moja L će uskoro imati 8 meseci. dohranu smo lagano krenuli sa 5,5, a sa 6,5 je imala ponekad dva obroka.
pokušala sam da joj uvedem i treči obrok, tj. večeru, jer sam primetila da bolje spava ako pojede nešto oko 18h. međutim, javlja mi se problem vremenske organizacije, jer ona i dalje puno sisa, a dojenje nam služi i za uspavljivanje. nemam nameru da joj uskraćujem bilo koji podoj, osim što bih volela da izbaci one večernje/noćne za kojima se javlja potreba samo onda kada ne večera ili kad jede nešto što joj smeta u stomaku.
zanima me kako ste se vi organizovale sa vremenom. kada su vam posoji, doručak, ručak, večera. jel imate i međuobroke.
i koja je to količina hrane tokom dana koju pojedu vaši bebači.
evo kako to izgleda trenutno kod nas.
buđenje za sisanjac oko 6,30, nastavlja da spava do cca 8,00 i opet sisa.
posle toga se razbudi do 8,30.
doručak između 9,30 i 10,00- žitarice/palenta sa jogurtom i/ili voćem - količina hm... oko 50-80 gr. otprilike. ili još bolje rečeno to je pola manje jabuke + 2 do 4 kafene kašičice žitarica + 1/3 čaše jogurta.
dojenje za spavanje - oko 11,00 - popijena količina mleka zavisi od toga koliko joj se spava
ako joj ne nudim ništa ona neće tražiti da jede do 16 h :shock:
ali bude tu još jedan podoj onako pravi
ručak između 16 i 17 ako ne zaspi u tom terminu povrće + meso + neka žitarica ili povrće kuvano na supi + žitarica ili isto to samo sa žumancetom
ako spava u tom terminu, onda ručak zapravo postaje večera i to obično bude između 18,30 i 19,00 s tim da nije dobro da tako kasno jede to od ručka /povrće + meso/, jer sam primetila da joj to ometa spavanje i da je takav obrok nadima i teško joj pada uveče, pa bi ga bilo idealno pojesti ranije.
e sad, po mom, idealno bi bilo da ruča oko 14 h, i da večera nešto laganije, tipa žitarice na mleku ili na nekom voću oko 18.
pred spavanje oko 20.30 cicanje i to je najobilnije cicanje u celom danu. dešava se da kasnije bude nacicavanja, ukoliko nije bilo večere ili ako tokom dana nije unela dovoljno energije, ili ako joj nešto smeta...
možda je i dalje rano za 3 obroka, ali ona i ta dva što ima pojede neku minimalnu količinu, a nemam pojma koliko mleka posisa, pa sam uvidela da bi bilo super uvesti joj tu večeru.
naravno, međuobroke i nemamo, a vodu pije tek pomalo.
naravno, čim popije vodu, posle toga ne mora 2 sata da se jede :/