Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Koeficijent u ugovoru o radu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Koeficijent u ugovoru o radu

Zanima me da li u ugovoru o radu umjesto bruto plaće smije pisati koeficijent npr. 2,5 koji se množi s osnovicom koju propisuje direktor?

Na bivšem radnom mjestu (gdje mi još duguju plaće) imala sam takav ugovor i iako je plaća na početku bila dogovorena u neto iznosu, u ugovoru je pisao koeficijent. Nisam se htjela žaliti jer sam bila sretna kaj sam uopće dobila posao odmah nakon porodiljnog.

U početku je plaća bila ista kao dogovorena, ali kasnije zbog lošeg poslovanja firme direktor je smanjio osnovicu, odnosno zadnja dva mjeseca trebala sam dobiti minimalac koji još nije isplaćen.

Kolegica na novom poslu mi kaže da kad zavod za mirovinsko osiguranje radi kontrolu da obvezu poslodavca za plaćanje doprinosa utvrđuje prema bruto plaći navedenoj u ugovoru o radu s kojim je zaposlenik prijavljen na mirovinsko. Međutim, prijava na mirovinsko je napravljena s ugovorom u kojem je naveden koeficijent i nitko nije spomenuo da to nije u redu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zaboravila sam napisati da se radi o firmi u privatnom vlasništvu s 10-ak zaposlenih koja je u većinskom vlasništvu d.d.-a u kojem se isto primjenjuju koeficijenti za plaće a ne bruto iznosi zato da bi uprava mogla smanjivati troškove plaća kak se sjeti.

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovaj dio s mirovinskim mi baš nije jasan :/
    Koliko mi je poznato, da li ti poslodavac uplaćuje i koliko uplaćuje, mjesečno se može vidjeti u poreznoj upravi. Firme su dužne dostaviti mirovinskom M-4 obrazac jedan put godišnje (recimo za ovu godinu do 30.04.2010) gdje ti piše koliko si ti primila u toj godini plaće. To znači, da se u ovom trenutku u mirovinskom ne vidi koliko si ti dobila plaće. Može se samo vidjeti da si prijavljena u toj firmi. Tako da mislim da se nećeš baš pomoći s mirovinskim :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nisam mislila da će mi mirovinsko tu puno pomoći, nego me zanima na koji način oni određuju koliko je poslodavac dužan uplatiti ako u ugovoru ne piše bruto plaća, a poslodavac mijenja osnovicu s kojom se množi koeficijent kak se sjeti.
    Za ove plaće koje sam dobila doprinosi su uplaćeni, to znam. ALi ove koje nisam dobila nije uplaćeno još ništa, a obračunati su minimalci.
    Zanima me da li je takav ugovor ok

višnja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa mislim da su tu bitnije liste plaće, koje oni predaju na poreznu upravu. I njih će porezna dužiti za te neisplaćene plaće.
    Nažalost, kad se u našoj državi sve može. I svi su inertni.
    Znam da npr. ideš sad u mirovinu, i firma ti nije plaćala doprinose za neko razdoblje, onda ti se uzima kolika je prosječna plaća u RH. Što nekad može dobro biti a nekad i ne pogotovo ako ti je plaća veća od prosjeka.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Re: Koeficijent u ugovoru o radu

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Zanima me da li u ugovoru o radu umjesto bruto plaće smije pisati koeficijent npr. 2,5 koji se množi s osnovicom koju propisuje direktor?

Na bivšem radnom mjestu (gdje mi još duguju plaće) imala sam takav ugovor i iako je plaća na početku bila dogovorena u neto iznosu, u ugovoru je pisao koeficijent. Nisam se htjela žaliti jer sam bila sretna kaj sam uopće dobila posao odmah nakon porodiljnog.

U početku je plaća bila ista kao dogovorena, ali kasnije zbog lošeg poslovanja firme direktor je smanjio osnovicu, odnosno zadnja dva mjeseca trebala sam dobiti minimalac koji još nije isplaćen.

Kolegica na novom poslu mi kaže da kad zavod za mirovinsko osiguranje radi kontrolu da obvezu poslodavca za plaćanje doprinosa utvrđuje prema bruto plaći navedenoj u ugovoru o radu s kojim je zaposlenik prijavljen na mirovinsko. Međutim, prijava na mirovinsko je napravljena s ugovorom u kojem je naveden koeficijent i nitko nije spomenuo da to nije u redu.
    Ja mislim da je ovo s koeficijentima legalno. Tako imamo i mi (na žalost) uređeno. Tako da plaća niti jedan mjesec nije ista i naravno da varira prema dolje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i mi imamo propisane koeficijente koji pišu u ugovoru

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

to znači da nikad ne znaš da li će ti plaća biti npr. 3000 kn ili 6000 kn

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    to znači da nikad ne znaš da li će ti plaća biti npr. 3000 kn ili 6000 kn
    kod nas baš svaki mjesec ne mjenja osnovica, već ja neznam kak ćesto ( u zadnji 2.5 godine se nije mjenjala), kod nas možeš dobiti eventualno i stimulaciju, ( i to je već cca 0.9 godina isto)

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pravo je poslodavca da plaću odredi koleficijentom ali za to mora biti Odluka Uprave.
    Koeficijent se određuje temeljem sistematizacije radnih mjesta.

Obzirom da se radi o firmi sa 10 zaposlenih on nije dužan imati ni pravilnik o radu.
    Ako te zanima da li je sitematizacija provedena legalno te da li je i na koji način utvrđen koeficijent obrati se pravniku (ako ga ima) ili samom predsjedniku uprave tog doo[/list]

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •