A? Bas mi se prijeo. Please neki brzi receptic!
A? Bas mi se prijeo. Please neki brzi receptic!
hop
Izdinstaš luk i morske plodove na maslinovom ulju, dodaš rižu, zaliješ vodom (manje nego da je sama riža), začiniš i gotovo.
Ne`š ti mudrosti!
Možeš staviti i pola vina, pola vode.
Lovorov list, bosiljak, ružmarin... češnjak, peršin...
Ako staviš crveno vino, bit će ružičasto.
proguglaj "risotto jamie oliver" ili nešto slično, on ima odličnih recepata za rižoto. najbitnija je caka da se prvo stavi vino da ispari alkohol, pa se pomalo dodaje voda.
Ma nemas sta pomalo dodavati vodu, sve je brzo gotovo. Jedan splash vinca je vec dosta.
Rizu skuhaj odvojeno pa dodaj, plodovima mora ne treba ni trecina vremena za kuhanje...
Ja radim isto ko Apricot, samo, ko sto Ms. Ivy kzae, prvo stavim oko 1.5 - 2 dcl vina i cekam da ispari (ne do kraja, of course), tj. bolje reci da se upije u morske plodove, i onda stavim rizu i onda dolijevam vodu.
POnekad kada je sve gotovo umijesam 1 kiselo vrhnje - nije po receptu - al volimo okus vrhnja i onda jos poparmezanimo![]()
Al, pazi, ak stavljas samo kozice, onda odmah kupi duplo nego sto mislis da bi bilo dovoljno jer se jako skupe i onda se izgube u rizi.
"plodovima mora ne treba ni trecina vremena za kuhanje"
Ma i ja sam radila ko Apricot...al mi se nekako cini da plodovima treba manje termicke obrade nego rizzi...budu mi totalno mrtvi.
A ne, ne... za pravi risotto treba koristiti arborio rizu, ili neku slicnu kratkog zrna. Prvo se preprzi luk i cesnjak , pa riza (da, da, prvo se mora preprziti) i zalijeva se kipucim ribljim temeljcem (u nedostatku pravoga, moze posluziti voda s vegetom, a neki stavljaju i pilecu juhu iz kocke - to ne znam, nisam probala). Vazno je malo po malo dolijevati vodu i cesto mijesati. Pri kraju kuhanja dodati vino. Netko voli nakon vina staviti i vrhnje za kuhanje, ali to meni nekako ne ide s morskim plodovima... Od zacina mi najbolje pase samo lovorov list.Lilly prvotno napisa
U svaki dobri risotto se na kraju, kad se vec makne s vatre treba umijesati malo putra ili ako su morski plodovi u pitanju, masl. ulja.
Dille cijenim ovaj opis i slazem se u svemu ali ja na primjer ne mogu naci dobru rizu da to uradim tako pa sam prilagodila...
btw, ja rizu ne skuham do kraja a kad je ubacim u umak sa plodovima mora jos je malo pustim da se grije s tim zajedno i nastojim sacuvati ono malo tvrdo srce u rizi.
ninet prvotno napisa
da, bas zato i kazem
pa ja i ne bih voljela da mi skakuću po tanjuru!
živjeli crknuti plodovi mora!
Znala sam...ali znala sam da ces to napisat!:smajli lovi skampa po tanjiru
ja to kuham ovako: plodove mora malo prodinstam (prvo lignje pa onda ostalo), zatim dolijem deci bijelog vina i dinstam dok se ne ispari. U to ubacim salicu rize, zatim dolijevam prethodno skuhanu, jos vrucu, juhu od povrca iz kocke.. i onda polako dolijevam tu juhicu, ne sve odjednom nego onak da je riza skroz tek malo pokrivena, i kuham na laganini vatrici. Pred kraj dodam malo soli ak je potrebno, malo papra, malu kockicu maslaca i mozda prstohvat svjezeg persina.
A ja radim ovako: Izdinstam sitno sjeckani luk na maslinovom ulju. Dodam na sitno nasjeckanu svježu crvenu papriku pa i nju još malo prodinstam. Zatim dodam vegetu, origano, malo bijelog vina, papra i sok od rajčice. Na to stavim plodove mora i prodinstam dok ne omekšaju. Rižu skuham posebno.
ja samo gledam![]()
POtpisujem s tim da ja još dodam rajčicu s paprikom nasitno nasjeckano,oguljenu od kože a na kraju cijelo međimursko vrhnje,njam za prste polizati,a rižu kuham odvojeno sebi integralnu,MM bijelu pa svakome njegovoivancica prvotno napisa
I ja stavim vrhnje za kuhanje, ali u opciji kad umjesto rižota radim plodove mora na tjesteninu kao prilog. Nekako mi ne ide vrhnje s rižom, ali mi je zato prefino s tijestom.
A ja sam fakat lijena.
Zdinstam odleđene plodove mora (jer nikad nemam friške) na maslinovom s hrpu luka i češnjaka (on je u granulama), dodam mrvicu bijelog vina. Rižu skuham posebno pa izmiješam. Sve je gotovo za 20 minuta.
Riblji temeljac, kak da ne... :lijeni smajlić koji se lagano belji
Na kraju sam na maslinovom izdinstala luk, rizu i plodove, zalila s vinom, kad je isparilo dodala sam vode, paradajz, lovor, persun i bijeli luk i pustila da uvre i pred kraj dodala jos komadic putera. Super je ispalo.
(Nisam kuhala posebno rizu da imam manje sudja...Bolje mrtav plod nego ziva serpa)