Citiraj Mima prvotno napisa
Mene nije briga da je sto puta ilegalno. Ja mislim da treba biti legalno, i da je to što je ilegalno loše i pogrešno. Meni bi bilo normalno da žena ako hoće nazove svog doktora (bilo kojeg, ne mora raditi u bolnici) i da joj on dođe na porod. I normalno da to treba platiti (osiguranje, iz svog džepa, bilo kako), Onako kako doktoru Hakstablu u Cosby showu zazvoni telefon pa on kaže - opa, gospođa ta i ta rađa i odjuri. I uopće me nije briga za austrijske babice, niti mi je želja stavljati ta dva stila poroda jedan kontra drugoga, samo su mi te babice poslužile kao primjer (kad su već spomenute) toga da činjenica da nešto nije posve po zakonu neće spriječiti ženu da postupi kako želi kad se radi o njenom porodu (jer plaćanje ilegalne usluge sasvim sigurno nije legalno).

Ja sam imala užasno kompliciranu trudnoću i prijetila mi je hospitalizacija od prvog dana - i, DA, značilo mi je nešto, i davalo mi je sigurnost to što sa imala 'svojeg' doktora u bolnici, što je postojao netko tko me znao i tko je poznavao moj slučaj, i, DA, htjela sam da mi taj čovjek bude na porodu, ma kakav porod bio. I bila sam to spremna platiti.
(druga stvar što su se svi moji planovi pokazali kao puste tlapnje )

slazem sa s tobom da bi "pozivanje" odabranog lijecnika na porod trebala biti legalna mogucnost. ne ulazim u razradu nacina placanja takve usluge - nebitno je.

ono sto mene "zbunjuje" je ovo - recimo da pero i djuro rade u istoj bolnici, u istom rodilistu. pero je moj izabrani lijecnik, ginekolog i zelim da dodje kad ja budem radjala. ok, kaze on - to zadovoljstvo kostat ce vas dodatnih (nelegalnih) 1000necega. ok, kazem ja, zadovoljna.

e sad, meni porod krene u nedjelju navecer, i u 11.30 dolazim u rodiliste. u rodilistu me docekuje dr. djuro - njegova je smjena i on je dezurni lijecnik te noci.

a ja zovem dr. peru da dodje on, da bude samnom. i dodje i on. i bude samnom.

i sad me zanima - jel se dr.pero prijavio da je stigao u bolnicu (to je, uostalom, njegovo uobicajeno i posve legalno radno mjesto)? jel se prijavio da je te noci, van svog radnog vremena dosao raditi? ako se prijavio - jel onda za te "ekstra" sate (s drugim pitanjem - kako ih je pravdao? navale na boxove te noci nije bilo, radjam sama na cijelom katu? ni djuro ni onaj drugi dr koji je tamo kunjao pred teveom nemaju posla...) dobio i prekovremeno od bolnice? s dodatkom za nocni rad? ili se nije prijavio, jer je ionako dosao kao - "vanjski" suradnik?

moj se porod dalje zakomplicira, zavrsim na stolu, porod hitno dovrsen carskim rezom...

tko je tu sad odgovoran lijecnik? pero kojem sam platila ili djuro cije me ime docekalo na prijemnom salteru? kako djuro moze opravdati da se dogodila frka? ako me on nije ni jednom pogledao? kako ce pero opravdati da je uopce bio, kamoli da se nesto pod njegovom paskom zakompliciralo? zasto bi djuro preuzeo odgovornost za nesto sto je pero radio, dobio pare, prakticki "neodgovoran" jer ga u tom periodu, kao, "nije bilo na radnom mjestu - spavao je kuci snom pravednika"? :/

koga bi ja mogla tuziti? djuru koji je bio dezuran (i koji je, valjda, legalno i odgovoran za sve sto se dogadja pod njegovim dezurstvom?) ili fantoma peru (koji, legalno gledajuci, nije ni bio u rodilistu u to doba?)?

eto. znam da sam malo skrenula s teme, al eto, ovo me vec par dana bas zanima kako bi funkcioniralo...

jer mi "dolazak" ginekologa na porod u bolnicu izgleda kudikamo kompliciraniji od "asistiranja" porodu kod kuce (dosla primalja ili ginekolog) :/