Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Gumeni bomboni i urtikarija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Gumeni bomboni i urtikarija

Evo sto nam se desilo proslog cetvrtka:

Kao i svakog cetvrtka, odvela sam kcer na druzenje kod vrtickog prijatelja. Naime, svaki cetvrtak jedna od mama ugosti do cetvero vrticke djece, a ostale tri mame imaju par sati slobodno i tako u krug. I tako, ostavim ja kcer, dezurna mama pita da li ima nesto sto L ne smije jesti (lijepo od nje), ja kazem moze sve samo pazite ne puno slatkog , i ja odem. Vratim se u zakazano vrijeme, a L lice nekako rozo, zari. Ok, toplo je mislim, radi centralno. Dodjemo kuci i s vrata je doslovno skinem za kadu i imala sam sto vidjet: koza kao da je netko prolio necim vrucim, ja to u zivotu nisam vidjela. Na brzinu sam je obukla i na hitnu i da skratim pricu, jos smo jednom zavrsile na hitnu u 3 sata nocu jer se urtikarija pojacala (a nakon terapije) i pocela je teze disat.

Sta je jela? Gumene bombone oko 6pm , a urtikarija je pocela za sat vremena. I sad, lijecnici na hitnoj udri po meni zato sto je mala jela gumene bombone, i sto je vama, to je najgore smece, joj ovih roditelja.......... Nije mi se dalo branit i reci da joj ja nikad nisam dala gumeni bombon i da ih je, po meni, jela dva puta u zivotu, jednom je dala baka, a jednom je dobila na plazi, a ja nisam htjela reagirat jer su sva djeca uzela (uhhhh).

Ima li jos netko iskustva sa urtikarijom na gumene bombone i na sto bih jos trebala pazit ubuduce? Procitala sam Davorov post gdje pise od cega se rade gumeni bomboni i zlo mi je.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Trebaš paziti da ih više ne jede.
    Nije čudo za ultikariju jel su puni dodataka i farbi,ali isto tako mogla je reagirati na nešto drugo.
    I prestani se žderati zbog nekoliko bombona.Kad sam ja bila dijete tek su se pojavili u prodaji i bili hit.Valjda sam ih pojela kilu u roku nekoliko tjedana i nisu mi spržili mozak.
    Već ih ne jedem godinama,ali onih nekoliko kila iz mladosti nisu me trajno oštetile(nadam se ).

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mislim da takva reakcija nije bila od gumenih. Prije od jaja, kikirikija ili nečeg sličnog. Jesi li ju ikad testirala, i je li na nešto alergična? Ako nisi, trebala bi da izbjegneš ovakve epizode. Moja M. je alergičar, prije na jaja i mlijeko, sada na grinje (+ astma) a ono što nikada ne jede su baš sve vrste gumenih bombona, kikića i sl. Međutim, "predraga" joj teta u vrtiću redovito uvali par komada ... uz riječi "joj mama, pa neće joj niš biti od par" .. i tako cijelu prošlu godinu MM i ja se natežemo s tetama jer moja M uredno dok ide u vrtić ima kožu punu lišajeva.... Da bi me na kraju Dr. razuvjerio ... Lišajevi su od GRINJA jer se u vrtiću valja po tepihu, a ne gumenih bombona (ali nisam to priznala teti !!!)
    Tako da bez testiranja teško da ćeš znati od čega je! Sretno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mio-mao, kad sam dosla na hitnu, dali su mi olovku i papir da napisem sve sto je dijete tog dana jelo i gdje je bilo. Jaje ne voli, kikiriki mislim da nikad nije jela, a na gumene bombone su flipnuli i rekli mi da im ne rijetko dovode djecu s urtikarijom koja su netom jela gumene bombone. Inace, proguglala sam o alergiji i gumenima, nije rijetko.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ne kažem da nije moguće bit alergičan na gumene, ali iz iskustva znam da ne možeš biti sigurna dok ne testiraš. Nisi bila s njom, pa ne znaš 100% da se nije slučajno dočepala nekog keksa ili našla kakav stari sasušeni smokić ispod kauča...ili se igrala sa kakvom mačkom i još bezbroj mogućnosti...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam da ce zvucat arogantno ali moja kcer i smokic ispod kauca ili bilo sto s poda ili tudje i ne ponudjeno, nema sanse, ta pere ruke prije, za vrijeme i poslje jela . pale su mi macke na pamet jer su se igrali u vrtu. pitala sam mamu i rekla je da ih nije bilo, iako se moze reagirati i na macju dlaku, to znam. ne znam zasto su doktori tvrdili sa stopostotnom sigurnoscu da se definitivno radi o urtikariji na hranu. valjda znaju po nacinu izbijanja i izgledu. ali pitanje je na koju hranu, to stoji. taj dan je po obicaju za dorucak jela krisku crnog kruha i abc sir, casu dukat jogurta, u vrticu jabuku, koku i krompire, vodu, u prijatelja mandarine, palacinke sa sirom i 5-6 gumenih bombona (mama izvjestila). vazan je i razmak od izbijanja urtikarije, a odgovara ili gumenima ili palacinkama sa sirom, jer urtikarija izbija kratko nakon konzumiranja hrane.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Alergija ne mora biti na pojedinačnu hranu nego i na neku kombinaciju. Moja prijateljica je tako pocrvenila od špinata i srdela u kombinaciji. Do tad ih je posebno jela sto puta, ali ovaj put-koma.
    A mandarine nisu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kćer od susjeda je dobila strašnu ultikariju jel je zagrizla koru od mandarine.Kemikalije vjerojatno.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni su mandarine odmah zapele. Nama je dugo citrično voće bilo na listi zabranjenog (alergični na koješta+astma), ja bi jako obratila pažnju na citruse.
    A bomboni, pogotovo gumeni(vrag ih odnio, toliko bombona mu nose kao da su najfinije vitamini, najbolji su mi oni iz njemačke kao bez šećera),
    kao službeno mu nitko nije zabranio jesti bombone pa se zna dogodit najčešće po gostima da mu se zalomi koji i onda se ljepo cca tjedan dana češemo, mažemo, plačemo i svađamo.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ja sam se jednom najela gumenih bonbona kao nikada u zivotu. bile su zabice od poznatog proizvodjaca sa ukusom lime

na kraju dana posle silnih bonbona dobila sam temperaturu.
    inace nisam alergicna na nista posebno

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa
    Meni su mandarine odmah zapele. Nama je dugo citrično voće bilo na listi zabranjenog (alergični na koješta+astma), ja bi jako obratila pažnju na citruse.
    A bomboni, pogotovo gumeni(vrag ih odnio, toliko bombona mu nose kao da su najfinije vitamini, najbolji su mi oni iz njemačke kao bez šećera),
    kao službeno mu nitko nije zabranio jesti bombone pa se zna dogodit najčešće po gostima da mu se zalomi koji i onda se ljepo cca tjedan dana češemo, mažemo, plačemo i svađamo.
    sory ne znam da li se odnosi na velikog ili malog?? Moja mala je alergična na sve i svašta ( a između tvojih je) , jede ( jer smije) mandarine, ali ne i ostale agrume , a kamoli bilo kakve bombone!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vidjet cemo. Polako uvodimo namirnicu po namirnicu. Na dijeti smije jest meso, krumpir, mrkvu, tijesto kucne izrade, sol, secer, jabuka, kruska. U nedjelju smo uveli opet jogurt i abc sir, ponedjeljak 99% cokoladu od Lindta (koju sam morala rastopit i stavit smedji secer jer je zaista bila nejestiva :shock: ), utorak smo vratili mandarine, a evo jutros i grozdje. So far, so good. Vidjet cemo. E kad bih joj mogla pod nadzorom doktora jos jednom dat te bombone pa da vidimo da li je to to ........

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •