Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Laganje skoro 3-godišnjakinje

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Laganje skoro 3-godišnjakinje

Pozdrav svima! Jako dugo (godinama) pratim ovaj forum, ali sad imam potrebu postaviti pitanje, pretražnik mi nije pomogao.
    Moja curka ima skoro 3 godine. U posljednje je vrijeme počela, prilično sam sigurna, svjesno lagati u vezi odlaska na wc. Od pelena se brzo odviknula prije više od pola godine. Ponekad se dogode nezgode, no ne radimo frku od toga. Što se odlaženja na wc tiče, uglavnom čekam da sama traži. No, u posljednje vrijeme, kad vidim da treba, pitam ju, a ona kaže da ne treba. Pitam: ''Sigurno ne trebaš, čini mi se da ti se piški/ kaka?''. Ona najčešće tvrdi da ne treba. Kad joj nakon toga pobjegne u gaćice, ona i dalje tvrdi da ne treba i da se ništa nije dogodilo. Ne želimo raditi oko toga probleme, ali joj stalno pričam kako ne treba lagati, da se neću ljutiti i sl, ali ona gleda ravno u mene i tvrdi svoje. Kako postupiti u toj situaciji?
    Inače je jako dobro, veselo, čini mi se i zadovoljno dijete. Uglavnom se sve uspijevamo dogovoriti, gotovo nikad (možda dva ili tri puta) nije bilo potrebe za nekom kaznom pa ne vjerujem da je zbog eventualnog straha od kazne. Možda želi odgoditi proceduru koja slijedi (pranje)?
    Znam da sam odužila, pardonček. Hvala na savjetima!

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne bih to bas nazvala laganjem :/
    to je puno slozenije od pukog laganja.

ni moj D. skoro nikad ne treba piskiti. cupka s noge na nogu, al neeeeeee, ne piski mu se, tvdi on.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

takva je i moja
    ima 3,5g
    trpi pišanje do zadnje sekunde
    i kad ju pitaš: jel ti se piša? ona kaže : ne
    iako već pošteno izvija dupe i cupka
    njezin pojam: piša mi se, znači da baš taj tren mora ić pišat jer više ne može izdržat
    pitaj sekundu ranije i dobiti ćeš negativan odgovor

ne sekiram se više, takva je
    ne da joj se ići pišati
    valjda će proći uskoro
    obbjašnjavam joj da može i ranije ići na Wc, da ne mora čekati zadnji sekund, al ne stiže to do nje, valjda me ne razumije na što točno mislim
    pokušati ću joj pokazivati vlastitim primjerom sa razmišljanjem naglas .. možda uspijem

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja isto to nebi nazvala laganjem :/
    nas sin isto to radi, ne znan koje je rijesenje tog problema.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nama je tako bilo kad ju je peklo dok je piškila, pa se suzdržavala i uvjeravala i sebe da ne mora..

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam to riješila tako da ne pitam nego ako vidim da mora kažem: idemo probati piškiti - ako ide dobro, ako ne opet dobro. Dam neki razlog za taj moj zahtjev i većinom riješen problem.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja ako samo kazem da sad idemo pisat, pa makar probati, onda poludi

pa samo konstatiram nezainteresirano da se nekome pisa

nekad pali da mu objasnim da se moze razbolit, da ce bit mokar i popisan (a to mrzi), ako smo vani upozorim ga da nemam rezervnu odjecu i da ce morat ic doma mokar...uglavnom pali

u principu se ne popiski u gace, par puta se dogodilo kad nije htio piskit prije pranja zuba, pa mu ta voda koja tece potakne piskenje, sad obavezno trazim da piski prije zubica.

s kakanjem nemamo nikakvog problema.

nije ni ovo s piskenjem meni bas bezazleno, al se snalazimo. treba vidjeti sto se promijenilo u djetetovom zivotu, jel mozda neka regresija u pitanju... djeca pocnu piskit u tim slucajevima, neka nece kakat...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nije riječ o laganju, ne brini
    ona je vjerojatno prezaposlena za ići na wc

moj mali je loše reagirao na ta pitanja o pišanju
    pa sam ja unutar prvih 6 mjeseci bez pelena konačno 8) naučila:
    dok god sam ja brinula 'njegovu' brigu (tj. vodila računa kad će on pišati), on 'mi' se znao upišati
    kad bih ga (što sam srećom uglavnom i radila) puštala na miru, sve ok, sam bi vodio računa

možda je i nešto tako...

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

hvala na savjetima i iskustvima! no, ne muče mene toliko nezgode koje se dogode ili što ne želi ići dok već ne krene, brinem se što kaže da se npr. nije pokakala, a očito je da je. ali ona tvrdi svoje.
    uglavnom, za sada joj pokušavam na blagi način objasniti kako ne treba lagati i da se ništa strašno nije niti neće dogoditi, možda upali.
    zanima me i u kojoj dobi djeca počinju lagati, kada su vaši?
    inače sve uvijek kaže, često kad dođem s posla i sama sebe cinka da nije bila baš dobra, kaže i što je radila. obično popričamo što je i zašto bilo, eventualno zaključim/o što je mogla umjesto toga, i to je to, bez nekog prevelikog (bar mi se čini) dociranja i kvocanja.
    je li i ovo previše? jer mislim da prokomentirati treba, i dobro i loše, a sad me muči da možda ne pretjerujem.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

šta misliš , zašto ti negira očito?

moja ne laže, ona negira stvarnost kad joj ne paše ... ne sviđa mi se ta njena karakteristika, nije baš dobra za nju

možda da okreneš pristup?
    npr. kada se pokaka u hlače, prvo odeš u sobu, izbrojiš do 10 , duboko dišući ... ovo je da se ti smiriš
    i onda se vratiš do nje, pa pitaš : nešto smrdi? pa tko to? to neki miš? pa onda dođeš do njene guze i kažeš : a šta je to? to se nešto zmazalo? ...
    onako kroz polušalu, igru ....

svako dijete želi biti dobro, pa ako i treba negirati stvarnost da bi to ostvarilo
    samo joj nemoj previsoko postavljati oznaku 'dobra curica'
    neka ima pravo pogriješiti, biti nespretna ...
    ja svojoj uopće ne koristim izraz dobra curica, ona je uvik dobra curica
    samo tu i tamo napravi štetu jer nije pazila i sl.
    npr. kaže mi da je prolila čaj po tepihu jer nije pazila .. i ja se sa njom složim da je trebala paziti i sl..
    kad radi nešto što ne želim, točno tako joj i kažem..

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Slažem se s MGrubi. Inače za malene koji odbijaju odlazak na WC, jer im je to gubitak vremena, imamo slijedeću taktiku. Utrku. Ja izjavim: ja idem pišati, tko će prije mene,... I čekam. Onda on počne vikati: ja, ja. Ja počnem trčati na WC i vičem, ne, hoću ja, ja,... Ostalo je povijest.
    To je samo u slučajevima kad je očito da mu se piša, a "nema vremena pišati", a baš se nekud spremamo, pa mi je bitno da prije piša. Inače na kraju kaže i sam.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i moj isto čeka do zadnjeg... drži se za pišu i cupka, ali njemu se ne piša!!! i onda za minutu juri na tuticu...

ako ga ništa ne pitam, obično skuži na vrijeme, tako da sam odlučila da ga više niti neću pitati čak ni kad idemo van... jednostavno prepušam to u potpunosti njemu (i nosim rezervne gaće u torbi )

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i ja imam cupkača i "lagalicu" ali ga ja odvedem na WC kad cupka,ako do tada već ne traži sam.laganje u toj dobi je npr. kada ga ja pitam ko je napravio pandemonium u sobi a on pokaže na svemirca i veli "svemirko".i pri tom niti ne trepne.

Candy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa
    Slažem se s MGrubi. Inače za malene koji odbijaju odlazak na WC, jer im je to gubitak vremena, imamo slijedeću taktiku. Utrku. Ja izjavim: ja idem pišati, tko će prije mene,... I čekam. Onda on počne vikati: ja, ja. Ja počnem trčati na WC i vičem, ne, hoću ja, ja,... Ostalo je povijest.
    jedan tjedan i bez ovoga, sam traži, pa drugi moram podsjećat jer ga nije briga (i pobjegne mu u gaće). ja si mantram kao i za ostalo, faza je, proći će.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •