-
Baš mi je drago da je netko potegao tu temu jer sam rodila prije par mjeseci i imala dosta rasprava o tome s mužem i kolegicama s posla i baš me zanimalo što i drugi misle. Rodila sam 3 puta i nijednom nisam dogovarala ništa niti sam plaćala, iz čisto praktičnih razloga, a ne iz nekih visoko moralnih, iako, načelno smatram nemoralnim i očajnim što smo uopće u situaciji da o tome raspravljamo.
Na dva poroda je sve bilo OK, a na ovom trećem je bilo komplikacija, zakazala je stručnost i profesionalnost dežurne liječnice pa sam shvatila zašto je moj stav da ću i bez posebnog dogovora dobiti maksimalnu stručnost (ostale finese nisam ni očekivala) - ipak bio prenaivan.
Nisam nikad pokušavala nešto dogovarati jer je kod nas organizacija posla u rodilištima takva da je vrlo mala vjerojatnost dobiti doktora od svog povjerenja na porodu. Ja sam o tome itekako razmišljala,ali sam zaključila da ne bih imala obraza ikoga zvati izvan radnog vremena da bude sa mnom. Palo mi je na pamet da toliko puno žena rađa da ti doktori ne bi ni trebali odlaziti doma niti spavati ako bi sa svakom od nas dogovarali ektra dolazak na porod. Da sam kojim slučajem ipak odlučila nekoga zamoliti tu uslugu ne bi mi bilo ni na kraj pameti da mu to ne platim. Zašto? Zato što su to prekovremeni sati, svatko od nas je duboko povrijeđen kad mu poslodavac ne plati prekovremeni ili noćni rad, sindikati se dižu na noge za radnike zbog neplaćenih sati, a sad netko misli da će mu liječnik besplatno dolaziti od kuće tetošiti ga na porodu. Pa šta biste vi išli od doma svaki dan radi toga besplatno i pritom se osjećali super? Moje je mišljenje da su oni od svog poslodavca, tj. države, podcijenjeni i potplaćeni, osobito mladi liječnici koji još nisu na osnovu titula i staža ili dodatnog privatnog rada uspjeli zaraditi još koju pinjku.
Ipak , ne mislim da tu potplaćenost mi trebamo nadoknađivati, plaćamo zdravstvo iz svojih plaća jednako kao i oni, svatko jasno može vidjeti u poreznoj prijavi na kraju godine kako je lijepa cifra otišla u zdravstveno osiguranje.
:D Ima tu divnih primjera bez ikakva plaćanja, eto na Sv.Duhu, ja sam ih doživjela i naknadno ih počastila narescima i kolačima uz poruku "molim vas nastavite tako i budite dobri prema drugima kao prema meni".
To mi se činilo poticanje dobra, htjela sam da znaju da se dobro vidi i cijeni .
Doživjela sam i loše i to itekako iskritizirala.
Što se tiće plaćanja usluga MM se grozi na moj stav kako bih lijepo i pošteno ugovorila ekstra dolazak i to platila, za njega je nelegalno ujedno i nedopustivo, a ja na to fućkam, toliko sam ogorčena na vrlo legalne račune od struje, plina i ostalih komunalija da bih vrlo rado stala na kraj toj legalnoj pljački,ali bi svaki takav pokušaj bio, naravno, ilegalan. MM kaže da, kad bi praksa extra plaćanja u rodilištu bila legalna i uobičajena, značila bi tešku diskriminaciju žena s obzirom na imovinsko stanje. Slažem se i žalosno dodajem da kod nas nije sve kako treba legalno uređeno pa znamo da ne možemo unutar redovnog sustava dobiti ono što nam treba i što zaslužujemo i razumijem zašto žene plaćaju za porod. No, sigurno ne bih dozvolila da mi se nakon toga „plaćenik“ pravi toša, ako ne bi ispoštovao dogovor okrenula bih ga naglavačke i istresla one 2000 koje je znao elegantno staviti u džep, a poslije se praviti lud. Zahvalnost mogu pokazati prema liječniku, ali poniznost nikako.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma