Quote Originally Posted by Forka
Nisam za opciju "djeca pred televizorom", povremeno dopuštam, naravno, iako sama uopće ne gledam TV, osim u prolazu...
Nego, nešto drugo me zanima:

Quote Originally Posted by Peterlin
Kod nas od kolovoza ne pali se ni za nas odrasle. A to znači da mm sad čeka da ja sjašim s foruma, da on može na računalo.
...niste li, Peterlin, ugasivši tv, a 'zajašivši' na računalo, zapravo samo zamijenili jednu "igračku" drugom?
... i zašto misliš da je računalo bolje od tv-a, odnosno, da preformuliram pitanje, na koji način je boravak uz računalo popravilo vaš odnos u obitelji?
Ne, ne.... Nije računalo puno bolje. I jedno i drugo podliježe zlouporabi, a ima i mogućnost edukativne upotrebe. Bitna je mjera. A ja sam se osvjedočila da je bolje pretjerati s premalo nego s previše. Uostalom, klinci po nastavnom planu gledaju neke određene filmove (znam i koje, to nam je jedan od kriterija prihvatljivosti). Nije televizija potpuno prognana iz našeg doma. Jednostavno ne palimo tv da nam ostane vremena za drugo (samo utorkom smo slobodni popodne, pa bi bilo šteta trošit vrijeme na tv umjesto da razgovaramo).
Šalu na stranu - za djecu je računalo nešto bolji izbor jer je INTERAKTIVNO i dijete nije potpuno pasivno, mora usmjeravati pažnju. To ovisi o sadržaju, dakako, ali tu je širi front nego kod televizije. Godinama je moj stariji vrtio igrice (odabrane od logopeda i oftalmologa) koje imaju funkciju vježbi - koordinacija ruka-oko i slično. S dobrim rezultatima, ali s vremenskim limitom i flasterom na zdravom oku.

Mi odrasli pročitamo svoju poštu i obavimo svoje večernje forumske aktivnosti nakon što pošaljemo djecu spat. Ne zato da nas ne gledaju (znaju oni sve) nego više zato da imamo mir. Znamo kojiput i nekaj korisno napraviti (danevelim za nofce). Djeca isto imaju svoj termin na računalu (ppt matematički kviz, ponavljanje prirode i njemačkog, ALI i drugo po izvoru) otprilike u istom omjeru, kad stignu.

Internet za djecu - ne ne... ne! Samo uz nadzor. Oni bi igrali flash igrice i gledali koještarije bez kriterija, jer ih još nemaju formirane. Pa ih nadziremo. I koristimo tajmer. Već godinama. A mi odrasli, umjesto da zajašimo računalo (15 min je dosta svakom od nas za pročitat i prokomentirat poštu, sad smo se već navikli da to radimo zajedno) radije se posvetimo jedno drugom! Eh, zato je mene mm tjerao s računala, imali smo u planu nešto drugo, u dvoje...

Ono što je neprihvatljivo je višesatno buljenje u tv. Nakon toga klinci totalno podivljaju.... Zašto smo isključili tv u kolovozu? Kad su par dana za vrijeme ljetnih praznika bili sami, to je bilo jednostavno van kontrole i grozno... Dođem doma s posla i zateknem 2 zombija! Nisam ja pročitala taj stav negdje, to je moje vlastito iskustvo, više puta ponovljeno. A kad smo ga isključili, nekako je spontano ispalo da ni mi ne gledamo. I bingo - otvorilo se vrijeme za hrpu drugih aktivnosti... čitanje, razgovor, čak i spremanje špajze...