Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: ŠTA JE ZA VAS ISPRAVNO (mjerenje temperature)

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno ŠTA JE ZA VAS ISPRAVNO (mjerenje temperature)

Uglavnom, sad sam zbunjena!!!
    Gledala sam nekoliko stranica gdje su napisane temperaturne granice i svugdje su različite. negdje je normalna rektalna temperatura do 37, 5 negdje do 37,7 a na rodinoj stranici piše:NORMALAN RASPON:

- Rektalna temperatura - od 36.8 - 38 Celzijevih stupnjeva
    A pitam zato što mi djevojčica veoma često ima rektalnu temperaturu od 37,3-37,7 (i to samo kad je budna), a ponaša se normalno. nekada zna biti u pitanju i upalica grla, ali nekada je sve ok, ali temperatura je ovakva :? :? :?
    i zna li neko iz pouzdanih i provjerenih izvora koje su normalne referentne vrijednosti krvne slike? ja nisam uspjela naći niti jedan vjerodostojan izvor

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u bolnici pedijatri ne kažu ništa na 37,7 u guzi-to je normalna temp za malu bebu.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

meni se desio sljedeći slučaj:
    -kada sam prvi put primijeltila tu tem.doktorica je rekla: znate ipak je tem.37,5 znak nekog upalnog procesa
    a druga je rekla:pa dobro, hajd to je neka tjelesna temperatura, češće je mjerite-možda je to njena prirodna temp.
    :? :? :?

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Evo nesto o temperaturi:

http://www.belupo.hr/Default.aspx?sid=521

Ne znam, meni je receno da je rektalna temp. uglavnom 0,5 stupnja visa od aksilarne.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj "Vrućica u djece"
    [i
    prvotno napisa
    Paediatrica Croatica[/i] (Vol. 48, No 2, travanj-lipanj 2004, Autori: D. Richter)
    ]Vrućica je simptom, ne bolest, i najčešći povod posjeta pedijatru. Suprotno često drukčijim uvriježenim mišljenjima, povišenom temperaturom smatra se ako je rektalno izmjereno > 38 C, pod pazuhom > 37 C ili u ustima > 37,5 C. Nastaje kad se, posredstvom prostaglandina, povisi razina u hipotalamičkom termostatskom centru zbog utjecaja interleukina i drugih medijatora izlučenih tijekom infekcija, autoimunih bolesti, malignoma, ili zbog prekomjernog zagrijavanja izvana, a premalog odavanja tjelesne topline. Temperatura se ocjenjuje dodirom po čelu, a mjeri živinim ili digitalnim termometrom (aksilarno, oralno, rektalno), infracrvenim termometrom (uho), i termosenzitivnom trakom (čelo). Interpretacija povišene temperature zavisi o djetetovoj dobi, razini povišenja i popratnim simptomima. Bilo kakvo povišenje temperature u malog dojenčeta (< 2 mj.), ili temperatura > 40,0 C u djeteta bilo koje dobi, indikacija su za neodložan posjet liječniku. Temperatura se snižava antipireticima: paracetamolom i ibuprofenom, a brzo sniženje postiže se i tupkanjem spužvom namočenom u mlaku vodu ili djelomičnim uranjanjem u kupku temperature 29-32 C. Kombinacije antipiretika nemaju znanstvenog opravdanja. Mnogo je važnije dati odgovarajuću dozu lijeka i osigurati popratne mjere liječenja: dobru hidraciju, mirovanje, laku odjeću i laganu prehranu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

lamy, pročitaj si još jednom ovu temu...
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...light=#2131421

nemoj zdravom djetetu rektalno mjeriti temperaturu, pa i kad je bolesna, što fali da joj izmjeriš ispod ruke?
    Kako ona podnosi to mjerenje? ja vjerujem da joj nije baš ugodno. Pred očima mi je slika kakvu mi je opisala jedna žena, kojoj je dijete bilo zbilja bolesno, i kad nisu znali kako da mu mjere temperaturu držali su ona i muž dijete za ruke i noge s termometrom u guzi dok se dijete deralo, i to je trebalo izdržati cijelu minutu.

Ja pak svojoj ne mjerim temperaturu. Ima 2g i 4mj i nisam nikad uspjela. Pod rukom neće, a rektalno zbilja ne želim ni pokušavati. Rukom opipam i vidim da ima slabiju temperaturu (srećom, do sad je uvijek bilo tako) i obzirom da nije malaksala znam da je sve u redu.

Inače, cure su ti dobro rekle: 37,3 do 37,7 bilo bi ono pod rukom 36,8 do 37,2 - dakle najnormalnija tjelesna temperatura, eventualno ova najviša možda znači borbu organizma protiv lakše prehlade (laik sam, pa ako netko od medicinara ima kakav ispravak neka slobodno doda).

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pravilo je da se od rektalne temp. oduzme 0,5 - 0,7 i dobije stvarna vrijednost.
    Tako se barem uči u medicinskoj školi

paid avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Temp u uhu????primjetila sam da je uvijek malo niža od one ispod pazuha

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: ŠTA JE ZA VAS ISPRAVNO?

Citiraj lamy prvotno napisa
    Uglavnom, sad sam zbunjena!!!
    Gledala sam nekoliko stranica gdje su napisane temperaturne granice i svugdje su različite. negdje je normalna rektalna temperatura do 37, 5 negdje do 37,7 a na rodinoj stranici piše:NORMALAN RASPON:

- Rektalna temperatura - od 36.8 - 38 Celzijevih stupnjeva
    A pitam zato što mi djevojčica veoma često ima rektalnu temperaturu od 37,3-37,7 (i to samo kad je budna), a ponaša se normalno. nekada zna biti u pitanju i upalica grla, ali nekada je sve ok, ali temperatura je ovakva :? :? :?
    i zna li neko iz pouzdanih i provjerenih izvora koje su normalne referentne vrijednosti krvne slike? ja nisam uspjela naći niti jedan vjerodostojan izvor
    lamy, a zašto ti djetetu stalno mjeriš temperaturu?
    Ako mena nikakvih drugih simptoma bolesti, stvarno ne kužim čemu to? I k tome još rektalno? A sama kažeš da se ponaša normalano...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu ti citirati sto pise u nasem prirucniku "Iz Rodina kljuna"
    tekst koji cu skopirati su recenzirali:
    * prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., spec. pedijatar;
    * Marina Lichter Štajduhar, dr. med., spec. pedijatar;
    * Metka Regan, dr. med., spec. pedijatar te
    * Ljubica Mendaš, vms., patronažna sestra

Tjelesna temperatura dojenčeta

Mnoge roditelje preplaši pojava prve djetetove vrućice pa su skloni malo povišenu temperaturu snižavati neadekvatno. Nažalost, dosta je mitova preživjelo do današnjih dana, poput onog o utopljavanju djeteta ili o trljanju djeteta rakijom ili medicinskim alkoholom. To naslijeđe zaboravite i ne nasjedajte tim savjetima.

Kada snižavati povišenu tjelesnu temperaturu
    Temperaturu do 38 °C najčešće nije potrebno snižavati. Ona je čak potrebna vašem djetetu da bi se tijelo što djelotvornije borilo s bolešću. Kad je temperatura iznad 38 °C aksilarno (ispod pazuha) ili iznad 38,5 °C rektalno (u guzi), već treba poduzeti mjere za snižavanje temperature, a najvažnije je pratiti opće stanje i ponašanje djeteta. Prema novijim preporukama, povišenu tjelesnu temperaturu treba snižavati kada dijete izgleda klonulo, bez obzira na visinu temperature.

Za snižavanje temperature preporučljivo je kupati dijete u kadici napunjenoj toplom vodom koju ćete postupno rashlađivati dolijevajući hladnu vodu. Voda treba biti 1-2 °C niža od temperature tijela. To kupanje ne bi trebalo trajati duže od petnaestak minuta, posebno kad su u pitanju visoke temperature. Nakon kupanja možete omotati dijete u pelenu namočenu u vodu sobne temperature koju promijenite kada se zagrije.

Temperaturu možemo snižavati i lijekovima - antipireticima (paracetamol, ibuprofen). Pobrinite se da dijete pod temperaturom uzima što više tekućine - ako dojite dijete, dojite ga što češće.
    Pretjerano utopljavanje samo povećava tjelesnu temperaturu, zato zaboravite na mitove da se dijete treba što toplije umotati da bi temperatura pala.

U djece do godinu dana najpouzdanije vrijednosti dobijemo mjerenjem temperature u guzi (rektalno).

Normalan raspon:
    36,8 do 37,5 °C (Rektalna (u guzi)
    36 do 37 °C (Mjerena pod pazuhom (aksilarno)

Blago povišena:
    38 °C (Rektalna (u guzi)
    37,5 °C (Mjerena pod pazuhom (aksilarno)

Visoka temperatura:
    39,5 °C (Rektalna (u guzi)
    39 °C (Mjerena pod pazuhom (aksilarno)

Zapamtite!
    Ako vaše dijete mlađe od tri mjeseca ima povišenu temperaturu, primijenite lijek za snižavanje temperature, pričekajte da lijek počne djelovati (oko 20 min) te se zaputite liječniku.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja mjerim isključivo onda kada mi se pod rukom čini da je viša od 38.
    I nikada ne fulam, ne zezne me osjećaj.
    Točno mogu reči kolika je od prilike.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

meni je grozno rektalno mjerenje,oduvijek.nekak mi je nasilno,čak i kad beba vegetira pri tom.i ne dam nikome da mu tak mjeri iako su kod dr. pokušavali.e sad,nama je vrlo skupi ušni toplomjer zakazao i pokazivao da mali ima 36.8 iako je imao već 40 tada. :shock: tako da mjerimo ispod ruke sa digitalnim,koji izmjeri za 10 sekundi,ili po noći da ga ne budimo dudom toplomjerom.a imam i one listiće za čelo,ali ne znam koliko su pouzdan. :/

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja bih rekla da je to ovisno o organizmu. meni je normalna temperatura 35,6, a sa 37,5 me trese groznica. ista je situacija i s mojom djecom, valjda su na mene.

neki dan sam imala temperaturu i nakon preznojavanja (bez skidanja temperature lijekovima) izmjerila sam 35,2 :/

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

sad sam joj mjerila temperaturu, tj.ovih dana zbog sezonske gripe koju je nažalost dobila.
    inače smatram da , ukoliko posumnjam na osnovu vrućeg čela i rukica, da je temperatura povišena, bolje je da izmjerim nego da čekam da se dijete razboli i zaglavi u bolnici. na sreću, ona još nikada nije izrazila negodovanje zbog mjerenja, niti je ukazala na postojanje osjećaja boli ili nelagode.
    mislim da roditelji često griješe kada pod svaku cijenu žele izmjeriti temper.djetetu-ja uvijek sačekam mijenjanje pelena. to su trenuci koje ona voli, jer se uvijek mazi sa suprugom i sa mnom(uživa da joj ljubimo prstiće na nogama) tako da uopće nije svjesna da joj mjerimo temperaturu.
    eto, vidite zašto sam zbunjena zbog referentnih vrijednosti:
    -po meni ogromna je razlika između normalne vrijednosti 36,5-38,00 i 36,5-37,5.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Draga Pomikaki :D :D :D baš mi je drago što si me ozbiljno shavtila-hvala bogu to je jedna ružna epizoda koja je ostala negdje u zaboravu. :D :D :D sada je u pitanju gripa, pa ne znam ni sama da li da je ponovo vodim doktoru-što bi značilo da tu temp.smatram ozbiljno ili da je ignorišem nekoliko dana i vidim šta će biti

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Inače, cure su ti dobro rekle: 37,3 do 37,7 bilo bi ono pod rukom 36,8 do 37,2 - dakle najnormalnija tjelesna temperatura, eventualno ova najviša možda znači borbu organizma protiv lakše prehlade (laik sam, pa ako netko od medicinara ima kakav ispravak neka slobodno doda).
    još bih samo ovo skomentirala.
    moj mališa je skoro mjesec dana imao temperaturu 37,5 - 37,9 u guzi.
    imao je upalu pluća.

zato sam i prije rekla da sve ovisi od organizma do organizma. on je s tom temperaturom bio topao i znala sam da se nešto događa, nekom drugom djetetu to je možda normalna temperatura.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno Re: ŠTA JE ZA VAS ISPRAVNO?

Citiraj lamy prvotno napisa
    koje su normalne referentne vrijednosti krvne slike?
    http://www.hkmb.hr/novosti/Harmoniza...h%20nalaza.doc

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Selim na zdravlje uz malu korekciju naslova (zbog jasnoće).

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

na žalost temperaturica je bila s razlogom-urinarna infekcija-opet
    ipak, nije bezlazlena ni malkice povišena temperatura-ona je poakzatelj nečega.
    toliko sam toga čitala o urinarnim infekcijama, a ne znam kako da joj pomognem-stotine različitih mišljenja i preporuka.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

nadovezujem se na temu.. ako v ima 38.5 axilarno(pod pazuhom) i dam mu dalsy 5ml i temp mu nakon 2 sata opet poraste izmedu 38-39 dali mu smijem dati cepic?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

smijes!
    recimo lupocet cepic.
    ozdravite!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

hvala..

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj mamamia iva prvotno napisa
    nadovezujem se na temu.. ako v ima 38.5 axilarno(pod pazuhom) i dam mu dalsy 5ml i temp mu nakon 2 sata opet poraste izmedu 38-39 dali mu smijem dati cepic?
    Kad sam vidjela pitanje, sjetila sam se da sam nedugo vidjela slično pitanje na Cybermed-u. Problem je bio u poremećaju centra za termoregulaciju nakon preagresivnog snižavanja temperature (Ja, eto, nisam uopće imala pojma da se i to može desiti) i krivom doziranju lijekova.
    Citiram dio odgovora dr Richtera.
    Potpuno je bespotrebno davati Dalsy (ibuprofen) i Lupocet (paracetamol) zajedno. Treba dati jedno, ili drugo, u prikladnoj dozi, a najčepće se hipodozira, pa ispada da ne djeluje. To je osobito poznato kod paracetamolskih čepića, jer, rektalna doza bi trebala biti 15 mg/kg. Doza ibuprofenskih sirupa trebala bi biti 10 mg/kg. Kada dijete dobije i jedno, i drugo u pnoj dozi, onda mu temperatura može pasti i ispod normale, a ovo ispod posljedica je nesteroidnog antiflogistika, u ovom slučaju Dalsy-ja. slično se vidi kod Voltarena, s kojim su roditelji oduševljeni, no često se dijete i previše ohladi.
    Ostatak rasprave je ovdje

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

draga lamy, ne želim te plašiti ali moja curica je s otprilike godinu dana imala stalno preko dana tak nekakvu temp, a kad bi zaspala se ohladila, ja sam joj stalno gurala toplomjer u guzu i svi su me prozivali luđakinjom ali ja nisam htjela pustit i inzistirala kod pedijatrice briseve nosa i grla i u nosu su joj našli hemofilus infuencu, a ona je baš bila pred cjepljenje- do tada ju nismo cijepili. eto, možde je slučajnost..

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

sorry tek sam sada pročitala da ste zapravo otkrili uzrok temp, mislim da mama uvijek ima neki osjećaj da li drami bezveze... nadam se da ste sada dobro...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •