Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Reflux-konvulzije-epilepsija?????

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Reflux-konvulzije-epilepsija?????

Imam djevojcicu od 11 mjeseci koja je prije dva mjeseca kako se meni ucinilo prestala disati. Bili smo u hitnoj i ljekar je tvrdio da je vjerovatno zapala hrana u grlu. Nakon dvije sedmice desio se novi slican napad, poplavi, izvrne okice, nema kontakta. Tada smo ostali u bolnici 11 dana. U to vrijeme imala je jos tri napada, ono dan za danom tri dana.

Sve pretrage su uradjene, eeg, MR, analize krvi itd. Nista nije utvrdjeno. Jedino su utvrdili kontrast-rentgenom da ima malo reflux.
    Imala je i tvrdu stolicu za koju je doktorica kazala da ni slucajno ne smije da ima jer da je vjerovatno od te tvrde stolice pogorsala reflux i da je zbog toga imala konvulzije.

Medjutim jedan neurolog isto sumnja na epilepsiju, ili kako ona kaze sanse su velike za to. Moja curica je inace zdrava, razvija se normalno, cak je i ranija moze se reci, i ljekari su potvrdili to na pregledima.
    Nakon mediciniranja protiv refluxa sa Zantac sest semica je bila super, medjutim ja i muz smanjimo dozu laktuloze (lijek protiv tvrde stolice ) i ona nakon dva dana opet dobije problem sa tvrdom stolicom. Iako smo povecali medicinu, stolica je bila i dalje neuredna. I u petak nazalost dobije opet napad(konvulzije ili epilepsija vise ne znamo).
    Ljekar je sada uveo drugu medicinu protiv refluxa, nexium i pojacala dozu laktuloze. Cak se naljutila kada je cula da smo dozvolili da dva dana ne kaki redovno, ali mi smo mislili ...ma ne znam sta smo mislili

Sada se pitam da li je moguce da ima konvulzije radi problema sa stomacicem, jedan neurolog tvrdi da je to razlog i da je to njen nacin da se bori protiv boli a drugi neurolog sumnja na epilepsiju. Mi joj nismo davali lijek protiv epilepsije (imamo ga kuci jer smo ga podigli za svaki slucaj) a ipak nije imala napad sest sedmica. Da li grijesimo sto joj ne dajemo medicinu za epilepsiju ali smatramo da sa obzirom da nije dokazana zelimo da cekamo.

Zahvalna za sve odgovore.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uf, ne mogu ti puno pomoći, do sada nisam cula za takvu povezanost refluksa i konvulzija. Ono sto sam samo htjela primjetiti je da, ako neurolog misli da beba treba piti antiepileptike onda bi tako trebalo i raditi ili makar potraziti drugo (trece, peto...) misljenje koje bi potvrdilo tvoje sumnje. Ne znam gdje zivite, u ZG bi vam sigurno preporucila privatnu polikliniku dr. Sabola da kod njih potrazite jos jedno misljenje.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Što se tiče antiepileptika, trebalo bi ih piti redovno, jer jedino tako imaju učinak...
    Moja nećakinja eto pije već 6 punih godina....
    Kažeš da nije potvrđena dijagnoza, ali opet ne vjerujem da bi bilo koji liječnik prepisao takvu vrstu lijeka bez konkretne podloge.
    Šteta koja može nastati u mozgu radi epileptičnih napada veća je od eventualnih nus pojava korištenja antiepileptika.
    Možda da potražiš još jedno mišljenje ili dodatno objašnjenje...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Hvala na odgovorima. Mi zivimo u Svedskoj i razlog da joj ne dajemo medicinu a imamo je da je takav dogovor bio sa neurologom. Posto su grcevi/konvulzije nestale nakon sto je primala lijek za reflux tri dana sumnja je postojala da je reflux prouzrokovao konvulzije i uz to nemaju nikakve medicinske dokaze da nasa curica ima EP. Neurolog nam je preporucio da dignemo antiepileptik i da joj krenemo davati kako je ona sumnjala nakon iduceg napada koji je po njoj trebao da nastupi taj dan ili iduci, medjutim ona je nakon pet sedmica pozvala nas na kontrolu i rekla da ne dajemo lijek jer nema za to osnove. Sad cekamo da nas nazove a u hitnoj ljecnik i spec. za stomacne tegobe su nam rekli da joj ne dajemo medicinu jos.

Nasa curica ima tri lijecnika koji vode brigu posto su ovi slucajevi rijetki ali su poznati u Svedskoj, medjutim dva neurologa imaju razlicita misljenja pa su rekli da mi kao roditelji odlucimo.

Po neurologu(obadva) nema rizika da dobije posljedice od napada dok su kraci od pet min. a njeni traju ispod minute. Imamo i spec. medicinu u slucaju duzeg napada.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

medjutim dva neurologa imaju razlicita misljenja pa su rekli da mi kao roditelji odlucimo.
    ovo je jako tesko.Mi smo bili u slicnoj situaciji, stvarno je tesko donositi takve odluke i preuzeti takvu odgovornost. Mene je lijeka bilo jednako strah kao i dijagnoze.
    Zelim vam da sto prije doznate zapravo o cemu je rijec i da se napadi ne ponavljaju.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma ja vam samo želim poslati puno ~~~~
    teško je odlučiti...
    a da potražite još jedno mišljenje?
    ja sam samo pisala o našem iskustvu, kod vas očito nisu sigurni u dijagnozu.

Xenia23 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

samo sam nabrzinu pročitala, i isto tako nabrzinu odgovaram...
    mi smo isto imali febrilne konvulzije, (samo jednom) bili hospitalizirani, sumnjali na epilepsiju, no na kraju se pokazalo da dijete ima vezikouretarni reflux, i konvulzije je uzrokovala upala odnosno bakterija e.coli...
    nakon godinu i pol, reflux se povukao...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •