Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: krivi zagriz i manjak zubića

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno krivi zagriz i manjak zubića

Dugo mi je trebalo da počnem to smatrati problemom, ali čini se da će ipak biti. Naime, Luce ima krivi zagriz/ugriz. Često se zbog toga zna i ugristi (sjetila se nakon sl. topica). Ne znam jel se točno tako kaže, ali mislim da će te shvatiti. Donja vilica je ispred gornje (mi to kažemo u dalmaciji da ima škafetin)..ne vidi se na pogled, ali kad zatvara usta, donji zubići joj idu preko gornjih. Obično bi trebali gornji ići preko donjih, ili ne? :/
    Uz to, ima 2 pune godine, a sve skupa 12 zubića..Dolje su joj izrazli svi po redu, a gore ima prva dva, pa očnjake i predkutnjake..Duju i tricu nema..Trebamo li hitno u zubara/ortodonta, jel ima uopće smisla? Što on može napraviti kad je dijete tako malo?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da bi se svakako trebali otici posavjetovati sa zubarom. Ona ima 2 god, i bez obzira na ove potencijalne probleme, svakako je dobro vec napraviti prvi posjet zubaru.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, nemoj me sad brinuti.
    zara nema škafetin, ali također, sa svojih 26 mjeseci, nema sve zube. nemam pojma koliko ih ima , ali donje dvojke su joj narasle u zadnja dva tjedna, nema trojke, nema četvorke, a gore isto nema trojke i četvorke

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam moju vodila u zubarice s 2 godine i koji mjesec, onako čisto informativno i da se navikne da je zubarica "jako dobra tete". Tad još nije imala zadnje kutnjake i rekla nam je da to zasad nije zabrinjavajuće i da dođemo na kraju ljeta ( za 3 mjeseca) pa ćemo onda brinut i poduzet mjere (koje, nemam pojma). Njoj su samo tjedan dana nakon posjeta zubarici narasli svi zubi - valjda od staha , tako da nismo ni išli.
    Ali mislim da ti je svakako bolje otić u kakvog zubara baš za djecu i s njim se savjetovat, nikad nije prerano!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da je dobro otići zubaru. Možda vas on pošalje i kod ortodonta jer mliječni zubi bi ipak trebali "čuvati" mjesta trajnim. Ako oni nisu u toj funkciji, a ako nisu svi onda se vrlo lako "rašire" po čeljusti onda će vam vjerojatno zubar tj. ortodont predložiti ili aparatić ili nešto drugo (nemam pojma šta) što će ih vratiti na njihovo mjesto. Ustvari ne znam da li stavljaju aparatić na mliječne zube ali u svakom slučaju otiđite.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo zvala sam sad svoju dr., moramo se upisati kod zubara i onda vam se javljamo s novim informacijama.
    Lutonjice, ne brini se, to sa manjkom zubiju nam i nije baš problem, više je škafetin..Znaš da ima djece koja se rode sa zubićem, a ima ih bez zubića do ohoho vremena..
    Samo da napomenem, geni su geni..MM ima lagani škafetin, ma moja prava muškarčina..:cer:

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Mislim da je dobro otići zubaru. Možda vas on pošalje i kod ortodonta jer mliječni zubi bi ipak trebali "čuvati" mjesta trajnim. Ako oni nisu u toj funkciji, a ako nisu svi onda se vrlo lako "rašire" po čeljusti onda će vam vjerojatno zubar tj. ortodont predložiti ili aparatić ili nešto drugo (nemam pojma šta) što će ih vratiti na njihovo mjesto. Ustvari ne znam da li stavljaju aparatić na mliječne zube ali u svakom slučaju otiđite.
    Brunda sve si rekla ko svetu misu..
    Imamo cure problem..
    Zubar kaže da nekoj djeci uopće ne iziđu nikada svi mliječni zubići, a kako oni rade (čuvaju) mjesta za terajne zubiće treba slikati , a naša dobra doktorica (pedijatrica) nam je savjetovala da to što više odgađamo..
    Pitanje za vas, koliko je opasno slikanje vilice, odnosno uopće RTG snimanje glave, pogotovo u toj dobi?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam kako djeci, ali odraslima kad slikaju vilicu radi se tzv ortopan snimka. To je ono kad dobiješ onakvu dugoljastu sliku na kojoj su ti svi zubi, gornji i donji, s korijenima. Treba biti prilično miran jer se slika par sekundi (rtg kruži oko glave, film je u zaobljenoj ploči koja ide oko glave.
    Ne znam kako se klince smiri za tu pretragu, nadam se da ne treba anestezija. Možda se njih slika dio po dio čeljusti. Ali slike će ti vjerojatno trebati za ortodonciju (za ispravljanje zagriza).

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mojoj mariji su do dvije i pol godine izašli svi zubići, osim dvojke dolje. E sad je li lijeva ili desna teško je odrediti jer između donjih očnjaka ima pravilno razmještena tri zuba, od kojih je srednji najsitniji! Tada smo i prvi put otišli zubarici i rekla nam je da za sada ona ne bi poduzimala ništa, ali da, osim ako taj zub negdje ne bi počeo probijati, svakako dođemo kad joj se počnu klimati mliječni zubi. Vjerojatno će tada trebati slikati da se vidi raspored trajnih koji bi trebali izbiti i da li će im ovakav raspored mliječnih raditi probleme.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ortopan ne boli - dakle ne treba nikakva anestezija. dijete je zaštićeno pregačom, osim naravno glave :/ ...

dob od dvije godine premala je za ortodonta, tako da ne vjerujem da bi s te strane moglo biti pomoći.

ukoliko je zagriz nepravilan, vrlo često se i govor poremeti - tako da treba u RANOJ dobi inzistirati na logopedu. funkcija logopeda nije samo u korekciji govora. naime, korekcijom govora mijenja se i položaj jezika - tako da jezik ne gura zubiće, pa ne dolazi do daljnje deformacije.

neka djeca su spremna za logopeda već sa 4 godine, neka kasnije. kao što je običaj kod nas - djeca se logopedima šalju u školskoj dobi, a ortodontima sa 10 godina . ali može se izboriti i ranije .

ovo što sam napisala - govorim iz svog iskustva, i savjeta ortodonta (srećom imam prijateljicu ortodonticu).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

10 godina za ortodonta je za što bi se reklo, krive zube. Zagriz se može ranije, iako ne znam da li baš tako rano.
    Pa gledali ste "Nema", kako mala Darla ima žice oko glave...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo počeli s logopedom sa 5 , a s aparatićem sa 7 i pol godina. ortodontica nam je pomogla da dobijemo tretman logopeda.

aparatić s 10 godina je DEFINITIVNO prekasno.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ovisi o deformaciji, moja prijateljica je preguste zube ispravila s 30 i nešto (fiksni aparat), kad je s klincima krenula ortodontu. Ali zagriz se ispravlja mislim dok glava još raste.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je jezik kriv za otvoren zagriz (gornji zubi jako ispred donjih) jer krivo guta i stalno gura zubice naprijed - sto prije kod ortodonta.

ja imam taj problem, koji je u mojoj dobi vec nerjesiv.

ida isto ima taj problem i s nepunih cetiri godine dobila je poseban aparatic koji lici na stitnik za zube i dudu. ima plasticni polukrug koji se stavi izmedju zubiju i obraza (koje objasnjenje ) i zice koja je razapeta s kraja na kraj te plastike. ta zica sprjecava jezik da pri gutanju gura zube i usmjerava ga prema gore, prema nepcu.

primarno je nauciti jezik pravilno gutati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo malo upozorenje, na ZG stom.faksu se na red za djecjeg ortodonta ceka cca godinu dana. Iskustva u raznim drugim ambulantama, su najcesce takva da svi završe na faksu ili eventualno u Perkovčevoj (i of course kod raznih privatnika)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ne kontam..ako pravilno izgovara slova R i L, onda znači da joj ako i postoji određena deformacija vilice (u našem slučaju bi to bilo donji zubi preko gornjih) ne utječe na izgovor, pa prema tome i ne treba nositi aparatić ili..?
    Luce zna ova slova, ali ne govori K i G, odnosno mjenja ih sa T i D.. (koje objašnjenje) npr.guza je duza, a kuća tuća..
    čini mi se da je položaj (takav) vilice neispravljiv ili..je jednostavno genetika, jer i MM ima izraženu donju čeljust..
    Uglavnom, snimanje bi trebalo još odgoditi...i to prilično, zar ne?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam da li se toliko dugo čeka na pregled, na aparat da, negdje i duže.
    Krivi zagriz vjerojatno može utjecati na izgovor, ali dobar izgovor nije razlog da se ne ide u ortodonsku terapiju, ima puno drugih stvari kojima krivi zagriz smeta. Recimo, vratnoj kralježnici, a o zubima da ne pričam.
    Je to genetika, ali to nije razlog da se ne ispravi. Prije se nije tome pridavalo toliko pažnje, a vjerojatno nije ni bilo takvih metoda za ispravljanje. I kratkovidnost je genetika, pa nosimo naočale, zar ne?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

bilo bi super ako se može ispraviti, naravno! Mamazika, glavno pitanje ostaje neodgovoreno-kada slikati vilicu i izložiti Lucu tolikom zračenjU?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ladica iliti skafetin je jedna od tezih za ispraviti jer nije problem krivih zubi, nego prevelike vilice, al ne znaci da se ne moze.
    mislim da ti je definitivno prerano sad se baviti s tim i da trebas definitivno s tim pricekati.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

MajaMajica, ja ti to zbilja ne znam sa sigurnošću reći (nisam stomatolog). Moraš pitati ili specijalista ortodonta ili specijalista dječje stomatologije. Makar riskiraj lovu za privatni pregled, ako bi trebalo inače čekati godinu-dvije, pregled ti neće biti skuplji od par stotina kuna. Od njih možeš dobiti i točnu informaciju kada treba slikati.
    Ali u St vjerojatno ima specijalista dječjih stomatologa, koji sad primaju svu populaciju (takav je zakon) pa prijavi dijete kod nekog takvog, ne znam gdje ti je sad.[/quote]

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

curke hvala..mamazika, ma znam, ali ne vjerujem im baš previše, znaš da je doktorima sve normalno, a onda kad se sutra dokaže suprotno, izija vuk magarca..

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zato ti i kažem da je vodiš specijalistu. Pedijatrici, naročito ako je od starije generacije, može to biti čisto normalna stvar, možda ne zna koje su mogućnosti liječenja. Ili ima "ladice" u familiji pa joj je to ok.
    Evo sad mi veli kolegica stomatolog da nije prerano (s 2-3 godine se počne).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •