evo dobrih savjeta;
http://www.svinjskagripa.com/index.p...=14&Itemid=114
kaj cete vi napraviti? hocete se cijepiti? mene je nekak strah?
evo dobrih savjeta;
http://www.svinjskagripa.com/index.p...=14&Itemid=114
kaj cete vi napraviti? hocete se cijepiti? mene je nekak strah?
ja sam u 36.tjednu trudnoće, ne planiram se cjepiti protiv gripe jer niti ne izlazim van već par dana zbog vremena ( muž obavlja više-manje sve u gradu kako bi ja izbjegla gužve) a i ne planiram.Uglavnom, meni je veći problem kako zaštititi bebu od kontakta s drugim osobama pogotovo kad krenu u posjetu malenoj.Znam,znam,trebala bi zabraniti posjete barem prva dva mjeseca, al na koji način,ja u obielji imam ljudi koji će se vjerojatno naći uvređenima ako ima zabranim posjete...
Daj molim te, tko se nađe uvrijeđen jer ga u sezoni gripe ne puštaš k novorođenoj bebi, taj stvarno nije zaslužio da radi njega gubiš i jedan živac. Inače, mislim da je najpametniji način zaštite za trudnice upravo to što radiš. Sretno![]()
ne kužim kako je to dobar način zaštite, kad ti muž može donijeti gripu:/ (da me nebi krivo shvatila, i ja se bojim, nisam trudna-valjda
, ali imam bebu od 5mj)
Mislim da je jedini način zaštite svježi zrak, vitamini, nabijanje imuniteta. :/
Ma svjesna sam toga, ali ne mogu utjecat baš na sve...Po prirodi nisam paničar, al s obzirom da se radi o bebi ne mogu si pomoći da se ne brinem.krumpiric prvotno napisa
Naravno da ne možeš sto posto izbjeći virus, to je potpuno nemoguće, no možeš smanjiti vjerojatnost izloženosti. Ne mislim da ne treba izlaziti na zrak - nego treba izbjegavati gužvu, ljude, dućane i slično. Muž naravno može donijeti virus u kuću, no i tu se mogu poduzeti neke mjere - pranje ruku, presvlačenje odjeće i obuče, i izolacija ako on osjeti simptome.
"Trudnice najugroženije
U svim državama u kojima je počelo cijepljenje protiv svinjske gripe u prioritetnu skupinu pripadaju trudnice. Razlog je činjenica da se u dosadašnjem tijeku pandemije virusa H1N1 pokazalo da u najugroženiju populaciju pripadaju upravo trudnice. Čak deset puta češće liječe se u bolnicama negoli prosječna populacija.
Istina, svaka gripa teža je za trudnice, ali kod svinjske to je izraženije, kažu u američkom Centru za kontrolu bolesti. No, naglašavaju da se pokazalo kako je za dobar imunološki odgovor trudnicama dovoljna jedna doza cjepiva protiv gripe H1N1. Također se preporučuje da se trudnice koje se nisu cijepile i imaju simptome gripe svakako jave svojim liječnicima koji će odlučiti treba li im antivirusna terapija. Inače, najčešća komplikacija koja se razvija kod trudnica oboljelih od svinjske gripe jest upala pluća.
U SAD-u je od gripe H1N1 umrlo 28 trudnica od stotinjak koje su bile liječene u bolnicama."
današji jutarnji..
Mislim da savjetovanje trudnicama da se obavezno cijepe i nije baš najbolji savjet obzirom na nedovoljno testirano cjepivo koje se baj d vej ionako neće nikad testirati na trudnicama.
Koliko ja znam cjepivo za svinjsku gripu još nije došlo u Hrvatsku, pa da se cjepium protiv obicne gripe mi ništa ne znači a kad dođe cjepivo ja ću rodit jer mi je termin 23.12.09. Iako mislim da to cjepivo nije baš bezazleno za trudnice pa ne znam bili se cjepila i da ga ima :?
Da se i ja uključim.
Dal se neko od vas savjetovao sa ginekologom? Čini mi se da naši doktori opće prakse ne znaju šta bi savjetovali trudnicama.
Moj tata je dijabetičar i svake se godine cijepi, a cijepila se i moja svekrva jer radi s djecom i oboje su pitali za mene (23. tj.) i oboje dobili odgovor doktora da se po njihovom mišljenju ne bi trebala cijepiti.
U Švicarskoj navodno trudnicama ne preporučuju cijepljenje (?)
A opet svi ovi tekstovi po štampi i webu kojima nas obasipaju...
Mene bombardiraju sa svih strana zasto se ne cjepim ( 34. tjedan ) i jutros sam nazvala svoju doktoricu opce prakse i ona mi je rekla da ne preporucuje, samo da se klonim zatvorenih mjesta s puno ljudi i to bi bilo to.
Ja se nebojim s.gripe.Nesjećam se ni kad sam imala običnu gripu a radim u vrtiću.Većinom me pogađala grlobolja.
Termin mi je oko božića.
Držim se jednostavnih pravila:pranje ruku tek.sap.,prozračiti svekodnevno stan,van kuće ne dirati rukama lice(usta,nos itd),svekrva mi je u italiji kupila gel za dezinf.ruku kad nema vode u blizini da se ruke operu,s prijateljicama i rođacima više se ne pozdravljam poljup.u obraze,
u kupovinu idem popodne ili navećer kad ima manje ljudi.....
Što se tiče kad se beba rodi već sam rekla da nema posjeta barem 2 mj.te da ako netko i dođe da ga neću pustiti unutra.Isto i poslije da se nitko ne ljuti ako ga nepustim iako je prehlađen,jer mi je zdravlje bebe najbitnije.
Upravo sam saznala da će ukoliko se proglasi epidemija u RH biti zbranjeno muževima prisustvovati na porodu, radi prevencije???!!!
Ma kakve prevencije, a to što po sobama hodaju doktori, sestre, stažisti, čistačice i ostalo osoblje BEZ ZAŠTITNIH MASKI, to kao nije opasno!!![]()
![]()
![]()
A moj muž koji svaku noć diše meni u lice i ljubi se sa mnom i pazi da se ne razboli, pije vitamine i štiti se više od mene same da se na zarazi, on ne smije biti sa mnom na porodu zato što je opasan zbog mogućnosti zaraze!!?
Pa tko je tu lud?
Ja to ne razumijem, je li ja krivo percipiram stvari, ili šta?
Može li mi netko obrazložiti...
to nije ništa čudno :/
često su i prije za sezone "obične" gripe zatvarali odjele i rađaone za očeve i posjete
Ima li neki zdravstveni djelatnik za jedno pitanje???
Ako se naime, mama i zarazi tim virusom H1N1, može li se beba preventivno izvaditi carskim ili to prelazi odmah i na nju??? Može li se bolesna osoba uopća operirati???
Ja sam neki dan bila na pregledu i jedna od trudnica je imala gripu. Ne zna koju, jer nije bila kod liječnika. Malo je reći da me strah, do poroda imam još 2 tjedna (tj. do termina... :/ )
virus ne ulazi u krv, pa tako ni u bebin optok što znači da ona nije ugrožena na taj način![]()
problem je kod trudnica jer češće dođe do komplikac nego kod ostale populacije (navodno) pa se može razviti u upalu pluća i sl., te po meni eventualno doći do prijevremenog poroda što može loše utjecati na bebu.
nekoliko informacija iz prve ruke, prije svega provjerene i važeće u Njemačkoj.
za trudnice gripa predstavlja veliki problem prije svega zbog visoke temparature koju treba pod hitno skidati.
zbog toga ukoliko temperatura prijeđe 39 C treba hitno otići u bolnicu na skidanje temperature i na bolnički nadzor ukoliko se ne uspije kod kuće skinuti ili makar držati pod kontrolom.
visoka temparatura može naškoditi fetusu bio on 2 mjeseca star ili 8 mjeseci. virus kao virus za fetus ne predstavlja problem, već za majku ukoliko je majka bolesna (jetra, pluća, pretilost i općenito zdravstveno stanje loše).
dakle, potpuno je svejedno radi li se o sezonskoj ili svinjskoj gripi. svinjska nije ništa opasnija od sezonske, baš naprotiv radi se o vrlo blagom obliku virusa, srećom.
inače predlažem manje čitati izvještaje iz USA. previše naginju senzacionalizmu i panici kao i naši.
svake godine od sezonske gripe u svijetu umire oko 100.000 ljudi. od ove svinjske gripe je do sada u pola godine (6 mjeseci) ukupno umrlo 6600 ljudi u svijetu. i to prije svega ljudi koji su bolesni i čiji imunitet je zbog bolesti drastično oslabljen, jednako kao i kod sezonske gripe.
seznacionlaistički naslovi tipa - umro od svinjske gripe! - ne stoje, jer osobe nisu umrle od svinjske gripe direktno već indirektno, virus je samo dakle bilo kap koji je prelio već punu čašu.
što se tiče cjepiva, ne, trudnicama se ne preporuča u EUropi cjepljenje, osim toga neki je dan stigla izjava nadzorne komisije za cjepiva pri Robert Koch Institutu da se djeca ispod 3 godine i trudnice ne bi smjeli cijepiti niti sa jednim od 3 cjepiva koja su puštena na europsko tržište. sva tri cjepiva (Celvapan, Focetria i Pandemrix) su nedovoljno ispitana, a koriste novu tehnologiju, nedovoljno ispitanu kao što su sintetički pojačivači (Pandemrix i Focetria), zatim cjepivo koje sadrži čitav umjesto parcijalan virus (Celvapan).
za trudnice i djecu ispod 3 godine se predlaže naručiti klasično cjepivo i protiv svinjske gripe rađeno prije svega ispitanom tehnologijom te ne sa cijelim već djelomičnim virusom i svakako bez sintetičkih pojačivača.
pošto se u njemačkoj digla velika prašina oko cjepiva jer su procurile informacije o cjepivima u javnost od mas histerije prije svega podržane od proizvođača cjepiva, pa i od same Emea-e koja je ta cjepiva uopće dopustila (naravno Emea je 2/3 finanicrana od farmaceutske industrije) pa do zdrave logike kojom su se ljudi počeli nakon toga voditi i pitanjima, te nakon što je uslijedilo priznanje Robert Koch Instituta, u decembru se očekuje novih 150 000 doza cjepiva posebno za trudnice.
priču i infomracije oko svinjske gripe pratim od njenog samog početka, pratim trojezične medije i mogu samo reći da jedino na koga se čovjek može dosita osloniti su švabski izvještaji. osim toga u njemačkoj se prvo o tome i progovorilo i na koncu nešto konkretno i poduzelo.
kako će biti u drugim zemljama sa time i u hrvatskoj, ne znam, ali pošto znam gotovo sve i o Emea-i koju pratim godinama iz profesionalnih razloga kao i američki FDA i o famraceutksoj industriji i cjepivima osobno se ne mislim nipošto cjepiti jer za to za sada i u ovim okolnostima doista nema potrebe.
inače sam 30 tjedan trudnoće.
inače ova stranica je prilično nejasna i površna i to nije u redu.maminjo prvotno napisa
npr. tu se onako lakonski bez detaljnijeg pojašnjenja spomene da će doktor odlučiti da li se trudnica treba liječiti antiviranlim lijekovima. malo bed uzmne li se u obzir kako siu liječnici nekad laki na okidaču sa lijekovima.
antiviralni lijekovi ne dolaze u obzir za trudnice osim ukoliko se radi o toliko ekstremnom slučaju da je to postao jedini izlaz za majku jer se u tom slučaju gleda da se spasi majka, a ne plod . osim toga antiviralni lijekovi mogu naštetiti plodu to je poznato, tako da se oni ne daju samo tako trudnicama čija je klinička slika pod kontrolom.
tako da oprez ukoliko vam doktor ponudi antiviral samo tako. prije svega treba skidati temparaturu i vaditi krv da se vidi količina antitijela.
zatim piše da su paracetamoli sigurni za korištenje u trudnoći . katastrofa. ne, paracetamoli nisu sigurni, niti jedan jedini lijek nije siguran za korištenje u trudnoći i treba ga izbjegavati ako može, a ako se temp. počne penjati unostiti i dozirati u dogovoru sa liječnikom kao što na koncu i piše u kutijici od lijeka.
itd...
moia, vidim da barataš pravim informacijamamoia prvotno napisa
, pa bih te zamolila, da ako znaš, razjasniš i meni ponešto...
Naime, u Srbiji je juče proglašena epidemija. Vakcine protiv AH1N1 su kupljene od Švajcarskog "Novartisa" i vakcinacija počinje sledećeg meseca. Kako kažu, preporučuje se trudnicama i deci da se obavezno vakcinišu. Nisam baš oduševljena tim predlogom (23. nedelja, dvoje dece od 6 i 10 godina). Zanima me da li znaš da li je ta "Novartisova" vakcina jedna od te tri koje pominješ. Ovi naši na TV-u se upljuvaše pričom da je tu vakcinu u Evropi primilo već 42 miliona ljudi ( :/ ) bez posledica i da je dobila odobrenje od Evropske zdravstvene komisije...
Evo, našla sam...
"Novartis" pravi "Focetria" vakcinu.
Moia, hvala puno.
Koliko sam razumjela virus ne prelazi na bebu, ali smije li se majka pod temperaturom i znači općenito, virusom zaraženim stanjem, operirati?
Ja sam u 38., tjednu, pa se misli na trudnice kojima to i nije prijevremeni porod. (ono bolje spriječiti... :/ )
posljedice cjepiva će se te zbrajati za par godina. ne ide to tako od danas do sutra.
a za trudnice, odnosno fetuse je notorna budalaština tvrditi da nema posljedica! pa one će biti vidljive tek po porodu, i ona još nekoliko godina dok se pokrene čitava lavina testiranja nakon cjepiva da bi se utvrdilo što je točno to cjepivo uzrokovalo ! tako da naprosto ne mogu vjerovati o čemu se ovdje govori.
da cijepljeno je već mnogo ljudi u eu, ali je notorna laže da nitko nema posljedica, svaki dan javljaju o tome da ima posljedica, i smirtnih slučajeva i svega, ipak je to zakon velikih brojeva, tako da reći bez posljedica je doista idotarija čista osim toga tako nešto se kosi za zakonima zdrave logike.
nego evo iz mog vlastitog dvorišta. moja susjeda se cijepila, zdravstveni je radnik, med. sestra i evo je u komi već 2 tjedna, visoka temperatura, ne može se dići iz kreveta itd... sreli smo njenog muža pa nam je rekao. inače do tada žena potpuno zdrava. rekao je da je još nekoliko zdravstvenih radnika u klinici gdje radi imalo takve simptome nakon cjepljenja.
a za trudnice mislim da ne moram onda uopće previše objašnjavati više. osim toga ja ne znam od kuda u hr i sr i bih vade vijesti, ali ponavljam, ne, trudnicama se s ovim cjepivima ne preporuča cijepljenje niti djeci ispod 3 godine !
virus AH1N1 uopće nije agresivan, dapače daleko je manji agresivniji od sezonske gripe, pa do prije 6 mjeseci svijet je sasvim normalno funkcionirao sa saznanjem da svake godine dolazi sezona gripe i svi su se ponašali kao i uvijek do ove mas histerije koja je krenula od kuda drugdje nego iz USA i paušalnim objavama i infomracijama o smrtnosti i među običnom populacijom i među trudnicama, a kad tamo svi bili bolesni, osim toga do sada je ponavljam umrlo u 6 mj. svega cca. 6000 ljudi u svijetu od ove gripe, a sezonska gripa pokosi godišnje oko 100.000 ljudi redovito, ali to spada u uobičajenu statistiku pa se od toga ne radi drama kao jedno, a kao drugo ovaj slučaj je specifičan jer su proizvođači cijepiva imali svoju agendu koja ima baš nije prošla.
oni (proizvođači) prije svega imaju novi proizvod koji treba prodati. države su od silne panike koju je proširio WHO (djelimočno ipak opravdano jer se nije znalo još s čim imamo točno posla, a imali smo nedavno daleko opasniju ptičju gripu !) naravno ulupale silnu lovu iz budžeta za cjepiva i to je ok jer u današnje vrijeme bi bilo tragično da nito tako postupile, problem je što nitko nije znao u početku o čemu se radi i koja je razlika u cjepivima, a Emea je to sve lijepo odobrila, hvala bogu jer Emeaa je finacirana kao što sam već napisala 2/3 od farmaceutske industrije, to nije ništa novo.. i naravno da sad treba opravdati tu silnu upucanu lovu jer radi se o milijunima eura koji će biti bačeni u smeće ukoliko se ljude ne uvijeri da se moraju cijepiti.
i to je čitava priča.
inače EUopska zdravstvena komisija koju spominješ je Emea o kojoj sam već pisala, to je europska agentura za nadozor i kontrolu medikamentara unutra EU. i da ona je zadužena naravno i za odobrenje ovih cjepiva i ona ih je sve lijepo i odobrila.
evo i popis cjepiva i firme koje ih proizvode:
Celvapan (Baxter)
Focetria (Novartis)
Pandemrix (GlaxoSmithKline)
što se tiče samog Novartisa nedavno se i i u našim novinama pisalo i to na nekoliko mjesta o aferi Novartis i o cjepivu koje je naručila i Hr od njih.
radi se o cjepivu sa sintetičkim pojačivačima koji do sada uopće nisu korišteni u farmaciji. ovo je prvi puta. i kakve će posljedice ostaviti nitko niti zna, niti preuzima odgovornost za to.
nema na šemu, evo dijelim što znam iz prve ruke i pouzdanih izvora. i ja sam bila jedno vrijeme van sebe jer i ovdje je neko vrijeme vladala pomutnja, ali njemci ko njemci brzo vrate stvar na pravi trak jer bi ih ljudi pojeli da nije tako.corny prvotno napisa
a sad kad se sve zna svatko je slobodan odlučiti za sebe hoće li se ili neće cijepiti.
inače corny, sorry, ali nimsa razumjela tvoje pitanje. kakva operacija, čega i zašto u trudnoći?
inače ne samo trudnica zaražena virusom i sa visokom tempraturom, nego nitko zraženim virusom i temperaturom se ne smije operirati za boga miloga. svaka operacija je otvaranje organizma i nosi pun kufer rizika sa sobom sama po sebi !
jedna stvar kaj je netko u životnoj opsanosti, ali ovako ?
velim, zbilja ne razumijem pitanje ...
Mislim na carski, baš sam smotana.moia prvotno napisa
corny ni ja ne kužim pitanje pa carski je operacija i to jedna od težih u kirurgiji :/
sa gripom te nitko neće operirati
imaš dogovoreni carski?
ok, cjepiti se nećču. u 22 tjednu sam T.
ako ipak dobijem svinjsku,da li se javiti svojoj dr, ili u zaraznu?
kako liječe trudnice?tamifluom?što ako temperatura ne pada a to je štetno za plod?
česta je i upala pluća..?
ajme, ne bojim se svinjske gripe kao takve nego temperature i ostalih simptoma koji ugrožavaju dijete...
Hvala ti, moia. Delim tvoj stav o štetnosti vakcina, a pogotovo sad, posle ovakvih informacija.moia prvotno napisa
![]()
Ma znam ženo, rekoh da sam smotana što to prije nisam napisala.Zara1 prvotno napisa
Nemam dogovoren carski ali imam neke stvari koje bi mogle dovest do njega, a ukućani rade na javnim mjestima.... :/
Moia, hvala ti još jednom, mogu ti reći da si me dosta smirila....![]()
Evo curke ja sam u 17 tj i neki dan sam bila kod svoje doktorice kod koje je moja mama već 40 godina a ja nekih 15 pa se dobro znamo.
Pitala sam je za cijepljenje i kaže ona meni da nikada nije cijepila trudnice protiv sezonske gripe zbog mogućih posljedica od cijepiva za koje se ni ne zna a što se tiče svinjske gripe je rekla cijepivo će doći tek u 12 mj i hvala bogu da ga još nema a da ona trudnice ne bi cijepila s tim cijepivom jer se ne zna i ne može se reći ima li ili nema kakvih posljedica za dijete i da to nitko ne može garantirati. A nije mi direktno rekla ali mi se čini da ona sumnja u to cijepivo i za zdrave ljude.
E da i jučer sam bila kod ginekologa na pregledu koji isto uopće ne diže paniku oko toga i kaže da smatra da se ne bi trebalo cijepiti. E sad on je meni rekao da je gripa najopasnija u prvom tromjesečju dok u medijima možemo pročitati da je najopasnija u 2. i 3. pa sad ne znam tko je u pravu.
Tako da sam ja odlučila ne cijepiti se jer joj vjerujem. Ali moram priznati da me baš jako strah te svinjske gripe, najviše zbog temperature, jer sam jučer srela ženu koja ju je preboljela i ona i muž i dvoje djece i kaže da je kod njih bila dosta teška temp 39,5 i da su svi završili na antibioticima jer je otišlo na pluća ali srećom ne s najtežim posljedicama.
Uglavnom nije nam baš bajna situacija ali opet mislim da je nama T isto i sa sezonskom gripom.
moia, puno hvala, ovo je naiscrpnija i najlogičnija informacija koju sam do sada dobila!
netko je pitao za temperaturu i carski?
moja je frendica imala sekciju pod virozom s 38temp :/
Samo, to su nažalost, dezinformacije.Vishnja prvotno napisa
npr. kakve su to gluposti da A/H1N1 uopće nije agresivan i da je manje agresivan od sezonske gripe?
što to uopće znači?
Uspoređivanje broja umrlih od pandemijske gripe s nekakvim brojevima umrlih od sezonske gripe je metodološki nedopustivo, jer se kod navođenja borjeva umrlih od pandemijske gripe govori o laboratorijski potvrđenim slučajevima smrti, a kod navođenja brojeva umrlih od sezonske gripe se govori o procjenama. To su kruške i jabuke.
Jednog dana kad netko bubne procjenu umrlih od pandemijske gripe, bit će itekako veliki broj.
Prijatelji i prijatelji od prijatelja koji su bolesni od cijepljenja su nešto što je najlakše izmisliti , a najteže dokazati.
I zadnja rečenica u tom mudrovanju od moaia, da novartisovo cjepivo ima pojačivaće koji nikada prije nisu bili korišteni u farmaciji je laž. Adjuvans MF59C.1 se koristi već desetak godina u sezonskom cjepivu protiv gripe Fluad.
Trlababalan, što ti misliš je li cjepivo u Lijepu Našu stiglo prekasno? S obzirom na to da je gripa već u punom jeku? I misliš li da bih se recimo ja koja ima 2 dana do termina, trebala cijepiti s obzirom na to da ne znam, niti mogu znati jesam li možda već u inkubaciji? I ako se cijepi u inkubaciji, može li to izazvati više štete nego koristi?
Sorry što sam te sad zatrpala svim tim pitanjima, ali to je ono što mene muči. Pa da čujem i neko stručno mišljenje na tu temu (priznajem da nisam baš čitala topice o svinjskoj gripi jer mi ne pomaže da si sad pred porod stvaram paniku. A te teme mi definitivno stvaraju paniku)
Novartisovo cjepivo je testirano na trudnicama?
Ja nemam pojma. Ali uredno pozivaju trudnice na cijepljenje :/
daj ne lupetaj gluparije ! o kakvim dezinformacijama ti govoriš.trlababalan prvotno napisa
vidim javljaš se ovdje i na ostalim topicima s ničim već ispraznim komentarima bez ikakvih činjenica, konkretnih brojki, konkretnih informacija.
ali iskreno već mi je dop..lo besplatno dijeljenje konkretnih i provjerenih informacijama na ovakvim forumima gdje se svaka šuša može javiti i demantirati formulacijama - to je laž, to je dezinformacija itd... ma savršeno, slika i prilika hrvatskog mentaliteta.
dušo moja odi si na stranice Emea, tamo imaš sve o cjepivima. tko zna čitati i iole se razumije u materiju sve će mu biti jasno. tko imalo poznaje europski zdravstveni sustav i farmaceutsku mrežu također će mu biti sve jasno.. odi na stranice Robert KOch Instituta. dušo moja ja ne lifram dezinforamcije poptu tebe već provjerene infomracije iz konkretnih izvora.
NE ti pojačivaći nisu korišteni u farmaciji za mas upotrebu ! ne pričaj gluparije ! novartis ga još nikada nije korstio do sada. to je nova vrsta tehnologije koju je ubacio u proizvodnju svog cjepiva protiv svinjske. o tome se radi pametni ! a što se tiče adjuvansa MF59C valjda ti je poznato i to da sadrži živu ili možda nije. ma mislim s kime se ja uopće raspravljam![]()
i još nešto. sad u prosincu stiže posebno 4 po redu cjepivo samo za trudnice protiv svinjske u njemačkoj! to već samo po sebi sve govori zar ne. ili ćeš i za to reći da je dezinformacija.![]()
i ne virus svinjsku nije agresivan kao što se želi prikazati i da manje je agresivniji od sezonske, dakle, ne lupetaj i ne širi paniku među trudnicama, a znamo da je njih najlakše zastrašiti.
živim u malo većoj zemlji nego što je Hrvatska i u malo bolje organiziranijoj, kao i sa malo kvalitetnijim zdravstvenim sustavom a i izvjestiteljskim kadrom nego što je hrvatsko žutilo, kao i sa daleko transparentnijim informacijama nego što je to slučaj u Hrvatskoj.
ovo što se u Hr radi oko te svinjarije od gripe i cjepiva je za bogu plakati.
po milionti put se od ljudi rade ovce.
a sad tko ima imalo soli u glavi i imalo poznaje jezike (tu mislim isključivo na Europu, ne USA !) već će sam po zdravoj logici znati odlučiti da li će se ili neće cijepiti.
pozdrav i dobro zdravlje svima želim.![]()
sad u prosincu stiže posebno 4 po redu cjepivo samo za trudnice protiv svinjske u njemačkoj.Ninči prvotno napisa
neobično zar ne. kao i što se predlaže da se djeca ispod 3 godine cijepe također s tim cjepivom, a ne niti jednim od već navedenih i već u upotrebi (Celvapan (Baxter), Focetria (Novartis), Pandemrix (GlaxoSmithKline) .
i da ako ti to išta znači u njemačkoj ne pozivaju trudnice na cjepljenje, baš naprotiv.
no velim, svatko je odgovoran za sebe i slobodan za sebe donijeti odluku.
samo jedna ispravka. ovdje je trebao biti drugi smajlić.moia prvotno napisa
dakle, pozdrav i dobro zdravlje svima želim.![]()
Za one koji su preboljeli (a pogotovo za one koji su umrli), stglo je prekasno.Ninči prvotno napisa
Za one koji još nisu oboljeli nije stiglo prekasno.
(ponosan sam na sebe koliko ovo logično zvuči....)
Cijepljenje u inkubacijij ne može pogoršati bolest.
Mislim da je za ženu koja je pred terminom za porod preporučljivo cijepiti se jer ne bi joj bilo dobro da "zaradi" gripu u rodilištu. A sve one teoretske i nedokazane opasnosti od primjene cjepiva kod trudnica su u tako visokom stadiju trudnoće najmanje zabrinjavajuće.
Drugim riječima, što je gestacijska dob viša, to je povoljniji omjer rizika i koristi u prilog cijepljenju.
kako onda mogu dopustiti cjepljenje trudnica?trlababalan prvotno napisa
Kao prvo, da razumujiješ te jezika kojima se EMEA koristi, znala bi da si napisala obične gluposti o adjuvansu MF59C.1moia prvotno napisa
Jer istina je upravo ono što sam ja napisao. Da se koristi već desetak godina u cjepivu Fluad. A to da taj adjuvans sadrži živu je glupost i pokazuje tvoje neznanje jezika struke, a ne engleskog ili nekog drugog jezika Europske unije.
Koliko god mi je mrsko citirati internet, ovdje ću to uičiniti čisto zato da se vidi da lažeš.
Na stranici EMEA-e
http://www.emea.europa.eu/humandocs/...spc-h385en.pdf
lijepo piše:
a u SPC-u cjepiva Fluad, koje je u upotrbi već desetak godina u Svijetu, a u Hrvatskoj već tri godine,Adjuvant MF59C.1 containing:
squalene 9.75 milligrams
polysorbate 80 1.175 milligrams
sorbitan trioleate 1.175 milligrams
http://www.almp.hr/upl/lijekovi/PIL/...9-07-03-67.pdf
lijepo piše
Toliko što se tiče tvoje pismenosti.FLUAD, suspenzija za injekciju u napunjenoj štrcaljki cjepivo protiv influence (površinski antigeni), inaktivirano, adjuvantirano s MF59C.1
Inaće, cjepivo Focetria sadtži konzervans tiomersal u desetdoznim bočicama, kao što sva višedozna pakiranja pandemijskog cjepiva sadrže.
Ali to nema nikakve veze s adjuvansom MF59C.1
http://www.hzjz.hr/epidemiologija/gripa_cijep01.htm
Inaće, kad se mene pitalo koje bih pandemijsko cjepivo htio imati u Hrvatskoj, jasno i glasno sam rekao da preferiram neadjuvantirano cjepivo.Focetria je monovalentno adjuvantirtano podjedinično cjepivo protiv pandemijske gripe, koje sadrži hemaglutinin i neuraminidazu virusa koji antigeno odgovara virusu influence A/California/7/2009 (H1N1)v.
Obzirom da se radi o desetdoznoj prezentaciji, cjepivo sadrži tiomersal u uobičajenim niskim koncentracijama.
Razlog tome je taj što iskustva s mrtvim neadjuvantiranim cjepivima kod trudnica postoje od ranije, a iskustva s adjuvantiranim kod trudnica ne postoje (jer se Fluad nije primjenjivao na trudnicama, već na starijima od 65 godina)
Međutim, što je tu je.
Nismo dobili neadjuvantirano, već adjuvantirano.
Ali nema smisla izmišljati nedokazane opasnosti i plašiti ljude cjepivom.
Napisala si da ja plašim trudnice gripom.
To nije točno.
Ja prikazujem gripu onakvom kakva je.
Ali ljudi poput tebe umanjuju značaj gripe i lažnim optužbama na cjepivo plaše ljude cjepivom.
Ali istina je u sredini.
Niti je gripa blaga hunjavica niti ne ubija sbe bolesnike.
Niti je cjepivo bez nuspojava, niti su postojeće nuspojave takve da je cijepljenje opasnije od bolesti.
Međutim, ti sa svojom pismenošću svjetskih jezika u svojoj velikoj državi to ne možeš shvatiti.
Hvala svima!![]()
Toliko informacija čovjek dobiva o tom cijepljenju da na kraju ne može ni biti siguran što napraviti.
Preporuka za cijepljenje trudnica se temelji na neizravnim dokazima sigurnosti primjene u trudnica, kao npr. ove preporuke Svjetske zdravstvene organizacije:MGrubi prvotno napisa
http://www.who.int/csr/disease/swine.../en/index.html
Nekima su dovoljni takvi neizravni dokazi, a neki traže izravne dokaze.
Ja sam, u principu, skloniji pričekati izravne dokaze.
Međutim, usred epidemije nove gripe, kada postoji svakodnevni rizik od zaražavanja, razumijem da oni koji su preporučili cijepljenje trudnica to učine na temelju ovakva razmišljanja:
"Premise:
1. iako je rizik da trudnica ima komplikacije zbog gripe i umre zbog toga vrlo nizak, ipak je 4-10 puta veći (ovisno o izvoru) nego za žene iste dobi koje nisu trudne.
2. postoje teoretski rizik od cijepljenja trudnica tim cjepivo, jer nije ispitano kod trudnica.
3. postoje indirektni dokazi da to cjepivo neće štetno djelovati na ishod trudnoće, na plod i na ženu (poput ovih koji su navedeni u linkanom dokumentu SZO).
4. ako trudnica ima problema zbog cijepljenja, krivi smo što smo preporučili cijepljenje, ali ako trudnica strada od gripe, krivi smo što nismo preporučili cijepljenje...................
Zaključak: S obzirom da je u ovom trenutku teoretski i nedokazani rizik od nuspojava cjepiva kod trudnica manji od dokazanog i mjerljivog rizika od komplikacija gripe, ispravno je preporučiti cijepljenje trudnica."
Meni je ovo jako logično.
I ne može se pobijati ničime, osim izmišljenim i lažnim podacima o štetnosti cjepiva ili o tome da gripa uopće ne postoji.
Nažalost....Ninči prvotno napisa
iako je istina vrlo jasna......