš niz djela....
    Ja sam pricala prvenstveno o medijima. No ja jos uvijek nisam dobila ovu info od nikog osim to sto sam dobila na mail i stavila i vama ovdje. Dakle, rekla bih da neki kanali za protok informacija do gradjana ne rade bas kako bi trebali.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nama su na oglasnoj ploči vrtića stavili obavijest od ZZJZ koje je inače namijenjeno školama, a i vrtićima, nešto u stilu a svaki slučaj

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Citiraj paid prvotno napisa
    Ja sam pricala prvenstveno o medijima. No ja jos uvijek nisam dobila ovu info od nikog osim to sto sam dobila na mail i stavila i vama ovdje. Dakle, rekla bih da neki kanali za protok informacija do gradjana ne rade bas kako bi trebali.
    Istina.osim crnih statistika moglo bi biti više prevencije u medijima.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super savjeti

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

dobri su savjeti
    vidjela sam ih nedavno isprintane i polijepljene po nekim javnim tijelima. ne javnim kućama

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Podižem i dodajem dokument o dezinfekciji zraka i prevenciji respiratornih infekcija eteričnim uljima

http://www.centarcedrus.hr/media/267...ite_biljke.pdf

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije li i dezinfekcija prostora eteričnim uljima na tragu pseudoznanosti?

ima li stvarno ikakvih dokaza da eterična ulja mogu, osim što lijepo miriše, inaktivirati viruse koji lebde zrakom i talože se na površinama?

volio bih da je tako, ali nisam naišao na dokaze da to doista djeluje.

jasno mi je da inhalacije biljnih pripravaka, ako su provedene kako treba mogu pomoći oporavku sluznice, ali malo mi je sumnjiva sposobnost eteričnih ulja da dezinficiraju zrak...

je li netko drugi možda negdje našao dokaze za to?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    nije li i dezinfekcija prostora eteričnim uljima na tragu pseudoznanosti?

ima li stvarno ikakvih dokaza da eterična ulja mogu, osim što lijepo miriše, inaktivirati viruse koji lebde zrakom i talože se na površinama?

volio bih da je tako, ali nisam naišao na dokaze da to doista djeluje.

jasno mi je da inhalacije biljnih pripravaka, ako su provedene kako treba mogu pomoći oporavku sluznice, ali malo mi je sumnjiva sposobnost eteričnih ulja da dezinficiraju zrak...

je li netko drugi možda negdje našao dokaze za to?
    slobodno potraži pa stavi. meni je tekst odličan i spada u znanost, isto kao i osoba koja stoji iza njega.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tekst je sa fitofarmakološkog stanovišta dobar.

u smislu da biljke sadrže farmakološki aktivne tvari.

zato i vjerujem da ispravno primijenjene mogu ublažiti simprome respiratornih bolesti. (mada su neka djelovanja koja se pripisuju eteričnim uljima također upitna)

ali ne vidim da se u tom članku tvrdi da aromatična ulja mogu dezinficirati zrak. niti nigdje drugdje do sada to nisam pronašao.

pa bolje da netko tko ima nešto što podupire ideju o dezinfekciji zraka linka tu informaciju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

tekst je sa fitofarmakološkog stanovišta dobar.

u smislu da biljke sadrže farmakološki aktivne tvari.

zato i vjerujem da ispravno primijenjene mogu ublažiti simprome respiratornih bolesti. (mada su neka djelovanja koja se pripisuju eteričnim uljima također upitna)

ali ne vidim da se u tom članku tvrdi da aromatična ulja mogu dezinficirati zrak. niti nigdje drugdje do sada to nisam pronašao.

pa bolje da netko tko ima nešto što podupire ideju o dezinfekciji zraka linka tu informaciju.
    zapravo imaš pravo, sad sam ponovo čitala tekst (imam ga dulje vrijeme pa ga izvlačim kad je sezona) . potražit ću među drugim tekstovima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

obzirom da ne stignem tražiti držite se znanosti iz teksta, a uzmite sa oprezom bez pozadine preporuku modratorice o dezinfekciji prostora eteričnim uljima , ako je dobro prozračivanje nemoguće (pretpostavljam da priznaješ dezinfekciju površina kemijom ili eteričnim uljima, obzirom da za jedno i drugo sigurno ima dokaza).

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja ću priložiti samo naše višegodišnje iskustvo.
    Otopinu mješavine čajevca, eucaliptus radiate i ravensare špricamo po prostoru, ili otopinu ostavim u padelici, ako je neko prehlađen- ili malo za gušt/miris. Općenito smo jako zdravi, a prehlade su kratke i bez komplikacija. Doduše ima tu više faktora, sigurno. Ali, eto, uvijek radimo i to.
    Kupujem kvalitetna ulja, uglavnom samo oshadi.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tvrdi da aromatična ulja mogu dezinficirati zrak.
    ne znam i nisam čitala o tom
    al se sjećam, govorilo se da ulje čajevca uništava npr gljivice...
    nekak mi onda dođe da bi raspršivanje isto moglo tak djelovat na neku vrstu mikroorg. ??
    Posljednje uređivanje od zmaj : 09.11.2011. at 19:23

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dođe, dođe... svašta ćovjeku dođe.....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

dođe, dođe... svašta ćovjeku dođe.....
    E, dođe, dođe da napišem koju riječ o ....dođe i prođe...bolje da ostanem pristojna. Valjda.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

moze li mi neko napisati sta je to ravensare, tj. to je etarsko ulje od ravensare? ima li neko drugo ime jos?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

http://www.etericnaulja.net/etericna...ravensara.html

JAKO fino miriši pa ga mi rado špricamo po stanu, a ubija li viruse ne znam, tko zna koliko bi nas tek virusa napalo da nam nije ravensare

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •