bubička prvotno napisa
evo da i ja dam doprinos temi...
ako je teta rekla ono što je rekla na način koji je ovdje opisan onda to i nije baš ok, ali ako je spomenula to onako usput možda se i ne treba vrijeđati toliko.
naime, djeca te dobi mogu jesti sama - neki s manje uspjeha, neki s više... druga je priča što neka djeca ne žele, brljaju oko hrane i slično... i naravno da će kod takve djece i roditelj kod kuće, i tete u vrtiću procijeniti da je važnije nahraniti dijete nego inzistirati da se samo hrani...
no, opet, ovdje neki spominju da tete žele da djeca sama jedu radi svoje komocije... to je daleko od istine, jer je njihov posao, između ostalog, u jaslicama prvenstveno da djecu potiču na samostalnost... znači, u jaslicama nije prioritet toliko kakve i koliko pjesmica će djeca pjevati i naučiti, koje priče će slušati itd. nego naučiti djecu samostalnom skidanju, oblačenju, osobnoj higijeni (pranje ručica, brisanje usta itd.), hranjenje i zapravo djeca te dobi uglavnom uživaju u tom osamostaljivanju, često pokazuju bunt kad im odrasli želi nešto napraviti umjesto njih i govore da će sami
ja razumijem da ima djece koja ne žele jesti sama, ali i takvu djecu treba kod kuće što više poticati (ne siliti), pokazivati svojim primjerom kako mi jedemo sami itd. ne treba ništa forsirati, nego polako poticati... s vremenom će dijete to prihvatiti..
a osobno bih ovoj teti rekla da se trudim (ako je doista tako), da dijete odbija samo jesti i pitala bih za savjet kako one to postižu... ne treba se odmah ljutiti zbog nepromišljeno izrečene rečenice... a i ako ste povrijeđeni načinom na koji vam je rečena neka činjenica (ili nešto s čime se ne slažete) o vašem djetetu, recite to
i da, hranjenje djece od 4.-5. godina je definitivno pretjerano...