Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 101

Tema: Bebe 0-1 i konzumacija meda

  1. #1
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno Bebe 0-1 i konzumacija meda

    drage mamice da li neka ima informacije od kada male bebe mogu početi konzumirati med.

    mi ga koristimo već godinama. prirodni, ekološki, organski med, certificirani (dakle nema treitiranja pčela antibioticima, nema metalnih boxova, nema umjetnih boja gradivnog materijala, zagađivača u blizini itd..100% priroda), direktno od jednog obiteljskog medara sa sela koji ne prodaje med po dućanima već samo na svom imanju koje se nalazi u prirodi bez prometnica i zagađivača u blizini.

    i sad mene zanima od kada bebice mogu početi dobivati malo meda u papicu. da li od 6 mj. i dohrane ili tek kasnije od 1 godine ili još kasnije ?

    i da li zna tko može li beba dobivati već malčice meda na prst recimo, a dok se još samo doji, recimo od 3 mj. ili to ne bi bilo pametno pošto je med sladak pa postoji mogućnost da neće više htjeti cicu ?

    hvala unaprijed

  2. #2
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,707

    Početno

    Nije pametno davati niti malo pogotovo prije navršene godine jel je med jak alergen pa može doći do reakcije.Neki preporučaju čekati do navršene druge ili duže...

  3. #3
    Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Agram - centar, jug i negdje između
    Postovi
    1,508

    Početno

    med se ne preporuča prije 2. roćkasa

    ima roditelja koji ga daju i prije, i nemaju posljedica, ali se ne preporuča

    (nemoj me držati za riječ, ali mislim da je štos u alergijskim reakcijama - malo proguglaj)

  4. #4
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Med se dojenčadi do godinu dana ne daje prvenstveno zbog opasnosti od botulizma!

  5. #5
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    hvala na odogovorima, ali uz malu opasku na linkani članak i bakteriju.

    veću glupost i netočnost već dugo nisma čitala. članak je pisao netko tko blagog pojma nema o medu.

    med izvor bakterija, itd...đizus. sva hrana je izvor bakterija ukoliko nije proizvedena ili obrađena kako spada.

    inače povrće, riba i voće, kao i hrana konzervirana u kućnoj radinosti zimnica prije svega), trula hrana, izmeti mačka, štakora itd... najčešći su prijenosnici te toksične bakterije Clostridium botulinum - što u rodinom članku nigdje nije spomenuto. čalnak je nevjerojatno nabacan i površan i prije svega kod laika može izazvati bezrazložnu paniku jer naprosto nisu uopće nabrojane one bitne činjenice oko te bakterije.

    bez zle namjere ali rode bi se trebale ponekad oko nekih stvari ipak malo detaljnije i šire educirati prije nego napišu ovaka jedan senazacionalističo-bulevarski članak.

  6. #6
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj Juroslav prvotno napisa
    med se ne preporuča prije 2. roćkasa

    ima roditelja koji ga daju i prije, i nemaju posljedica, ali se ne preporuča

    (nemoj me držati za riječ, ali mislim da je štos u alergijskim reakcijama - malo proguglaj)
    thx.

    je može biti jak alergent, to sam zaobravila spomenuti, ali zanimalo me da li netko zna još koji razlog osim tog, iskustveno možda.

    inače ono što ja znam (kada se radi naravno o provjerenom i certificirano medu što znači strogi nadzor - njemačka npr.) da majke koje godinama konzumiraju med i pčelinje proizvode kao što su propolis, pelud ili matična mliječ njihove bebe/djeca nisu alergična na pčelinje proizvode.

    inače po pitanju takvih stvari ne googlam, jer bez obzira na sve, ali googl i člnaci na internetu vrlo često znaju biti nepotpuni, nestručni i netočni. i čovjek, laik koji nije temeljno upoznat sa tematikom može si napraviti više štete nego koristi takvim načinom informiranja.

    no, dobro ima vremena, raspitat ću se kod svoje babice i svog pedijatra kad dođe vrijeme za to.

    u svakom slučaju hvala.

  7. #7

  8. #8
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Citiraj moia prvotno napisa
    ... veću glupost i netočnost već dugo nisma čitala. članak je pisao netko tko blagog pojma nema o medu...
    S obzirom da očito sve znaš o medu, pročitaj malo o bebećem botulizmu, bez da odmah tvrdiš da je senzacionalističko-bulevarska priča.
    Proguglaj "infant botulism, honey" pa pročitaj samo ono što ćeš naći na prvoj strani. Garantujem ti da nećeš naći ni jednu stranicu koja preporučuje korištenje meda u ishrani male djece.

    S obzirom da do ovoga vjerovatno ne možeš doći, evo ti citat:
    Association Between Honey Consumption and Infant Botulism: Conclusion
    More than 1000 cases of infant botulism have been reported to the CDC over the past 3 decades. These numbers are alarming because this illness can be fatal if left untreated. Numerous case-control studies and case reports led to the conclusion that consumption of honey by children younger than 12 months old is a positive risk factor for the development of infant botulism. In addition, analyses of honey products showed that approximately 10% of samples tested positive for C. botulinum toxin or spores. Clinicians should not recommend honey-containing supplements or the use of honey as a flavoring agent for infants in this age group.
    Association Between Honey Consumption and Infant Botulism
    Maria G. Tanzi, Pharm.D., Michael P. Gabay, Pharm.D.
    Medscape Pediatrics
    Published: 11/19/2002

    P.S. National Honey Board - Infant botulism (.pdf)
    Oni, valjda, znaju mnogo o medu

  9. #9
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    draga hvala, ali ja ne živim u USA već u Europi i slijedim i čitam euoropske standarde ne američke.

    žao mi je što je to tako, ali primjećujem da se Hrvati nevjerojatno mnogo orijentiraju na USA pored čitave zapadne Europe koja je daleko prizmenija, daleko rigiroznija po pitanju svega, pa tako i kvalitete i kontrole iste. o tradiciji prozovdnje i kontrole da ne govorim. USA po mngočemu kaska za dobrom starom Europom, pa i po tome.


    a ovdje mi linkaju US upravni organ pod USDA koji ne postoji niti 30 godina.

    inače, draga, med samo može biti jedan od MNOGIH izvora te bakterije ukoliko nije preikladan način proizveden i držan. daleko opasnije su zimnice iz kućne radinosti naših baka, kao i natrulo voće i povrće, riba.

    da bi se zaštitilo od te bakterije treba posvetiti malo većem asortimanu namirnica pažnju kao i njihovoj pripremi i držanju / konzerviranju.

    med je samo jedan i to mogući, ne i pouzdani izvor. ukoliko ta jezična razlika išta znači.

  10. #10
    Achan avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    188

    Početno

    Ja oduvijek konzumiram ogromne količine meda. Moja beba ima atopični dermatitis odnosno alergijsku reakciju. Između ostalog primjetila sam da joj smeta i med. Da se razumijemo, ona ga nije nikada ni okusila, smeta joj kad ga ja jedem, a dojim. Na temi o atopičnom dermatitisu ima još mama koje su primjetile da bebama smeta kada jedu med.
    Mislim da je ipak bolje pričekati.

  11. #11
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj vještičica prvotno napisa

    P.S. National Honey Board - Infant botulism (.pdf)
    Oni, valjda, znaju mnogo o medu
    mnogo o medu znaju prije svega oni koji ga generacijama proizvode i istražuju, testiraju ( u njemačkoj 1 x godišnje obavezno), recimo to su neki od njemačkih pčelara koji se bave medarstvom / pčelarstvom i 200 godina, a neke njemačke udruge su stare i preko 100 godina, kao i njemačka istraživanja...

    sasvim je to jedan drugi standard...u Hr čovjek ne može naći niti organsko mlijeko (bio), a kamoli organski med. poznajem nekoliko pečalara u Hrvatskoj i najveći domet je eko proizvodnja. organska na žalost ne. jedan jedini ima koji je tek u začetku, no, i to kada sam vidjela koji materijal koristi gdje su smještene pčele radilice, a navodno kao organski med. u njemačkoj bi za to kao prvo platio kaznu, kao drugo bila bi mu oduzeta licenca za certifikat - organsko (bio).

    neko je spomenuo USA i znanje o medu ?

    ja eto ne trebam ići dalje od dobre stare i pouzdane Njemačke. inače ako netko nije znao Njemačka je No. 1 zemlja u svijetu po zelenoj (bio/organskoj) proizvodnji kao i strogoči kontrole iste. inače i po zdravstvenoj skrbi što uključuje brigu oko trudnica i dojenčadi.


    inače sjećam se da sam svojedobno baš na ovom forumu čitala čega se sve žene boje i što ne žele konzumirati u trudnoći od silnog straha, a sve uslijed posve pogrešnih i prije svega nepotpunih informacija.

  12. #12
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    moia, a zašto si uopće postavila to pitanje, kad ti očito o tome imaš svoje mišljenje i kategorički odbijaš čuti bilo koje drugo?

  13. #13
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj Achan prvotno napisa
    Ja oduvijek konzumiram ogromne količine meda. Moja beba ima atopični dermatitis odnosno alergijsku reakciju. Između ostalog primjetila sam da joj smeta i med. Da se razumijemo, ona ga nije nikada ni okusila, smeta joj kad ga ja jedem, a dojim. Na temi o atopičnom dermatitisu ima još mama koje su primjetile da bebama smeta kada jedu med.
    Mislim da je ipak bolje pričekati.
    uzroci atopijskog deramtitisa kod dojenčadi nisu u poptunosti razjašnjeni (dakle ne 100% pouzdano), ali se dovodi u usku vezu sa genetskim nasljeđem vezanim za imunološki sustav što dovodoi do toga da oni sa genetskim predispozicijama jače regiraju na supstance iz okoliša, nego oni koji nemaju genetske predispozicije.

    kod epotijskog deramtitisa je funkcija kože poremečena. otkiveno je da defekt u genu vodi do toga da se ne izgrađuju određeni strukturni proteini vaćni u izgradnji / obnovi kože što naravno dovodi do upala koće kao i alergijskih reakcija.
    genetske predispozicije naravno mogu nadilaziti oca i majku i sezati malo dalje u obitelji. kao i što se može raditi o recesivnom genu, ne dominantnom.

    inače slažem se, i ja bih svakako pričekala sa medom, i ne samo sa njime uslijed atopijskog deramtitisa ili uslijed pojave bilo kakve druge alergijske rakcije kod bebe.

  14. #14
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
    moia, a zašto si uopće postavila to pitanje, kad ti očito o tome imaš svoje mišljenje i kategorički odbijaš čuti bilo koje drugo?
    žao mi je , ali poptuno krivo.

    kategorički odbijam čuti samo ono što je površno, jednostrano, nepotpuno i nelogično.

    inače, dala sam već odogovor na tvoje pitanje par postova prije.

    Citiraj moia prvotno napisa
    je može biti jak alergent, to sam zaobravila spomenuti, ali zanimalo me da li netko zna još koji razlog osim tog, iskustveno možda.

  15. #15
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    tamo, tamo daleko
    Postovi
    5,770

    Početno

    da med može biti jak alergen, ali može izazvati i dojenački botulizam.
    čudi me kad znaš toliko o medu da ne znaš za ovaj podatak.

  16. #16
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj Tashunica prvotno napisa
    da med može biti jak alergen, ali može izazvati i dojenački botulizam.
    čudi me kad znaš toliko o medu da ne znaš za ovaj podatak.
    meni prije svega čudi što nakon mog upornog ponavljanja da med može biti jedan od izvora te bakterije, ali ne i jedini, netko postavi ovakvo pitanje.

    no, dobro, ovo je ipak samo forum

  17. #17
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    tamo, tamo daleko
    Postovi
    5,770

    Početno

    eto meni je žao što nismo potkovani znanjem kao vi koji imate veze sa zapadom nego smo eto jadni pa guglamo
    no dobro, ja ću samo primijetiti da si napisala ovo:
    Citiraj moia prvotno napisa
    veću glupost i netočnost već dugo nisma čitala. članak je pisao netko tko blagog pojma nema o medu.

    med izvor bakterija, itd...đizus.

  18. #18
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    moram još nešto upozoriti. nigdje nisam navela da dojenčadi do godinu dana treba bez razmišljanja davati med. to nikako. zanimala su me mišljenja, ali prije svega iskustva pošto su nekada, a to čine i danas žene znale prakticirati mazanje bradavica medom, kao i zaslađivati baby čajeve također medom. čak na preporuke babica.

  19. #19
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj Tashunica prvotno napisa
    eto meni je žao što nismo potkovani znanjem kao vi koji imate veze sa zapadom nego smo eto jadni pa guglamo
    no dobro, ja ću samo primijetiti da si napisala ovo:
    Citiraj moia prvotno napisa
    veću glupost i netočnost već dugo nisma čitala. članak je pisao netko tko blagog pojma nema o medu.

    med izvor bakterija, itd...đizus.
    hm, moram primjetiti da se ovakve razlike rečeničnih konstukcija i njihovog značenja uče još u osnovnoj školi. barem je tako bilo u vrijeme moje generacije.

    naime, velika je razlika u značenju kao i poruci rečenice kada se navede kateogrički kako je med izvor bakterija, ili kada stoji da med može biti izvor bakterija.
    kao u ostalom i mnogi prehrabeni, termički nedostatno obrađeni produkti.

    drugim riječima svaka teglica meda nije puna bakterija niti je izvor istih. ali ona to može biti zbog neadekvatne proizvodnje, pohrane i držanja.

  20. #20
    Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    tamo, tamo daleko
    Postovi
    5,770

    Početno

    meni se čini da nitko nije ni rekao da svaka teglica meda sadrži bakterije, nego da postoji mogućnost i da je bolje ne davati malom djetetu med.

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Re: Bebe 0-1 i konzumacija meda

    neću se obazirati na prethodna prepucavanja,m ali malo manje ironije ne bi škodilo.
    nekako vjerujem kako svi mi ovdje želimo pomoći, pa onda nema potrebe zauzimati napadački stav.

    mene zanima ovo:
    Citiraj moia prvotno napisa
    i da li zna tko može li beba dobivati već malčice meda na prst recimo, a dok se još samo doji, recimo od 3 mj. ili to ne bi bilo pametno pošto je med sladak pa postoji mogućnost da neće više htjeti cicu ?
    znači li to da dijete već konzumira i svu ostalu hranu?
    dohrana (dakle, ni kap vode niti mrva ičega drugoga) se ne preporuča do navršenog šestog mjeseca života, a i tada treba krenuti sa puno "lakšim" namirnicama no što je med.

    ako ti misliš da je pametno davati ga dojenčadi, ja te više neću razuvjeravati; bojim se da ne bih ispala svakakva.

  22. #22
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    ma može biti ekološki uzgoj, bilo kakav, od poznatog susjeda ili s placa, otkud mi znamo jesu li bakterije unutra ili nisu.

    bolje ne riskirati.
    zato i jesu preporuke takve.

  23. #23
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno Re: Bebe 0-1 i konzumacija meda

    Citiraj apricot prvotno napisa
    neću se obazirati na prethodna prepucavanja,m ali malo manje ironije ne bi škodilo.
    nekako vjerujem kako svi mi ovdje želimo pomoći, pa onda nema potrebe zauzimati napadački stav.

    mene zanima ovo:
    Citiraj moia prvotno napisa
    i da li zna tko može li beba dobivati već malčice meda na prst recimo, a dok se još samo doji, recimo od 3 mj. ili to ne bi bilo pametno pošto je med sladak pa postoji mogućnost da neće više htjeti cicu ?
    znači li to da dijete već konzumira i svu ostalu hranu?
    dohrana (dakle, ni kap vode niti mrva ičega drugoga) se ne preporuča do navršenog šestog mjeseca života, a i tada treba krenuti sa puno "lakšim" namirnicama no što je med.

    ako ti misliš da je pametno davati ga dojenčadi, ja te više neću razuvjeravati; bojim se da ne bih ispala svakakva.
    ne ne budeš ispala svakakva. niti ja ne volim prepucavanja.

    ta ideja je došla otuda, kao što sam već napisala, što se često preporuča dojiljama mazati bradavice medom, također i zaslaživanje čaja za dojenčad medom.
    pustimo sad na stranu ono što se po novijem preporučuje, no moramo biti realni i uvažavati činejnicu da jako mnog mama ne doji uopće i da mnoge već od 3 mjeseca počinju davati bebama čajeve. eto, otuda i moje pitanje.

    osobno također mislim dojiti i također niti kap vode do 6 mjeseca. ali dopuštam da mnoge majke ne rade tako, čak štoviše znam ih podosta.

  24. #24
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj Matilda prvotno napisa
    ma može biti ekološki uzgoj, bilo kakav, od poznatog susjeda ili s placa, otkud mi znamo jesu li bakterije unutra ili nisu.

    bolje ne riskirati.
    zato i jesu preporuke takve.
    dobro tu gdje ja živim postoje pouzdani testovi namirnica koje služe za zaštitu potrošaća i ti eko testovi jesu pouzdani.

    to to je sad već jedna sasvim druga priča o načinu proizvodnje, kontrole i pouzdanosti. u svakom sslučaju, ne, nema svaka teglica meda tu opasnu bakteriju.

    a što se samih bakterija općenito tiče, bakterija ima posvuda. mi smo prepuni bakterija, i vani i iznutra, sve oko nas je puno bakterija. poptuno sterino nije niti moguće, niti zdravo za budući otprnost organizma.

    time naravno ne impliciram konzumaciju meda. samo da napomenem.

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno Re: Bebe 0-1 i konzumacija meda

    Citiraj moia prvotno napisa
    ta ideja je došla otuda, kao što sam već napisala, što se često preporuča dojiljama mazati bradavice medom, također i zaslaživanje čaja za dojenčad medom.
    pustimo sad na stranu ono što se po novijem preporučuje, no moramo biti realni i uvažavati činejnicu da jako mnog mama ne doji uopće i da mnoge već od 3 mjeseca počinju davati bebama čajeve. eto, otuda i moje pitanje.
    nisam čula da se savjetuje mazanje bradavica medom :/
    zašto bi to netko radio?
    isto tako, prvi put sada čujem da netko dojenčadi čaj zaslađuje medom, obično mame kupuju čajeve u granulicama, one koji su već zaslađeni.

  26. #26

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    joj, grom... gdje si bila do sada s tim drugim linkom?!
    koliko korisnih informacija o raznim namirnicama!

  28. #28
    call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Postovi
    334

    Početno

    evo danasnje 24sata

  29. #29
    AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Sesv. Kraljevec
    Postovi
    2,199

    Početno

    Mi smo ga počeli koristiti tek iza drugog rođendana.

    Nije problem alergijska reakcija, već botulizam.
    Problem bakterija koje se mogu naći u medu (c. botulimun) nije samo postojanje bakterije, već nesposobnost dječjeg organizma (točnije crijeva) da je na adekvatan način "izbace" iz organizma. U kasnijoj dobi nije tako štetan, jer se crijeva razviju i ne prolazi kroz njih dalje u organizam.

    Molim lijepo, gdje ti to živiš da su eko testovi tako pouzdani i služe za zaštitu proizvođača?
    Ako je to Njemačka, mogu ti iz prve ruke nabrajati proizvođače koji takve testove imaju, a proizvodi im baš i nisu EKO. Možda jesu više EKO u odnosu na neke druge, ali EKo - sigurno nisu....
    I da, svaka teglica meda ima tu "opasnu bakteriju", jer ona je dio strukture molekula meda i nema veze sa načinom, kontrolom i sl....

    EKO je, kao i farmacija, i mnoge druge grane u današnjem svijetu samo jedna lijepa maska za zavaravnje svih nas....

  30. #30

    Datum pristupanja
    Aug 2009
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    552

    Početno

    [quote="moia"]draga hvala, ali ja ne živim u USA već u Europi i slijedim i čitam euoropske standarde ne američke.

    žao mi je što je to tako, ali primjećujem da se Hrvati nevjerojatno mnogo orijentiraju na USA pored čitave zapadne Europe koja je daleko prizmenija, daleko rigiroznija po pitanju svega, pa tako i kvalitete i kontrole iste. o tradiciji prozovdnje i kontrole da ne govorim. USA po mngočemu kaska za dobrom starom Europom, pa i po tome.


    a ovdje mi linkaju US upravni organ pod USDA koji ne postoji niti 30 godina.

    inače, draga, med samo može biti jedan od MNOGIH izvora te bakterije ukoliko nije preikladan način proizveden i držan. daleko opasnije su zimnice iz kućne radinosti naših baka, kao i natrulo voće i povrće, riba.

    da, ali očito ne bi niti jednoj majci palo na pamet da tako malom djetetu daje zimnicu( fino kiselo zelje,ajvar ili pekmez), trulo voće ili ribu ali med očita da, ima i takvih. eto primjer danas iz 24 sata, duda umočena u med

    :shock: i kako je rezultiralo....ima vremena za med

  31. #31
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    I da, svaka teglica meda ima tu "opasnu bakteriju", jer ona je dio strukture molekula meda i nema veze sa načinom, kontrolom i sl....
    Možeš li ovo pojasniti?

  32. #32
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Ok, sama sam si pojasnila.
    Laički, pčelice donesu spore C. botulinum u košnicu (sa zemlje...) i u med.

  33. #33
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    mi imamo svoj med pa ga nismo davali prije godine dana. ne vidim čemu riskirati. tih 6 mjeseci se i nije tako teško strpiti

  34. #34
    AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Sesv. Kraljevec
    Postovi
    2,199

    Početno

    Cubana, , eto sama si zaključila....
    A te se bakterije uništavaju samo pri visokoj temperaturi, a tome pak se med ne podlaže radi, jelte, poznatog stava da se tada sve korisne tvari iz meda ubijaju ...
    Dakle, med kasnije od druge godine....

  35. #35
    grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    602

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    gdje si bila do sada s tim drugim linkom?!
    Ooo, imam ja toga još
    ovo mi je jedan od dražih. Otuda je recimo
    (kako ne bih bila posve OT), ova brošurica.
    A evo još jedan link o botulizmu

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    škrtice!

  37. #37
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Mi smo ga počeli koristiti tek iza drugog rođendana.

    Nije problem alergijska reakcija, već botulizam.
    Problem bakterija koje se mogu naći u medu (c. botulimun) nije samo postojanje bakterije, već nesposobnost dječjeg organizma (točnije crijeva) da je na adekvatan način "izbace" iz organizma. U kasnijoj dobi nije tako štetan, jer se crijeva razviju i ne prolazi kroz njih dalje u organizam.

    Molim lijepo, gdje ti to živiš da su eko testovi tako pouzdani i služe za zaštitu proizvođača?
    Ako je to Njemačka, mogu ti iz prve ruke nabrajati proizvođače koji takve testove imaju, a proizvodi im baš i nisu EKO. Možda jesu više EKO u odnosu na neke druge, ali EKo - sigurno nisu....
    I da, svaka teglica meda ima tu "opasnu bakteriju", jer ona je dio strukture molekula meda i nema veze sa načinom, kontrolom i sl....

    EKO je, kao i farmacija, i mnoge druge grane u današnjem svijetu samo jedna lijepa maska za zavaravnje svih nas....
    oh da ovakve paušalne ocijene me uvijek jako dobro zabave.

    jasno mi je da je Hrvatska korumpirana do gležnjeva i da naši ljudi često nemaju više povjerenja u vlastiti sud, a kamoli u kakvu organizaciju, ali Njemačka je ipak priča za sebe po tom, kao i po mnogim pitanjima. govorim naravno iz prve ruke. vidi se da premalo znaš i o EKO testovima i o nezavisnim organizacijama u Njemačkoj, a o medu pogotovo.

    naime, kao prvo organsko i eko su dvije različite stvari, a kao drugo i jedno i drugo se u Njemačkoj strogo kontrolira i niti jedan proizvođač niti može dobiti licencu niti označiti svoj proizvod sa EKO ili BIO ukoliko nije prošao strogu kontrolu koja se usput rečeno provodi najmanje 1 x godišnje. također se licence i gube i plaćaju se kazne ukoliko se pravilnici proizvodnje i skladištenja ne poštutuju. ne, Njemačka nije Hrvatska, a što se tiče kontrole prehrane, ako si već toliko upučena (a nisi što je očito po tvom postu) znala bih da Njemačka u čitavom svijetu ima najbolju kontrolu namirnica i proizvodnje istih.

    i ne, svaka teglica meda nema tu opasnu bakteriju jer bi prema tome na milijune djece već pomrlo od nje kao jedno.

    a kao drugo širiš dezinfomracije držeći se one stare dobro poznate naše - paušalno, odokativno, generalizirajuće, bez prethodnog poznavanja svih činjenica, nepotpuno, površno...trebam li dalje ?

    još jednom ponavaljam, svaka teglica meda NE sadrži C. botulinum, već postotak nađenih spora ovisi o proizvođaču i načinu proizvodnje, kao i zemlji porijekla. no, u prosjeku se postotak kreće između 8% i 16 % ovisno o ova tri preduvjeta, a to se nikako ne može nazvati svaka teglica meda, zar ne. u njemačkom medu, njemačkih proizvođača je taj postotak najniži, kreće se oko 2%.


    a što se tiče botulizma u dojenčadi Njemačka u Europi sa time ima najmanje problema, osnodno u Njemačkoj je on kod dojenčadi iznimno rijedak, a upravo zbog strogoće i dosljednosti prilikom kontrole namirnica po čemu je Njemačka vodeća u svijetu osim toga nezavisne organizacije ovdje postoje ovdje od sredine prošlog stoljeća koje dodatno regliraju tržište i neposredno vrše pritisak na proizvođače svojim testioranjima kao i javnim (transparentim) i rezultatima dostupnim svakom potrošaću u zemlji. no, značenje i težinu nezavinskih organizacija je nešto sa čime se naša zemlja tek treba susresti, a i opet pod uvijetom da se najprije riješimo sveopće korupcije koja je u Hr način življenja toliko da je više ljudi niti ne primjećuju.

    ah, da i svakako treba spomenuti da izvor ove bakterije također su često vakumirani proizvodi koje treba držati, ukoliko su otvreni, podalje od bočica mlijeka za bebe u frižideru, također veliku opasnost predstavlja otapanje zamrznutog iz lednika, spore se mogu naći također u dimljenoj ribi (losos npr.) i tako dalje i tako bliže.

    što se tiče samog meda i njegove strukture, odnosno tvoje tvrdnje kako je ova bakterija dio strukture molekule meda, hm, predložila bih nakon svega napisanog da se ubuduće najprije podrobno informiraš prije svega kod pouzdanijeg izvora prije nego tako važno kreneš iznositi posve pogrešne infomracije na temu sa kojom doista nisi upoznata, pa čak niti bazično.

    kao prvo čistoča rada pčelara u zemlji gdje ja živim mora biti prije svega blagoslovljena od strane Njemačkog Pčelarskog Saveza (postoji od 1907. godine) koji sa sobom nosi garanciju da med ne sadrži spore bakretije Clostridium Botulinum. ta bakterija u med dospijeva isključivo kroz onečišćenje meda sa zemljom prilikom daljenje obrade meda od strane čovjeka (pčelara), nikako od strane pčela.

  38. #38
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj Cubana prvotno napisa
    Ok, sama sam si pojasnila.
    Laički, pčelice donesu spore C. botulinum u košnicu (sa zemlje...) i u med.
    potpuno netočno.

    pečele nikad ne unose prljavštinu, pogotovo ne sa zemlje !!?? u svoje košnice prilkom sakupljanja meda, to može učiniti samo čovjek kao jedno.

    kao drugo za dezinfekciju svog prostora i košnica pčele koriste propolis (nerafinirani od čovjeka naravno) koji je osim toga u stanju potpuno razgraditi mrtvu pčelu koja ugine ili zalutalog kukca u košnicu.

    no, pošto ovo nije tema o pčelarstvu suvišno je dalje pisati čitave traktate oko pečelarstva, pčela i proizvodnji meda.

    žao mi je samo vidjeti na koji se lak način šire nepoptune, površne, pa čak i posve netočne infomracije.

  39. #39
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    Nije problem alergijska reakcija, već botulizam.
    Problem bakterija koje se mogu naći u medu (c. botulimun) nije samo postojanje bakterije, već nesposobnost dječjeg organizma (točnije crijeva) da je na adekvatan način "izbace" iz organizma. U kasnijoj dobi nije tako štetan, jer se crijeva razviju i ne prolazi kroz njih dalje u organizam.
    ovo je Andreja jedino točno što si do sada na ovu temu napisala i što doista stoji.

  40. #40
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno Re: Bebe 0-1 i konzumacija meda

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj moia prvotno napisa
    ta ideja je došla otuda, kao što sam već napisala, što se često preporuča dojiljama mazati bradavice medom, također i zaslaživanje čaja za dojenčad medom.
    pustimo sad na stranu ono što se po novijem preporučuje, no moramo biti realni i uvažavati činejnicu da jako mnog mama ne doji uopće i da mnoge već od 3 mjeseca počinju davati bebama čajeve. eto, otuda i moje pitanje.
    nisam čula da se savjetuje mazanje bradavica medom :/
    zašto bi to netko radio?
    isto tako, prvi put sada čujem da netko dojenčadi čaj zaslađuje medom, obično mame kupuju čajeve u granulicama, one koji su već zaslađeni.
    hm, da li to znači kao ti nikada za nešto nisi čula, da to ne postoji ?
    i da li znači da ako si ti negdje čula da se tako obično radi, da to prakticira svih 2-3 milijarde ćena na ovom planetu ?

    inače med je stoljećima (pardo još od antičkog doba) korišten kao sredstvo za liječnje rana, kao i sredstvo za njegu. to barem nije ništa novoga. otuda mazanje bradavica medom.

    no, činejnica je da treba znati razlikovati med od meda, pogotovo danas, kao i kod svih današnjih namirnica.

  41. #41
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Vidim da se mnogi pojmovi brkaju vezano za med i botulizam pa mislim da je bitno da razumijemo neke stvari.

    Evo moj post s druge identicne teme

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...186&highlight=

    Fora je u tome sto nema svaki med spore botoxa (ne zove se tocno tako, no kuzite o cemu pricam) u sebi. I ako nema te spore, onda ni djetetu od 16 tjedana nece biti nista (na stranu to sto to nije primjerena hrana u toj dobi i sto bi dijete moglo reagirati na pelud u medu itd itd).

    I da, spore se aktiviraju u prostoru bez zraka. Najcesce se to kod meda desava kod loseg konzerviranja (zatvaranja), zagadi se sa sporama i zatim se hermeticki zatvori i nastane idealno podrucje za daljnji razvitak spora jer nema kisika.

    Posto ja u zivotu nisam kupila med koji je u konzervi, pa cak ne kupujem ni u staklenkama (tvornickim) (stvarno rijetko), nego kupujem od susjeda i drzim med u kanti (i tako vec 30 godina u mojoj obitelji), nikad se nisam zamarala botulizmom jer koliko vidim on u tim uvjetima ne moze nastati.

    http://health.howstuffworks.com/question214.htm

    "Don't feed honey to babies" is one of those things-you-ought-to-know rules (like "don't mix ammonia with chlorine" and "don't use beach sand when making concrete") that needs more publicity because it is so important.

    The word botulism describes a type of poisoning. A strain of bacteria called Clostridium botulinum creates a protein called botulin, and this protein is the cause of botulism. Botulin invades excitatory nerve cells where they meet with muscle fibers and blocks the junction so no signals can get through. The result is paralysis, and in severe cases it totally immobilizes and can kill the patient.

    Botulism bacteria are common in nature, but they are killed by oxygen. Therefore, the bacteria form spores that protect them from oxygen, and these spores activate once they get into oxygen-free environments. The most common way to get botulism is from improperly canned food. Once the can is sealed, it creates an oxygen-free environment. The can is then heated, and if heated properly the spores die. If the can is not heated properly, however, the spores activate in the sealed can and fill it with toxin. Because botulin is a protein, heating will destroy it. But if the canned food is eaten cold, botulism occurs.

    Babies get botulism from honey in a different way. Bees naturally collect botulism spores as they are collecting nectar and mix them into the honey. Most people can eat these spores without difficulty because we have bacteria in our intestines and robust immune systems that eliminate the spores. Infants do not yet have these defenses. So when a baby eats honey, the spores find themselves in the oxygen-free intestine and come to life. They produce the toxin while inside the baby.

  42. #42
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Dakle i da med ima spore u sebi i da nije u vakumu, apsolutno nista se nece desiti jer se spore razvijaju samo u vakumu. Dakle, nema potrebe za panikom.

  43. #43
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa

    I da, spore se aktiviraju u prostoru bez zraka. Najcesce se to kod meda desava kod loseg konzerviranja (zatvaranja), zagadi se sa sporama i zatim se hermeticki zatvori i nastane idealno podrucje za daljnji razvitak spora jer nema kisika.
    samo jedna ispravka, spore C.B. se aktiviraju u sljedećim uvijetima: manjak kisika, ph vrijednost oko 6 - 7, prilikom temprature veće od 15 C, nravno ukoliko je namirnica zagađena sporama.

    desi se da se med zagadi tom bakterijom zbog nesavjesnog rukovanja pčelara sa košnicama i vađenjem meda iz košnica pogotovo ukoliko ih drži direktno na zemlji, kao i njegovim odlaganjem. samo konzerviranje nije uzrok za tu bakteriju, već ako se ona jednom unese u med biti će već u samom medu i prilikom konzerviranja. problem je sterilni rad proizvođača, u ovom slučaju pčelara.

    ostalo potpisujem.

  44. #44
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    Citiraj moia prvotno napisa
    Citiraj anchie76 prvotno napisa

    I da, spore se aktiviraju u prostoru bez zraka. Najcesce se to kod meda desava kod loseg konzerviranja (zatvaranja), zagadi se sa sporama i zatim se hermeticki zatvori i nastane idealno podrucje za daljnji razvitak spora jer nema kisika.
    samo jedna ispravka, spore C.B. se aktiviraju u sljedećim uvijetima: manjak kisika, ph vrijednost oko 6 - 7, prilikom temprature veće od 15 C, nravno ukoliko je namirnica zagađena sporama.

    desi se da se med zagadi tom bakterijom zbog nesavjesnog rukovanja pčelara sa košnicama i vađenjem meda iz košnica pogotovo ukoliko ih drži direktno na zemlji, kao i njegovim odlaganjem. samo konzerviranje nije uzrok za tu bakteriju, već ako se ona jednom unese u med biti će već u samom medu i prilikom konzerviranja. problem je sterilni rad proizvođača, u ovom slučaju pčelara.

    ostalo potpisujem.
    znači da ako med držimo otvoren i u frižideru ne može se ništa dogoditi?

  45. #45
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Pitanje je kako je med bio hendlan dok nije dospio kod tebe u frizider. U teoriji mislim da bi se spore mogle razviti u vakumu.. e sad sta se desi s njima kad ti med otvoris i ostane takav - pojma nemam.

    No imam u vidu i cinjenicu da nikad oko sebe nisam cula za niti jedan primjer problema s medom zbog botulizma.. eventualno alergije. Treba imati i common sense i znati procjeniti kolika je stvarna sansa zaraze.

    U konacnici, ne dajte med djetetu prije godine dana, poslije mozete bez straha (ako nije alergicar, ako je - pricekajte duze ili sami procjenite omjer dobrobiti i potencijalne stete). Te spore su problem samo djeci do godine dana.

    Dakle, ako ce se postovati to da dijete do godine dana ne dobiva med, nema se sta razbijati glava o sporama u medu jel ih ima ili nema

  46. #46
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj puntica prvotno napisa

    znači da ako med držimo otvoren i u frižideru ne može se ništa dogoditi?
    može se dogoditi ukoliko je med zagađen sporama C.B. pošto se one aktiviraju u kontatku sa toplinom. (konzumacija van frižidera, usta)

  47. #47
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Ali i ako je zaražen, nije problem ak si stariji od godine dana. Ne?

  48. #48
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Pitanje je kako je med bio hendlan dok nije dospio kod tebe u frizider. U teoriji mislim da bi se spore mogle razviti u vakumu..
    vakum i je jedan od uvijeta gdje se spore razvijaju, odnosno množe ukoliko je med/namirnica prethodno zagađena (npr. suhomesnati proizvodi).

  49. #49
    Banned
    Datum pristupanja
    May 2009
    Postovi
    1,455

    Početno

    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ali i ako je zaražen, nije problem ak si stariji od godine dana. Ne?
    infekcija sa C.B. općenito kod odraslih nastupa vrlo rijetko, nije da je nema uopće, ali takvi slučajevi su rijetki.

    sad koliko je problem ili nije kod djeteta starijeg od 1 g. u to ne bi ulazila, takva bakterija, odnosno određena doza spora može i kod djeteta od 4 godine biti opasna (zavisi valjda od samog individualnog organizma), pošto određena doza tih spora mogu biti uzrok smrti recimo omanjeg psa.

    poanta je da se je ta bakterija prije svega usko vezana za higijenske uvijete prilikom rada sa namirnicama i njihove proizvodnje, pakovanje, skladištenja.

  50. #50
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Svi sajtovi koje sam ja citala na tu temu kazu da je organizam u stanju rijesiti te kolicine CB koje nadje u medu, samo nisu u stanju djeca do godine dana - njima moze nastetiti - zato preporuka da mala djeca ne konzumiraju.

    E sad, valjda ti koji su slagali preporuke znaju tocno zasto su to rekli, vjerojatno ima veze s tim kolika je kolicina moguca u medu itd itd. Ja to ne znam.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •