Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Šipak-čaj domaće izrade

  1. #1

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Postovi
    1,187

    Početno Šipak-čaj domaće izrade

    Ako netko radi ovaj čaj doma, imam pitanja: gdje sušite šipak, koliko dugo i čime ga usitnjavate ?

  2. #2
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Ja ga sušim na nekakvome poslužavniku/plehu na krpi, samo da šipak bude u jednom sloju, vani ako je suho (i da ga ne uhvati rosa noću), trenutno u kuhinji na ormariću (još je i šparhet u kuhinji pa fino suši). Uvijek ga sušim cijelog, zdrobim ga prije kuhanja čaja u avanu, u krpi pa mlatnem batom za meso, a jučer sam ga ubacila čitavog i nakon 10 ak minuta u vodi sam ga izgnječila onom gnječilicom za pire - dosad najjednostavnije .

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Postovi
    1,187

    Početno

    A koliko dugo ga treba sušiti ( mislim, kako znam da je dovoljno suh ?) i u čem da ga držim poslije toga (zatvorena staklenka, škarnicl ili ?). Jel ima veze ako je pao mraz na njega? ( Naime još ga nisam ubrala )

  4. #4

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    Mi smo ga ove godine samljeli sa mašinom za mljevenje mesa, onom starinskom, gusnatom. Ima je još uvijek za kupiti po dućanima, samo ne znam točno gdje. Meni je ostala od mame. Svježi šipak je dosta žilav i tvrd i malo se oznojiš dok ga samelješ, ali nije strašno. Poslije ga rasporedim po tacnama i tepsijama u tankom sloju i stavim na kuh. elemente i radijatore i suhog spremim u staklenke na tamno mjesto.

  5. #5
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Meni se nekako čini da ako se usitnjava prije sušenja "hlape vitamini" (neka moja logika, možda i nije tako).
    Suh je kad je tvrd, a koliko to traje ovisi gdje i kako se suši, koliko ima vode kad je pobran. Inače, sve za sušenje ne treba brati nakon kiše nego za suhog vremena sredinom dana.
    Šipak za čaj bolje brati dok je svjetlocrven i čvrst, prije mrazeva, a za pekmez kad je skroz zreo i kad ga oprži koji mraz pa lagano omekša.

  6. #6
    mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Postovi
    226

    Početno

    Prošlu zimu mi je svekrva donjela teglu sušenog šipka za čaj, ali u komadu. Na večer bi ga namočila (ili bar na par sati) a onda skuhala čaj- okus predobar, i neusporediv sa čajem od šipka iz dućana!!

  7. #7

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    ja sam nabrane šipke razrezala samo na polovice i raširila da se posuše. sad u posudi prokuham žlicu-dvije takvih polovica, ostavim da se poklopljeno prohladi i onda procijedim kroz cjedilo.

    kad smo već na ovoj temi - koristite li samonikle biljke za čajeve? mogu se odlične kombinacije složiti...

  8. #8
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    mi obavezno beremo trave za caj i to majcinu dusicu i mentu, a ove jeseni sam dobila i maticnjak i rutu. kako to mirise i koji je uzitak piti!
    inace, moj je dedo bio lovac pa je uvijek brao trave - planinske, mirisne. cijele bi se godine pio caj.

    super mi je i lipa, a fino je i kad se ubaci oguljina vockica, pa bude gusce, poput kompota. mljaci!

  9. #9

  10. #10
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    stolisnik je skoro pa lijek za sve, nesto kao cjepivo
    kopriva i stolisnik dizu iz mrtvih ne znam ni koliko sam stogova ovih travki popila...

  11. #11

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    o, da! a najbolje mi je što si skuham lončinu čaja i skužim da taj dan nisam ni popila kavu

  12. #12
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Ako imate, sa šipkom u čaj super idu i kriške dunje!

  13. #13
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Ako imate, sa šipkom u čaj super idu i kriške dunje!
    Eee, daaa! Meni je ovo super!

  14. #14
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Ako imate, sa šipkom u čaj super idu i kriške dunje!
    odoh odmah skuhati !
    Ja isto svašta skupljam i pijem, stolisnik, kamilicu, kadulju, vrijesak, lipu, majčinu dušicu,....a sad i pokušavam što više zasaditi u vrt, hoću neki mali čajni vrt !

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •