Ako netko radi ovaj čaj doma, imam pitanja: gdje sušite šipak, koliko dugo i čime ga usitnjavate ?
Ako netko radi ovaj čaj doma, imam pitanja: gdje sušite šipak, koliko dugo i čime ga usitnjavate ?
Ja ga sušim na nekakvome poslužavniku/plehu na krpi, samo da šipak bude u jednom sloju, vani ako je suho (i da ga ne uhvati rosa noću), trenutno u kuhinji na ormariću (još je i šparhet u kuhinji pa fino suši). Uvijek ga sušim cijelog, zdrobim ga prije kuhanja čaja u avanu, u krpi pa mlatnem batom za meso, a jučer sam ga ubacila čitavog i nakon 10 ak minuta u vodi sam ga izgnječila onom gnječilicom za pire - dosad najjednostavnije.
A koliko dugo ga treba sušiti ( mislim, kako znam da je dovoljno suh ?) i u čem da ga držim poslije toga (zatvorena staklenka, škarnicl ili ?). Jel ima veze ako je pao mraz na njega? ( Naime još ga nisam ubrala)
Mi smo ga ove godine samljeli sa mašinom za mljevenje mesa, onom starinskom, gusnatom. Ima je još uvijek za kupiti po dućanima, samo ne znam točno gdje. Meni je ostala od mame. Svježi šipak je dosta žilav i tvrd i malo se oznojiš dok ga samelješ, ali nije strašno. Poslije ga rasporedim po tacnama i tepsijama u tankom sloju i stavim na kuh. elemente i radijatore i suhog spremim u staklenke na tamno mjesto.
Meni se nekako čini da ako se usitnjava prije sušenja "hlape vitamini" (neka moja logika, možda i nije tako).
Suh je kad je tvrd, a koliko to traje ovisi gdje i kako se suši, koliko ima vode kad je pobran. Inače, sve za sušenje ne treba brati nakon kiše nego za suhog vremena sredinom dana.
Šipak za čaj bolje brati dok je svjetlocrven i čvrst, prije mrazeva, a za pekmez kad je skroz zreo i kad ga oprži koji mraz pa lagano omekša.
Prošlu zimu mi je svekrva donjela teglu sušenog šipka za čaj, ali u komadu. Na večer bi ga namočila (ili bar na par sati) a onda skuhala čaj- okus predobar, i neusporediv sa čajem od šipka iz dućana!!![]()
ja sam nabrane šipke razrezala samo na polovice i raširila da se posuše. sad u posudi prokuham žlicu-dvije takvih polovica, ostavim da se poklopljeno prohladi i onda procijedim kroz cjedilo.
kad smo već na ovoj temi - koristite li samonikle biljke za čajeve? mogu se odlične kombinacije složiti...
mi obavezno beremo trave za caj i to majcinu dusicu i mentu, a ove jeseni sam dobila i maticnjak i rutu. kako to mirise i koji je uzitak piti!
inace, moj je dedo bio lovac pa je uvijek brao trave - planinske, mirisne. cijele bi se godine pio caj.
super mi je i lipa, a fino je i kad se ubaci oguljina vockica, pa bude gusce, poput kompota. mljaci!
ruta? moram probati!
http://www.cvijet.info/zacinsko_i_lj...ens_l/135.aspx
meni je favorit stolisnik:
http://media.photobucket.com/image/s...stolisnik3.jpg
stolisnik je skoro pa lijek za sve, nesto kao cjepivo![]()
kopriva i stolisnik dizu iz mrtvihne znam ni koliko sam stogova ovih travki popila...
o, da! a najbolje mi je što si skuham lončinu čaja i skužim da taj dan nisam ni popila kavu![]()
Ako imate, sa šipkom u čaj super idu i kriške dunje!
Eee, daaa! Meni je ovo super!Strobery Shortcake prvotno napisa
![]()
odoh odmah skuhatiStrobery Shortcake prvotno napisa
!
Ja isto svašta skupljam i pijem, stolisnik, kamilicu, kadulju, vrijesak, lipu, majčinu dušicu,....a sad i pokušavam što više zasaditi u vrt, hoću neki mali čajni vrt!