Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Asepsol umesto pranja ruku

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Asepsol umesto pranja ruku

Kod nas u vrtiću svakom detetu prskaju ručice Asepsolom pre ulaska u trpezariju. Neko će reći da je to pametno. Ono što ja znam jeste da im pre nijednog obroka pranje ruku nije izričito. Znači, ručice se operu (ili ne operu) nakon odlaska u toalet a onda se napravi vozić, siđe se na ručak, neko iz kuhinje stoji na ulazu sa prskalicom Asepsola i svakom detetu jednom štrcne rastvor na ručice, oni to malo trljnu, ostatak obrišu u duks i sednu da jedu.

Naravno, sve ovo je pojačana mera sprečavanja širenja H1N1 u vrtiću

Pitala sam tetu otkud to da više ne peru ruke pre jela i dobila sam obaveštenje da su prelaskom u drugu zgradu dobili toalete koji su van sobe i da više ne može kao nekad da vodi računa da li je svako dete opralo ruke posle nužde. O kolektivnom pranju ruku pre obroka nema ni govora - doručak je u 8h i gro dece baš tada stiže u vrtić ( a hodnici su najtesniji mogući, da bismo došli do toaleta moramo proći kroz tri već formirana 'vozića' i barem dvadesetoro dece koja svlače jakne i izuvaju čizme), za užinu bi i istigli oprati ih a ručak im je odmah iza spavanja pa im ih onako sanjive bed cimati na sapun i pošteno trljanje ruku.

Takođe sam pitala ima li smisla da se roditelji zaduže da svom detetu donesu barem vlažne maramice pa da barem time dobro istrljaju ruke pre tog Asepsola ali sam dobila odgovor da se vlažne maramice ne dozvoljavaju sem u jaslama.

I šta sad ja da radim? Gde da reagujem i da li uopšte da reagujem. Iskreno priznajem da ja Asepsol nikad nisam imala u kući kao ni antibakterijske maramice, Safeguard sapune i slične ubice bakterija - meni je uvek dobro trljanje ruku tečnim sapunom i toplom vodom radilo posao. Znači, ne razumem se u problematiku i možda dižem frku bez veze ali mi je ipak taj jedan 'štrc' tri puta dnevno malo nedovoljan

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Na asepsolu i sličnim pripravcima piše da ruke prije upotrebe istog treba oprati od nečistoće vodom i sapunom.

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Na asepsolu i sličnim pripravcima piše da ruke prije upotrebe istog treba oprati od nečistoće vodom i sapunom.
    dezinficijensi se redom nanose na čiste površine

baš mi je fora kako su oni to lijepo posložili - djeca ne trebaju prati ruke, samo im štrcnu "magično" sredstvo i kraj priče

ako teta ne razumije, vjerojatno je vrijeme za razgovor s ravnateljicom

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

trazi objasnjenje ali vjerojatno neces dobiti nesto sto ima veze s pamecu,, svi su poludili oko tih dezinfekcijskih sredstava, znam da ih se ovdje p apotekama sve rasprodalo

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Znači ipak ne brijem bez veze :/

Znam ja da se ruke prvo trebaju oprati pre prskanja dezificijensom, u suprotnom mu dođe kao prskanje dezića na znojan pazuh

Sinoć sam po x-ti put držala predavanje malcima pred spavanje - obavezno pranje ruku, kad god se sete, neka ne čekaju tete za to (a još pritom imaju i novu privremenu tetu koja će biti tu mesec dana ), neka drobe i ostaloj deci kako sada posebno treba prati ruke jer je zima i sve je puno virusa i bakterija...

A tetu ću posebno da nagazim, ako to ne upali pravac direktor i glavni pedijatar. Žao mi je samo što za sve to nisam znala od septembra kad su prešli u drugu zgradu nego mi je pre nekoliko dana kuma pokazala lišaj koji je njeno dete dobilo po šakama od Asepsola pa sam malo ispitivala svoju decu i informisala se kod tete.

A najsmešnije je to što smo od početka' školske' godine imali već dva opšta roditeljska sa temom ''Kako izbeći epidemiju novog gripa u vrtiću'' gde se je to pranje ruku posebno potenciralo a izgleda da ga se niko ne pridržava

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mi na poslu koristimo asepsol za sterilziranje kadice za pedikuru.ono
    ne kuzim zasto im s tim ruke pere
    pa mala djeca stavljaju ruke usta i lizu i sve a neznam bas da je asepsol bezazlen

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod nas u jaslicama peru ruke prije jela i poslije nužde (toalet im je odmah kraj sobe), a s asepsolom očiste prematalice, stolove, pod ako se netko popiški i sl.
    Zvali su me maloprije iz vrtića da malena povraća Sad muž ide po nju. Bit će neka želučana viroza

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma i u našoj grupici je tako bilo do ove jeseni kad su napustili 'sobice za male' i prešli u 'sobe za velike' - razlika je u lokaciji obroka i toaleta: dok su mali imaju toalet uz sobu i ručaju na stolićima u sobici a kao veliki koriste toalet koji dele 3 sobe a obeduju u trpezariji u prizemlju.

Elizabet, čak i da je bezopasan ali probaj da zamisliš recimo jednu grupu vrtićanaca koja pola sata pre obroka kreće da pravi grad od drvenih kocki na sred sobe. Naravno po ležećki . I onda teta sazove zbor, napravi se vozić, siće se u trpezariju, prsne im se Asepsol na ionako prljave ruke, oni to protrljaju pa obrišu u duks u kome su se do silaženja valjali po sobici (u koju se na patofnicama btw unosi prašina iz hodnika jer u istim silaze na obroke i borave u sobici)...Mislim, what's the point then? Čemu bespotrebno trošenje dezificijenta? Zbog griže savesti?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moja sveki stalno šprica ruke tim asepsolom, meni se želudac diže kad vidno prljave ruke ne opere već samo poprska asepsolom :bljuc: Ali uprkos tome, letos je pokupila salmonelu, a imala je i neku infekciju kože na licu, i rekli su joj da je to najverovatnije od prljavih ruku.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ma uzas...
    ja neznam jel jaslicama uopce peru ruke ili ih i brisu s necim..
    a djeca jedu sama :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam točno što je taj asepsol, ali ovdje su u sve institucije i u obrazovne ustanove uveli gelove za pranje ruku (bez vode). Znači primjerice na ulazu u europski parlament stoji jedna eleganta "kanta" iz koje ide taj gel s kojim "operete" ruke.
    Isti je princip i u školama. Radio se o pojačanim higijenskim mjerama.
    Mi konkretno imamo ovaj još dodatno: http://www.cosmetic-bio.com/b/index....LO-NATURE.html
    za nakon tramvaja kad idemo van itd...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Najučinkovitije je oprati ruke toplom vodom i sapunom kroz najmanje 20 sek. a zatim suhe poprskati dezinficijensom (Alkosept ili Skinman-još učinkovitiji za viruse) i njega ostaviti da se osuši kroz najmanje 15 sakundi i mirni ste.Djecu od malih nogu učiti na redovito pranje ruku u svim prigodama a sve ostalo na milost boga.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Potpisujem Jegera!
    Učiti ih od malih nogu... Ja sam naučila isto tako još u vrtiću.. kad nitko nije prao ruke, pa smo zaradili žuticu , i još smo mi cure posuđivale među sobom grožđanu mast ... Od tada ruke ribam redovito, i to tupim i klincima!!! A na posuđivanje šminke sam stavila veto te godine kad sam odležala mjesec dana bez mrdanja...

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja luuuudim jer sam provalila da tete u jaslama(bar u grupi moje Pike) deci ne peru ruke već brišu vlažnim maramicama....dete mi je za dva meseca u vrtiću samo jednom došla i oduševljeno pričala o malim česmicama i malim sapunčićima... ...a zahtevaju da ima se pakovanje vlažnih maramica donese svakog prvog u mesecu jer im treba za brisanje guza i zato im i donosimo.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •