-
Prvi spermiogram - teška oligo...asteno...
Ne mogu vjerovati koliko smo novih riječi MM i ja naučili u poslijednjih tjedan dana. Nekoliko bolnih dugačkih dužica (oligoasthenozoospermia- može li duže i bolnije!?), i oštro kratkih kratkih kratica (IVF). A onda, uz pomoć globalne mreže, otkrili smo da ima još onih koji suvereno vladaju tim pojmovima. Ipak je lakše kad vidimo da se dječica ipak (unatoč dužicama, a uz pomoć kratica) rađaju .
Sve je počelo spermiogram kojim je ustanovljeno da MM ima malo sporih spermića (1.2 mil, 17%)
Ja sam vadila krv na nuklearnoj, prolaktin je na gornjoj granici (524- a max je 530), a ostalo je ok. Do kraja tjedna naručit ćemo se na razgovor vezan uz IVF.
MM ima 32 godine. Ovo mu je prvi sprermiogram. Cijelo vrijeme jedan drugog uvjeravamo da je spermiogram loš zato što se dogodilo slijedeće:
1. MM je uzorak uzeo u 6,45 ujutro, prije posla. Transportirali smo ga umotanog u papirnatu salvetu u papirnatoj vrećici, a ne "uz tijelo" kako smo kasnije pročitali da treba. Bilo je hladnjikavo jutro. Do bolnice treba nešto manje od sat vremena. MM je došao na vrata laboratorija u 7.40, ali su mu sestre rekle da pričeka ispred vratiju. Uzele su mu uzorak u 8,00 i stavile ga na stol, što znači da je od uzimanja uzorka do nekakvog "skladištenja" prošlo sigurno više od sat vremena što se kao krajnji rok navodi u svim uputama. Vrijeme zabilježeno na nalazu je 21:50:25. Ako to znači da je uzorak testiran u 9,50 ujutro, moguće je da je prošlo i više od toga.
2. MM je sedam dana prije spermiograma bio 11 dana u bolnici zbog (temprerature, grlobolja i visoke sedimentacije (82-86). Nisu otkrili što mu je bilo, ali visoka sedimentacija upućuje na neku upalu.
Sve se nadamo da bi vrijeme i niska temperatura eventualno mogli utjecati na pokretljivost, a upala možda i na broj spermića. (Međutim, bez obzira na to, nastavljamo prema IVF- tko bi na miru čekao još 3 mjeseca)
Što mislite, koliko bi ovo moglo utjecati na rezultat spermiograma?
-
za ovo prvo ne znam. mm je uzorak davao u bolnici.
ovo drugo, definitivno, utječe. slično je bilo i kod nas, samo je prvi nalaz bio još gori. u vašu dužicu ubaci još i terato.
drugi nalaz je bio skoro savršen, treći loš, ali ne kao prvi.
kod mm je značajnu ulogu odigravao stresni posao.
možda ne bi bilo loše da pričekate još jedan nalaz, au međuvremenu se malo "nakljukavate" vitaminima i sličnim preparatima.
sretno i dođite do bebice što prije!
-
Puno hvala, ipak mi je malo lakše.
Odabrali smo BioAstin, matičnu mliječ i propolis kao terapiju, možda popravi nalaz.
-
mm-ov urolog je nakon prvog lošeg nalaza rekao da jedna lasta ne čini proljeće pa se nadam da je kod vas upravo tako.
nekako mi se čini da sve ovo što si nabrojala kao nepovoljnu okolnost ima utjecaja na rezultat.
-
Sa tavkim spermiogramom ipak stižu bebice.
Samo hrabro naprijed.
-
Skaču do neba......
Drage moje,
prije svega, hvala na podršci. Iako nisam baš aktivna, puno ste mi pomogle kroz ovo vrijeme koje je prošlo od moje prve (i posljednje) teme. Sada imam razlog pisati jer je došlo do značajnog pomaka, a naš recept za poboljšanje spermiograma možda nekom pomogne.
Od početnog očaja MM i mene i užasnog spermiogram koji je napravljen u veljači (total conc- 1.2, motility 17%, rapid cells 17% - a trebalo bi biti 20, 50, 25) došlo je do velikog poboljšanja.
Drugi spermiogram izrađen je u svibnju total conc. 16,5, motility 39 %, rapid cels 17%.
Rezultat trećeg spermiograma iz listopada je, pazite sad, total conc. 22,7, motility 77 %, rapid cels 66%.
Reče doktor da skaču na sve strane!
:D
Iako mogu biti razni razlozi za takvo poboljšanje koji nemaju veze sa onim što MM pije, ja nekako ipak mislim da je naš recept pridonio poboljšanju.
To su:
1. Tribestan bugarski - 3 tablete na dan
2. svako jutro žlica meda
3. matična mliječ
-
-
Nek tvoje sljedece javljanje bude objava trudnoce :D
-
Pozdrav drage moje!!!
Ja nisam bila dugo ovdje na forumu i to da vam iskreno kažem jer sam već bila odustala od svega,i od doktora i od tableta i od čajeva.... sad je 5god kako samo u braku. moj muž trenutno uzima matičnu mlječ i med svako jutro jednu žlicu,i vitamin E. ne znam da li je to dovoljno za bolji spermiogram. inače spermiogram izgleda ovako:
7,5mil. u ml
37,5mil. u ejakulatu
52% vitalnih
49% pokretnih
i od toga progresiv. pokretnih 3.
šta vi kažete na to??? :/
-
cure gdje vi nabavite tu maticnu mlijec i koliko platite..........kod pcelara je najbolje znam ali to je zakonom zabranjeno jer se ubijaju pcele radilice da bi se dobilo malo mm....pa me zanima imali to kupit u ljekarnoj ili dm??
-
crvenkapice, imas po biljnim ljekarnama
-
-
svako jutro po jednu jeli? sa medom ?
jel ti to koristis ili samo tm
to si kupila u ljekarnoj ...ok tnx....
-
Ja sam naručila matičnu mliječ koju spravlja jedan pčelar u Mostaru i tegla od 500 g košta 130 KN i odlična je.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma