Kod nas u vrtiću svakom detetu prskaju ručice Asepsolom pre ulaska u trpezariju. Neko će reći da je to pametno. Ono što ja znam jeste da im pre nijednog obroka pranje ruku nije izričito. Znači, ručice se operu (ili ne operu) nakon odlaska u toalet a onda se napravi vozić, siđe se na ručak, neko iz kuhinje stoji na ulazu sa prskalicom Asepsola i svakom detetu jednom štrcne rastvor na ručice, oni to malo trljnu, ostatak obrišu u duks i sednu da jedu.
Naravno, sve ovo je pojačana mera sprečavanja širenja H1N1 u vrtiću![]()
Pitala sam tetu otkud to da više ne peru ruke pre jela i dobila sam obaveštenje da su prelaskom u drugu zgradu dobili toalete koji su van sobe i da više ne može kao nekad da vodi računa da li je svako dete opralo ruke posle nužde. O kolektivnom pranju ruku pre obroka nema ni govora - doručak je u 8h i gro dece baš tada stiže u vrtić ( a hodnici su najtesniji mogući, da bismo došli do toaleta moramo proći kroz tri već formirana 'vozića' i barem dvadesetoro dece koja svlače jakne i izuvaju čizme), za užinu bi i istigli oprati ih a ručak im je odmah iza spavanja pa im ih onako sanjive bed cimati na sapun i pošteno trljanje ruku.
Takođe sam pitala ima li smisla da se roditelji zaduže da svom detetu donesu barem vlažne maramice pa da barem time dobro istrljaju ruke pre tog Asepsola ali sam dobila odgovor da se vlažne maramice ne dozvoljavaju sem u jaslama.
I šta sad ja da radim? Gde da reagujem i da li uopšte da reagujem. Iskreno priznajem da ja Asepsol nikad nisam imala u kući kao ni antibakterijske maramice, Safeguard sapune i slične ubice bakterija - meni je uvek dobro trljanje ruku tečnim sapunom i toplom vodom radilo posao. Znači, ne razumem se u problematiku i možda dižem frku bez veze ali mi je ipak taj jedan 'štrc' tri puta dnevno malo nedovoljan