Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Smije li škola naplaćivati korištenje ormarića?

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Smije li škola naplaćivati korištenje ormarića?

Ja sam tehničar i ne kužim se u pravo.

Malo me čudi da državna škola naplaćuje korištenje ormarića (u njima djeca drže likovni i tjelesni).

Čije je vlasništvo inventar škole i što ravnatelj smije naplaćivati redovnim učenicima iste?

Može li me netko uputiti u kojem zakonu da potražim odgovore?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prestrasno, pakoliko ga naplacuju?

nasa skola je isto frisko nabavila ormarice, ne naplacuje se koristenje, naravno. Ne znam pokojem bi se propisu i moglo, to zapravo treba pitadi direktno ravnatelja.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

KOD NAS SVAKI UČENIK IMA SVOJ ORMARIĆ ( I TO VEĆ TRI GODINE, TOLIKO JE I ŠKOLA DUGO), NIŠTA SE NE PLAČA.

Učiteljica ima rezervi ključ ak se slučajno njegov ostavi doma, pa se dođe do papuča i tjelesnog. Likovni je u kutiji u učioni..

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nevjerojatno :shock:
    niti se kod nas to ne naplacuje.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Niti kod nas se ne naplaćuje i mislim da je to normalno...
    Ovo što se događa u vašoj školi mi se ne čini u redu i vjerojatno je to smislio sam ravnatelj...
    Malo se još raspitaj u školi. Imaš pravo postaviti to pitanje na Vijeću roditelja putem predstavnika iz svoga razreda, a putem predsjednika Vijeća roditelja i na Školskom vijeću.
    Meni tu nekaj smrdi...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je to isto :shock: iako u nasoj skoli nema nikakvih ormacira, a to mi je takav ocaj da bih cak bila spremna i platiti da djeca imaju gdje ostaviti stvari, da ih im vandali ne razvlace itd itd. Ali brate mili, kud je to otislo???? Tema za roditeljski i vise razine, kako je Forka napisala.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jel dobijete potvrdu o uplati ili...?

mislim, nevjerojatno :shock:

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

odgovor je "ili..."

Djeca su dala novce učiteljici, ona je zapisala u tekicu.

Ali, nisu svi htjeli dati, pa je učiteljica svima vratila. Tako da smo i mi naivci dobro prošli.

Sad drugi ALI... Jedna mama kaže da ona za svog starijeg sina već šest godina daje novce za ormarić. Eh tad sam počela lagano :? ...

Pitanja u školi bi postavila tek kada se pravno potkujem i zato molim pravnice od kojeg zakona da počnem čeprkati?

Ninči avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja mislim da tu ne trebaš počinjati od zakona, nego od maila ministarstvu obrazovanja i športa! Pa nek te oni upute u to što ovi smiju, a što ne!

Po meni-prestrašno! Nisam još čula da to neka škola radi, a prosvjetar sam

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ma od kojeg zakona imaš čeprkati? :shock: Postavi im pitanje na koji se pravilnik ONI pozivaju, ili još bolje odmah se informiraj kod prosjetne inspekcije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa
    odgovor je "ili..."

Djeca su dala novce učiteljici, ona je zapisala u tekicu.

Ali, nisu svi htjeli dati, pa je učiteljica svima vratila. Tako da smo i mi naivci dobro prošli.

Sad drugi ALI... Jedna mama kaže da ona za svog starijeg sina već šest godina daje novce za ormarić. Eh tad sam počela lagano :? ...

Pitanja u školi bi postavila tek kada se pravno potkujem i zato molim pravnice od kojeg zakona da počnem čeprkati?
    Zakon je preširok pojam za ovo.Nabavi si statut škole, a u njemu bi (valjda) trebali biti navedeni i prateći dokumenti - pravilnici o radu i slično.
    Možda čak ima na internetu - neke škole imaju. A praktična stvar bi bila priupitati u računovodstvu kako oni to knjiže. Nije baš lako, ali bi se moglo. Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Zaboravih napomenuti - ako NE knjiže, ondak sigurno nije legalno.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja opce ne kuzim zakaj ne odes do ravnatelja/ravnateljice i ne vidis s njom zbog cega se ormarici naplacuju i od kud im uopce takva ideja

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A da napravimo jednu listu koja bi se zvala:

ŠTA SVE RAVNATELJIMA PADNE NA PAMET NAPLAĆIVAT?!

Npr. kod nas je već treću god. akcija 15,00 kn za školsku knjižnicu. Učenika cca 1000 pa računaj.
    Naravno dobrovoljno ali uz napomenu bilo bi dobro..., još samo ti nisi dala i sl. Izvještaj o toj "hvalevrijednoj" akciji nismo imali čast vidit.
    Pokušala sam ponudit knjigu (iz lektire) ali oni bi rađe gotovinu.

Nikako kod ravnatelj već inspekcijama. Jedna sam od onih kojim je tog šišanja preko glave. Plaćam porez oni grade arene, a za školstvo nema.
    Naravno, bolje imat neobrazovane ispod sebe jer je lakše manipulirat takvima.
    Naljutila sam se!
    A o ekskurzijama drugi put.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

OSIJEK - Koliko stranih jezika dijete može učiti u školi? Je li to učenje besplatno ili se plaća? Ukratko, kako je organizirana nastava stranog jezika u osječkim osnovnim školama?
    Pitanja su to koja je našoj redakciji uputila skupina roditelja. Neki od njih, čija djeca pohađaju OŠ “Mladost”, neugodno su iznenađeni što učenje drugog stranog jezika moraju plaćati 950 kuna. Tragom njihovih pitanja pojašnjenje smo zatražili u OŠ “Mladost”.
    - Prema nastavnom planu i programu koji je donijelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, obvezno je učenje jednog stranog jezika od prvog do osmog razreda.

Učenici koji pohađaju razrednu nastavu slušaju strani jezik dva sata tjedno, a učenici od petog do osmog razreda tri sata tjedno - objašnjava ravnatelj Nikola Popović, naglašavajući da se to, redovito učenje stranog jezika, ne plaća.
    Uz to, prije nekoliko godina u školama je uvedeno učenje drugog stranog jezika kao izbornog predmeta, dva sata tjedno, također besplatno za učenika.
    - U našoj školi svi učenici uče engleski jezik od prvog razreda, a od četvrtog razreda mogu odabrati njemački kao izborni predmet. Ukoliko roditelj želi da njegovo dijete uči njemački u prvom, drugom ili trećem razredu, to je moguće, ali uz plaćanje - cijena je 950 kuna, plativo u pet rata, kaže Popović.

Takav oblik učenja nije predviđen nastavnim planom, ali je omogućen školskim kurikulumom. Međutim, učitelji stranih jezika nisu u mogućnosti voditi tu nastavu, a škola, ni nadležno ministarstvo, nema zakonskih okvira da im plati taj posao. Stoga drugi strani jezik u prva tri razreda osnovne škole djeci predaju vanjski suradnici. U OŠ “Mladost”, ali i drugim osječkim školama, kažu da je interes za takav oblik obrazovanja uz plaćanje, ove školske godine slabiji nego prošle.

O tome da djeci u školi trebaju ormarići gdje će odložiti cipele, jakne, pribor za tjelesnu i zdravstvenu kulturu i slično, nitko ne dvoji, no roditelji pitaju moraju li plaćati ormariće za svoju djecu. Konkretno, kažu, ormarić u OŠ “Mladost” stoji 210 kuna. Ravnatelj Nikola Popović odgovara da ni jedan roditelj nema obvezu plaćati ormariće. Riječ je o zajedničkoj investiciji u kojoj su sudjelovali roditelji i učenici kroz različite akcije. Kupnjom 250 ormarića, od kojih svaki ima ključ, a koriste ga dva učenika, spriječeno je otuđivanje stvari, što se ranije nije moglo kontrolirati.

Vesna LATINOVIĆ - GLAS SLAVONIJE, 6.10.2009.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A koliko košta školska kreda!? Oćemo do tu doć!

Ima jedna baba šta prosi po Splitu i uvik kaže: "PITA BABA KUNU".
    To je ta shema.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bas me zanima izdaju li račune za najam ormarica?

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

jesi razgovarala s ravnateljem?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Gdje stavlja ravnatelj prikupljene novce? Račun škole ili ladica?

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Re: Smije li škola naplaćivati korištenje ormarića?

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa
    Ja sam tehničar i ne kužim se u pravo.

Malo me čudi da državna škola naplaćuje korištenje ormarića (u njima djeca drže likovni i tjelesni).

Čije je vlasništvo inventar škole i što ravnatelj smije naplaćivati redovnim učenicima iste?

Može li me netko uputiti u kojem zakonu da potražim odgovore?
    E pa ovo je prosto nevjerojatno.
    Toliko mi je smješno da nemrem vjerovati da je istinito.
    Ali vjerujem da vama kao roditeljima koji bi to trebali platiti nije smješno.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj savjet:

Poslati dopis u Ministarstvo obrazovanja (ili kako se već zove) sa točnim navodom škole, točnim opisom radnje prikupljanja novčića i upitom: Smije li se ovo?

a kopiju uputiti u Državni inspekotrat.

Ukratko.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj lunic prvotno napisa
    ...Konkretno, kažu, ormarić u OŠ “Mladost” stoji 210 kuna. Ravnatelj Nikola Popović odgovara da ni jedan roditelj nema obvezu plaćati ormariće. Riječ je o zajedničkoj investiciji u kojoj su sudjelovali roditelji i učenici kroz različite akcije...
    ovo baš ne razumijem... naplaćuje nešto što je kupljeno sredstvima roditelja i učenika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •