Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Bratsko-sestrinska borba za prestiž - biseri

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Bratsko-sestrinska borba za prestiž - biseri

Ovu temu se može žvakati stoljećima i opet se iznenadim svaki put kad se pojavi u nekom novom kontekstu i kad opet moram tražiti neka nova rješenja ...

Vjerojatno se sjećate iz prethodnih priča, Vedran i Zrinka su se posljednjih godinu-dvije pretvorili u velike suparnike. Ima dana kada se vole i slažu da je milina ... ali i još više onih kada su kao pas i mačka.

Osobito je grdo bilo razdoblje početkom jeseni, krvili su se, mlatili i svađali do besvijesti oko bilo čega. A ja ih ne mogu i ne želim pustiti da se tako uništavaju pa se umiješam i onda sam često i ja pošizio i krenuo sa kaznama, najčešće paušalno jer je obično teško ustanoviti tko je počeo, tko je što rekao i učinio ... a uvijek su, naravno, postojale dvije istine.

I, onda sam jednom došao napokon do rješenja da treba stati na loptu - zaustaviti ih i hladne glave pustiti ih da svatko ispriča svoju verziju priče, saznati tko što u stvari želi u toj situaciji (za vrijeme te priče sam ja uspio prebrodti točku usijanja i ohladiti se i pomoći njima da se ohlade) i zatim zajedno doći do nekakvog rješenja koliko-toliko zadovoljavajućeg za sve.
    I fakat je išlo - svi smo se bolje osjećali, bilo je puno manje kriznih situacija, nerviranja ...

No, uvijek ima nešto novo i evo jedne bizarne situacije koja se desila jučer dok smo obiteljski čekali kod zubarice. U čekaonicu smo prvo došli Zrinka i ja i ona je zauzela jedan stolac u kutu (od njih desetak), niti bolji niti lošiji od ostalih po bilo čemu. Zatim su došli MŽ i Vedran, Vedran je sjeo na jedan drugi stolac i tamo nešto čitao, a ja sam se zabavljao sa Zrinkom.

Nakon cca pola sata došlo je vrijeme da Vedran uđe unutra, a zatim je nakon njega unutra ušla Zrinka (nije rekal da joj čuvam stolac) i Vedran je sjeo na njen stolac. I, kad se vratila Zrinka (a MŽ ušla unutra) ona je htjela ponovo sjesti na svoj stolac. Naravno, Vedran joj to nije htio dati - ne iz nekog posebnog razloga već iz obijesti, zato što je vidio da je njoj stalo do tog stolca, opet bez ikakvog posebnog razloga.

I, tako je počela bitka. Pokušao sam sa prethodnom uspješnom metodom i pitao ih zašto žele baš taj stolac. Zrinka je rekla zato što je sjedila prije na njemu,a Vedran zato što on sjedi sada ... svi drugi razlozi su bili čista muljaža: kao, zato što je stolac topao - ja ponudim svoj stolac koji je najtopliji, no nitko ne želi na njega. Vedran zatim kaže da je stolac najbolji jer je sedmi s lijeva,a Zrinka zato što je četvrti zdesna ... i tome slično.

I, kaj sad napraviti - što god da presudim netko će biti oštećen, a netko "pobjednik", a u stvari bez veze jer u neku ruku su oboje u pravu i oboje u krivu. I, odlučio sam ostati neutralan, nisam želio presuditi - rekao sam da im oboma preporučujem da sjednu na neki drugi stolac (ili moj kojeg sam bio spreman ustupiti) i u miru nastave sa čitanjem .. naravno, nisu reagirali. Nastavili su se koškati još daljnjih 20 minuta,a ja sam sprečavao otvoreno nasilje, no niti sam želio maknuti vedrana ("pa ajde, pusti sestru, ona je mala, vidiš da ima još puno stolaca ..."), ali ni odbiti Zrinku ... baš nisma htio da ispadne da preferiram jedno od njih dvoje.

Na kraju se situacija razriješila tako da je MŽ izašla iz ordinacije pa su otišli u kupovinu i tako raspršili sukob dok sam ja sjeo na vrući zubarski stolac.

Baš me zanima, što bi vi učinili u ovakvoj ili nekoj sličnoj situaciji!

BTW, navečer se ponovilo nešto slično, oboje su legli svaki na svoju stranu kauča i tužakali se da jedan drugome smetaju nogama jer je svaki smatrao da je sredina kauča na drugom mjestu, a nisu prihvaćali arbitražu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U sličnim situacijama: ili se dogovorite ili neće nitko.
    Kod ovog sa stolicom: ako se ne možete složiti ko će sjediti na stolici onda ćete oboje stajati.
    Kauč: razmjestite se kako god želite, a sredina je tamo gdje ja kažem (jednom smo mjerili gdje je sredina ), ako ne možete koegzistirat na kauču, idite se svađati u svoju sobu jer niste ugodno društvo. kad se pomirite vratite se nazad.

Ne volim arbitrirat u tim sukobima ali još uvijek moram glumit advokata i to starijem (14 godina) jer ga ova mala (3 godine) mota oko malog prsta, a on se ko pravi pubertetlija ne voli puno objašnjavat nego se uglavnom otrese na nju.

Scena gdje ona dreči glasom od kojeg pucaju čaše, a on natmuren stoji dok mu para ide na uši je svakodnevna pojava. Onda imaju hlađenje (svaki u drugoj prostoriji), nakon toga mirovne snage (ja) pregovaraju dok se ne dođe do rješenja.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zgodno

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Fakat si si dao truda objasniti problem.

I sama muku mučim s obzirom da ih i ja imam dvoje, isto curicu i dečka, sam kaj su nešto manji od tvojih.

MOJA najčešća dilema je intervenirati ili ne? Pustiti ih da sami riješe ili 'presuditi'? Obično do neke granice puštam, a kad počne fizički obračun (čitaj dečko nasrne na curu), onda reagiram.

Šta god da napraviš, uvijek će netko od dvoje biti nezadovoljan a ti ćeš imati osjećaj da drugo dijete u nečem uskraćuješ.

Ne znam, u navedenom primjeru sa stolcem i tko će gdje sjediti, po meni bi ipak presudilo pravilo, da onaj tko TRENUTNO sjedi - njegova stolica . Dakle, ako se netko dignuo, gotovo je, izgubio ju je .

A za sve ostale situacije ne znam ni sama. Pratim odgovore .

To je valjda tak normalno. Sve koje znam su se u nekoj fazi klali s bratom / sestrom, pa su u jednom trenutku ipak prestali.

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pustim ih da same pokusaju da se dogovore (sto cesto i uspeju, moram priznati), a ako to ne upali, onda ne bude ni jedna u prednosti - u njihovom slucaju, mogle bi da biraju, da li ce nadalje da stoje ili sednu na dve nekakve "neutralne' stolice.
    Kod mojih se koskanje desava najcesce uvece, kada uspeju da iskukaju da spavaju sa mnom u bracnom krevetu (premali je za cetvoro). Onda nastupi svadja oko sredine kreveta, ko je koga gurnuo ili mu oteo deo pokrivaca...Pustim ih neko vreme, sa svescu da su konflikti zdravi, jer tako vezbaju komunikaciju (sto je meni kao jedinici u zivotu cesto nedostajalo), a kada preteraju, budem malo strozija i dam sebi pravo da odredim gde je sredina ili ko ce spavati sa koje strane, a ako nastave pripretim da ce izgubiti privilegiju spavanja "u gnezdu".
    To bude dovoljno. Ne dizem cesto glas, pa mi se valjda nije "izlizao" od upotrebe...

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

I ja sam odustala od arbitraže - nema uspeha . Pošaljem ih u svoju sobu ili ih jednostavno odpilim uz ''Ne zanima me - vaša svađa, vaša stvar!''. Još su taman stasali za ona muška koškanja/rvanja/natezanja za duks/štatijaznam i to donekle bude zanimljivo (njima, ja samo čekam kad će nečija arkada srasti sa stubom od cigala na sred stana) a onda se jednom više ne da a drugi želi nastaviti i sve to na kraju pređe u pičvajz

Ali, onako najiskrenije, nisam sigurna da li manje volim da budem sudija između dve zaraćene strane ili žrtva na koju su se okomili svađalački raspoloženi blizanci koji su tog trenutka, o čuda, u ljubavi

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne mogu napisati svoje roditeljsko iskustvo jer imam jedno dijete, ali ovakvih se svađa još dobro sjećam iz svojeg djetinjstva, s mlađim bratom.
    Ovo što opisuješ sa stolcem u čekaonici, mi smo imali svakodnevno.

Tko će sjediti na stolcu na kojem su šare paralelne, a ne valovite.
    Tko će piti iz ravne čaše (ostale su, naravno, bile zaobljenih stijenki).
    Tko će prvi dotaknuti oba poštanska sandučića pri silasku niz stepenice.
    Tko će prvi izreći frazu koja onom drugom neopisivo ide na živce

I tako dalje.
    Čitajući ove postove, pitam se kako su moji roditelji preživjeli to razdoblje. Sad mi ih sve dođe žao što su morali slušati sva ta prepucavanja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, to su kod nas svakodnevne situacije , iako ona ima već 13 godina ...
    Ako oboje žele istu stvar ( npr. neko glupo povećalo ) - uzmem im.
    Ako smo nekud krenuli , a oni se svađaju i zadirkuju u autu , par puta ih zamolim da prestanu , ako ne upali , okrenemo se i vratim ih doma .
    Ako oboje žele tanjur na srca ( a takav imamo samo jedan ) , podijelim im druge a ja jedem iz toga , i tako...
    Često ih pošaljem svakog u svoju sobu , ne miješam se u sukobe ali ih
    oštro srežem čim vidim da su izmakli kontroli.
    Ne ulazm u to tko je prvi počeo jer počinju i jedno i drugo.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moj pokojni deda je jednom obrijao samo jedan brk, a drugi nije. Naime brat od tetke i ja smo dedu podelili na pola, ja sam htela da deda obrije brkove, a buraz nije

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Moj pokojni deda je jednom obrijao samo jedan brk, a drugi nije. Naime brat od tetke i ja smo dedu podelili na pola, ja sam htela da deda obrije brkove, a buraz nije
    omg

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji se isto kolju bez prestanka
    svako malo im velim da cu u ludnici zavrsit jer nemrem to vise trpit i nek prestanu svoj i moj zivot trosit na to
    al ne kuze oni to da cu ja fakat ispalit jedan dan jer ja nemam nikoga da ih npr. otpelja u ducan i da na taj nacin prekinem te nebuloze (ko u tatekovom slucaju)

uglavnom mi onda doma strada namjestaj jer uzmem kuhacu i ko luda lupam po ormarima vicuci smirite se prebicu vas... pa hebemu jel BAS MORAM POLUDIT da vi prestanete

najgore mi je onda sto melita pocne cvilit i plakat ko da je dobila najgore batine, a nisam je ni pipnula, a oskar kaze ajde, ajde... prebi me, bas me briga, reci cu te rodama

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    svako malo im velim da cu u ludnici zavrsit jer nemrem to vise trpit i nek prestanu svoj i moj zivot trosit na to
    al ne kuze oni to da cu ja fakat ispalit jedan dan jer ja nemam nikoga da ih npr. otpelja u ducan i da na taj nacin prekinem te nebuloze (ko u tatekovom slucaju)

uglavnom mi onda doma strada namjestaj jer uzmem kuhacu i ko luda lupam po ormarima vicuci smirite se prebicu vas... pa hebemu jel BAS MORAM POLUDIT da vi prestanete

najgore mi je onda sto melita pocne cvilit i plakat ko da je dobila najgore batine, a nisam je ni pipnula, a oskar kaze ajde, ajde... prebi me, bas me briga, reci cu te rodama
    Umirem...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Baš ste me lijepo nasmijali.

I prisjetili borbi sa starijim bratom.
    Toliko me maltretirao da sam zaželjela mlađeg ili brata ili sestru da ga mogu zahebavat kao on mene
    Ozbiljno.
    Seka je dobro prošla jer su starci preveć čekali pa sam bila prestara za to.

A tatek, o ovom slučaju sa stolcima pretpostavljam da bi isti tren stajali i jedan i drugi.
    Ili sjedili na drugim stolcima.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Tko će sjediti na stolcu na kojem su šare paralelne, a ne valovite.
    Tko će piti iz ravne čaše (ostale su, naravno, bile zaobljenih stijenki).
    Tko će prvi dotaknuti oba poštanska sandučića pri silasku niz stepenice.
    Tko će prvi izreći frazu koja onom drugom neopisivo ide na živce
    evo, skoro pa ovako je kod nas svaki dan
    tko će prvi izaći iz stana ujutro
    tko će pozvati lift
    tko će pritisnuti 0 u liftu
    koju će mama obuvati u vrtiću

nekad ih pustimo da se dogovaraju, pregovaraju, ali, budući da tad najčešće počnu vrištat, prekinem to jer ja to ne mogu slušati pa ih nakratko razdvojimo

pa plaču jedna za drugom

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Muks

Na ovo s Rodama, naravno!

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dakle, svuda ista prica...
    vissnja,

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Izgleda da sa ja jedna od retkih na svetu koja se neopisivo slagala sa svojim 4 godine mlađim bratom. Tata kaže (mama izmišlja stvari i izvrće činjenice po potrebi ) da smo se uvek znali super dogovarati, super zabaviti, poštovati tuđu potrebu za samoćom praktično oduvek ( a delili smo sobu) ... Verovatno jer sam ja bila starija a bila sam generalno mirno dete, uz to i curica a brat je većim delom dana bio pod mojom jurisdikcijom. Zato i ne mogu svariti ovo neprestano glodanje ove moje dvojice, ovu neverovatnu potrebu da neprestano budu zajedno (iako su ful različite ličnosti) pa makar se i natezali oko gluposti... Mm ih više razume, on je sa svojim 4 godine starijim bratom radio upravo ovo što B&M rade sad - postojali su retki petki kad se nešto konkretno igraju a ostatak vremena se trošio na natezanje. Obožavaju se i sada nakon preko 30 godina ali ih tačno prepoznaš kad su duže od 2h zajedno - krenu zezanja i prepucavanja, naravno dobronamerna ali to se sad kad imaju 40 i 36 drugačije tumači nego kad su imali 7 i 3

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E da, sestra i ja smo se vrlo dobro slagali (bili smo opozicija roditeljima) i tek tu i temo smo se koškali tako da su meni sve te priče o beskrajnim svađama potpuno nepoznate i zato me ove nerviraju još i više.

Slažem se sa predloženim rješnjima (nitko neće sjediti na stolici itd), no taj dan se baš nsiam htio miješati ni an koji način.

BTW, kod nas je češća agresija Zrinke prema Vedranu ... i to nekad vrlo brutalna (nogom u glavu, prstima u oči itd), Vedran je perfiniji i zna gnjaviti beskonačnim zadirkivanjem, pričama tipa "ja mogu,a ti ne" jer neke stvari može jer je stariji, veći, jači ...

Hvala na komentarima!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

melita isto cesce napada oskara
    al ja to tumacim time sto ona stalno zeli skretat paznju na sebe, pa kad nejde drugacije onda tako
    jer si je umislila da se cijeli svijet vrti oko nje i valjda misli da je bolje posorat se s burazom nego proc pored njega nezapazeno

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni su te bratsko-sestrinske svađe postale jako 'pozitivne' od kad sam pročital tekst (da mi čupate nokte sad se ne mogu sjetiti gdje, znam samo da je bilo nedavno - možda čak na net.hr) kako je to normalno u djeco-prijateljskim i djeco-poticajnim obiteljima, dok su ove situacije koje je tatek imal u djetinjstvu znak disfunkcionalnih obitelji u kojima su onda djeca jednostavno osuđena na savezništvo

idem probati naći tekst

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nemrem naći, sorry

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    meni su te bratsko-sestrinske svađe postale jako 'pozitivne' od kad sam pročital tekst (da mi čupate nokte sad se ne mogu sjetiti gdje, znam samo da je bilo nedavno - možda čak na net.hr) kako je to normalno u djeco-prijateljskim i djeco-poticajnim obiteljima, dok su ove situacije koje je tatek imal u djetinjstvu znak disfunkcionalnih obitelji u kojima su onda djeca jednostavno osuđena na savezništvo

idem probati naći tekst
    Meni si već ovime uljepšao dan

Moje su malene, 4 g. i 2 g., ne idu u vrtić, ovo natezanje je c-j-e-l-o-d-n-e-v-n-o, a čupaju jedna drugu i dok cicaju zajedno - znači, svaka onoj drugoj drži kosu ili je nogom šutira u glavu. Kod nas je svakodnevnica: kad mala sestra trči ispred tebe uhvatiš je za nogu ili nabiješ u leđa i ona padne na pod, kao i kandžiranje, čupanje. Igraju se one, uživaju, vesele se, ali brate mili što se tuku...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    BTW, kod nas je češća agresija Zrinke prema Vedranu ... i to nekad vrlo brutalna (nogom u glavu, prstima u oči itd), Vedran je perfiniji i zna gnjaviti beskonačnim zadirkivanjem, pričama tipa "ja mogu,a ti ne" jer neke stvari može jer je stariji, veći, jači ...
    Pa normalno, mlađa je i još nema na raspolaganju tolike finese za prepucavanje kao Vedran. Ali s obzirom da je ipak žensko, prognoziram u skoroj budućnosti da će ga dostići u verbalnim sposobnostima, a onda slijedi druga faza - beskonačno nadmudrivanje i prepucavanje bez kraja i konca

Ali, za utjehu - mene su ta prepucavanja pomogla u izoštravanju vlastitog izražavanja, da ne govorim o razvoju smisla za ironiju i fini sarkazam a sad se s bratom dopisujem preko maila u tim djetinjastim frazama i oboje se super zabavljamo.
    (kad je on u dobroj fazi, jer, na žalost, nije uvijek tako :/ )

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

idem probati naći tekst
    Kod mene ovo ne pije vodu. Pre će biti da sam ja bila mirna jer sam izbegavala da uđem u nemilost nekom od roditelja (prvenstveno majci koja je znala drobiti, bože moj, satima oko neke gluposti - tata je to sofisticiranije rešavao). Možda čak i zbog toga što u našoj kući nije bilo svađa, barem ne onih koje smo brat i ja mogli čuti. Vremenom mi je to postalo prirodno ponašanje i dan danas sam takva - ne volim rasprave i natezanja i tužna sam do bola ako se mm i ja porečkamo :/ . To da je naša porodica bila disfunkcionalna ne mogu reći jer sam na njima dvoma učila kako se dvoje trebaju voleti

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I moji se svađaju i šoraju, no manje nego prije. M. mi je baš jučer rekao da su se prije "mlatili buzdovanima", a da se sada samo "obično tuku". Neki dan sam pitala gospođu koja ima odraslu djecu, sina i kćer tridesetogodišnjake kada su se prestali tući. Odgovorila je: Kad su otišli od kuće (na studij, ). Eto, ne uzrujavam se više toliko zbog dječjih obračuna. Nastojim se ne dati uvući u njihove sporove, prepustiti im što više toga, a interveniram samo kada stvari izmaknu kontroli, što je ipak rjeđe u posljednje vrijeme. Oni ne mogu preuzeti kontrolu, ako je stalno mi držimo.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

majkomojamila, sto nas ima...
    kod nas, zasad, pali izmjenjivanje: sad si ti, a onda je red na njega/nju. u principu to poštuju i bez problema napuštaju vruće mjesto kad ja kazem:"Ok, sad je red na..."

Ali, velim, to je ZASAD.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je mlacenje stalno na meniju. I deracina. Prvo vise ne dozivljavam, drugo me puno vise muči. Jer mi uši paraju. Ne znam kako da ih stisam.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A ja čitam ove vaše primjere i sve me glava zabolila. Moji su konstantno u nekakvim sukobima. Stalno se provociraju, svađaju, kćer urla, brat joj se ceri u facu pa ona popi.zdi do kraja..Pa se potuku, pomlate..ludilo. sad sam se sjetila nečega. Kad sam bila trudna s trećim i objasnila sinu i kćeri da će dobit brata, sin je odma rekao: "Super, odlično, moći ćemo zahebavati sestru skupa". I to se sad i dešava. Ovaj stariji nagovara brata što da joj kaže a ova se bori na svoj način-najčešće gčasom. za poluditi. Samo što kod mene ne pali to tjeranje jedno od drugog jer ko da su sijamski blizanci. Neće se odvoje jedni od drugih jer im je super zabavno, vole biti skupa i svaki dan imaju prave avanture zajedno. A ja imam osjećaj da ću ispaliti na živce. najgore mi je kad se javnosti pomlate, ja ne reagiram jer je još gore kad se ubacim a onda drugi ljudi počnu intervenirati i gledaju me ko nekakvu glupaču što puštam jadnu djecu da se mlate.
    I ja i brat smo se tukli, odnosno ja sam primala po sebi i vrištala. I uživala u vrištanju.

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

i kod nas je tako, identicno! AD je najmladji i bas "agresivan", a AMI i MILO zadirkuju i bas im je najdraza "ti si jos mali/mala".
    ja sam u zadnje vrijeme bas na rubu zivaca i cekam da mm dodje kuci s posla "ko ozebao sunce". najcesce stvari rjesavam tako da svakog posaljem na svoju stranu dok se malo ne "ohlade".
    mene bi samo zanimalo kad to prestaje???? jer mi je vec muka od toga

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

kolko se sjećam, tamo negdje oko 18-te

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mi smo prestali malo ranije, ustvari kad razmislim ja sa 14 a buraz je tad napunio 18

Najbolje mi je bilo rasplakati se za nešto, naknadno, kad bi vidla mamu da dolazi u kuću
    Tu sam bila maherica, sa pravim suzama iz čista mira 8)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

[quote="lillifee"]

mene bi samo zanimalo kad to prestaje???? jer mi je vec muka od toga
    Ja i brat smo prestali u pubertetu . Ne zam jel te to tješi .

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja sam se sa (starijom) sestrom prestala svađa kad je ona otišla na faks
    al mi smo ionako bile dosta pitome

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

idem probati naći tekst
    Istina, mi smo bili disfunkcionalna obitelj, sa ocem psihičkim bolesnikom koji je imao i faze alkoholizma i koji je ostatak obitelji s vremena na vrijeme terorizirao svojim "pasivnim otporom" i svađama. Pa smo onda sestra i ja našim savezništvom čuvali svoj mali svijet ...

Mene smeta ta buka, no smeta me i to što te svađe povrameno zalaze i u sferu gdje je u opasnosti i fizički integritet.

Slažem se, umijeće svađanja je važno i najbolje se uči kroz praksu ... ali se ne slažem da to bude jedini način komunikacije i sredstvo za privlačenje pažnje ... još nismo u tom području, ali sigurno ima i tih elemenata.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Ovo je genijalno! Evo, nekak mi se čini da su starije generacije imale više živaca za rješavanje dječjih sukoba nego mi...

Ja imam 8 godina mlađeg brata. Ne pamtim da smo se ikada krvili , iskreno... Ne bih rekla. Bit će da je u igri prevelika razlika u godinama, a kad bolje razmislim, i mi smo se dobro razumjeli i u nekoj mjeri bili saveznici u roditeljskoj kući. I danas smo kad treba.

A moja djeca... pa sad, dođe njima "šiza" ali ne prečesto. Stariji je cvilidreta, a mlađi živčano i nervozno stvorenje. Mene nije briga koliko se svađaju i gnjave jedan drugoga tako dugo dok to ne zadire u MOJ osobni prostor. A ako dopre do mene, svađa i cviljenje se po kratkom postupku prekida. I NEMA više! Nije uvijek (bilo) lako, ali naučili su... Ako se ne mogu dogovoriti tko će se igrati sa... neznamnija... tatinim alatom, ako se natežu, halabuče ili nedajbog tužakaju, vrlo brzo su shvatili da se NITKO neće igrati.

Sad su to već dugo poznata pravila. Tko je danas bio prvi na kupanju, sutra će drugi. Tko je danas prvi svirao, sutra će drugi. Tko je danas prvi na računalu (15 min) sutra će drugi i tako dalje. Ne moramo više puno arbitrirati. Pravila su jasna, a i sankcije. Skretanje pažnje na sebe je neprihvatljivo ponašanje. Amen. DOk su bili sasvim mali, znali su se bacat po podu pa smo ih izliječili. Ovo je ista stvar, ali primjerena dobi. Ja s njima razgovaram ko s odraslima (ne uvijek, ali zapravo sve češće) i znam pitati "Pa dobro, da ja tak tebe gnjavim ko ti brata, da li bi ti to bilo ugodno? Da li ti je lijepo slušat svađu? Nemaš ništ pametnije za raditi? Ja sam UMORNA od toga i ne mogu vam navečer čitati ako galamite cijelo popodne!" Nije to fraza, zaista se tako osjećam i postupam u skladu s tim.

Problem nastane kad imamo publiku (deda i baka, druga baka, ujo.... bilo tko). Eh, tada pokušavaju cirkusirati i loviti u mutnom, ali većini smo već rekli o čemu se radi ... Ne uspijemo ih uvijek ohladiti, ali ide...

Kad smo shvatili da je ok? Kad su djeca počela pokazivati jasno i nedvosmisleno savezništvo izvan kuće (u školi, u dvorištu itd.) a bome i doma... Shvatili su da nas mogu nagovoriti na neke stvari ako pušu u isti rog. Znam ja da tu ima još puno posla, da će biti recidiva itd. ali kako je Zdenka2 lijepo rekla - mi smo ti koji imamo kontrolu. Amen.

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Juroslave...tnx. ovo ću morati pročitati svojoj mami jer smo se brat i ja mlatili i svađali po cijele dane...
    Moj L. je danas provalio da obavezno hoće brata jer bi ga on sigurno slušao, kad seka neće... A seka je tjerala inat, sve dok je nismo pitali tko će ju braniti u vrtiću kad je velike curice budu zezale? Odmah je popustila, i sve mu dala
    A on jadan, od zadnjeg obračuna ima ožiljak na nosu kad ga je ko iz vedra neba čapnula ko ljuta mačka

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Najgore je to što oni jedan drugoga toliko poznaju, da u svakom trenutku znaju što će onog drugog izbaciti iz takta i to obilato koriste, pa jedan drugome vade mast i izluđuju se međusobno dok se ne pomlate.

Ovaj mali je slabiji, ali se zato jače dere.

Mene isto više smetaju urlici nego samo hrvanje, ta deračina me baš sludi.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Juroslave, hvala što nas tješiš

Kod nas P. i D. sjede na čelu stola - tako da udaljenost između njih bude maksimalna moguća
    U kalendar bilježim kad je čiji red za vađenje suđa iz suđerice, jedno vrijeme smo imali pravilo da se P. prva tušira na parne datume (jer je ona tako rođena, a D. na neparne). Sad su između starijih dvoje šoranja rijetka, ali zato A. i D imaju svijetle trenutke...
    A kad sjedaju u auto, onda ide ovako: ako je P. ušla prva, onda D. mora obavezno ulaziti s njene strane, preskakivati je i posvađati se. I obrnuto.

Iskreno, više nemam ni živaca ni volje za arbitraže kao tatek, češće rješavam stvari razdvajanjem zaraćenih strana...
    I onda MM i ja pogledamo Malcolma u sredini i tješimo se sa vlastitom idilom

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo je zabavno citati, ali tako naporno prozivljavati svakodnevno

Najgore je to što oni jedan drugoga toliko poznaju, da u svakom trenutku znaju što će onog drugog izbaciti iz takta i to obilato koriste, pa jedan drugome vade mast i izluđuju se međusobno dok se ne pomlate.
    veliki X

mama mi je rekla neki dan kako je N. komentirala, kad je napravila neko s***nje, steta sto S. nije tu, sad bi njega okrivila, a mama bi i tako meni povjerovala :shock:
    toliko o mojoj maloj curici :/

call me mommy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

odrasla sam sa bratom i znam da je bilo kojekakvih situacija, ali sjecam se samo dobrih. on je mladi od mene i mucila sam ga dok mi jednog dana nije vratio,odnosno postao jaci. uopce se ne sjecam nekih situacija niti roditeljskih odluka kao iz prvog posta. najvise mi je ostala prica o bubregu,,,on ti jedini brat/sestra,,,samo ti on moze dati bubreg da ti treba danas imamo super odnos, znam da mogu racunati na njega.

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Naši su možda još premali da se mogu kvalitetno uključiti, ali eto baš smo neki dan mm i ja mozgali o toj temi - dječji sukobi.

Moj zaključak: djeca se trebaju sama naučiti izlaziti iz sukoba (ili još bolje, ne započinjati ih), a mi bi im ponekad suptilno mogli pokazati kako (da ne moraju otkrivati toplu vodu), ali nikako im ne oduzimati pravo i mogućnost da sami uče. Ja zasad samo dosljedno reagiram na pokušaj fizičkog napada, to me jako smeta.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ooooo a ja mislila da je to faza i da ćemo brzo izači iz nje...no po ovome nečemo još dugo...
    ja ih također pokušavam ostaviti da same riješe ili pokušam saslušati pa onda presuditi. Ne bi baš željela da bude kao kod mene i moje sestre. Čuvala nas je baka i uvijek je govorila da ja moram popustit jer sam mlađa i to je bolje i ispravno, a zbog toga ču joj biti i draža...nažalost i dan danas popuštam i teško se izborim za sebe

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja ih isto pustam da sto vise sami rjesavaju svoje sporove, s tim da sam postavila visoko ocekivanje da su fizicki obracuni neprihvatljivi (ali zato dozvoljavam "tucnjavu za zabavu" - neka vrsta hrvanja po pravilima koja prethodno dogovore). deracina mi nekad smeta manje, nekad vise i kad je ovo posljednje slucaj lijepo im opisem u kojem sam stanju i upozorim ih da bih mogla opako poluditi ako se malo ne stisaju (cesto puta epizoda zavrsi tako da im opisujem sto bih sve bila u stanju uciniti u slucaju da poludim - ta im prica definitivno postane zabavnije od prethodne svade, a i meni dobro dode ). kad interveniram, trudim se ne zauzimati neciju stranu, nego ih potaknuti i usmjeriti da sami dodu do rjesenja (naravno, ovisno o situaciji, ponekad i ja donesem rjesenje).

tatek, za primjer iz tvog prvog posta, pravilo je kod nas vrlo jednostavno: tko digne g****u, izgubi stolicu (kako bi drugacije i moglo biti :?)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kanga, slažem se sa ovim pravilom ... ali isto tako se ja trudim da zaživi pravilo "Aktivnosti koje se rade iz prkosa se ne toleriraju", a vidio sam da je jedina Vedranova motivacija za sjedenje na toj stolici bilo to da razljuti Zrinku. Točno zanm kad on (ili rjeđe ona) nešto čini samo da razljuti bližnjega svoga i to ne želim tolerirati. To mi je još gore od recimo fizičkog obračuna ...

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja sam jedinica,pa se nisam imala s kim svadjati.
    Mm ima brata 5 godina starijeg,i kaze da su se flekali(on je pio batine)sve dok nije krenuo na fax :/ Tada su se skompali i dan danas su super.
    Sestra Mm-a ima cetvoro dece,i dobro se secam izjave jednog od dva sina upucene bratu-"a sta kad ja sad tebi ubijem tebe?"
    Moji su sinovi jedan za drugim rodjeni tako da pocetne ljubomore nije bilo,ali saaaad
    Mali je kao osica,brblja i zujka po celi dan i samo nasrce,a veliki "gaga snaga" bi sve resavao silom i to me neizmerno izvodi iz takta.
    Tada uslede moja predavanja i mislim da im se smuci te svadja ubrzo prestane
    Trudim se da ih zaustavim pre nego sto se prekomerno "zapetljaju" i pokusam im predociti situaciju iz druge perspektive,te posto su vec veliki shvate da nema razloga za svadju i rese to sami.
    Jooooj kad iz decje sobe cujem-"mamaaaaa!"-poziv na arbitrazu tuzakanja i optuzivanja nemaju kraja.
    Posto licnog iskustva u svadjanju nemam,ne znam da li dobro radim s njima
    Dreku i nasilje ne podnosim,i stalno im drobim kako je bratska ljubav simbol ljubavi i slaganja i kako blabla samo jednog brata imaju,sta bih ja dala da imam brata a nemam blabla......mozda bih trebala pustiti da "rat" malo eskalira ponekad,da vidim dokle ce ici,a ne da sasecam prerano.
    Bojim se da im se osladi tuca a sta cu onda :? moji zivci su taaaanki...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kanga, slažem se sa ovim pravilom ... ali isto tako se ja trudim da zaživi pravilo "Aktivnosti koje se rade iz prkosa se ne toleriraju", a vidio sam da je jedina Vedranova motivacija za sjedenje na toj stolici bilo to da razljuti Zrinku. Točno zanm kad on (ili rjeđe ona) nešto čini samo da razljuti bližnjega svoga i to ne želim tolerirati. To mi je još gore od recimo fizičkog obračuna ...
    Da, da... ima toga i kod nas. ALI kod nas se to ne odnosi samo na bratske odnose, nego i na nas... Moja djeca si puno puno dozvoljavaju u komunikaciji sa mnom, a kod učiteljice je stariji baš uzoran, a mlađi se zna zaigrati, ali trenutno prihvaća opomene. Ni jedan ne radi nikakvih problema, ni u školi, ni na treningu, ni u glazbenoj, ni u knjižnici....

Zaključila sam da djeca rado "vježbaju granice dopustivog ponašanja" u poznatoj sredini i na sigurnom terenu, a to je obitelj. Ne samo roditelji nego i braća/sestre. A stvar je našeg praga tolerancije koliko smatramo da im treba dozvoliti. Naši nemaju nikakva ograničenja komunikacije dok se ne dohvate neprihvatljivih metoda (deračina, pljuvačina, ružne riječi, nedajbog tučnjava) jer to ja trenutno prekidam, a onda im slijedi obrazlaganje. Treba li reći da su face ???

A ova sitna gnjavljenja tipa "tko će sjediti na ovoj stolici" s vremenom se prerastu. Nismo pridavali preveć pažnje (nekako spontano, tek SAD o tome razmišljam pišući ovo) i klinci su se sami okanili jer su uvidjeli da mi ne reagiramo (da time ne mogu pridobiti našu pažnju), pa im je postalo dosadno. A možda do toga jednostavno treba dorasti.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

samo da se javim

vidim da su si vedran&zrinka i antun&tonka jos uvijek jako slicni 8)

borbe oko teritorija su i kod nas konstanta.

zapravo, mogla bih ispotpisivati vise od pola ovog topica.
    ali mi je najsladje potpisati mukicu:
    Citiraj Mukica prvotno napisa
    svako malo im velim da cu u ludnici zavrsit jer nemrem to vise trpit i nek prestanu svoj i moj zivot trosit na to...
    smirite se prebicu vas... pa hebemu jel BAS MORAM POLUDIT da vi prestanete
    tak je nekak i kod nas. nisam bas u zen razdoblju svog zivota.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kanga, slažem se sa ovim pravilom ... ali isto tako se ja trudim da zaživi pravilo "Aktivnosti koje se rade iz prkosa se ne toleriraju", a vidio sam da je jedina Vedranova motivacija za sjedenje na toj stolici bilo to da razljuti Zrinku. Točno zanm kad on (ili rjeđe ona) nešto čini samo da razljuti bližnjega svoga i to ne želim tolerirati.
    Mislim da je tu poruku dobro izkomunicirati na direktan i eksplicitan nacin. Prica o tome tko ce sjediti na stolici samo je nepotrebna distrakcija i zato mislim da ju je dobro brzinski maknuti s puta nekakvim zdravorazumskim pravilom i onda se posvetiti pravom problemu..

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nisam valjda ubila zanimljivu temu - nadam se da moj zadnji post nije zvucao kao dociranje :/ . Mi smo imali jednu vrlo neugodnu fazu s T, u kojoj bi svog mladeg brata (i starijeg, ali to joj je slabije polazilo za rukom) svakodnevno po vise put, na vrlo perfidan nacin, nagovarala da radi kojekave nepodopstine i stvari za koje je znala da ih ne dozvoljavamo (ili nas jako ljute). Skuzili smo da je akutni problem bilo najbolje rijesiti sa sto manje filozofiranja i emocionalnog naboja, a uzroke smo rijesavali neovisno o tome (pretpostavili smo da ona na taj nacin komunicira nekakav svoj osjecaj zapostavljenosti u odnosu na starijeg brata koji se uvijek znao nametnuti i mladeg brata koji bi samom svojom pojavom osvajao srca, i zato smo svjesno u raznim situacijama nastojali da joj pruzimo sto vise paznje, uvazavanja, igre i razgovora – izgleda da kad joj se "casa napunila", polako je iscezlo i to devijantno ponasanje).

Da vratim temu na vedrije kolosjeke: jucer su se J i T posvadali oko toga ima li ili nema Boga :shock: . U jednom je trenutku deranje postalo toliko iritantno da ga vise nisam mogla samo slusati nego sam nadodala jos i svoje decibele: "Pa dobro sto je vama!! U redu je da svatko ima drugacije misljenje - J misli da Boga nema, T misli da ga ima...", na sto me T deruci se kroz suze :shock: prekinula: "Daa! Mislim! Zato jer ga i ima!". Dosta kasnije, cujem iz kuhinje Jerka kako vice kao bijesni ris "Reeeeljja, zasto si to napravio??!!", a R u povjerljivom i ozbiljnom tonu odgovara "Bog mi je rekao da to napravim, stvarno, cuo sam ga u svojoj glavi kako mi sapce..."

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Muku mučim s ovim iako su moji mlađi. Počelo je ima tri-četiri mjeseca otkad mlađi mlatne većeg po glavi, počesto nakon što veći ugnjavi mlađeg na neki finiji/podliji način. Ja ispaljujem, al čitajuć kako to razloži tatek u prvom postu umirem od smijeha

Nemam rješenje :/

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •