Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 103

Tema: Dijete ima temp. 39 - majka ne želi liječniku!

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno Dijete ima temp. 39 - majka ne želi liječniku!

Može li mi netko reći, jel to stvarno normalna stvar ili samo meni od djetetove bolesti i tolike temp. odmah skače alarm zabrinutosti do daske?

Došlo dijete iz vrtića, temp. 39, od malaksalosti spava cijelo popodne. Majka ne namjerava uopće s djetetom ići na pregled, posavjetovat se s liječnikom, jer joj je, kako mi se opravdava, navodno liječnik rekao "da ispod 38 ne mora niti dolaziti k njemu"!

Jel to stvarno NORMALNO??? jer ja sam zadnji puta s puno manjom temp. i povraćanjem odmah išao na zaraznu obavit pretrage... a recimo dotičnom djetetovom pedijatru sam s djetetom dolazio i u temp. od 37 zbog bola u grlu i upalnog zadaha, pa mi je čovjek, nakon pregleda, dao antibiotik bez puno razmišljanja.

vrlo sam ZABRINUT, pa bih molio mišljenje da li je takva ravnodušnost doista normalna i uobičajena obzirom na temperaturu ili je ipak pametnije posavjetovat se pregledom kod liječnika? Objavila mi je da će liječniku ići tek ako se temp. drži nekoliko dana! ja to stvarno ne razumijem???

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

kada je dijete u pitanju treba puhati i na hladno(iako ovo nije hladno po meni). ne znam, ja idem doktoru pa neka on mene radije pošalje doma s tim da nije niš nego da nekaj bude. ja moram priznati da sam ovih dana još više zabrinuta radi tih svih gripa koje su nam došle iako uopće nisam paničarka.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako je dijete dobrog općeg stanja, ako se temperatura može skinuti, i ako nema nikakvih dodatnih pojava, tipa osipa, neumornog kašlja, teškog disanja i slično - ne, nema potrebe ići liječniku.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako je u pitanju samo temperatura od 39 stupnjeva ja ne idem liječniku samo zbog toga, dok se i ako ne pokažu još neki drugi simptomi.
    Jasno je da si zabrinut,i ja budem,ali čekam i osluškujem ...
    Stvarno nema smisla prerano juriti pedijatru ako nema drugih simptoma jer tada niti on ne može postaviti dobru dijagnozu.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

pa i ja sam upravo takvog mišljenja, da radije i na hladno pušem, iako se doduše baš nijednom na svoj odlazak liječniku s djetetom nisam vratio kući bez opravdane dijagnoze...

kvragu, šta sad napravit, opet provest na iglama do jutra zbog toga što se mami neda liječniku po dijagnozu! a da je barem pored mene u krevetu pa da znam kako mu je u svakom trenu, i da mogu utjecati na pogoršanje, ovako samo strepim od majčine ravnodušnosti i inertnosti i molim boga da se nešto nepopravljivo ne zakuha zbog toga!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Molim da nas se preseli na zdravlje djece.

Tata!,iskreno ne vjerujem da je majka dijeteta toliko neozbiljna i nepouzdana da ne bi reagirala da se dogode neki simptomi koji bi upućivali na neodgodiv odlazak liječniku.
    Svi smo mi nervozni i na iglama kad su nam djeca bolesna,i čekanje je nešto što nam teško pada .Ali u interesu dobre dijagnoze,nemaltretiranja dijeteta čekanjem po čekaonicama i dobivanja lijeka koji nam možda nije potreban dobro je strpiti se i pričekati neko vrijeme.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Stvarno nema smisla prerano juriti pedijatru ako nema drugih simptoma jer tada niti on ne može postaviti dobru dijagnozu.
    e sad ovo "prerano" mi nije jasno... pedijatrica u suprotnoj smjeni nam je baš u jednoj zajedničkoj posjeti, oboma otvoreno savjetovala, da ne treba čekati "zadnji čas" da bi se došlo, kad upala već debelo uznapreduje, jer dijete puno trpi, a dijagnozu se može uspostaviti i ranije! tak da mi nije jasno što je to "ranije", meni se uvijek čini kad dođe do takve temp., ko da je već debelo kasno... a puno mi nervozi prodonosi i to što nije kraj mene, da mogu u svakom trenu znati kako se osjeća i odreagirati ako se pogorša ili umiriti ako krene na bolje!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tu bi se md slozio s tobom. ja ne idem pedijatru dok god dijete ne promijeni ponasanje. ako je klonuto i umorno i ujutro nakon spavanja, onda idem. bez obzira na temperaturu i kasalj i tako. zadnja 2 puta nisam mjerila temp jer nisam imala toplomjer, ali su bili vruci. i ne snizavam temperaturu dok se dijete normalno ponasa.

ja osobno nisam bila kod doktora vec jedno 5 godina, jer idem samo ako je stvar ozbiljna a to je skoro nikad.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

pa ako dijete spava cijelo popodne meni se čini da i nije dobrog općeg stanja baš. koliko ja znam treba pričekati par sati, probati sniziti temp.ali ako to traje cijeli dan :/ . konkretan primjer prijateljičine male od prije 10 dana: temp.od jutra isto 39, do navečer nisu uspjeli ju spustiti iako je mala normalno jela i ok se ponašala no navečer su nazvali ped.i rekla je da dođu odmah jer ako malo dijete kuri s tako visokom temp.dugo radi mozga koji se još razvija može doći do nekih napadaja sličnih epilepsiji(koji nisu tako opasni ali tko bi riskirao da do toga dođe svejedno).
    tata! ne brini majka će valjda ipak pratiti dijete i stanje tokom noći a sutra ćete vidjeti da li ići.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Može se dogoditi da temperatura prođe bez bolesti.
    Npr.moj sin je popodne i većer imao temperatu koja je ispod pazuha išla do 39 stupnjeva .Po noći je bilo ok,drugo jutro ko da ništa nije bilo.
    Kad je imao temperaturu bio je malaksao i bolila ga je glava,odspavao je do jutra i bio ko nov.
    Ne kažem da je to slučaj kod vas,ali temperatura sama po sebi bez simptoma koje je lijepo navela Mima nisu indikacija za odlazak liječniku odmah i sad.
    Visoka temperatura kod djece znači da se organizam bori sa mikrorganizmom,a visina temperature nikako ne znači da je debelo kasno,jel dijeca potpuno drukčije reagiraju od nas odraslih.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

spavanje je dio procesa oporavka. dijete moze vise spavati i dalje biti normalno kad je budno. pa i mi spavamo puno kad nas bolest hvata.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa jesu li skidali temperaturu? Temperatura koja se ne može skinuti, ili raste vrlo brzo nakon što je malo pala definitivno jest razlog za kontakt sa liječnikom. Temperatura koja se normalno skida, dijete živne kad temperatura padne, ne odbija tekućinu - to nije za liječnika.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zarrin prvotno napisa
    pa ako dijete spava cijelo popodne meni se čini da i nije dobrog općeg stanja baš. koliko ja znam treba pričekati par sati, probati sniziti temp.ali ako to traje cijeli dan :/ . konkretan primjer prijateljičine male od prije 10 dana: temp.od jutra isto 39, do navečer nisu uspjeli ju spustiti iako je mala normalno jela i ok se ponašala no navečer su nazvali ped.i rekla je da dođu odmah jer ako malo dijete kuri s tako visokom temp.dugo radi mozga koji se još razvija može doći do nekih napadaja sličnih epilepsiji(koji nisu tako opasni ali tko bi riskirao da do toga dođe svejedno).
    tata! ne brini majka će valjda ipak pratiti dijete i stanje tokom noći a sutra ćete vidjeti da li ići.
    Ako misliš na febrilne konvulzije one nemaju veze sa visinom ,niti trajanjem temperature.
    Imaju veze sa naglim porastom ili spuštanjem iste.
    Tako da stvarno nema potrebe paničariti .

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Znam da naša pedijatrica kaže da zbog povišene temperature bez nekih drugih simptoma ne treba odmah trčati liječniku, već je bolje sačekati dan-dva da se razvije klinička slika.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ako misliš na febrilne konvulzije one nemaju veze sa visinom ,niti trajanjem temperature.
    Imaju veze sa naglim porastom ili spuštanjem iste.
    Tako da stvarno nema potrebe paničariti .
    ne mislim to ja nego je njihova ped.mislila da je to nagli porast ako je došla do 39 brzo, ja sam samo rekla što je ona mojoj prijateljici rekla da naprave. mislim da to nije paničarenje. moj stav je takav( stric mi je pedijatar pa njega pitam za savjete): spuštati temperaturu, paziti da dijete ne dehidrira i pratiti opće stanje ali ne u nedogled pa ponavljam rađe neka me vrati doma nega da je nešto, ako nakon svih navedenih postupaka nema pomaka. a dobar ped.dijagnostičar može vrlo brzo postaviti dijagnozu kada su i temp. u pitanju. a ponavljam, baš u svrhu ne paničarenja, da vjerujem da i ova majka će poduzeti što treba kod temp.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Pa jesu li skidali temperaturu? Temperatura koja se ne može skinuti, ili raste vrlo brzo nakon što je malo pala definitivno jest razlog za kontakt sa liječnikom. Temperatura koja se normalno skida, dijete živne kad temperatura padne, ne odbija tekućinu - to nije za liječnika.
    x

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Također sam mama koja, dijete sa temperaturom 39, koja se da kontrolirati , odnosno spušta se kad je tretiram, a bez drugih simptoma tipa; otečenih žlijezda, povraćanja, kašlja, proljeva, bolova u grlu....ne trčim liječniku.
    U nekoliko navrata su imali takvu temperaturu, pospanost mi je normalna posljedica borbe dječjeg tijela s njom i rješavali smo je doma.
    Smatram dobrim to što je dijete pospano, obično se probude boljeg općeg stanja.
    Mislim da si nabrušen previše na ex wife ili neupućen u pravo stanje djeteta. Jedno od toga se da isčitati u tvom pitanju.
    Na tvom mjestu bi probala nazvati dr pa pitati, da ne nagađaš.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tata!,iskreno ne vjerujem da je majka dijeteta toliko neozbiljna i nepouzdana da ne bi reagirala da se dogode neki simptomi koji bi upućivali na neodgodiv odlazak liječniku.
    nažalost, sirius i ja bih više od svega želio imati takvo usađeno mišljenje, ali dosadašnja praksa me debelo razuvjerila... čini mi se da je ona sebe doslovno uvjerila da nema potrebe promptno reagirati i da uvijek ima dovoljno vremena za reakciju!

pa se tako danima dijete previjalo u krevetu u bolovima (bili su na moru). Tražio je svaki dan čuti tatu na telefon (iako mama nije to uopće prakticirala), na moje preklinjanje da poduzme nešto i ode kvragu liječniku, samo je odmahnula i dala svoju nadridijagnozu kako je to stomačić i samo čekaju "kakicu" da prođe... možeš mislit u kakvim se bolovima grčilo dijete kad je nakon 3 dana (prvi kontakt s liječnikom) hitno morao na operaciju slijepog crijeva - trogodišnje dijete!

prije toga slučaj - četiri dana je gorio u temp. 39 koja nije spadala.. tad mi je puko svaki film i otišao sam po dijete i trenutno uzeo bolovanje (jer ona nije željela uzet svoje), i otišao odmah s djetetom u Klaićevu, ustanovili su da mu je dobijena terapija subdozirana i prepisan neučinkovit antibiotik! do kraja dana imao je konačno normaliziranu temp., a u roku 24h vidno poboljšanje.

ima još nekoliko živih primjera "pouzdanosti", ali mislim da nema potrebe o tome... nažalost, da nisam toliko opečen u njenu "poduzetnost" i osjećaj ravnodušnosti prema djetetovoj bolesti, vjerojatno ne bih ni upola bio toliko zabrinut!

ali nije to tema mog javljanja, nego stjecanje neke opće informativnosti o alarmantnosti takve temp. - da li i ostali temp. 39 doživljavaju s odmakom i počekom i je li to doista uobičajena i neopasna praksa, ne reagirati odmah, nego pričekati dan dva da se vidi stanje?! za početak bi me to bar donekle umirilo!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

bezveze mi je da pričamo sad o tome da li je čovjek nabrijan na bivšu ili ne, pa samo je pitao za savjet mame koje su možda u tome iskusnije od njega

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja bi išla da ne mogu skinuti temp. bez obzira ima li još kakvih simptoma ili ne.
    Tata! Kakvih još info imaš osim toga da dijete ima temperatutru?
    Ako sam smatraš da treba doktoru možeš li ga pokupiti i odvesti ili bi BŽ oko toga radila problem,
    a možda i zna da ćeš ti ići pa se 'ne da' njoj :/
    Ja bi tako, uzela dijete i odvela doktoru a ona nek radi kaj oće.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam jedna mama koja ne trci odmah doktoru. Pogotovo u ova doba, kad su cekaonice krcate bolesnih i velike su sanse da jos stogod tamo pokupimo. Takvu temperaturu spustam, (ne)spavam s djetetom, pipam, osluskujem. Naravno da, ako mi se zali na velike bolove ili vidim da se cudno ponasa, reagiram. Pazim da ne dehidrira. Tako da ne mislim da je tvoja bivsa neodgovorna zato jer nije odmah pojurila doktoru.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Drago mi je da si se umirio.Kad je dijete bolesno treba biti hladne glave .

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj petraa prvotno napisa
    Mislim da si nabrušen previše na ex wife ili neupućen u pravo stanje djeteta. Jedno od toga se da isčitati u tvom pitanju.
    uh petraa što bih ja mogao sve iščitati o nabrušenostima iz ovdašnjih tema prema svojim bivšim partnerima (doduše muškim), al to opće nije tema, nit želim da u to skrene ova tema!

istina je da nisam opušten u ozbiljnostima reakcija svoje BŽ prema djetetovim bolestima i tegobama, ali objasnio sam da ne želim o tome ovdje polemizirati, nego želim steći informativnost iz prakse kako druge majke reagiraju na temp. svoje djece! OK?!

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

bezveze mi je da pričamo sad o tome da li je čovjek nabrijan na bivšu ili ne, pa samo je pitao za savjet mame koje su možda u tome iskusnije od njega
    debeli potpis i molim da ne ode tema u prepucavanja, zbog nekih!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako se ne može skinuti temperatura, pod uvjetom da je dana dobra količina lijeka, ako temperatura malo padne pa za sat dva opet naraste na još višu vrijednost, ako dijete neće piti, ako je malaksalo, odsutno, i kad temperatura padne, ako ima osipa, ako neumorno kašlje - a to ti znači da ne prestaje kašljati (bez brige, to se prepozna) onda je vrijeme za liječnika. Inače, ako sa djetetom koje 'samo' ima temperaturu odeš doktoru, posebno na Hitnu, sigurno ćeš otići kući sa antibiotikom.

zizi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kina prvotno napisa
    Ja sam jedna mama koja ne trci odmah doktoru. Pogotovo u ova doba, kad su cekaonice krcate bolesnih i velike su sanse da jos stogod tamo pokupimo. Takvu temperaturu spustam, (ne)spavam s djetetom, pipam, osluskujem. Naravno da, ako mi se zali na velike bolove ili vidim da se cudno ponasa, reagiram. Pazim da ne dehidrira. Tako da ne mislim da je tvoja bivsa neodgovorna zato jer nije odmah pojurila doktoru.
    Potpisujem.

A temperaturu do 38 niti ne spuštam, ako ju dijete dobro podnosi, (znači ne plače, ne tuži se na glavobolju i sl.), a to da više spava mi se čini normalnim, dapače poželjnim.

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Tata! Kakvih još info imaš osim toga da dijete ima temperatutru?
    evo ovako došao je iz vrtića u 15h s temp. 39, malaksao je (znam da je to kod njega stvarno u iznimnim situacijama), cijelo vrijeme spava, dakle nisam ga cijelo popodne i večer, niti u nekoliko navrata mogao dobiti na telefon, popričati malo umiriti ga... znači spava cijelo vrijeme! koliko sam shvatio, spadne temp. nakon spuštanja, al se opet vrati, uglavnom je 39!

Ako sam smatraš da treba doktoru možeš li ga pokupiti i odvesti ili bi BŽ oko toga radila problem, a možda i zna da ćeš ti ići pa se 'ne da' njoj :/
    ma ne bih htio radit dramu od toga, ali ako i ovaj puta neće uzet bolovanje, onda ću morati nešto poduzeti po pitanju alarmiranja CZSS, jer doista si u pravu na kraju UVIJEK dijete završi s tatom na bolovanju i kod doktora!

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Misliš li da bi jako bolesno dijete mogla držati doma iz neke svoje komocije
    bez obzira kaj vidi da mu je loše,
    i čekati da ga ti odvedeš?

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

jutro je pametnije od večeri, pa ćemo vidjet... uglavnom vidim iz reakcija da nije baš neuobičajeno pričekati, pa sam eto bar malo umireniji!

hvala na savjetima

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I to što kažeš, temp. obično divlja nevečer i po noći,
    ako i ujutro bude 39 ili jako visoka ja bi išla dr.
    Sretno i javi nam kako je malac

Banned
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Misliš li da bi jako bolesno dijete mogla držati doma iz neke svoje komocije bez obzira kaj vidi da mu je loše, i čekati da ga ti odvedeš?
    pa ne bih sad o tome, imam svoje mišljenje, al nema potrebe ga ovdje javno iznosit jer nimalo neće pokupit simpatije, niti biti okarakterizirano kao objektivnost s moje strane! Tak da ti iznošenje mog mišljenja nema smisla, jer mi osim živcirancije neće donijet niš pametno!

iznio sam jedan konkretni slučaj njene reakcije na četverodnevnu temp 39. Uglavnom u zadnjih godinu dana nije bila s djetetom na bolovanju, nego ja, hitne posjete Klaićevima i Zaraznima (opravdane) - isto tata.

Mislim da je u najmanju ruku stvar u njenoj inertnosti prema toj problematici, ali i u debelom oslanjanju na moju roditeljsku odgovornost. Što ipak mislim da nije baš u redu, jer rado bih se i ja oslonio, barem tolko da ne moram noći na iglama provodit i strepit hoćel uzet bolovanje ili ne...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma pitala sam samo zato da ako misliš da bi, uzmi dijete i odvedi ga doktoru, ako smatraš da je to potrebno,
    a ovo drugo možeš riješavati i poslije.
    O dijetetu je ovdje riječ, toga se i držim.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moj maleni je jednom imao visoku temperaturu. Curio mu je nos užasno, ali bistro več cca 14 dana i povremeno je malo zakašljao, opće stanje super. Probudio se s malo povišenom temperaturom (ispod 38). Budući da je bio petak otišli smo kod dr. da ga presluša i pregleda, jer mi je to več predugo trajalo. Dr. kaže sve super. Uši ok, grlo ok, diše ok,... Nema terapije, samo čistiti nos.
    Do večeri maleni je več imao 39,4 i bio je baš malaksao i umoran, ali budući da je uzimao tekučinu, i pomalo hranu, i temp. se je dala skinuti tuširanjem i paracetamolom, a i bili smo to jutro kod dr., odlučila sam pričekati do drugog dana. Zaspao je u 19, po noći sam mu mjerila temp. i još jednom dala lijek, u 4.00 se probudio, sjeo i rekao: Mama, idemo se igrati! Temperaturi više niti traga. :D

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moj savjet,

ako dijete i dalje ima temperaturu, i ti imas "feeling" da majka ne poduzima dovoljno, odnosno ne vodi ga doktoru - odvedi ga ti. Bez vaganja tko poduzima premalo, tko previse, tko je na bolovanju, tko nije....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Teta Eta prvotno napisa
    Moj savjet,

ako dijete i dalje ima temperaturu, i ti imas "feeling" da majka ne poduzima dovoljno, odnosno ne vodi ga doktoru - odvedi ga ti. Bez vaganja tko poduzima premalo, tko previse, tko je na bolovanju, tko nije....
    X

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ako je dijete dobrog općeg stanja, ako se temperatura može skinuti, i ako nema nikakvih dodatnih pojava, tipa osipa, neumornog kašlja, teškog disanja i slično - ne, nema potrebe ići liječniku.
    Potpis.

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Što se temperatura tiče, do 38 ne spuštam jer je to temp na kojoj se tijelo uspješno bori protiv raznih virusa i viroza i ona je itekako potrebna da bi organizam ozdravio i ubio napasnika. Temperature iznad toga skidam paracetamolom do 39 C, iznad toga obavezno Dalsy. Naravno uz manje odjeće, tuširanje. Djeca su usljed temperature često pospana, bezvoljna, nikakva. Ja sam prva paničar i čim moje dobiju temperaturu ili je nešto slično što mi se baš i ne sviđa me uhvati panika da nije štogod ozbiljnije. Pogotovo ako se dogodi usred noći, nekada se počnem sva tresti od straha da se djetetu nešto ne dogodi. U slučaju temp javim se liječnici pa s njom vidim što i kako dalje, da li da dolazimo ili ne, slijedim uputu pa ako vidim da se stanje pogoršava idem dr ili u slučaju da ona ne radi jurim u Klaićevu. Radije pušem i na hladno nego da se nešto zakomplicira.
    Trenutno mala kašlje već 2 mj, dr ništa ne čuje a kašalj je sve gori. Na pretrage smo naručeni tek 30.11. i sve razmišljam prisiliti dr ako ne bude išlo drugačije da mi da uputnicu za hitne pretrage jer se već brinem prekomjerno i već noćima ne spavam od njenog kašlja ( čak i kada e kašlje ne mogu spavati jer brinem).
    Dakle savjet je radije otići dr. neka radije kaže kako se još ne može definirati što je djetetu i pošalje vas doma na promatranje dan-dva uz napomenu u kojim slučajevima hitno reagirati i dovesti dijete, nego da ispadne da dijete ima tko zna što i da bude kakvih komplikacija.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja potpisujem mikku

jednom sam zbog visoke temperature (skoro 40) i muževe panike popustila i vodila dijete na hitnu.
    doktor nas je skoro istjerao jer je rekao da smo došli bez veze, da je dijete ok, da nije previše malaksala. kaže da je vratimo kući i pričekamo da se situacija smiri. ako se pogorša, nek se vratimo.

nije se niš pogoršalo pa se nismo vratili.

drugi put je mm, dok mene nije bilo doma, zaključio da treba doktoru jer M. ima temperaturu. vodio je. kaže doktorica da je početak nečega, ne zna točno čega, ali je svejedno preventivno dala antibiotik

nisam joj ga dala jer sam smatrala da nema potrebe. za 2 dana je bila ko nova.
    od tada mm ne govorim kad M. ima temperaturu, on ni ne primijeti (toliko o tome koliko joj je loše :/

tako da, tata!, ne moraš se previše brinuti. pokušaj pratiti situaciju, ako ne bude išlo na bolje ili ako krene na gore, stigneš kod doktora.
    ako misliš da nećeš biti miran dok ga doktor ne pregleda, vodi ga.

vjerujem da ti je, kao što sam kažeš, najgore to što nisi uz njega

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...
    Mislim da je u najmanju ruku stvar u njenoj inertnosti prema toj problematici, ali i u debelom oslanjanju na moju roditeljsku odgovornost. Što ipak mislim da nije baš u redu, jer rado bih se i ja oslonio, barem tolko da ne moram noći na iglama provodit i strepit hoćel
    Jasno da bi se i ti volio osloniti, odnosno imati povjerenja da će majka reagirati kako treba i pravovremeno kad je dijete bolesno, ali ako to ne ide, ne ide. Na neke ljude se jednostavno ne možeš osloniti.

Ja sam svoju malu kod 39 vodila pedijatru, imala je problema s anginama, i uvijek je to bilo u pitanju (sve dok nije izvadila mandule). Spustila bi temp i išla pedijatru. Moja mala sva klone kod 39 i ja nisam jednostavno dovoljno "hrabra" da čekam.

Ako djetetu danas ne bi bilo bolje, ako ga ona neće odvesti, odvedi ga ti.
    Znam da te to ljuti i frustrira, ali bolje tako nego se živ izjedati hoće li bž reagirati pravovremeno ili ne. Jedino, valjda bi ti dala da odvedeš dijete pedijatru? :/

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zizi prvotno napisa
    Citiraj kina prvotno napisa
    Potpisujem.

A temperaturu do 38 niti ne spuštam, ako ju dijete dobro podnosi, (znači ne plače, ne tuži se na glavobolju i sl.), a to da više spava mi se čini normalnim, dapače poželjnim.
    xxx

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja isto ne trčim kod doktora kad ima samo temp. a pogotovo ne isti dan kad dobije temp. Nama je pedica bila rekla da je do 3 dana temp.normalno kod male djece ako nema popratnih simptoma i da netreba za to kod doktora.

Pitanje je i kako tvoje dijete inaće ima temp. Npr. moj stariji sin nikada nema temp. tako da ako ima i 38 kod njega je to jako ozbiljno i treba ići kod doktora. Ovaj mlađi pak dobije temp. za svaku sitnicu i to uvijek preko 39 tako da ne dižemo paniku oko toga.

Kako je danas mali?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tata molim te primjeti da imamo i druge podforume na ovom forumu - ne samo roditeljski. U skladu s tim selim temu na zdravlje djece.

I da, ja ne vodim dijete doktoru samo zato sto ima visoku temp - mora imati nesto vise od samo temperature da bih ja poskocila i odjurila. Spavanje i tekucina su do sada uspjesno rijesili sve nase visoke temperature.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam isto u grupi koja tek nakon cca 3 dana temperature ide kod doktora i za sebe i za dijete.
    Na temperaturu od preko 39 vjerojatno bih nazvala pedijatricu i telefonski rekla simptome i pitala ima li smisla da dođemo.

S jedne strane i inače sam takav tip da ne idem doktoru ako mislim da će bolest proći sama od sebe, a s druge strane u početku smo znali zbog bezveznih pregleda (na koje bi me nagovorio mm, naravno, recimo zacrvenjeno oko) pokupiti u čekaonici neku virozu... tako da gledam sve što mogu riješiti doma i telefonski.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno temperatura

E ovako je meni telefonom rekla osoba sa pedijatrije (možda dok, možda ssestra - nije se predstavila) kad sam nazvala i pitala u kojem roku mora djelovat plicet tj. kad moram dovest dijete: "A ŠTA ĆETE VI SAD ZA SVAKU FIBRU DOVOVIT DIJETE!?"
    Evo i druge situacije. Tri dana dijete ne jede i malaksalo je poprilično i ja ne idem u dok. i onda treći dan uhvati me panika i odem na hitnu, a tamo me operu da zašto tri dana nisam odvela dijete u svoje ped., i svašta drugo šta ne bi ni navodila iz poštovanja prema njihovoj struci.
    Samo sam joj skrušeno rekla da me uhvatila panika i da se to ljudskoj radi nekad dogodi.
    I sad ti budi pametan.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ću reći iz svog iskustva i iskustva s djetetom, kad sam ja bolesna rijetko idem doktoru (rijetko me zaboli grlo, i tek kad ne mogu gutati i imam temperaturu idem doktoru, prije toga koristim ili pastile ili propolis u kapima, redovito ispiranje nosa neti posudom uglavnom pomogne, jer upale grla mi uglavnom dolaze od sinusa). Mali mi ne može reći šta ga i koliko boli, pa se ravnam kao i drugi, nekim općim pokazateljima - da li se temp može spustiti, koliko brzo raste, kašalj, opće stanje, da li jede i pije... U 26 mjeseci popio je dva antibiotika i to su jedina dva puta kada smo išli doktoru zbog temperature 39, kašlja, zelenog i žućkastog curenja iz nosa. DIjagnoza je bila upala grla. Ali nije bio malaksao, temp. se dobro skidala sa paracetamolom, i igrao se ali nije htio jesti, samo je cicao.

Ovih sezonskih bolesti se ne bojim nešto pretjerano, ali oprezna sam, jer imam (možda neopravdan) strah od onog galopirajućeg meningitisa, pa kad primjetim da ima temperatauru, redovito mjerim (na uhu ili sljepoočnici) da ne bi naglo skočila temperatura. Uz ostale simptome, već nabrojane. I moja osobna granica tolerancije temperature je negdje oko 39,5 (tada bi letila na hitnu)

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto ne letim pedijatru za svaku temperaturu (prije jesam, za prvu).

no, ako se uz temperaturu pojavi osip (pazuh, prepone, trbuh, iza uha - naječešće) ili se isti vidi nakon pritiska - treba otići kod pedijatra, ali mu najaviti dolazak.

Kod temperature koja postepeno ne jenjava (mislim kroz par dana), ako je dijete stalno klonuto, bezvoljno, te ima još neke bolove, trebalo bi posjetiti pedijatra. Kod nas je to obično bilo nakon 3 dana..

I zadnje iskustvo:
    Prošli tjedan smo završili na Srebrnjaku zbog laringitisa i upale dušnika. Za dva dana smo morali posjetiti svojed pedijatra.
    Prilikom tog susreta, ona nam je rekla da ne dovodimo dijete ako ne procijenimo da je stvar ozbiljna. Ima previše viroza i dijete u čekaonici uz svoju bolest pokupi još neku novu.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

malo ot, ali moram.
    mamma san što su vam rekli kad ste došli s laringitisom na srebrnjak? znam da oni to baš ne vole i da upozoravaju da se drugi puta ide kod otorinca. ili sad imaju drugu politiku?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja mala je do sad samo jednom imala temperaturu, s 16 mj. Imala je oko 38 i dali smo joj sirup i otišli pedijatrici. Tam je ispalo da ima 39,5 u guzi i nikakvih simtoma pa nas je pedijatrica poslala u bolnicu na pedijatriju, na pregled i kontrolu urina. Kod pedijatrice je dobila paracetamol čepić i pala joj je temperatura, ali kad smo došli u bolnici na red već je opet imala 39,5 i dobila voltaren čepić. Činilo mi se da joj je temperatura rasla čim se uznemirila zbog pregleda. Na kraju je ispalo da simptoma uopće nema i da je crp lagano povišen. Isto vremeno su joj rasla min. 4 zuba i svi su mi rekli da sigurno nije od toga, ali drugi dan je temp. već bila oko 37,5 a treći je bila normalna, a desni su bile crvene i otečene.
    Uglavnom u bolnici su nam rekli da se često roditelji uplaše kad dijete dobije temperaturu i odmah dojure a da nije dobro ni doći prerano jer se onda ne može ni otkriti ništa kad se bolest još ne razvije. Poslali su nas doma nek skidamo temperaturu i javimo se ako se kakvi simptomi pojave i na kraju ispalo da nije ništa.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

tata! da li je pala temp?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Samo zbog temperature (ako nije preko 40) ne idemo doktoru. Temperatura bez nekih drugih simptoma po mom može trajati do 3 dana i ako je niža od 38 ne dajem lijekove. Ako traje duže odemo doktoru. Povraćanje može trajati pol dana i proljev oko jedan dan, ako je dulje idemo doktoru. M. još nije popila antibiotik, a nije ni nešto bolesna. Uglavnom pedijatrici idemo po ispričnicu za vrtić.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •