Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 59 od 59

Tema: Teta nas oprala jer ne jede sam

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja sam svojoj davala od početka dohrane da jede sama- naravno prstima. (kao što sam napisala- sad je u zadnje vrijeme preuzela i pribor i jako joj lijepo ide) Ali problem nije u tome jesam li ja njoj to dopuštala ili ne, problem je u tome koliko se ona u stvarnosti najela? Naravno da je više toga bilo okolo nego pojedeno- njoj je to što sama jede bila igra...sad joj više nije igra, nego joj je fora (kao da se osjeća velikom dok jede sama)..i sad je to po meni druga priča i ima nekog smisla (kad brojim prosuto i pojedeno).

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Ninči prvotno napisa
    Ja sam svojoj davala od početka dohrane da jede sama- naravno prstima. (kao što sam napisala- sad je u zadnje vrijeme preuzela i pribor i jako joj lijepo ide) Ali problem nije u tome jesam li ja njoj to dopuštala ili ne, problem je u tome koliko se ona u stvarnosti najela? Naravno da je više toga bilo okolo nego pojedeno- njoj je to što sama jede bila igra...sad joj više nije igra, nego joj je fora (kao da se osjeća velikom dok jede sama)..i sad je to po meni druga priča i ima nekog smisla (kad brojim prosuto i pojedeno).

Koliko god da je pojela je vjerovatno bila njoj dovoljna količina

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moju 4-godišnjakinju tete i danas ponekad nahrane ( ako neće jesti, ne da joj se , kaže da ne voli,...), uvijek pokušaju.
    Moja 18-mjesečna curica od prvog dana jaslica jede sama i pije sama na čašu i tete su oduševljene. Ne u smislu da im je lakše nego im je to preslatko.
    Ja sam inače prezadovoljna s našim tetama, i u jaslicama i u vrtiću :D

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

evo da i ja dam doprinos temi...
    ako je teta rekla ono što je rekla na način koji je ovdje opisan onda to i nije baš ok, ali ako je spomenula to onako usput možda se i ne treba vrijeđati toliko.

naime, djeca te dobi mogu jesti sama - neki s manje uspjeha, neki s više... druga je priča što neka djeca ne žele, brljaju oko hrane i slično... i naravno da će kod takve djece i roditelj kod kuće, i tete u vrtiću procijeniti da je važnije nahraniti dijete nego inzistirati da se samo hrani...

no, opet, ovdje neki spominju da tete žele da djeca sama jedu radi svoje komocije... to je daleko od istine, jer je njihov posao, između ostalog, u jaslicama prvenstveno da djecu potiču na samostalnost... znači, u jaslicama nije prioritet toliko kakve i koliko pjesmica će djeca pjevati i naučiti, koje priče će slušati itd. nego naučiti djecu samostalnom skidanju, oblačenju, osobnoj higijeni (pranje ručica, brisanje usta itd.), hranjenje i zapravo djeca te dobi uglavnom uživaju u tom osamostaljivanju, često pokazuju bunt kad im odrasli želi nešto napraviti umjesto njih i govore da će sami

ja razumijem da ima djece koja ne žele jesti sama, ali i takvu djecu treba kod kuće što više poticati (ne siliti), pokazivati svojim primjerom kako mi jedemo sami itd. ne treba ništa forsirati, nego polako poticati... s vremenom će dijete to prihvatiti..

a osobno bih ovoj teti rekla da se trudim (ako je doista tako), da dijete odbija samo jesti i pitala bih za savjet kako one to postižu... ne treba se odmah ljutiti zbog nepromišljeno izrečene rečenice... a i ako ste povrijeđeni načinom na koji vam je rečena neka činjenica (ili nešto s čime se ne slažete) o vašem djetetu, recite to

i da, hranjenje djece od 4.-5. godina je definitivno pretjerano...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    evo da i ja dam doprinos temi...
    ako je teta rekla ono što je rekla na način koji je ovdje opisan onda to i nije baš ok, ali ako je spomenula to onako usput možda se i ne treba vrijeđati toliko.

naime, djeca te dobi mogu jesti sama - neki s manje uspjeha, neki s više... druga je priča što neka djeca ne žele, brljaju oko hrane i slično... i naravno da će kod takve djece i roditelj kod kuće, i tete u vrtiću procijeniti da je važnije nahraniti dijete nego inzistirati da se samo hrani...

no, opet, ovdje neki spominju da tete žele da djeca sama jedu radi svoje komocije... to je daleko od istine, jer je njihov posao, između ostalog, u jaslicama prvenstveno da djecu potiču na samostalnost... znači, u jaslicama nije prioritet toliko kakve i koliko pjesmica će djeca pjevati i naučiti, koje priče će slušati itd. nego naučiti djecu samostalnom skidanju, oblačenju, osobnoj higijeni (pranje ručica, brisanje usta itd.), hranjenje i zapravo djeca te dobi uglavnom uživaju u tom osamostaljivanju, često pokazuju bunt kad im odrasli želi nešto napraviti umjesto njih i govore da će sami

ja razumijem da ima djece koja ne žele jesti sama, ali i takvu djecu treba kod kuće što više poticati (ne siliti), pokazivati svojim primjerom kako mi jedemo sami itd. ne treba ništa forsirati, nego polako poticati... s vremenom će dijete to prihvatiti..

a osobno bih ovoj teti rekla da se trudim (ako je doista tako), da dijete odbija samo jesti i pitala bih za savjet kako one to postižu... ne treba se odmah ljutiti zbog nepromišljeno izrečene rečenice... a i ako ste povrijeđeni načinom na koji vam je rečena neka činjenica (ili nešto s čime se ne slažete) o vašem djetetu, recite to

i da, hranjenje djece od 4.-5. godina je definitivno pretjerano...
    potpis, ovo bi bio sažetak teme

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Re: Teta nas oprala jer ne jede sam

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa

Ne znam kolko to djece od 16 mjeseci jede samostalno
    ne znam ni ja koliko, ali sigurno sva ona djeca kojima je to dopusteno i ciji se roditelji ne sekiraju oko toga da ce morat pocistit svinjac koji ce nastat nakon sto oni budu jeli
    potpisujem,malo nereda nikom nije škodilo

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    nemam živaca gledat kako baljezgari po tanjuru, kako samo gleda kad će se otić igrat umisto jest, kako se hrana hladi dok ona proučava genski sastav obroka, kako obrok ako sama jede traje, i traje, i traje....a moji živci tanjaju, tanjaju i tanjaju.....
    zna sam jesti iako ga nitko nije posebno obučavao, i lijepo jede.kad nije doma.

kad je doma,radio bi stoj na glavi,slagao rubikovu kocku,fraktale...sve samo da a)ne jede b)ne jede na miru.a bio je požderuh.

i ja bi otišla kod ravnatelja iz čiste oholosti i pitala ga da li briga o mojem djetetu u vrtiću uključuje i hranjenje djeteta koje to ne zna ili ne želi raditi samo.ako kaže da-cinkala bi tetu.ako kaže ne cinkala bi njega nadležnim tijelima,jer se tete moraju prilagođavati i uviđavati potrebama djeteta a ne obrnuto.(ne govorimo sada o patologiji tipa "teta ja bi nožem rezao glave""ajde evo ti nož")a ima i djece koja zbog raznih motoričkih kašnjenja sporije usvajaju takve stvari pa se opet referiram na prethodu rečenicu.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

[quote="Peterlin"] samo treba zaključiti da su djeca različita... [quote]

i to je još jedan od razloga moje averzije prema "posličnjivanju" u vrtićima-svi bi trebali raditi sve što radi i većina.a peterlin,ako se ne varam,tvoj sin stariji je imao blažih motoričkih problema?pa je možda i to razlog takvog jedenja.moj je imao najviše motoričkih problema u području šake i usta (gutanje) i normalno mi je bilo da on sa žlicom ne barata ko vršnjaci kad ju je tek otvorio sa 9,10 mjeseci.i normalno mi je bilo da on obrok tipa varivo žvače sto godina (iako me živciralo,priznajem).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

[quote="lasica"][quote="Peterlin"] samo treba zaključiti da su djeca različita...

i to je još jedan od razloga moje averzije prema "posličnjivanju" u vrtićima-svi bi trebali raditi sve što radi i većina.a peterlin,ako se ne varam,tvoj sin stariji je imao blažih motoričkih problema?pa je možda i to razlog takvog jedenja.moj je imao najviše motoričkih problema u području šake i usta (gutanje) i normalno mi je bilo da on sa žlicom ne barata ko vršnjaci kad ju je tek otvorio sa 9,10 mjeseci.i normalno mi je bilo da on obrok tipa varivo žvače sto godina (iako me živciralo,priznajem).
    Je, to je točno... Moj sin je krenuo u vrtić sa 2,5 godine i mnoga druga djeca su već lijepo jela, a njega je najdraža teta S. još dugo hranila...

Nije mi bilo bitno jede li sam ili ga hrane... Ali takvoj djeci nasušno treba motivacija i vježba, pa im treba dozvoliti i POTICATI IH da sami jedu, čak i kad im ne ide... Moj sin to nije volio raditi jer mu nije išlo (a ja sam zeznula stvar jer mi uopće nije palo na pamet da mu dajem u dobi dok to nije osvijestio, tako mi se barem činilo). No, ima ulogu i karakter djeteta - taj moj sin je perfekcionist i uredan, a mlađi nije i ne vjerujem da će ikad biti. Zašto to spominjem? Stariji jednostavno nije volio proliveno (ni ja, ali bih tolerirala, kao što sam uredno puštala mlađem) i ja sam ga linijom manjeg otpora hranila predugo, uskrativši mu vježbe. No, nismo zakasnili, sve smo stigli i odradili. I daleko do toga da je moj sin bio jedini, hranile su tete i drugu djecu...

Da sam imala sadašnje iskustvo u ono vrijeme, dala bih mu žlicu u ruke od početka dohrane, ne da sam jede nego da vježba držati žlicu i s vremenom sam poželi trpati u usta. A iz doba jasličkih godina u našoj kući vrijedi izreka "Tko kraj punog tanjura ostane gladan, sam si je kriv... "

NEma nam druge - gledamo svoju djecu i prilagođavamo se njima. Osim toga, ja sam često gledala tete odgajateljice i od njih "kopirala" ono što mi se uklapalo, a preskakala ono što mi ne bi odgovaralo, iako se ovog drugog zapravo ne mogu ni sjetiti... jedva da bi se nešto našlo. Uglavnom smo profitirali od njihovog iskustva.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •