Stranica 5 od 11 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 527

Tema: H1N1-oboljelo dijete-kako zaštititi ostalu djecu u obitelji

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Raste nam temp pod lupocetom: 39,3 ispod pazuha
    lupocet dala u 14h (tad je bilo 39).
    Kad smijem dat ibuprofen (minimalni razmak vremenski), dr jeste tu?

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u 17 smijes . pazi na dozu, mozda premalo dajes pa tako raste . svaka 3-4 sata nesto razlicito smijes dati. a od istog bar 4 sata no ako ne ide i ako je frka mi smo i na 3 sata davali. tusiranje nam nikada nije pomagalo.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

romi jesi zvala srebrnjak , sta kazu ?

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

roko mama kako je ?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj kate prvotno napisa
    Ibuprofen ima različite doze za različitu temperaturu, granica je 39 pa malo pripazite ( za veću temperaturu se daje više ibprofema)

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa
    Ibuprofen ima različite doze za različitu temperaturu, granica je 39 pa malo pripazite ( za veću temperaturu se daje više ibprofema)
    iznad 39 ide 20 mg po kg tjelsene mase. Mozes kombinirati svaka 2 sata, jednom Ibuprofen pa onda Paracetamol, punu dozu. U medjuvremenu lagano tusiranje u toploj vodi (pola stupnja hladnijoj od temp. tijela pa onda sve niza temp kako se tijelo hladi.)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi smo bolje, izgleda da se kod nas srecom ipak radi samo o virozi. Ujutro je kurila 38,5, dala sam joj sirup i cijeli dan je bila bez temperature, sad je ponovno pocela rast, vidjet cemo kak ce bit. Ona je ok samo je i dalje ful nervozna i pospana.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

evo, moj mali jos kuri s prestancima od 1-2h nakon lupoceta, sad dala dalsy. dr mu dala antibiotik mada sam rekla da ja imam gripu. al, veli ona, njemu ful curi nos i slini(a ne rastu zubi). malo sam skepticna dal da dajem antibiotik, mada je nas dr jedna od onhi koji ne prepisuje antibiotik olako.. stariji sin ok, 37,7, kaslje, al nije to nis strasno, kaj ne?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ako mu curi nos definitivno mu ne treba antibiotik. osim ako je sekrecija gnojna.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ima li negdje na netu (ili možda netko ima strpljenja detaljno napisati) kako to ide kod visokih temperatura koje neće pasti - kako kombiniram paracetamol i ibuprofen sirupe (odnosno čepiće Lupocet s kojim čepićima Ibuprofena? kako se zovu?).
    Svaka 2 sata naizmjenično? Dakle paracetamol u 8h, ibuprofen u 10, pa opet paracetamol u 12 ili nekako drugačije? zar ne bi Ibuprofen morao držati dulje?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

važni je da ne prekoračiš dnevnu dopuštenu dozu

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Ima li negdje na netu (ili možda netko ima strpljenja detaljno napisati) kako to ide kod visokih temperatura koje neće pasti - kako kombiniram paracetamol i ibuprofen sirupe (odnosno čepiće Lupocet s kojim čepićima Ibuprofena? kako se zovu?).
    Svaka 2 sata naizmjenično? Dakle paracetamol u 8h, ibuprofen u 10, pa opet paracetamol u 12 ili nekako drugačije? zar ne bi Ibuprofen morao držati dulje?
    Ne postoje ti čepići Ibuprofena, samo sirup. Imaš Dalsy i Ibuprofen, ista stvar-drugi proizvođač. Mene isto zanima ovo što čokolada pita. I sva se gubim u tim mg/kg. Ako moje dijete od 16 kila dobije temperaturu, koliko mu mogu dati brufena i koliko doza sve skupa u danu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ima. Napisao Jedan_tata

http://www.obitelj.net/index.php?t21227.htm

evo s tim da on ovdje piše da se Ibuprofen daje četiri sata nakom paracetamola, a tako su i meni bili preporučili na Srebrnjaku, no na drugim mjestima sam čitala da se može dati i sa manjim razmakom, tj. da se čeka sat vremena, toliko da se vidi pada li temperatura od paracetamola. I bibai je pisala o skidanju temperature ovdje na forumu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, nama su prekjučer telefonski iz Zarazne rekli da brufen može i dva sata nakon paracetamola, ako bude frka
    sva sreća, nije trebalo

koliko čujem, svi govore da nije važan razmak, samo da se ne smije prekoračiti dopuštena dnevna doza

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da je važan razmak između dva paracetamola (minimalno 4 h ) i između dva Ibuprofena (6 h), a kombinacija može i u manjem razmaku.
    Ja gledam da Ibuprofen dajem navečer jer - kao što reče naša doktorica sa Srebrnjaka - 'noć ima moć'

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Citiraj jelena.O prvotno napisa
    iznad 39 ide 20 mg po kg tjelsene mase. Mozes kombinirati svaka 2 sata, jednom Ibuprofen pa onda Paracetamol, punu dozu. U medjuvremenu lagano tusiranje u toploj vodi (pola stupnja hladnijoj od temp. tijela pa onda sve niza temp kako se tijelo hladi.)
    krivo sam rekla, iznad 39 ide 10 mg po kg mase, a ispod 39 5 mg po kg mase. ali treba citat upute, ne moje postove

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Mislim da je važan razmak između dva paracetamola (minimalno 4 h ) i između dva Ibuprofena (6 h), a kombinacija može i u manjem razmaku.
    Točno, s tim da je doza paracetamola 10-20 mg/kg (maksimalno 6x/dan), a ibuprofena 5-10 mg /kg (maksimalno 4x/dan).
    Rektalno se daje veća doza paracetamola (minimalno 15 mg/kg)

Nikada se ovi lijekovi ne kombiniraju s razmakom manjim od sat vremena jer je to razuman period u kojem bi lijek trebao početi djelovati. No ako je dat u pravoj dozi, a nakon sat vremena temperatura raste npr s 39 na 40 normalno je dodati lijek iz druge skupine i očekivati da nakon slijedećih sat vremena temperatura neće rasti (iako ne mora niti jako pasti)
    Ako ipak i dalje raste potrebno je otići liječniku.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    imam pitanje za one koji su med. struke:

ovo sam čula ali ne znam da li sam dobro shvatila, zato i postavljam pitanje onima kojima je to struka

dijetetu oboljelom od sv. gripe se ne skida naglo temp. jer tada dolazi do preznojavanja a time i lakše do upale pluća tj. umjesto pune doze daje se pola ( s čim god da spuštate temp. ). Jedan tata, trlababalan, mima što mislite o tome? Ako se s time slažete objasnite točno kako se temp. spušta i zašto.

jedan tata, trlababalan di ste :?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

prvi put čujem tak nekaj.

Na to ti trebaju odgovoriti jedan tata i bibai

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

bibai molim odgovor

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

neistina

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

kako bi rekao porfesor kovač: apsolutna glupost.
    brzina skidanje temperature nema nikakve veze s upalom plua. to je nadovezivanje na onu babsku 'ne smiješ dugo imat temperaturu jer ćeš dobiti upalu pluća'.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hvala

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

evo i mene s pitanjem

curica (2 g), prošla srijeda, četvrtak, petak - grlobolja, jaki kašalj, max tempica 38.
    pedica rekla gripa, nisam vjerovala jer su mi preblagi simptomi.

subota: sve super, bez tempice, zdravo dijete.

nedjelja: žali se na bol u prsima, opet tempica max 37.4, po noći skače na 39,2 uz groznicu i tresavicu, užasan kašalj, teško disanje, plač.

ponedjeljak dijagnoza: upala pluća, dobila sumamed.

utorak navečer stanje se pogoršava, sumamed ne pomaže, završavamo u bolnici, rtg snimka jako loša, na uzv se vidi pleuralni izljev, nalazi krvi i nisu tako loši s obzirom na lošu rtg snimku L=14000.

primamo rifocin, stanje se vidno poboljšalo nakon 2. doze, jučer su nas otpustili, sad smo u dnevnoj bolnici. curica je super.

e sad mene zanima, zašto nama nitko u bolnici nije ni spomenuo svinjsku gripu, nikakve testove napravili ni ništa... mislim, možda stvarno nije bila SG al kako znaju da ova naša pneumonija nije komplikacija SG :/

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a možda i je. ne kužim pitanje. pa rekla vam je da je gripa. a kako je bila dobro, pa onda dobila pneumoniju, očito se radi o bakterijskoj komplikaciji gripe.

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ma cijeli post mi je zbrčkan

pitanje je: zašto nam u bolnici nisu napravili test na h1n1?
    ne da nas nisu testirali nego nitko nije ni spomenuo mogućnost SG... mislim WTF?! u doba epidamije SG, hospitalizirani smo sa teškom pneumonijom i nitko ni A ni B... ne kužim

i dal se taj test može napraviti sada naknadno nakon ozdravljenja?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da ne
    mislim da se h1n1 moze dokazat prvih nekoliko dana zaraze, ali to sam cula iz 3. ruke

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

zato što se u principu uzorci uzimaju samo dok se ne dokaže epidemija. a kako ste vi bili zbog jasne bakterijske pneumonije, nije više bilo bitno je li joj prethodila h1n1 gripa ili ne.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

mene zanima jel itko davao djeci tamiflu u slucaju SG...

i jos nesto, mala mi inace kad ima temperaturu povrac sirup, tako da ne mogu koristit ibuprofen kod velike temperature. sto preporucate? mi smo prijasnjih godina bas kod jako velike temperature koristili trecinu voltaren cepica od 12,5 mg ali nekako nisam bas ljubitelj tih voltarena ima li nesto drugo u cepicima za veliku temperaturu a da se moze kombinirat sa paracetamolom tj. eferalganom koji inace dajemo do temperature od 39?

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Zvala sam Srebrnjak - kažu da ne paničarim ako je on ok, danas mu je super, ustao se, glava mu je prošla,noge isto ok, temp. na 37.5, kašlje jako mokro i duboko,sa njim moram paziti da mu ne ode na pluća, jako lako pokupi upalu pluća ili bronhitis.
    Curka je zasad ok, samo joj curi nos.
    Puse svima oboljelima

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inhaliraj ga pulmicortom i stavi na flixotide. takvu ja uputu imam romi.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

dobio sam najnovije smjernice za tamiflu, pa evoda ih podjelim s vama:
    djeci do 3 mjeseca se nikako ne preporuča. Djeci do 1 godine vjerojatno je neškodljiv, no nema dovoljno podataka, te se preporuča samod avanje u bolničkim uvjetima, a za djecu preko godinu dana nema nikakvih problema.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj lana74 prvotno napisa
    mene zanima jel itko davao djeci tamiflu u slucaju SG...

i jos nesto, mala mi inace kad ima temperaturu povrac sirup, tako da ne mogu koristit ibuprofen kod velike temperature. sto preporucate? mi smo prijasnjih godina bas kod jako velike temperature koristili trecinu voltaren cepica od 12,5 mg ali nekako nisam bas ljubitelj tih voltarena ima li nesto drugo u cepicima za veliku temperaturu a da se moze kombinirat sa paracetamolom tj. eferalganom koji inace dajemo do temperature od 39?
    nema

a voltaren je vrlo opasan kod malih jer naglo rusi temp i moze izazvati konvulzije.
    Probajte tusiranjem i svaka 4 sata cepic paracetamola
    Tako bih ja
    KOlika je temp i koliko dijete ima godina?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Jedan_tata prvotno napisa
    djeci do 3 mjeseca se nikako ne preporuča. Djeci do 1 godine vjerojatno je neškodljiv, no nema dovoljno podataka, te se preporuča samod avanje u bolničkim uvjetima, a za djecu preko godinu dana nema nikakvih problema.
    A kakve su smjernice o tome koje dijete treba dobiti Tamiflu?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja idem 24. s klincima na Srebrnjak na kontrolu pa cu pitat nasu doktoricu dal su oni kandidati za Tamiflu ukoliko budu imali simptome SG i ako misli da jesu molit cu ju da nam to napise u nalaze tak da se ne moram s nikim kvacit ak do toga dodje vec samo pokazem preporuku njihove doktorice. Za Katju sam napisala koje ima probleme, a Roko ima astmu koja je u zadnjih godinu dana u pogorsanju, tak da po meni bi obadvoje ulazili u skupinu kriticnih.

Javim kaj su mi rekli.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Gdje spada Špansko za dežurnu pedijatriju sada?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Gdje spada Špansko za dežurnu pedijatriju sada?
    Špansko je zagreb-zapad

Prilaz baruna filipovića Črnomerec pravac

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    A kakve su smjernice o tome koje dijete treba dobiti Tamiflu?
    ono koje spada u rizčne skupine. dijabeetes, astma, srčane bolesti, teški spastični bronhitis, maligne bolesti, poremećaji imuniteta, sistemna kortikosteroidna terapija

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jedan_tata, što misliš, jel se onda i odrasla osoba s dijabetesom (tip 1, dobro reguliran) treba cijepiti?

meliss@ avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jedan tata,

a ako je dijete sa refluxom i nestabilnim mjehurom, te na terapiji ditropan (antikolinergik) + cefixim (u profilaxi), spada li tada u rizik?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

ne, jer nema povećanu opasnost od respiratornih komplikacija

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne, jer nema povećanu opasnost od respiratornih komplikacija
    Pretpostavljam da je ovo odgovor na melissino pitanje, ne na moje?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pa u postu povise tvog pitanja ti je odgovor

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

je, oprosti, tvoje nisam ni vidio.
    cijepljenje protiv gripe se preporučuje svima preko 60 godina, svim kroničnim boelsnicima. čak i s dobro reguliranim dijabetesom uvijek postoji barem minimalno oštećenje stanične imunosti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    pa u postu povise tvog pitanja ti je odgovor
    Ne, zapravo nije.

A i zanimalo me osobno mišljenje.

Jedan_tata, hvala na odgovoru, znam ja to sve, zbog toga se redovito cijepim protiv sezonske gripe i nemam s time nikakav problem. Ipak, do nas laika dolaze zbunjujuće informacije - ne mislim pri tome na teorije zavjere i slično, nego priču o tome kako ionako neće biti dosta cjepiva (pa je za očekivati da će selekcija biti strožija), te kako su neki liječnici skeptični prema cijepljenju samom - ovo sam doduše čula iz druge ruke, uvijek bez objašnjenja osim onog da "cjepivo nije dovoljno ispitano", što god to značilo.

Inače, sezonska gripa u kombinaciji s dijabetesom, a imala sam je dva ili tri puta u životu, zbilja je pakao, iako nikad nisam razvila komplikacije. Moj dojam je da je onima oboljelim od tipa 2 koji nisu na inzulinu vjerojatno daleko teže, jer meni je svaki put trebalo puno više inzulina i mikromenadžmenta da ne odem u neprihvatljive hiperglikemije i nedajbože ketoacidozu.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

je, svaka je infekcija dodatni ziazov za dijabetičare. Pravilo je na infektološkim odjelima da se takvi pacijenti uvijek skidaju sa dosadašnje erapije i prebacuju na actrapid dok infekcija traje, jer je u stanju akutnog stresa uvijek povećano stvaranje glukoze, povišene su vrijednosti GUK-a i povećana opasnost od ketoacidoze.

a što se tiče neispitanosti cjepiva- ne znam ni sam što bi rekao. Sve ispada rekla kazala, nitko ne zna ništa konkretno. Pa sam malo razmišljao. radi se o gripi. proizvodnja cjepiva protiv gripe nije nikakva nova tehologija, prilično je uhodana. pa mi nije jasno gdje bi trebao biti problem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda u adjuvansima.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

je, svaka je infekcija dodatni ziazov za dijabetičare. Pravilo je na infektološkim odjelima da se takvi pacijenti uvijek skidaju sa dosadašnje erapije i prebacuju na actrapid dok infekcija traje, jer je u stanju akutnog stresa uvijek povećano stvaranje glukoze, povišene su vrijednosti GUK-a i povećana opasnost od ketoacidoze.
    Da, i sve je super kada jednom stignu do bolnice, ali to obično traje neko vrijeme. S druge strane, mi (T1) si sami doma možemo prilagođavati doze pa obično nema potrebe za hospitalizacijom (govorim o vlastitom i iskustvu ljudi koje poznajem). Zbog toga nekako ispada da je tip 2 rizičnija skupina kada su u pitanju ovakve situacije.

a što se tiče neispitanosti cjepiva- ne znam ni sam što bi rekao. Sve ispada rekla kazala, nitko ne zna ništa konkretno. Pa sam malo razmišljao. radi se o gripi. proizvodnja cjepiva protiv gripe nije nikakva nova tehologija, prilično je uhodana. pa mi nije jasno gdje bi trebao biti problem.
    Pa da, tako i meni izgleda. Doduše, ljudi (laici) su često veoma kritični i prema cijepljenju od sezonske gripe. Za liječnike mi se to ne čini.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a prema mom iskustvu i iskustvu moje ženice, koja je patronažna sestra obučena za edukaciju T2, oni su najnediscipliniranija skupina bolesnika koju čovjek može zamislit. Gori i od tlakaša.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

O joj. Ne znam to. Ali znaš kako je s kroničnim bolestima, teško je prihvatiti da je to zauvijek. Puno poricanja itd. A i tip 2 je uistinu komplicirana bolest, ne samo za pacijenta

Isprike na off-topic.

Stranica 5 od 11 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •