Citiraj apricot prvotno napisa
Citiraj dunja&vita:-))) prvotno napisa
Neka sad meni netko odgovori- a što je sa termički obrađenim medom, jel se zagrijavanjem uništava bakterija koja uzrokuje botulizam? Primjerice u kolačima, medenjacima...?
Botulinske spore su otporne na visoke temperature. Iako se toksin može uništiti termičkom obradom, kuhajući je desetak minuta ili zagrijavajući na 80 do 100°C, 30 minuta prije nego što ćete jesti - samo visoke temperature do kojih dolazi u ekspres loncu mogu uništiti bakterijske spore u hrani. Sva hrana sa niskom dozom kiselina mora biti konzervirana u visokotlačnom stroju za konzerviranje, na 115.6°C kako bi se uništile bakterijske spore.

Industrijski konzervirana hrana je rijetko odgovorna za botulizam. Ali, ukoliko zapečaćena hrana nije procesuirana na odgovarajuće visokoj temperaturi kako bi se uništili razni organizmi, toksin i spore mogu napredovati i u hermetički zatvorenoj posudi. Bakterijama nije potreban kisik za preživljavanje.
Hvala.
Znači i keksi i kolači, ništa od toga do 2. godine.