Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Dugotrajna upotreba Operila

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Dugotrajna upotreba Operila

Svaku zimu muku mučim sa začepljenim nosom. Alergična sam na grinje pa čim zahladi i više vremena boravim u zatvorenom prostoru, počnu svi oni divni simptomi kao što je svrbež ušiju, očiju, grla, začepljen nos isl.. uvijek pijem nešto za alergiju ali taj prokleti nos nikako da postane skroz prohodan pa koristim Operil. Dječji doduše jer mi i taj pomaže ali evo već sigurno 2 mjeseca ja ne mogu ići leći bez kapi. Sluznica nosa mi je u komi a osim toga sve je naizgled ok. Postoji još koji razlog zašto se ne smiju upotrebljavati dugo?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ga jedno vrijemo koristila jako dugo. doduše, najčešće, samo u večernjim satima, a kad kažem dugo, mislim na više od godine.
    i ništa mi se nije dogodilo. nikakve probleme nisam primjetila.

sada ga koristim samo kod prehlada.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jesi probala s aqua marisom ili nečim sličnim na bazi slane vode?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jesam, to nema nikakvog učinka.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koji ti još razlog treba osim ukomirane nosne sluznice?

uzmi neki kortikosterodni (da, ti, na forumu omrznuti, kortikosteroidi ) spray,
    Nasonex, Flixonase, (idu na "crveni recept, doplaćuju se po 60 kuna) ili Tafen nasal (plavi recept, nema doplate, ali malo zna peć kad se stavi)

možda najbolje ovaj prvi, ne peče

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Val prvotno napisa
    ja sam ga jedno vrijemo koristila jako dugo. doduše, najčešće, samo u večernjim satima, a kad kažem dugo, mislim na više od godine.

Super, iskustvo iz prve ruke. Fala ti

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa

Nasonex, Flixonase, (idu na "crveni recept, doplaćuju se po 60 kuna) ili Tafen nasal (plavi recept, nema doplate, ali malo zna peć kad se stavi)

Čekaj, to bi bilo umjesto tableta ili? Mislim da mi mater ima sve od navedenog kući pa mogu probati.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ovisno o simptomima
    možda bi bio dosta i sam spray
    a možda bi mu trebala podrška i antihistaminika
    probaj

ja nisam mogla 2 tj disati na nos
    Tafen me spasio

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

OK, fala ti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa

E, meni je otorinac rekao sve ovo što je napisala aleksandra70vanja. Da su kortikosterodini sprejevi dizajnirani za dugotrajnu upotrebu i blaži po sluznicu nosa nego operil. Na žalost, slabiji su i po učinku, barem u mom primjeru - tafen nazal itd. ja to jedva primijetila, ali sam barem onda poklako skidala operil i po danu štrcala tafen dok na kraju nisam prestala sa svime.

Ja sam the primjer zašto ne koristiti operil dugotrajno (mislim da sam ja kao srednjoškolka koristila i više od godinu dana jer mi je bilo otrkiće da se može disat i na nos, ne samo na usta - imala sam alergijski rinitis, prestalo selidbom u ZG i dolaskom na centralno grijanje, mislim da mi je neko rekao alergija na hladno , ako to uopće postoji, ili na grinje, zaboravila više), a tako se lako na njega navući jer je super učinkovit i nema zezancije kao s drugim kapima ili inhaliranjima itd. Dakle, operilom sam si sredila sluznicu nosa, mislim da je još već agreška to što sam imala i alergijski rinitis pa onda s operilom po tome. Njega ne smiješ više od mislim 7 dana u komadu, ja sam to puno duže. Na kraju sam došla do toga da sam morala kapat svaka 4 sata jer nisam mogla drugačije, i jedva sam se toga riješila - tijekom jednog boravka na moru kad mi se nos pročisti od mora. Upoznala sam isto jednu ženu kjoa je operil morala kapat svaka 4 sata i koja je razvila nosne polipe i mislim da se spremala na operaciju, je li su ti polipi posljedica operila ili nešto drugo, ne sjećam se više, ali sam je zapamtila jer je morala prekidat rad i kapat kapi i objasnila da je navučena.

Moj ti je savjet da lagano izlaziš iz operila na način da ga koristiš samo navečer. Meni se pokazao dobar onaj rhyno horn tj. rog ispiranje nosa slanom vodom (bolje nego, recimo aqua maris - meni je taj aqua toliko blag da ne djeluje uopće). Na isti način mi je taj ryhno horn dobar kao i što mi bude lakše ljeti, uz morsku vodu. Imaš kupit po apotekama, košta oko 200 kn.

Poznavajući moj slučaj - moj otorinac i opća praksa savjetuju za mene operil samo ako je nužno i to kratko. Upućuju na te kortikosteriodne sprejeve, ali, kažem ti, meni skoro i bolji taj horn sa slanom vodom, tj. čini mi se učinak tafena (kortikosteroidnog spreja) i toga - li-la.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Vidiš ina33 ja sam zbog polipa završila na kapima,
    tak da mislim da nije od kapi,
    doduše ja sam na Nazolu, evo sad već više od godinu dana bez prekida.
    I ne ide drugačije, nos mi se totalno začepi bez njih.

Sluznica mi je bila super super, bez ikakvih problema,
    dok nisam prije cca mjesec dana, u nedostatku Nazola u ljekarni, dobila neke druge - katastrofa!
    Za dva dana mi je sluznica otišla ća.
    Još nisam došla k sebi.

Od Operila me peče nos čim nakapam.

aleksandra70vanja - jel se smiju te kapi što si preporučila koristiti za vrijeme dojenja?

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ina33, i moj slučaj koritšenja Operila je sličan tvom. Na faksu sam došla u stadij kada sam trošila 1 bočicu (za odrasle) za 2-3 dana. Nigdje nisam izlazila bez bočice s kapima u džepu jer nije bilo šanse da drugačije dišem.
    Nakon par mjeseci korištenja sam se zamislila i zaključila da s takvim načinom liječenja ipak nešto ne štima. Samo, moje skidanje s Operila je bilo cold turkey. Jednostavno sam prestala i počela se inhalirati morskom vodom. Prva 2-3 dana je bilo malo gadno, ali na kraju su mi inhalacije izliječile sinuse, oporavile sluznicu i od onda samo kod ekstremnih prehlada koristim kapi za nos. Bolje neko vrijeme ne disati nego se opet navući.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Citiraj Val prvotno napisa

Super, iskustvo iz prve ruke. Fala ti
    meni isto ništa nije bilo, koristila sam ga isto oko godine dana, doduše, samo prije spavanja.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa

Moj ti je savjet da lagano izlaziš iz operila na način da ga koristiš samo navečer. Meni se pokazao dobar onaj rhyno horn tj. rog ispiranje nosa slanom vodom (bolje nego, recimo aqua maris - meni je taj aqua toliko blag da ne djeluje uopće). Na isti način mi je taj ryhno horn dobar kao i što mi bude lakše ljeti, uz morsku vodu. Imaš kupit po apotekama, košta oko 200 kn.
    ispravak dođe do 90kn ( ja kupila samo 6 kom)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Trina, i ja koristim godinama :/
    Alergičar sam i nema šanse da zaspim i funkcioniram bez kapi.
    Isto uzimam dječji jer mi nikakve druge otopine ne pomažu.

Jedino sam u trudnoćama i na počeku dojenja bila zaštićena, ali sad je opet počelo.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam korisnik sprejeva za nos, ali dječjih (Operil P, Olynth P).

No, poanta je da navikavaš sluznicu na njih. Jedno vrijeme sam koristila Operil P duže vrijeme, cca mjesec dana, i od tada više nisam mogla otići spavati bez njega (natekla bi mi sluznica i ne bih mogla disati).

Onda je usljedila faza odvikavanja. Traje cca 3-4 dana. Nakon toga sluznica nosa funkcionira sama. Kad bi mi bila frka, pošpricala bih nos samo fiziološkom.

Koritikosteroide ne bih uzimala, nikada. Pogotovo kod ovih "ovisničkih" pojava.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    I No, poanta je da navikavaš sluznicu na njih. Jedno vrijeme sam koristila Operil P duže vrijeme, cca mjesec dana, i od tada više nisam mogla otići spavati bez njega (natekla bi mi sluznica i ne bih mogla disati).
    E, ovo se meni redovito događalo od operila, od tafena i kortikosteroidnih ne, doduše, pretpostavljam zato jer bi ih koristila dan-dva jer mi ne bi ništa djelovali i korištenje njih bilo je po djelovanju (mom subjektivnom osjećaju) isto kao i korištenje aqua marisa ili tog rhyno horna i slane vode.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Trina, i ja koristim godinama :/
    Alergičar sam i nema šanse da zaspim i funkcioniram bez kapi.
    Isto uzimam dječji jer mi nikakve druge otopine ne pomažu.

Jedino sam u trudnoćama i na počeku dojenja bila zaštićena, ali sad je opet počelo.
    isto tako, samo sam ja na olynthu
    nekad su postojale tysine ali ih je pfizer ugasio

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je receno da mi je hrskavica okostila zbog pretjerane upotrebe kapi za nos... rekli su da mogu operirati, ali da ce opet zarasti pa sam odustala. nemam bas nekih velikih tegoba, malo teze disem kroz jednu nosnicu, ali valjda sam navikla...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •