Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 57

Thread: Ginger (đumbir) čaj - izvrstan kao prevencija prehladama

  1. #1
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default Ginger (đumbir) čaj - izvrstan kao prevencija prehladama

    Ovo je tibetanski recept za čaj od đumbira koji smo dobili od jedne naše frendice koja svake godine ide u Indiju/Tibet na mjesec-dva dana, pa ga tamo često piju, što zbog hladnoće, što zbog toga da ne pokupe neku bakteriju.

    Mi obično kuhamo lonac od recimo 2-3 litre čaja. Nikad ništa ne važemo nego radimo otprilike. Komad đumbira se opere i oguli od kože (recimo nekih 30-40 dkg komad. Nareže se na kolutiće poput mrkve i stavi kuhati u vodu. Ocijedi se sok od 2-3 limuna koji ostavimo sastrane. Može se staviti par korica limuna kuhati zajedno s đumbirom nekih 15-ak minuta, razvit će se intenzivan miris po agrumima kad se kuha.
    Nakon toga čaj može ostati malo stajati da se ohladi ako želite jači čaj, ako ne, onda ga ocijedite odmah. Kad se malo ohladi umiješa se ocijeđen čaj od limuna i par žlica meda ovisno o tome koliko sladak želite (može se stavljati šećer, ali mi više volimo s medom).

    Čaj se pijucka topao ili hladan. Ovaj čaj čisti tijelo iznutra, dosta je ljut i oni koji ne vole ljuto, moguće da će trebati par puta probati da im se svidi. Mi nismo bili obožavatelji ljutog, ali kad smo ga par puta probali, sve nam se više sviđao, dok odjednom nismo postali pravi ljubitelji ovog čaja. Pripremamo ga obično zimi ili kad skužimo da se kreću neke viroze.
    Napominjem, neće se svidjeti svima i obično se ne svidi odmah iz prve probe, zato probajte više puta i vjerujem da ćete se "navući" na taj okus.

  2. #2
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    ja dodam prstohvat đumbira u prahu u zeleni čaj jer ostatak familije nije za- MM pije samo onaj u vrećici od đumbira, ove kućne opcije su mu pređumbriaste

  3. #3
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Gdje kupujete đumbir?

  4. #4
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default

    Probaj svakako svježi 100:1 prema onom sušenom.

  5. #5
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Anemona
    Gdje kupujete đumbir?
    Ja sam ga viđala i u Merkatoru, kod voća i povrća...

  6. #6
    KayaR's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Beograd
    Posts
    1,433

    Default

    Da li ta ljutina ne smeta bebi kroz mleko :?
    Sorry ako je glupo pitanje

  7. #7

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    ja ga pijem stalno, odlican je i za detox. ne kuham ga, nego samo prelijem s vrucom vodom nekoliko kolutica.
    djumbirovim oblozima se inace ODLICNO lijece razlicite upale (tzv. djumbiranje, uputstva potraziti u makrobiotickoj literaturi).
    ja ga inace obozavam, a ribanog ga trpam u razlicite kolace, te u variva i juhe.
    djeca ga vole i kandiranog.
    jedan super ljetni napitak: naribati djumbir i limetinu koricu, preliti vrucom vodom i ostaviti preko noci. ujutro procijediti, dodati sok od limete i zasladiti medom. dobro ohladiti. pije se izrazito hladno, servira s koluticem limete i ledom. nema boljeg osvjezenja ljeti. taj recept sam nasla u nekoj meksickoj kuharici (mislim da napitak ima i neko ime, mozda ce me netko znati nadopuniti)

  8. #8
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default

    Đumbir ima za kupiti u svim većim centrima, vidjela sam u maxi konzumu, mercatoru, intersparu, ippercoopu, često ga ima i na placu na eko štandovima (barem sam vidjela na Dolcu).

    KayaR, i mi dojimo, kuhan čaj sebi malo još razblažim vodom, tako da nije baš jako ljut, a curica mi se nije žalila, tako da vjerujem da joj ne smeta

  9. #9

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Na poluotoku
    Posts
    66

    Default

    može se izribati đumbir pa kroz gazu ocijediti sok i staviti u čaj po želji

  10. #10
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default

    Ja uzmem komadić đumbira od cca 2 cm, naribam ga i dodam u voćni čaj kad ga kuham. To pijemo po cijele dane. Toplo, hladno, s medom,... kako nam paše.

  11. #11

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Ja sam do sad pila svježe iscjeđeni đumbir + sok od limuna + med. Super stvar. Ali ovo ću svakako probati. Čini se jako , a uz to i zdravo.

  12. #12
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Obično po zimi sokovnikom iscijedim sok od đumbira i potrpam u vrećice za led i fiju u zasmrđivač. Zamrznuti mogu stajati cijelu zimu i po potrebi samo otrgnem ledić i fiju u limunadu (i eto đinđerele) ili u klopu itd...

    Napomena za sve one koji će pokušati isto:
    Đumbir je jaaaaako vlaknast i vlakna se nejednoliko nagomilaju na mrežici sokovnika. To znači da se sokovnik treba jako često otvoriti i s nekakvim drvenim alatom očistiti od vlakana. Dakle, prilična zezancija, ali radi se ~ jednom godišnje pa je OK.

  13. #13
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Obično po zimi sokovnikom iscijedim sok od đumbira i potrpam u vrećice za led i fiju u zasmrđivač. Zamrznuti mogu stajati cijelu zimu i po potrebi samo otrgnem ledić i fiju u limunadu (i eto đinđerele) ili u klopu itd...

    Napomena za sve one koji će pokušati isto:

    Đumbir je jaaaaako vlaknast i vlakna se nejednoliko nagomilaju na mrežici sokovnika. To znači da se sokovnik treba jako često otvoriti i s nekakvim drvenim alatom očistiti od vlakana. Dakle, prilična zezancija, ali radi se ~ jednom godišnje pa je OK.
    Ovo je super ideja :D , ali iskreno kad se sjetim čišćenja sokovnika i one mrežice :shock:. Mada, kako kažeš jednom godišnje i nije takav problem. Davore, možeš mi reći koliko otprilike svježeg đumbira iscijediš, mislim koliko ga kupiš i koliko dobiješ soka?
    Nego, ove plastične vrećice za led mi izgledaju možda prevelika količina za jednu čašu đinđerele znajući kako je pakleno ljut. Ili ima raznih veličina tih vrećica za led? Ako ima nekih kao kuglice veličine lješnjaka to bi bilo super, ako ne, onda bi možda bilo zgodnije uliti u plastičnu posudicu na kockice onako do pola svake i kad se smrznu ih samo izvaditi i staviti zajedno u jednu običnu plastičnu vrećicu i vaditi po potrebi.

  14. #14

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Ima vrećica za led koje su podijeljene na oblike kuglica ili kockica, a napuniš ih jače ili slabije, ovisno kolike kuglice želiš. Svi veći dućani ih drže. Ja se tako snalazim.

  15. #15

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    Davore, fantasticna ideja!

  16. #16
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    koliko debelo gulite koru đumbira?

  17. #17
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by KayaR
    Da li ta ljutina ne smeta bebi kroz mleko :?
    Sorry ako je glupo pitanje
    ako mojoj nije smetao češnjak
    a inače ne jede išta pikantno, niti češnjak

  18. #18
    Nia_Zg's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1,276

    Default

    Apri, koru ogulim tek toliko da više nije smeđa. Može ju se i postrugati onako nožem kao mladi krumpir.

  19. #19
    tajuska's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagorje
    Posts
    468

    Default

    pocela sam raditi taj caj i onda na par mjesta nasla kako trudnice ne smiju dumbir ni u kojem obliku, a na par da je radeno istrazivanje i da pomaze kod mucnina i ne uzrokuje statisticki znacajnije problema bebi, i sad mi vise nista nije jasno :/
    a konacno caj koji mi pase....

  20. #20

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    2,235

    Default

    djumbir u malim kolicinama ti je OK (salica, dvije caja dnevno). u kasnijoj trudnoci ga eventualno mozes izbjegavati jer moze pridonijeti kontrakcijama.
    znas da se zenama koje prenesu kaze neka se najednu ljutog curryja. takve stvari mogu potaknuti porod.
    zene koje su sklone kontrakcijama ili pobacajima trebali bi ga izbjegavati.

  21. #21
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Nia_Zg
    Davore, možeš mi reći koliko otprilike svježeg đumbira iscijediš, mislim koliko ga kupiš i koliko dobiješ soka?
    Dosta je izdašan, hajmo reći oko 80% mase je sok (lupam napamet po sjećanju). Onih 20% vlakana je royal pain in the lower back ali se isplati.

  22. #22

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Jučer sam ovo isprobala i mogu reći super je. Jest da đumbir "pali", ali to je đumbir - spali sve od kad uđe pa dok ne izađe
    Teško mi reći jel je bolje toplo ili ohlađeno na sobnoj temperaturi jer je stvarno ukusno i jedno i drugo. I da, budući da dojim, moj malički se za sad nije bunio pa valjda ni neće

  23. #23

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Još malo o đumbiru:


    Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 st. prije Krista navodi kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. stoljeću korišten je kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.

    Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu.

    Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

    Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu, gdje, kako se pokazalo, štiti od polipa, a vjerojatno i od raka debelog crijeva.

    Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu korijen đumbira za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Također je dokazano njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave na način da pospješuje proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči.

    Đumbir se koristi i kao pomoć kod sprječavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospješuje kontrakcije srca, sprječava formiranje krvnih ugrušaka, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav. Ako se uzima redovito, suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije uputno uzimati ga navečer prije spavanja jer može uzrokovati nesanicu.

    Za različite svrhe, standardna dnevna količina đumbira u prahu je 1-4 g, koju je potrebno uzimati kroz 2-4 doze. Za sprječavanje putne mučnine najbolje je započeti tretman dan-dva ranije i nastaviti za vrijeme putovanja.

    Đumbir je na popisu GRAS ("općenito priznat kao siguran") od FDA priznat kao hrana i količine koje se koriste kod različitih medicinskih tretmana usporedive su s upotrebom u prehrambene svrhe. Važno je istaknuti da nisu uočene nikakve popratne pojave kod korištenja đumbira u normalnim količinama.

    Danas se u industriji manje koristi za proizvodnju lijekova, ali je znatno zastupljen u proizvodnji alkoholnih pića, slatkiša i kozmetike.

    Kupovanje i čuvanje

    Imate li mogućnost izbora, uvijek dajte prednost svježem nasuprot sušenom i đumbiru u prahu. Svježi đumbir najčešće se prodaje u specijaliziranim trgovinama hrane. Prilikom kupovine odaberite čvrst i gladak podanak đumbira, što je pokazatelj njegove svježine, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Zreli podanci bit će ljući i s više vlakana.

    Đumbir je na tržištu dostupan u dva oblika - mladi i zreli. Zreli đumbir, šire rasprostranjen, ima čvrstu kožu koja zahtijeva guljenje, dok mladi đumbir nije potrebno guliti, ali se može kupiti samo na azijskim tržnicama.

    Umotan u papirni ubrus i stavljen u plastičnu vrećicu, neoguljeni đumbir možete čuvati u hladnjaku do tri tjedna, a oguljeni možete zamrznuti i koristiti unutar šest mjeseci.

    Đumbir u prahu svakako je dostupniji od svježega, a možete ga kupiti u svakom većem supermarketu. Čuvajte ga u čvrsto zatvorenoj staklenoj bočici na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Ukoliko ga čuvate u hladnjaku, povećat ćete mu trajnost na godinu dana.

    Samo je istočna Azija iskoristila puni potencijal đumbira, pa ga, osim svježeg i sušenog, tamo možete naći konzerviranog u sirupu, ušećerenog i ukiseljenog. Potonji se koristi u japanskoj kuhinji kao obavezni dodatak u pripremi sushija, a dolazi pod nazivom gari ili sushoga.

    Priprema jela s đumbirom

    Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje, posebno onima pripremljenima u voku. Za guljenje đumbira koristite nož za štedljivo guljenje, a zatim ga, prema potrebi, narežite na ploške, štapiće (julienne) ili ga naribajte.

    Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, a u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva.

    Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu marinadama, prženim jelima, juhama, curryjima, žitaricama te svježem povrću.

    Svakako nov okus dat će plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjit će masnoću. Toplu i mirisnu notu dat će poširanom voću, kompotima, tijestima za pripremu kolača i napicima.

    Sušeni đumbir ne može zamijeniti svježi. Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga.

    Evo jednostavnih ideja za primjenu đumbira.
    Osvježite svoju omiljenu salatu novim salatnim preljevom od maslinova ulja, tamari umaka, nasjeckanog češnjaka i naribanog đumbira. Dodajte ga pirjanom povrću ili marinirajte tofu prije pečenja u marinadi od soja umaka, sezamova ulja, protisnutog češnjaka, naribanog đumbira i malo meda.

    Dodajte nekoliko ploškica đumbira prilikom kuhanja kompota, naribajte ga u nadjev za pečene jabuke ili u tučeno vrhnje, a u prahu ga dodajte u tijesto za muffine ili kod pripreme kolača sa sušenim voćem.

    Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje, osobito u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga svježe pripremljenom soku od odabranog povrća i voća, limunadi s dodatkom meda ili jednostavno prokuhajte nekoliko ploškica đumbira u vodi i dobit ćete tradicionalni čaj od đumbira. A tek kuhano vino s đumbirom!
    izvor: www.coolinarika.com

  24. #24
    mamma2's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    287

    Default

    super mi je ovaj čaj
    prošle god sam ga često radila
    sad ste mi dali ideju pošto ove godine još nisam ni jednom

  25. #25
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    baš ću probati!
    trenutno sam jako prehlađena, a čula da on pomaže!

  26. #26
    sasana's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    493

    Default

    Ja sam se isto navukla na ovaj caj. Najbolji mi je kada se ohladi .

  27. #27
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    jučer sam kupila, ali ne svježi nego sušeni i fin mi je!
    ljutkast i neobičan!

  28. #28
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    ja dodam još i koru naranče (domaća, neprskana, prije kuhanja marmelade sam ju ogulila tanko onim za guljenje krumpira i stavila u zamrzivač)
    i par grančica mente
    pa sve zaokružim medom i limunom

  29. #29
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Da malo podignem.
    Pravi čaj za ove ledene dane.

  30. #30
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Bome sam se i ja, koja ne volim čajeve, navukla na čaj od đumbira. Radim ga samo s limunom i smeđim šećerom i volim ga jedino dok je vruć!

  31. #31

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    I ja ga volim vrućeg, ali s medom. I redovito se kuha...

  32. #32

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    dovoljno blizu
    Posts
    162

    Default

    Meni je zakon s mlijekom i medom. U tom slučaju, ne ide limun, ofkors.

  33. #33
    juby's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    63

    Default

    Slučajno sam otkrila ovu kombinaciju:
    sok od grejpa+naribani đumbir. Zasladiti po želji. Pomiješati s vodom i piti. Odlično!
    P.S. procijediti ako ne volite ostatke grejpa i đumbira

  34. #34
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    vidla sam u mercatoru, iz Kine je dospjeo, dal u drugim dučanima ima izkakvih drugih izvora?

    ima li kakvi recept koji bi mogal poslužiti i za decu stariju od 2 godine, bez limena i sličnih đinđa, može i recept za klopanje.

  35. #35
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    ja ga režem na štapiće i u wok povrće, mljac

  36. #36
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    to jedu klinci?

  37. #37
    fingertips's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Vodice
    Posts
    1,460

    Default

    Dumbir je malo ljutkast, neznam kako bi ga mala djeca prihvatila!

    eh da, mene je caj od dumbira spasio miljun puta kod zgaravice!

  38. #38
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    to jedu klinci?
    moje da, al moje su specifične, vole i školjke i mex hranu i sushi... nas je đumbir spasio kod pada temperature

  39. #39
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Obožavam đumbir. Za sada još nisam radila čaj, ali radim sok od limuna/naranče/mandarina/grejpa - što već imam, i par cm đumbira naribanog i iscijeđenog soka.
    Zasladim sa steviom i medom. Zadnjih mjeseci mi obavezno jedna boca toga stoji u frižideru.
    Inače naribam ga na sitni ribež i onda iscijedim. Prvo sam to radila s onim tijeskom za češnjak, ali sam ga portgala, pa sam shvatila da imam nešto slično samo 10 puta veće i sad to koristim.

    Veselim se ljetu i limunadi s đumbirom! Mislim da će jako odgovarati!

  40. #40
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    Quote Originally Posted by mama_jos_malo View Post
    moje da, al moje su specifične, vole i školjke i mex hranu i sushi... nas je đumbir spasio kod pada temperature
    moji ne smiju školjke i slično.

  41. #41
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Evo, prvi put probala čaj s đumbirom i okus mi je fantastičan (domaća metvica, bazga, stevija i iscijeđen sok od 2-3 cm đumbira - 1,5 l čaja)

  42. #42
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Slažu li se integralna riža i đumbir? Ako da, kako se kuha - ubaci se komadić, nariba, iscijedi sok…što?

    Kad se dinsta s povrćem, kad se ubaci? Ostane li vlaknast?

  43. #43
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Imam još jedno pitanje (trenutno, vjerojatno će ih biti još)

    Da ga ne ribam svaki dan, mogu li ga sad izribati, procijediti i držati u hladnjaku u nekoj staklenoj bočici? Hoće li izgubiti neka svojstva? Ako može, koliko se dugo tako može čuvati?

    Super mi je ova Davorova ideja i svakako ću ju isprobati, ali sad nemam toliko đumbira.

  44. #44
    mama_jos_malo's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,835

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    moji ne smiju školjke i slično.
    to navodim samo da dobiješ sliku da sve vole jesti ( školjke jedu isključivo na moru i kad ih se izvadi i ne u velikim količinama) a inače ne jedu puno toga i to ne jer ne smiju nego im ja ne dam.
    Vole probavati hranu, eksperimentirati, s tim da jedna voli blage okuse, a druga šarf i intenzivno
    odosmo off topic

    s đumbirom je stvar navike, po malo bih davala

  45. #45
    giussepe's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Zagreb
    Posts
    971

    Default

    Moze neko svjezije misljenje smiju li,trudnice djumbir? Neki kazu da, neki ne....
    35 tjedana i sam i jako jako prehladjena..bojim se da ce mi danas vec prepisati antibiotik

  46. #46
    phiphy's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,216

    Default

    Ja sam čitala da ne jer mogu potaknuti kontrakcije.

  47. #47
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Kazu da je dobar protiv mucnina, tako da valjda moze
    Ja sam ga pila povremeno i jako ga volim
    Last edited by Ginger; 18.02.2015 at 08:52.

  48. #48
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Da li je netko probao posaditi đumbir?

  49. #49
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,247

    Default

    Ja ali mi nije uspjelo u kantu
    Inače ima ga jedan čovek na lošinju isto u kanti reko je da ima nekih finesa kod sadnje ali nije reko koje su to, ja sam sadila pred nekih 4 godine, a on to reko ljetos
    Usput korijen-plod mu je unutra sklupčan ko u orhideje, lako se vadilo iz kante, zeme ai kolko mu treba i vrati

  50. #50
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Smiju ga trudnice piti/jesti.

    Inace, ja sam jednom zabila korijen u teglu za cvijece. I proklijalo nesto, zivjelo neko vrijeme, a onda ga je satrala macka. Nikakve finese nisu bile ukljucene, doslovno sam ga gurnula unutra i povremeno zalijevala.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •